TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Bluetooth stereohøyttalere

Bedre lyd - i all enkelthet

Du får bedre lyd i et stereopar med høyttalere, bare husk å velge riktig.

Av / 25.08.16 - 07:00
Bluetooth stereohøyttalere

Trådløse høyttalere er enormt populære. Alle skal ha høyttalere som de kan strømme musikk til, men stiller du store krav til lyden bør du velge to høyttalere.

 

Høyttalerprodusentene må tenke nytt for å slåss med enkle trådløse høyttalere fra Sonos, Bose eller Geneva, og svaret er å bygge forsterkerne inn i høyttalerne.

 

Fordelene er mange. Alt er bygget inn i høyttalerne og du slipper å bale med forsterkere og CD-spillere som tar mye plass. Med forsterker og Bluetooth innebygget, trenger du bare en stikkontakt og telefon, så har du musikk i stuen bare minutter etter at du har pakket ut de nye høyttalerne dine.

Annonse

 

Bedre opplevelse

Den mest åpenbare er at to høyttalere gir deg et bredere perspektiv på musikken. Stereoperspektivet kan du glemme med en bordhøyttaler, som i beste fall klarer å skape en illusjon av stereo. Som regel er det bare diskantelementene som spiller i stereo, mens her spiller begge elementene i stereo. Det gir deg et større, langt mer realistisk lydbilde hvor liveopplevelsen er mye heftigere. Selv med Bluetooths begrensninger, vil du få bedre lyd fra disse høyttalerne, enn med bordhøyttalere.

 

Les: Derfor gir ikke Bluetooth CD-kvalitet

 

Skreddersøm

Med innebyggede forsterkere trenger du ikke noen ekstra bokser. En av fordelene med det, er at forsterkerne er tilpasset elementene i høyttalerne, og justert med et analogt filter, eller en DSP-krets (digital) for å optimalisere frekvensrespons, fasevinkler og impedans. Slikt som faktisk betyr noe for lydkvaliteten. Skreddersøm altså, med separat forsterker for hvert element, som ikke påvirker hverandre.

 

Les: Derfor er aktive høyttalere smart

 

Med forsterkere på innsiden, er aktive høyttalere ikke bare veldig praktiske, det er også en langt rimeligere løsning enn å kjøpe passive høyttalere. Som trenger en forsterker i tillegg, og da er du ikke sikret at samspillet mellom høyttalere og forsterker er optimalt.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Praktisk på liten plass

Høyttalerne i denne testen koster fra 5.000 kr, og er små nok til å få plass i bokhyllen, på veggen eller på en benk, og de fleste av dem kan styres fra sofakroken med en app eller fjernkontroll. Noen av dem har USB- og optisk digitalinngang i tillegg til Bluetooth. Da kan du koble til TV-en, en laptop eller annen lydkilde.

 

Noen skiller seg ut

To av høyttalerparene skiller seg ut i testen. Klipsch-høyttaleren har nemlig platespillerinngang! Alt du trenger å gjøre er å koble spilleren til kontaktene på baksiden, så kan du veksle mellom vinyl og strømming av hjertets lyst. Yamaha-høyttaleren er den eneste som også har Wifi-strømming. Det gir deg potensielt bedre lydkvalitet. Den kan også brukes i et trådløst multiromoppsett med Yamahas MusicCast-system.

 

 

Slik testet vi

Høyttalerne ble satt på stativer og foret med musikk fra Tidal Hi-Fi, fordi vi mener det lyder bedre enn Spotify, og i mange tilfeller bedre enn CD.

 

Siden alle har Bluetooth, testet vi samtlige høyttalere med BT, og Yamaha-høyttaleren ble også testet med Wifi som gir potensielt bedre lyd. Byggekvalitet, oppsett, brukervennlighet, tilkoblinger og funksjoner ble også vurdert – men vi har lagt aller mest vekt på lydkvaliteten.

 

De mest spilte låtene i testen var:

 

David Bowie – Lazarus

Nidarosdomens jentekor og Trondheimsolistene – Et misericordia (spor 4 på Magnificat)

Darling West – Vinyl And a Heartache

Funkadelic feat. Kendrick Lamar og Ice Cube – Ain’t That Funkin’ Kinda Hard on You?

Dena Piano Duo – Mozart Sonate In D-Dur fra albumet Mozart/Grieg vol. II

 

 

 

Plassering av små høyttalere

De fleste høyttalerne i testen går lett inn i en normal bokhylle. Men da kan man få litt for mye bass fordi bokhyllen fungerer som en forsterker for lave frekvenser.

 

Mange høyttalere har nemlig åpninger bak, for å kompensere for små høyttaleres manglende bass, som skuffer bassen rett i bokhyllen.

 

Hvis det ikke følger med skumpropper til å dytte i bassrefleksportene på baksiden av høyttalerne, er det lurt å skaffe seg et par for å dempe bassen slik at den ikke blir påtrengende. Er lyden litt for slank, kan det være en fordel å plassere dem nært veggen, for da øker bassnivået. Alternativt kan man plassere høyttalerne på en hylle eller reol hvor de står fritt.

 

Da lyder de bedre enn om de står i en bokhylle, men pass på at de i det minste har plast- eller gummiføtter på undersiden, for å dempe resonanser. Det aller beste er de små underlagene til Soundcare, som koster 299 kr for tre stykker. De festes under høyttaleren med dobbeltsidig tape, og demper resonanser, samtidig som de gir bedre lyd. Særlig i bassen.

 

Hvis man har plass, er gulvstativer det aller beste. Da får man langt mer fleksibel plassering, og potensielt enda bedre lyd. Gode stativer koster fra tusenlappen per par, og til høyttalerne i denne testen, er 60 cm høye stativer det ideelle.

 

Her kan du se en guide til plassering av høyttalere.

Dali Zensor 1 AX

Klokkeklar lyd

Liker du at musikken lyder fokusert og tydeligst mulig, er Dali-høyttaleren et godt valg.

Åpent, friskt og luftig lydbilde som er lett å like og behagelig å lytte til. Enkle å bruke.
Mangler USB-inngang og lydbildet er slankt. Om du ikke plasserer høyttalerne inntil veggen.
Les hele testen

XTZ Tune 4

Hi-fi på skrivebordet

Fra XTZ kommer disse småtassene av noen høyttalere, som er som skapt for skrivebordet.

Høyttalerne er meget kompakte og tar liten plass. Vinklet oppover gir de bedre lyd for den som sitter tett på, optimalt til PC-bruk. Med app kan lyden tilpasses.
Det mangler luft i overtonene, og vi savner hele tiden rom rundt instrumentene. Dynamikken kunne også vært bedre. Trådløst funker DSP kun med lagret musikk på mobil.
Les hele testen

System Audio Saxo 5 Active

Still going strong!

Selv om konkurransen har tilspisset seg, er Saxo 5 Active fortsatt en av de mest vellydende høyttalerne i prisklassen.

Et energisk lydbilde med taktfast, fyldig bass gjør at System Audio låter et skonummer større enn konkurrentene.
Litt begrensede tilkoblingsmuligheter.
Les hele testen

Yamaha NX-N500

Multikunstneren

Yamaha-høyttalerne låter varmt, fyldig og detaljert til tusen. I tillegg er de veldig brukervennlige og allsidige.
Høyttalerne er bedre egnet til mindre lytterom og nærfeltslytting snarere enn «diskoteknivåer» i store stuer.
Les hele testen

Klipsch R-15PM

Full fart i bokhylla

Hvis du ønsker rockekonsert rett fra bokhylla, trenger du ikke lete lenger. Også for vinylfrelste!

Fullt trøkk! Klipsch er den beste rockeren, med en rytmisk og vanedannende bass. Platespillerinngang er dessuten et fiffig trekk.
Mangler oppløsning i overtonene, som gir instrumenter og sangstemmer litt lite pusterom. Høyttalerne må styres med fjernkontroll.
Les hele testen
Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Latterlig bra retrohøyttaler

Lydplanke, høyttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blåser ørene av deg

Årets beste lydplanke fra Samsung?

Dynamitt i bokhylla

6 billige lydplanker

Lyngdorf til lavpris?

Kulerund høyttaler i reiseformat