TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
BLACK WEEK - 70% RABATT PÅ LB+

: Olympus Tough TG Tracker

Praktisk dykkerkamera med 4K-video

Med 4K-video og 30 m vanntetthet, er det ingen ting du ikke kan fange på film med Olympus gøyale actionkamera.

Av / 08.08.16 - 07:00
Olympus Tough TG Tracker

Actionkameraer er kjempepopulære, og det er ikke rart. For en relativt hyggelig sum kan man få et lite videokamera som er både enkelt og veldig gøy å bruke. De er ukompliserte og kan festes på det meste, slik at de kan ta opp video av sport, action, eller hva som helst egentlig.

 

Markedet vokser stadig for denne typen videokameraer, som for lengst har passert vanlige videokameraer i salgstall. Veksten ventes å fortsette, og i år skal det selges 11 millioner av dem. Det er over to millioner flere actionkameraer enn i 2015.

 

Kongen i markedet er GoPro som er selve begrepet på actionkameraer og det best kjente merket. Men flere vil ha en bit av kaken, og nå hiver Olympus seg på i markedet for action. Der har de forsåvidt vært en stund, med Tough-serien, som er de best kjente allværskameraene i markedet.

Annonse

 

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Nå kombinerer de Tough-kameraenes robusthet med actionkameraenes kompakte enkelhet, i Tough TG-Tracker. Et vanntett, robust og enkelt actionkamera med 4K-video som holder tett ned til 30 meters dybde. Med andre ord, dette kan du dykke med uten et undervannshus påmontert.


Det kan du ikke med Sony FDR-X1000V som vi også har testet.

 

Olympus har lagt inn flere fristelser i TG-Tracker. Som navnet indikerer, kan det logge alle bevegelsene dine, så lenge kameraet er i Log-modus og med på tur. Hvor du har vært, kan du se etterpå i Tracker-appen for Android- og Apple-mobiler, og data kan legges inn i arkivet når du lagrer videoopptakene.

 

Det er ikke alt, ikke på langt nær. Du kan også lese av barometertrykk, dybde under vann, temperatur, høyde, kompassretning og det kan logge en selvvalgt grense for g-krefter som registreres av kameraets akselerometer. For eksempel om man hopper over en hindring med sykkel, kaster seg ut i fallskjerm eller plasker i vannflaten.

 

Foruten 30 meters dykkedybde, fungerer det i minus 10 grader og det tåler fall fra 2,1 meter og 100 kg trykk. Et ekte Tough-kamera altså, men med 4K-video i tillegg til alt det andre.

 

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

God brukervennlighet

Det vil si, kameraet tar ikke opp 4K-video i full 3840 x 2160 punkters oppløsning. I stedet interpolerer det opp fra 7,2 megapiksler som bildebrikken (1/2,3’’) har, til 8,3 megapiksler. Dermed kan man hevde at dette ikke er et ‘ekte’ 4K-videokamera, og dessverre vises det på videoopptakene, og stillbildene man kan hente fra videofilene.

 

For du kan ikke knipse stillbilder på vanlig måte med TG-Tracker. Men først litt om brukervennligheten. Siden kameraet er så lite og lett (180 gram), er det enkelt å ta med. Knappene er plassert på toppen, og er store nok til at du kan betjene dem med hansker på. En menyknapp tar deg til innstillinger, så bruker man piltastene og OK-knappen for å endre innstilinger. Den vippbare skjermen er riktignok liten, men gjør kameraet mer lettbetjent enn for eksempel Sonys actionkameraer, som ikke har skjerm.

 

Jeg hadde foretrukket en vribar skjerm også, for med start/stopp-knappen for opptak på toppen av kameraet, blir det mest hensiktsmessig å holde kameraet slik at man bruker tommelen for å starte og stoppe videoopptaket. Det lille batteriet holder i halvannen time på video, før det må lades, og trenger du mer lys på opptaket kan en LED-lampe tennes over objektivet.

 

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Kraftig fortegning

Kameraet har fast fokus og fast brennvidde, på 13,9 mm, og meget god lysstyrke på blender 2.0. Objektivet gir en ekstrem bildevinkel på 204 grader (161 med digital bildestabilisator aktivert), som kan reduseres med en menyinnstilling til 156 grader, eller 126 med stabilisator på.

 

Det følger med et pistolgrep som du kan bruke som håndtak, og delvis stabilisering på håndholdte opptak, som lagres i MOV-format. Det betyr at du ikke kan se 4K-opptakene overført via Wifi til mobilen, og de fleste TV-er støtter heller ikke avspilling av MOV-formatet via minnekortleseren.

 

Olympus-kameraet er så enkelt å bruke at det er moro å ha det med for å ta korte eller lengre opptak av alt mulig rart. Flipp strømbryteren på, og du er klar til opptak umiddelbart. Du trenger nesten ikke å bruke skjermen, for den ekstreme bildevinkelen fanger likevel alt foran deg på opptaket. Senker du kameraet ned i vann, finner det selv ut at det er under vannflaten og starter dybdemåling og eksponeringen tilpasses. Det fungerer utmerket, men du må leve med nokså grovkornet bildekvalitet til å være i 4K-kvalitet. Stillbilder fra videofilen ser ikke overbevisende ut, med lav oppløsning og antydning til bildestøy, selv på opptak i godt lys.

 

Den kraftige bildevinkelen gir deg også en utfordring med fortegning. Som er temmelig heftig. Holder du ikke kameraet rett mot horisonten, buer den kraftig oppover eller nedover. Effekten er ikke like tydelig under vann, men på land ser du hele tiden hvordan verken horisontale eller vertikale linjer er særlig rettegnende. Bildevinkelen har en annen uheldig bieffekt, uskarpe kanter- og hjørner. Opptakene er alltid skarpest i midten, for ut mot kantene faller skarpheten markant, og lysstapet i hjørnene (vignettering) er påtagelig.

 

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Morsomt og praktisk actionkamera

Man kjøper ikke Olympus TG-Tracker for 4K-video i kringkastingskvalitet, men fordi det er enkelt å lage gøyale videoer av aktiviteter. For mange vil helt sikkert videokvaliteten være mer enn god nok, den er i alle fall bedre enn fra actionkameraer med 1080 HD-video, men når ikke opp til de beste actionkameraene med 4K-video. Brukervennligheten, batteritiden og de mange funksjonene som er nyttige for aktive brukere, veier i stor grad opp for manglende 4K-kvaliteter.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Fire trådløse mikrofoner som gir deg proffe videoer

Helrått hybridkamera

Setter en ny standard

Canons beste kamera noensinne

Sånn skal det gjøres

Mellomformat med mer fart

Slik velger du riktig objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trekker motivet mye nærmere

Det beste fullformat videokameraet?

Sylskarp portrettele

Rålekkert kamera i 80-talls kostyme