TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Guide

6 fiktive dingser

Hvorfor si seg tilfreds med virkeligheten, når fantasien har så mye mer å by på?

Av / Oppdatert: 02.01.23 - 17:00 // Først publisert: 17.12.2015
6 fiktive dingser

Vi har samlet en liste over de feteste dingsene fra filmer og bøker, og hvis de virkelig eksisterede, ville livet vært så mye fetere.

Hukommelseskrystall

Kjent fra bøkene ”Pandora’s Star” og ”Judas Unchained” av Peter F. Hamilton.

Evig liv kommer til å forandre menneskeheten for alltid. Det viser seg at angsten for døden har vært hovedårsaken til all krig og konflikt, og når hukommelseskrystallen blir oppfunnet i 2040, betyr det at folk langt om lenge kan slutte å tenke på sitt eget endelikt, og menneskeheten som sådan blir mer moden, avbalansert og harmonisk.

Det er en av de viktigste premissene i Peter F. Hamilton’s store sci-fi-epos, The Commonwealth Saga, som oss bekjent ennå ikke har blitt oversatt norsk.

En hukommelseskrystall gjør det nemlig mulig for mennesker å gjøre jevnlige sikkerhetskopier av alle sine minner, og ved et eventuelt dødsfall kan minnene lastes opp til hjernen på en ung og frisk klone av den opprinnelige kroppen. Krystallen implanteres i hjernen, og også mens man lever kan man dra stor nytte av teknologien. Det er slutt på å glemme noe som helst, og hvem av oss ville ikke være dypt takknemlige over alltid å kunne finne mobilen og bilnøklene?

Annonse

Evig liv og en perfekt hukommelse? Vi sier ja, takk!

161710main_crystal_hr

iRobot

Kjent fra filmen ”I, Robot”.

La det være sagt med det samme. En robot akkurat som de i filmen I, Robot med Will Smith i hovedrollen, ønsker vi oss ikke. Filmen handler nemlig om at en ny type robot, NS-5, viser seg å være ekstremt farlig, fordi den ikke overholder de universelle robot-prinsipper om at en robot ikke får skade mennesker og forøvrig alltid skal adlyde ordrer.

Men det er jo også bare science fiction. I virkelighetens verden går vi sterkt ut fra at det selvfølgelig blir Apple som finner opp den første robottjeneren, og hva slags annet navn kan den da få, enn iRobot?

Og ettersom Apples produkter alltid er perfekte, er det naturligvis ingen grunn til å bekymre seg over om robottene kunne finne på å gjøre opprør. Derfor ser vi med stor fornøyelse frem til at den dagen kommer, når hver husholdning har sin egen iRobot, som sørger for matlaging, innkjøp og alt mulig annet forefallende arbeid.

I_Robot

Neuralizer

Kjent fra filmen ”Men in Black”.

Will Smith har også hovedrollen i denne science fiction-komedien fra 1997, som handler om en hemmelig organisasjon, som har til oppgave å holde øye med alle de utenomjordingene som lever i skjul på Jorden. Når det har vært en uforklarlig ufo-landing eller en annen mystisk hendelse på grunn av de mange romvesnene som befolker filmen, så står agentene der med sine neuralizers, som kan slette opplevelsen fra folks hukommelse på et øyeblikk. Kun de spesielle mørke solbrillene som alle agentene bærer, kan beskytte mot neuralizer-effekten.

Nå vet vi jo alle sammen godt at verken postbudet eller elektrikeren i virkeligheten er romvesner i forkledning (selv om man innimellom kan lure litt), men det gjør ikke neuralizeren mindre interessant. Hvem kunne ikke ønske seg å kunne slette bestemte hendelser fra kjærestens eller vennenes hukommelse for evig og alltid? Helt klart en drømme-gadget.

t10neuralizer

Replikator

Kjent fra TV-serien ”Star Trek”.

En replikator er mye mer enn en dings. Den er et stykke ekstremt avansert teknologi, som kan skape materie ut av enhver form for energi og molekyler. Det er for komplisert å forklare teorien bak (men det ligger i Einsteins ligning E=mc2), pointen er bare at en replikator kan lage stort sett hva som helst ut av det blå, så lenge resultatet består av et fysisk materiale, bare det ikke er for komplisert. Dermed kan replikatoren ikke lage levende vesener og heller ikke antimaterie. Men utover det er det stort sett ingen begrensninger.

I Star Trek-universet blir replikatoren oppfunnet i det 24. århundre og brukes spesielt på stjerneskipene til å forsyne besetningen med mat og drikke og i enkelte tilfeller også med luft!

Det sier seg selv, at det ville vært überkult å ha en ekte replikator. Det nærmeste vi kommer med nåtidens teknologi, er en 3D-printer, men vi er sikre på at en ekte replikator er like rundt hjørnet.

StarTrekReplicator-thumb-550x421-40610

Teleportering

Kjent fra TV-serien ”Star Trek”, filmen ”Stargate” samt bøkene om ”Ringworld” skrevet af Larry Niven.

Slutt på trafikkaos om morgenen, slutt på smog og slutt på å sitte som sild i tønne i timevis under flyturen til feriemålet under varmere himmelstrøk. Det kan bli bare noen av fordelene, hvis det en dag lykkes for forskere å virkeliggjøre det som allerede har vært gjengs teknologi i et vell av science fiction-bøker og -filmer.

Teleportering kan transportere energi samt fysisk stoff fra et sted til et annet på null komma null sekunder, og selv om det kan virke en del mer urealistisk enn mange av de andre fantasiforstrene på denne listen, så er teleportering faktisk mer enn bare en våt dingsedrøm.

Flere eksperimenter, blant annet på universitetet i Maryland i USA, har allerede bevist at teleportering er teoretisk mulig. Inntil videre har forskerne bare fått til å teleportere en elementærpartikkel noen få meter fra ett sted til et annet, men det er helt sikkert at fotonet det handler om, tilbakela avstanden uten å fysisk passere gjennom rommet mellom a og b. Sjukt…

gate_byMartinSteil2009-1920x1440

Usynlighetskappe

Kjent fra filmen ”Predator”

Hvis du er fanget i en glovarm jungel med en “predator” som har deg i siktet, så er en usynlighetskappe veldig kjekt å ha. I hvert fall hvis det er deg som er byttet, og jegeren er den eneste som kan gå hundre prosent i ett med omgivelsene. Bare spør alle de personene som har blitt slaktet av predators i de etter hvert mange filmene i serien.

Omvendt ville en usynlighetskappe være den sprøeste dingsen i den virkelige verden. Løp forbi køen til diskoteket, nyt synet i det omvendte kjønns omkledningsrom eller plyndre den lokale elektronikksjappa. Mulighetene er mange.

Og en usynlighetskappe trenger faktisk ikke å være ren magi. Det er derfor vi nevner Predator som det fiktive opplegget og ikke Harry Potter. Forskere i den virkelige verden er nemlig også godt i gang med å utvikle materialer og teknologi, som kan bryte lyset på en slik måte at fysiske objekter faktisk kan gjøres usynlige for det blotte øyet. Akk, ja, vidunderlige nye verden…

Predators_Neca_Serie_1_Cloaked_Berserker_13

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Snart vil jorden ha to måner!

Kjæledyr og kampen om smartringen

Kvantesprang for fremtidens nett

VR-briller for mus

Milliarder av brukere vil snart møte KI-profiler på Facebook

Er dette fremtiden for flyging?

Slå av en prat med ChatGPT på telefonen

Mikroskopiske sorte hull kan være hvor som helst

Nå er Google Gemini 2.0 her

ChatGPT løy på egoistisk grunnlag

Googles kvantebrikke knuser rekorder

KI-spillere oppførte seg menneskelig

Lyd & Bilde