TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Sony NW-ZX100 vs Pioneer XDP-100R

Superlyd i lomma

For skikkelig hi-fi-lyd på reisen, dropp mobilen og kjøp en dedikert spiller.

Av / 11.03.16 - 07:00
Sony NW-ZX100 vs Pioneer XDP-100R

Mobiltelefonen i dag er uunnværlig. Den holder rett og slett styr på livet ditt. Enten det er til å ta bilder, holde avtaler, retningsbeskrivelser og navigering, matoppskrifter når du står uinspirert i matbutikken, eller som ren underholdning. Og faktiske samtaler, da. Det finnes nesten ingen grenser for hva den avanserte datamaskinen i lommeformat kan gjøre. Og, ja, nesten alle bruker i dag mobilen når man skal lytte til musikk på reisen.

 

Mobilen suger

Men selv om man kan få ganske gode lydopplevelser fra mobiltelefonen også, så kommer den til kort i forhold til en dedikert hi-fi-spiller. For det første er det slettes ikke alle mobiltelefoner som støtter høyoppløst lyd, selv om de fleste toppmodellene nå gjør det (ikke iPhone). Digitalkonverteren er sjeldent fra øverste hylle, og analogdelen er begrenset, med en enkel forsterker som er avhengig av lettdrevne hodetelefoner. Ønsker du å ta med deg dine hi-fi- eller studio-hodetelefoner ut fra huset, kommer mobiltelefonen til kort som lydkilde.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Komponenter som mobil- og internettantenne i tillegg til Bluetooth kan gi elektromekanisk smitte mellom interne komponenter (selv om flere musikkspillere nå også har både internett og Bluetooth). Dette løser seg ved å sette mobilen i flymodus, men det funker dårlig når du venter på en viktig samtale. Legg til den åpenbare problemstillingen med begrenset batteritid på mobilen, og det begynner å føles logisk at ekte hi-fi-entusiaster kanskje bør vurdere en separat musikkspiller i lomma.

Annonse

 

Best mulig lyd

Med de separate musikkspillerne kan produsentene fokusere all energien på å få best mulig lyd. Alt fra de digitale til analoge konverterne til forsterkertrinnet er valgt ut og finjustert for å få best mulig lyd i andre enden. Brukergrensesnittet kan også tilpasses spesielt til lyd. Skjønt, paradoksalt nok er dessverre noen musikkspillere litt dårligere enn mobilen på dette området.

 

To løsninger

Det har etter hvert kommet mange høyoppløste musikkspillere på markedet. Vi lover å teste flere fremover, fra blant andre HiFiMan og Astell & Kern. I mellomtiden tar vi for oss to spillere fra produsenter med bredere distribusjon i vårt marked, og som begge søker de beste musikkopplevelsene fra lomma.

 

Les også: Test av høyoppløste musikkspillere: FiiO X5 og Sony NW-ZX2

 

Sony NW-ZX100 er lillebroren til toppmodellen ZX2, som til dobbel pris faktisk skuffet oss i fjorårets sommerutgave. For å få ned prisen på ZX100 er storebrorens Android operativsystem fjernet, det samme er pekeskjermen. ZX100 er med andre ord en rendyrket musikkspiller, som opereres med piltaster.

 

Pioneer XDP-100R er noe dyrere enn Sony ZX100, men rimeligere enn ZX2. Den har både Android og berøringsskjerm. Praktisk og brukervennlig, men på bekostning av batteritiden som er oppgitt til 17 timer ved høyoppløst musikkavspilling. Til sammenligning skal Sony ZX2 holde i 45 timer! Pioneer har til gjengjeld fordelen av å kunne strømme musikk fra tjenester som Tidal og Spotify.

 

Sony Walkman NW-ZX100

Blodfattig Walkman

Sonys relansering av Walkman-konseptet betyr søt og luftig musikk – men hvor er trøkket?

Musikken får bra med luft. Den meget hendige størrelsen passer fint i lommen, og den ligger bra i hånden. Solid kvalitetsinntrykk! Lagringsplassen er glimrende, og batterilevetiden imponerende.
Utgangsnivået er ikke høyt nok til tungdrevne hodetelefoner, som gjør at mye av poenget med en slik spiller bortfaller. Lyden mangler generelt sprut og guffe. Ikke berøringsskjerm. Ikke standard USB-kabel.
Les hele testen

Pioneer XDP-100R

Flaggskipet som kan «alt»

Med Android og pekeskjerm er det bare telefonsamtaler en mobiltelefon gjør bedre enn denne.

Android-brukere kan glede seg over Lollipop operativsystem. Den forhåndsinstallerte musikkspilleren er glimrende, og man kan kjøre strømmetjenester. Lydkvaliteten er superb, og akkurat kraftig nok til å drive mange hodetelefoner. Utvidbart minne med to microSD-kort.
Vi kunne godt ønsket oss enda høyere utgangsnivå, slik at tungdrevne studiohodetelefoner også fint kunne drives. Designen er kantete, og spilleren er litt stor.
Les hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ytterst vellydende

Weiss DAC501: Ingeniørkunst og musikkglede

Her får du mye for pengene

Bluesound tar opp kampen med WiiM

Technics frir til audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Rett og slett et knallkjøp

En ganske uvanlig platespiller

Gløder av spilleglede

Stylet minimalisme

Hi-Fi-strømming på budsjett

High-end i tungvektsklassen

Lyd & Bilde