Panasonic har en lang merittliste full av gode TV-er. Legendariske plasmaskjermer som 55VT60 og flaggskipet 60ZT60 ligger ennå friskt i minnet som noen av de beste TV-ene vi har testet. Det var nok flere enn oss som felte en tåre da Panasonic besluttet å legge ned produksjonen av plasma for noen år tilbake: Teknikken ble rett og slett for dyr å produsere, og lot seg vanskelig kombinere med det nye 4K-formatet. Siden den gang har de holdt fanen høyt, med LCD-baserte toppmodeller. Men mange minnes nok fortsatt plasmaens glade dager …
Panasonics nye toppmodell TX-65CZ950V har med andre ord mye å leve opp til: Dette er den japanske produsentens første OLED-TV, som skal forene de beste kvalitetene fra plasma og LCD, med færrest mulig av ulempene, i en og samme TV! Panasonic jobbet i lengre tid med å utvikle sin egen OLED-teknikk, men til slutt vendte de seg til koreanske LG Display, som har lykkes best med å masseprodusere OLED-paneler hittil. Panasonics ingeniører, som inkluderer noen av de klokeste hodene fra den nedlagte plasmadivisjonen, har derimot fått jobben med å foredle bildebehandlingen!
TX-65CZ950V
Panasonics nye flaggskip er en topptrimmet, buet luksus-TV kledd med hvit alcantara (!) på baksiden, og produsentens seneste bildeforbedringer på innsiden. En kraftig Studio Master Processor med ”4K Pro” og ”Absolute Black Drive” utgjør selve bildemotoren som gir signal til panelet. Panasonic har også hentet inn hjelp fra Hollywood – nærmere bestemt filmkoloristen Mike Sowa – til å sette den riktige fargepaletten. Panasonic-skjermen er også den første OLED-skjermen som er godkjent av THX, med sin egen finkalibrerte film-modus.
TV-en ankom redaksjonen i en stor og tung trekasse innprentet med japanske stempler. Etter en møysommelig utpakkingsprosess kunne vi konstatere at Panasonic-skjermen er mer enn en ren LG-kopi: Ingeniørene har åpenbart lagt litt stolthet ned i gjennomtenkte løsninger og lekker design. Den tunge, forkrommede sokkelen monteres til TV-en med solide metallbraketter. Selve TV-chassiset virker som en litt stivere og mer solid konstruksjon enn LG. Panasonic har også inkludert monteringshull for veggbraketter med VESA-standard på baksiden, men da får du ikke tatt i bruk det lekre alcantara-dekselet, som er laget nettopp for å skjule tilkoblinger og hull. Panasonic mener nok baksiden er for fin til ikke å vises frem!
Brukervennlighet og finesser
Fjernkontrollen har metalloverflate og virker mer påkostet enn de vanlige Panasonic-kontrollene. De mest brukte knappene har dessuten fått bakbelysning, med en snarvei i form av egen Netflix-knapp. Skjermens tilkoblingsmuligheter er gode, med 4 HDMI 2.0 kompatible innganger. CZ950 støtter foreløpig ikke videomateriale med økt dynamikkområde (HDR), men det loves en firmware-oppgradering fra Panasonics side på et senere tidspunkt – forhåpentligvis innen Ultra HD Blu-ray formatet kommer for salg.
Selve smart-TV brukergrensesnittet er imidlertid skuffende. Panasonic har pussig nok unnlatt å utstyre toppmodellen med sitt nye Firefox OS – i stedet må vi ta til takke med 2014-modellenes Smart Viera plattform, av alle ting! TV-en har derfor bare en enkel ”Apps” meny med begrenset utvalg av applikasjoner. Den viktige Netflix 4K-appen er imidlertid på plass, det samme er Youtube med VP9 og 4K støtte. Utover det er det lite innhold å være begeistret over, og det grafiske brukergrensesnittet fremstår temmelig utrangert sammenlignet med for eksempel LG, Samsung eller Panasonics egne modeller med Firefox.
Hvorfor Panasonic har utelatt det nyeste smart-systemet på sin nye toppmodell fremstår for oss som litt av en gåte. På den annen side kan det også være litt befriende å slippe alt ”unødvendig tjafs” som ofte følger med på kjøpet når man handler smart-TV. Panasonic-skjermen er enkel å bruke, og alle tidligere brukere vil kjenne igjen det tradisjonelle menysystemet. Alle menyer og funksjoner laster også raskt. Derimot målte vi relativt høy input lag på opp mot 100 millisekunder på HDMI-inngangene. Panasonic-skjermen er derfor ikke den mest velegnede til online gaming.
Bildekvalitet
Panasonic gikk temmelig høyt ut på banen ved lansering, og skrøt uhemmet av hvordan skjermen skal være finjustert og ”perfekt rett ut av esken”. I praksis hevder Panasonic at deres egne ingeniører har greid å skvise enda bedre bildekvalitet ut av OLED-panelene enn LG selv er i stand til å gjøre! Dermed ville det jo være temmelig flaut om teknikken ikke holdt hva produsenten lover …
65CZ950 har imidlertid ingenting å være flau over: Helt fra start er det klart at den har en langt mer korrekt bildeestetikk enn LG, spesielt når vi setter Panasonics THX-modus og LGs ISF ekspertinnstilling opp mot hverandre. Panasonic byr på alle kvalitetene vi forbinder med OLED, men er mer balansert i bruken av farger og kontrast. Det ser man allerede på hudtonene, som fri for røde fargestikk. Panasonic har en vesentlig mer nøytral gråtoneskala, og der LG-skjermen har en tendens til å ”drukne” i svart, graver Panasonic frem betraktelig flere grånyanser i de mørke scenene.
Panasonic har også lykkes med å skape litt glattere bevegelser. Interpoleringsfunksjonen Intelligent Frame Creation sørger for sømløse bevegelser, uten den tidvise rykkingen og ujevnhetene vi erfarte med LG 65EF950V. For de fotballinteresserte kan det være grunn nok til å vurdere oppgraderingen til Panasonic.
Det er i grunn bare én ting ved bildekvaliteten som skurrer litt, bokstavelig talt: Panasonic-skjermen har en slags kunstig skarphet rundt konturer (såkalt edge enhancement) som vi ikke greide å bli kvitt i innstillingene. Det gir utvilsomt imponerende skarphet, men er også med å fremheve bildestøy.
Når alt kommer til alt, fremstår det tydelig at Panasonic har gjort en grundig jobb med sin nye toppmodell. Vi snakker hele tiden om subtile forskjeller, men summen av de subtile forskjellene tipper vekta i Panasonics favør. Resultatet er enkelt – rett og slett det beste bildet vi noensinne har sett!
Kalibrering
At Panasonic har et mer nøyaktig fargerom enn LGs 65EF950V har opp av esken, er noe man kan se med det blotte øye, og bekreftes av målingene vi har gjort. Spesielt er det gledelig å registrere at Panasonic virkelig har ”fått til” svartnivået og gråtoneskalaen. Det eneste som irriterer oss litt er et unødvendig sharpness filter. Men det går faktisk an å gjøre Panasonic enda litt bedre!
Denne TV-en er en drøm å kalibrere – faktisk den enkleste kalibreringen vi har gjort noen gang. Panasonic-skjermen er nemlig klargjort for CALman AutoCAL programvare. Dermed blir det å kalibrere TV-en nærmest en ”plug-and-play” affære dersom man har det rette utstyret. Etter å ha koblet til PC og måleprobe, kan man sette en target-måleverdi som TV-en jobber sammen med programvaren for å oppnå. Alle bildeparametre justeres og kryssjekkes underveis for å oppnå en mest mulig korrekt fargebalanse.
Resultatet snakker for seg selv: Allerede før kalibrering målte vi et såkalt delta-avvik på 2,4, som forteller oss hvor mye bildet avviker fra 100% fargegjengivelse. Alle avvik under 3.0 er høyst akseptabelt, og vanskelig å se med menneskeøyne. Med en manuell grovkalibrering av gråtoneskalaen, etterfulgt av autokalibrering, oppnådde vi et rekordlavt delta-avvik på 0,15! Dette vil i praksis si at det er null forskjell på det signalet skjermen får inn, og det bildet den sender ut. Dermed kan vi ikke gjøre annet enn å ta av oss hatten. En ekte referanseskjerm!
Last ned kalibreringsrapport for Panasonic TX-65CZ950
Konklusjon
Testen levner ingen tvil om at Panasonic 65CZ950 fortjener referansestatus. Samtidig er det åpenbart at dette ikke er TV-en for alle! Med en prislapp på 100.000 kroner henvender den seg til de som er villig til å betale mye for ”de siste hundredelene”. Forskjellen mellom Panasonic og en allerede utmerket OLED-konkurrent som LG ligger på ganske subtilt petimeter-nivå, og selv for oss er det vanskelig å forsvare den store prisforskjellen. Panasonic TX-65CZ950 blir derfor fremfor alt et ”statement” produkt, som viser at Panasonic fortsatt er blant enerne når det kommer til naturtro bildekvalitet.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser