Da jeg så Sony Xperia XA for første gang på årets Mobile World Congress i Barcelona, var min umiddelbare reaksjon at den så både dyrere og finere ut enn de nye toppmodellene, Xperia X og Xperia X Performance. Det skyldes blant annet kant-til-kant skjermen, som tillater Xperia XA å ha samme størrelse som en alminnelig iPhone 6 eller 6s og likevel ha en skjerm på 5 tommer.
Helt siden da har jeg gledet meg til å teste den, og gjerne skrive masse positivt om den nye mellomklasse mobilen fra Sony. Men nå er det jo slik at jeg får betalt for å skrive så objektivt som mulig om produktene jeg tester, og uansett hvor stor sympati jeg måtte ha for Sony Xperia XA, så er det likevel vanskelig å skrive noe positivt uten å kaste objektiviteten i søppelkassa. Unnskyld, Sony.
Utseende og konstruksjon
Som sagt skilles Xperia XA seg fra de andre nye X-modellene ved at den har kant-til-kant skjerm. Det høres kanskje ut som en ubetydelig detalj, men det gjør uten tvil XA til den flotteste og mest innbydende av alle modellene i den nye Xperia X-serien. Der de to andre modellene blir for monotome. Designet er ikke bare flott, det er også svært behagelig i bruk med avrundede kanter og hjørner, så på den fronten svikter ikke Xperia XA.
Mobilen er åpenbart ikke laget av verdens dyreste materialer, men virker likevel solid. Alt i alt må man si at Sony har prestert godt når det gjelder det optiske og taktile inntrykket.
Skjerm
Men så fort jeg begynner å bruke mobilen i dagliglivet oppdager jeg de første irritasjonsmomentene, som begge har noe med skjermen å gjøre. Når man berører skjermen legger man nemlig merke til at det oleofobiske belegget, som har som formal å avvise fingertrykk og annet smuss på skjermen. Vanligvis glir fingrene av seg selv på mobilskjermen, men på Xperia XA sitter de nesten fast. Etter en stund glir fingrene bedre, men da begynner skjermen å samle fingeravtrykk i så stor grad at det blir forstyrrende, fordi avtrykkene gjør skjermbildet utydelig. Det er nesten så jeg er nødt til å bruke vann og såpe for å renngjøre skjermen. Men det er ikke verdt bryet, for kort tid etter blir den klebrig igjen.
Neste problem oppstår faktisk på grunn av kant-til-kant skjermen, som jeg ellers synes er en av mobilens positive egenskaper. Holder man mobilen helt vanlig, skal det likevel ingenting til før Xperia XA tror at du ønsker å omorganisere hjemskjermen. Mobilen oppfatter fingrene på skjermen som om de trykker konstant på skjermen. Dermed er ikke kant-til-kant skjermen så flott lenger.
Hvorfor Sony ikke kan få skjermen til å merke forskjellen på om du bare holder mobilen eller om du bestemt trykker på den er litt av et mysterium. For mobiler som Galaxy S6 Edge og S7 Edge har ikke det samme problemet.
Hvis man kan se det gjennom alle fingeravtrykkene, så er bildekvaliteten på Xperia XA ingenting å klage over. Men man kan lure på hvorfor oppløsningen er kun 1280 x 720 piksler, siden forgjengeren i mellomklassen, Xperia M5 kommer med samme skjermstørrelse, men med Full HD-oppløsning. For øyeblikket er den billigere enn Xperia XA. Til og med når den var ny kostet den bare en 500-lapp mer en Xperia XA gjør nå.
Dette er Sony Mobile nødt til å forklare meg.
Kamera
De er også nødt til å forklare hvorfor kamerat på Xperia XA overeksponerer helt vanlige bilder. I tillegg til hvorfor det tar så forferdelige bilder i dårlig lys. Det er virkelig en skam, for det sitter faktisk et meget bra kamera i mobilen.
Hele Xperia X-serien er utstyrt med Predictive Hybrid Autofocus – en teknologi, som er utviklet i samarbeid med Sonys ingeniører til α-systemkameraene. Den nye teknologien følger motivet på bildet, sporer bevegelsene og holder konstant motivet i fokus. Det virker faktisk i praksis og sørger for skarpe bilder i de fleste situasjoner.
Lyd
På lydsiden er Xperia XA dessverre også litt av en skuffelse, det kommer som en overraskelse, for vi var ganske fornøyde med lyden på Xperia X.
Lydbildet er rett og slett for anonymt og mangler kraft. Selv med et par gode hodetelefoner leverer Xperia XA lyd der det høres ut som spilleren ligger gjemt under dyna. Merkelig fra et selskap som Sony, som vanligvis pleier å prioritere god lyd.
Ytelse
At Xperia XA ikke er den raskeste smarttelefonen på markedet kommer nok ikke som en overraskelse med tanke på prisen. Jeg hadde problemer med å benchmark-teste mobilen, da jeg fikk feilmeldinger i både Geekbench 3 og Browsermark, i AnTuTu fikk den et godt resultat på 47.280 poeng, som er ganske akseptabelt.
Til daglig bruk opplever jeg likevel at mobilen sliter. Det er særlig i menyer og på nettleseren at jeg opplever at mobilen stammer og stopper opp, mens større spill – slik som vårt vanlige testspill, Asphalt 8 – kjører ganske greit.
Det bør også nevnes og understrekes at Xperia XA IKKE er vann- og støvtett, slik som forgjengerene i Xperia Z- og M-seriene er. Mobilen har heller ikke fingeravtrykksleser.
Konklusion
Skjermen samler fingeravtrykk i så stor grad at den blir nesten ubrukelig. Kant-til-kant designet har tydelig ikke blitt tatt hensyn til rent teknisk, derfor tolker skjermen ofte et normalt grep som om du bestemt ønsker å trykke på skjermen. I tillegg er den lave oppløsningen på 720p skuffende da forgjengeren hadde 1080p Full-HD.
Kamerat er håpløst i mørket, og ved dagslys blir alle bildene overeksponerte. Lyden er tam, og selv om ytelsen i den ene benchmark-testen jeg var i stand til å gjennomføre var ganske grei, så er selve brukeropplevelsen hakkete, og til tider stopper mobilen helt opp.
Jeg hadde gledet meg til å teste Xperia XA som et lite barn til juleaften. Designmessig er det klart den mest interessante av Sonys nye mobiler. Men i praksis er det så mange problemer med XA-modellen at jeg sliter med å kunne anbefale den.
Les videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)
LB+Total måned / 185,-
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser