Sonys toppmodeller har alltid pleid å spille i eliteserien for TV, både når det kommer til bilde og lyd. Dessverre har dette også hatt sin innvirkning på prisen! Dette skyldes spesielt det omfattende lydsystemet med sidemonterte høyttalere, som har gitt saftige pris – og vekttillegg.
I år stiller Sony til avspark med en betydelig trimmet modell: Borte er de dyre og plasskrevende høyttalerne, til fordel for en slankere og mer minimalistisk TV. På utsiden er den tydelig inspirert av fjorårets sylslanke designmodell X90C, mens innsiden er spekket med de feteste bildefinessene. Samtidig er prisen redusert med nesten 10.000 kroner. Det gjør at Sonys toppmodell kan konkurrere i et lavere prissjikt enn tidligere.
Design
Sony-skjermen kommer med både sokkel og veggfeste inkludert i esken. Sistnevnte er laget spesielt for at skjermen skal kunne monteres tett inntil veggen. Panelet måler bare 12 millimeter på det tynneste, og har en imponerende slank fremtoning. Sony har imidlertid «jukset» litt ved å ty til ekstern strømforsyning, som innebærer at du må plassere en liten murstein av en transformator på utsiden av TV-en. En strek i regningen for de som vil redusere antall bokser, synes vi!
Brukervennlighet, apper og finesser
Sony kjører i år som i fjor med Android som smart-TV-plattform. Det innebærer at du må registrere deg med Google-konto for å få mest mulig utbytte av smart-tjenestene. Du vil da få tilpassede videoanbefalinger fra bla Youtube direkte opp i startmenyen. I tillegg må du leve med at TV-en ganske hyppig krever oppdatering til nyeste systemprogramvare. Google Play Store tilbyr mye innhold, men det dreier seg mye om spill og enkel moro. Bortsett fra Youtube og Netflix som nå er som standard å regne, er det lite utvalg innen strømmetjenester og lokale tjenester.
Sonys menysystem føles også i likhet med fjoråret, lettere kaotisk. Man må forholde seg til flere ulike menyer og -strukturer for innhold, innstillinger og applikasjoner. Veien frem og tilbake virker ikke alltid like logisk, og krever litt tilvenning. Sony har imidlertid lagt til snarveien «Discover» som tar deg raskt til favorittinnholdet. Menyer og innhold laster dessuten betydelig raskere enn fjorårets modeller. Alt i alt synes vi Android-opplevelsen er blitt bedre i år, men du kjøper ikke denne TV-en på grunn av smartfinessene.
Bildekvalitet
Det som derimot imponerer med 65XD9305 er bildekvaliteten. Sony har utviklet et spesielt baklys (Slim Backlight Drive) som fungerer overraskende bra. Her kan vi virkelig snakke om rå kontrast! Sony-skjermen har glimrende svartnivå og lysfordeling (også i lokale partier) som kan minne om enda dyrere bak-LED-skjermer. I tillegg er lysstyrken blendende sterk!
Selv om denne TV-en ikke er «Ultra HD Premium» sertifisert på papiret, leverer den imponerende ytelse i praksis. Med Ultra-HD filmer som The Revenant og Life of Pi i skuffen, får vi et bilde som er enda mer kontrastrikt og levende, sammenlignet med konkurrentene i testen. Vi sjekket også med HDR-innhold fra Netflix (Marco Polo), og Sony presterer et hakk bedre her også.
Sony-skjermen gjør også en fremragende jobb med å oppskalere vanlig HD-innhold til Ultra-HD. Den er utstyrt med en avansert 4K Reality Creation videoprosessor, som analyserer og oppskalerer videosignalet for å se best mulig ut på den høyoppløste skjermen. Her beviser Sony nok en gang at bildebehandling er noe de kan. TV-en fremhever detaljer som man går lettere glipp av hos konkurrentene: Gressbanen blir mer tydelig, og det formelig glinser i spillernes fargefulle drakter.
I likhet med Samsung, har Sony inkludert en egen bildemodus for fotball. Også her blir skarpheten og fargene forsterket, men det føles ikke like overdrevent og unaturlig som Samsung sin, og fungerer bedre til hensikten. Såpass bra faktisk, at vi foretrakk å bruke denne innstillingen til fotball.
Lydkvalitet
Bildemessig er dette definitivt en fulltreffer, men lyden er ikke noe spesielt å rope hurra for. 65XD9305 har ingen spesielt påkostet lydløsning lengre, og Sony har ikke greid å få like mye lyd av denne slanke TV-en som det Samsung har. Lyden er merkbart tynnere og tammere, med mer innestengt stemmegjengivelse. Vil du ha ordentlig futt i lyden, må du til med separat lydplanke eller anlegg.
Konklusjon
Alle TV-ene i testen leverer gode bildeprestasjoner, men om vi virkelig skulle valgt en TV for å se fotball, film eller alt av TV-innhold for den saks skyld – så måtte det bli denne. Sony-skjermen har det lille ekstra som får bildene til å «poppe ut» og se mer realistiske ut. Derimot scorer den bare middels på lyd, smarte tjenester og generell brukervennlighet. I lys av dette gir vi også konkurrenten fra Samsung en klar anbefaling.
Også i denne testen:
Panasonic 65DX780E
Ikke helt i toppform
Vi hadde høye forventninger til Panasonics nye «semi-toppmodell», men den når ikke helt opp til de beste.
LG 70UH700
5 tommer ekstra
Synes du 65” blir for pysete? Eller vil du bare være bedre enn naboen? Da kan LG tilby denne 70-tommeren til konkurransedyktig pris.
Samsung 65KS9005
Curveball
Samsungs buede toppmodell kombinerer lekker design, glimrende brukervennlighet og sterke bildeprestasjoner.
Philips 65PUS8601
Gammel traver
Toppmodellen fra Philips er ikke den ferskeste modellen i dette laget, men har fortsatt mye å bidra med på bildefronten
Alternative TV-er
Disse kan du også vurdere
Synes du at en 65-tommer i ”eliteserien” blir for stort eller dyrt? I så fall er du ikke alene. Her er noen alternative modellserier med lavere prispunkt.