Ultrabooks – superslanke, fjærlette notebook-maskiner med batteri til en hel dag – er lekre, men dessverre også kostbare leketøy. 12.000–15.000 kroner er en typisk adgangsbillett til den eksklusive klubben av de beste ultrabooks. Slike beløp er fortrinnsvis for de som har folk til å betale maskinvareregningen sin, altså sjefer og spesialister.
For folk med en normal økonomi og et mer skrapet gadget-budsjett, kan en såkalt chromebook være et realistisk alternativ. Vi har testet noen av dem, og kan man leve med det Linus-baserte Chrome-operativsystemet, en ekstremt begrenset lagringsplass, og et enda mer begrenset utvalg av programmer, får man mye for pengene.
Chromebook-konkurrent
Acer Aspire One Cloudbook 11 er prismessig en direkte konkurrent til chromebooks, noe navnet Cloudbook mer enn antyder. Men operativsystemet er «ekte vare», nemlig Windows 10, noe som betyr at man kan kjøre alle PC-programmer, supplert med Windows 8/10-apper fra Microsoft Store. Så lenge lagringsplassen rekker.
I utseende er cloudbooken fargeløs som en gråspurv, men egentlig ganske pen. Alt er i koksgrå plast. TFT-skjermen på 11,6 tommer har en oppløsning på 1.366 x 768 punkter, og er lyssterk nok til å jobbe behagelig. Tastaturet er litt forminsket på grunn av maskinens størrelse, men er ganske behagelig å jobbe på. Imidlertid er det to shift-taster som er meget vanskelige å treffe. Touchpaden er stor, og støtter multitouch, men er verken spesielt rask eller særlig følsom. Skal du bruke maskinen til annet enn hyggesurfing, vil en trådløs Bluetooth-mus derfor være bra å ha med i vesken.
Cloudbook 11 har to USB-porter, HDMI-utgang og SD-kortleser. Det er alt. Ethernet kan ikke kobles til. Til gjengjeld er det støtte for Wifi 801.11ac, og dermed overføringshastigheter i gigabit-klassen. Passer for en maskin hvis rette element er skyen.
Under panseret finner man en Intel Celeron dualcore prosessor på 1,6 GHz. Det er 2 GB RAM og lagerkapasitet på 32 GB med innebygget flashminne. Lagerkapasiteten kan imidlertid utvides med et SD-kort. Dessverre er kortleseren designet så upraktisk at kortet stikker 1 cm ut på siden av PC-en, med risiko for å bli dradd ut eller knekke. En kortleser med fjærutløsning, som man finner i de fleste PC-er og kameraer, ville ha gjort det mulig å bruke kortet som ekstra harddisk.
Office er med – men dropp den
Det følger med et års abonnement på Microsoft Office 365 Home, samt 1 TB lagringsplass på OneDrive. Det siste er en god ting, men Office-pakken er en blandet fornøyelse. Den nyeste utgaven av kontorprogrammene er simpelthen for tung å jobbe med på en så langsom maskin, og en komplett installasjon tar en alt for stor del av harddisken på kun 32 GB. Her er en gammel Office-pakke fra skuffen eller en gratis OpenOffice.org en lettere byrde for maskinen.
Det er lett å finne svakheter ved Cloudbook 11. Som ultra-økonomimodell er den nemlig en stor samling av kompromisser. Men det interessante er i virkeligheten hvor mye som faktisk er blitt med! Takket være Windows 10 kan du kjøre de nyeste programmene. Maskinen er selvsagt altfor langsom til videoredigering, men perfekt til kontorprogrammer og studiebruk. Du kan ha den med over alt, og batteriet holder til en hel dags notater eller til flere spillefilmer på reisen.
Benchmark
Med en 1,6 GHz Celeron-prosessor og bare 2 GB RAM er det ikke lagt opp til noen ytelsesfest, og det kan naturligvis ses på Benchmark-resultatene.
I vår CPU-test, Geekbench 3, oppnådde maskinen en score på 814 i single-core og 1.384 i multi-core. Det er tallverdier som vi ikke er vant til å se på PC-er. Og hadde det vært snakk om en mobil, ville vi vært i mellomklassen.
I Cinebench R15 oppnådde den en hastighet på 11,87 fps. Det er omkring en tredel av den typiske scoren for en moderne i7-basert laptop (inkludert ultrabooks), mens desiderte fartsmonstre som MSi GT72S er syv ganger så raske som Cloudbook One.
Browsermark-testen gir en score på 2.181. Det er igjen omkring en tredel av det typiske resultatet, men ikke langsommere enn at man godt kan surfe noenlunde behagelig på nettet.
Vi har også for sportens skyld utsatt Cloudbooken for 3D-grafikktesten 3D Mark Vantage. 1.388 er ikke en score å skryte av, men den gjennomførte faktisk testen.
På de fleste punkter er Cloudbook 11 betydelig langsommere enn en moderne PC. Det er å forvente ut fra maskinvaren, som er mer enn noen få generasjoner på etterskudd i forhold til dagens standard. Et sted hvor maskinen til gjengjeld presterer over gjennomsnittet, er batteritiden. Med Peacekeeper-stresstesten gikk det fire timer og 37 minutter før batteriet ga opp. Det er kortere enn en hel arbeidsdag, men testen er langt hardere enn normal bruk, da maskinen utsettes for uavbrutt regnearbeide med maksimal skjermbelysning og alle spareinnstillinger slått av.
Konklusjon
Acer Aspire One er verken rask eller avansert, og har du bruk for stor regnekraft til tunge oppgaver, må du se et annet sted. Men som en enkel maskin du bare kan ta med deg i vesken, er den fremragende, og et spennende alternativ til de mer begrensede chromebooks til samme pris. Den tar ikke for stor plass i vesken eller av budsjettet, og kan i praksis alt man har bruk for i løpet av en arbeids- eller studiedag. At det er mulig å selge en komplett Windows 10 PC for så få penger, er fantastisk. Og den er faktisk en ultrabook.
Les videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)
LB+Total måned / 185,-
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser