Panasonic har en lang tradisjon for å levere TV-er med naturlig bildekvalitet, og merittlisten er full av kritikerroste skjermer, hele veien fra tidligere plasmamodeller og frem til dagens LCD-skjermer. Vi testet nylig toppmodellen TX-65DX900 og ga den vår «Spesielt Anbefalt» utmerkelse. Modellen vi tester her, 65DX780E, er en noe enklere modell, men det er like fullt snakk om en avansert TV, bare med langt hyggeligere prislapp.
Designmessig har denne modellen en flott utførelse, med en ramme som ligner børstet stål. Den er imidlertid betydelig tykkere i dybden enn de andre modellene i testen, og vil derfor se mer klumpete ut om du henger den på veggen. De to føttene som følger med, kan monteres i midten eller ute i kantene, avhengig av bredden på TV-bordet ditt.
Brukervennlighet, apper og finesser
65DX780E har flust av finesser og gode tilkoblingsmuligheter. Deriblant dobbel TV-mottaker med PVR-funksjon via USB. Dersom du har to Panasonic-skjermer i huset, er det også mulig å strømme innhold fra den ene TV-en til den andre (nyttig om du bare har ett antenneuttak).
65DX780E er også forberedt for visning av HDR-innhold. Den støtter både Ultra-HD Blu-ray formatet så vel som Netflix i HDR-modus (merk imidlertid at det kun er 2 av 4 HDMI-innganger som støtter HDMI 2.0/HDCP 2.2).
Panasonic bruker Mozilla Firefox som smart-plattform på sine TV-er. Dette er ikke det mest avanserte systemet etter vår erfaring, men stabilt og enkelt å bruke, akkurat slik vi er vant til fra Panasonic. Fjernkontrollen bruker også samme layout som tidligere årganger, men har i senere tid fått en egen knapp for Netflix. Startmenyen lar deg legge inn snarveier til det innholdet du ser mest på. Alt i alt synes vi Panasonic har vært flinke med menysystemet: Det får jobben gjort, uten å kommer i veien for selve TV-opplevelsen.
Bildekvalitet
65DX780 må klare seg uten det avanserte Honeycomb LED-baklyset fra toppmodellen 65DX900E. Den har også et enklere LCD-panel uten det samme brede fargespekteret. Derfor har den heller ikke fått «Ultra HD Premium» sertifiseringen som storebror kan skilte med. Likevel fremstår dette som en modell med flott ytelse på en rekke punkter. Kontrasten og svartnivået er klart godkjent, og fargegjengivelsen jevn og naturtro. Skarpheten og støyreduksjonen er velfungerende, og Panasonic har som vanlig upåklagelig interpolering (Intelligent Frame Creation), noe som fører til jevne og sømløse bevegelser.
Dermed skulle Panasonic-skjermen i utgangspunktet ha alt som trengs for å være en overbevisende TV, men det merkes at konkurransen er tøff i dette segmentet! Både Samsung KS9005 og Sony XD9305 viser seg vanskelige å slå når det kommer til kontrast, skarphet og dybdefølelse.
Panasonic-skjermen sakker litt akterut på de mest krevende testscenene, og blir generelt litt mindre imponerende å se på. Dette er spesielt tydelig på nye typer innhold med HDR, men inntrykket vedvarer også på vanlig direktesendt TV. Panasonic har rett og slett litt lavere kontrast og blassere farger. I tillegg har Panasonic valgt et relativt speilblankt frontglass, som kan virke direkte sjenerende når man betrakter skjermen i lyse omgivelser.
Innsynsvinkelen er heller ikke den beste: Kun få grader ut fra senter gjør at fargen og kontrasten synker betraktelig. Her lønner det seg å sitte rett foran skjermen om du vil ha optimale farger og kontrast. Vi blir også oppmerksom på en del stripedannelser (dirty screen effect) fra bakbelysningen, som blir tydelig på panorerende scener, og ikke minst fotball.
Lydkvalitet
Lyden fra Panasonic er tydelig og fin, med god klarhet i stemmene. Det er likevel ikke mye dynamikk i bassen, som gjør vi savner litt trykk i lydeffektene. Det merkes at spesielt Samsung har litt mer trykk i bassområdet.
Konklusjon
Selv Panasonic 65DX780 scorer jevnt over bra på de fleste områder, er det tydelig at lista er hevet i år: Flere av konkurrentene i testen kan vise til mer overbevisende bildekvalitet, spesielt når det kommer til kontrast. Dermed er vi ikke helt overbevist om at dette er modellen å bruke 30.000 kroner på.
Også i denne testen:
LG 70UH700
5 tommer ekstra
Synes du 65” blir for pysete? Eller vil du bare være bedre enn naboen? Da kan LG tilby denne 70-tommeren til konkurransedyktig pris.
Samsung 65KS9005
Curveball
Samsungs buede toppmodell kombinerer lekker design, glimrende brukervennlighet og sterke bildeprestasjoner.
Philips 65PUS8601
Gammel traver
Toppmodellen fra Philips er ikke den ferskeste modellen i dette laget, men har fortsatt mye å bidra med på bildefronten
Sony 65XD9305
Trimmet toppscorer
Sonys nye flaggskip har en ganske minimalistisk og anonym fremtoning. Men det er bare inntil du slår den på!
Alternative TV-er
Disse kan du også vurdere
Synes du at en 65-tommer i ”eliteserien” blir for stort eller dyrt? I så fall er du ikke alene. Her er noen alternative modellserier med lavere prispunkt.
Les videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder!
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser