Sammenlignet med Apple Pencil er skriveopplevelsen med Surface Pen fortsatt fremragende, men ikke nær så naturlig, og det er Surface Pens største problem. For til gjengjeld kan den jo en masse ting som Apple Pencil ikke kan.
For det første kan man i høyere grad navigere rundt i menyer og programmer på Surface Pro 4 med Surface Pen, og for det andre har den en knapp på siden med funksjoner som åpner OneNote med ett trykk, og tar en skjermkopi med to trykk. På toppen av pennen sitter et slags digitalt viskelær, som man alltid kan slette med, uansett hvor man befinner seg og hva man gjør: Det er også smart at Surface Pen kjører på et helt normalt AAAA-batteri, og dermed kan holde på strømmen i et helt år, og at den er magnetisk og settes fast på selve Surface-nettbrettet, og ikke forsvinner så lett. Og den følger med i pakken når man investerer i en Surface Pro 4. Ikke så dårlig.
Men når det gjelder Surface Pens egenskaper som skrive- og tegneredskap, må den se seg forbikjørt av Apple Pencil. På den andre siden vil vi på ingen måte si at Surface Pen gjør et dårlig stykke arbeid. Den er bare ikke like god som Apples digitale blyant.
Vi har testet Surface Pen med apper som Microsoft OneNote, Doodle Buddy og Sketchbook for Tablet, og vi jobbet med å skrive, tegne, gjøre merknader, samt de forskjellige ekstrafunksjoner som Surface Pen har, og som Apple Pencil må unnvære.
I bruk
Hovedinntrykket er at opplevelsen med Surface Pen er litt mer kunstig og «digital», enn vår opplevelse av Apple Pencil. Ikke at Surface Pan har så mye forsinkelse heller, men det er likevel mer forsinkelse mellom pennens bevegelse og den etterfølgende reaksjonen på skjermen, så man er aldri i tvil om at man bruker en digital penn på en nettbrettskjerm. Surface Pen oppleves heller ikke som like presis og følsom som Apple Pencil, og for eksempel er det merkbart vanskeligere å skrive veldig små bokstaver med Surface Pen, enn med konkurrenten.
Surface Pen byr på den samme type «Palm Rejection» som Apple Pencil, men det fungerer heller ikke like effektivt, og man opplever hele tiden å åpne menyer og lignende med hånden, noe som er ganske irriterende. Et annet irritasjonsmoment er at skjermen på Surface Pro gir etter når man hviler hånden på den, mens iPad Pro-skjermen til sammenligning er like ubevegelig som en klippe. Surface Pro 4 føles rett og slett ikke så robust som iPad Pro, og det påvirker ikke bare kvalitetsinntrykket, men også skriveopplevelsen i negativ retning.
Konklusjon
Surface Pen minner ved første øyekast, men egentlig også ved langvarig bruk, mer som en kulepenn enn en blyant, og dermed kan man vel si at både Microsoft og Apple har valgt sine produktnavn med omhu. Og alle og enhver vet vel at meget kreative mennesker til enhver tid foretrekker en blyant fremfor en kulepenn, og slik vil det nok også være i den digitale verden. Surface Pen har flere funksjoner enn Apple Pencil – inkludert et «viskelær» på toppen og en knapp på siden, som både kan åpne apper og ta skjermkopier – men er knapt så naturtro og nøyaktig som skrive- og tegneredskap.
Til gjengjeld får man den gratis med i pakken sammen med Surface Pro 4, og det kan man vel ikke klage på.
Også i denne testen:
iPad Pro + Apple Pencil
Blyant 2.0
iPad Pro og Apple Pencil er det perfekte makkerpar.
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser