Actionkameraer har fordelen av å være lette og ultrakompakte, og det finnes mange typer fester som gjør at de kan festes nært sagt overalt. Deriblant på kroppen, slik at man kan lage superkule videoer fra førstepersonsperspektiv! Enten du står nedover alpinbakken, sykler ned nabolagets bratteste sti, eller hopper med skateboardet ut fra «launch-rampen» – eller du bare vil dokumentere kjøreturen din.
Objektiv med en ekstrem vidvinkel gjør at kameraene fanger det meste, og siden de koster lite sammenlignet med store videokameraer er det relativt rimelig å lage en flerkameraproduksjon. Ulempen er at mange av kameraene har en begrenset videokvalitet, og lydkvaliteten er sjeldent veldig bra.
Les også: Test av 5 actionkameraer
Sony vil med FDR-X1000V løse disse problemene. Stereomikrofonen fanger et bredt frekvensområde for best mulig lyd, og du kan velge oppløsning helt opp til 4K Ultra HD-oppløsning. Kameraet kan filme med en videostrøm på hele 100 Mbit/s, for best mulig kvalitet på opptaket. Dette krever et raskt nok minnekort (SDXC Ultra High Speed klasse 3), og du må velge Sonys egen videokodek XAVC S.
Ultra HD – kun til rolige scener
Ultra HD-oppløsning er begrenset til maksimalt 30 bilderammer i sekundet (fps), kameraet bør da stå på stativ og ikke filme veldig actionfylte scener. Derfor vil 1080p HD-kvalitet for de fleste være mest aktuelt i de aller fleste tilfeller. FDR-X1000V kan da filme med bildefrekvenser helt opp til 120 fps, som nærmest eliminerer effekten av en rullende lukker (vinglende bilder ved raske panoreringer), og som dessuten tillater å senke hastigheten på actionsekvensene og få en detaljrik gjengivelse av sekvenser som ellers er usynlig for det blotte øyet.
Elektronisk bildestabilisator
Her er funksjonene veldig like hovedkonkurrenten GoPro Hero4 Black, og begge kameraene har mulighet for rask stillbildeserie (burst) og tidsforløp (timelapse), om man ønsker å filme trege bevegelser i naturen, som for eksempel en solnedgang. Men Sony skiller seg ut med innebygd elektronisk bildestabilisator, som fungerer i 1080-oppløsning og lavere. Dette gir langt mer stabil videofotografering i ustøe omgivelser. Da beskjæres bildet noe, slik at du ikke får fullt ut 170 graders vidvinkel, men heller 120. Men det later ikke til at oppløsningen reduseres, takket være at bildesensoren er 4K, slik at det tilskårede bildet får fullt ut 1920 x 1080 piksler.
Sony-kameraet har også innebygd GPS-funksjon, slik at du kan se løypa du har tatt, med både hastighet og tilbakelagt avstand.
Multikameraproduksjon
Kameraet kan styres fra mobilappen PlayMemories (iOS / Android), og skal kunne gjøre simultanopptak av inntil 5 kameraer samtidig, hvor videostrømmen på alle kameraene kommer opp på mobilskjermen samtidig. Dette har ikke vi testet. Du kan alternativt bruke fjernkontrollen RM-LVR2, som er ekstrautstyr, og som festes til håndleddet.
Brukervennlighet
Det blir snart klart at kameraet absolutt bør styres med appen, ettersom det er ganske klønete å operere via knappene på selve kameraet. Det er lett å trykke seg bort, og det er dessuten ingen søker til kameraet. For å se hva du filmer, må du derfor åpne appen på mobiltelefonen og koble til kameraets innebygde Wi-Fi. Da er det til gjengjeld oversiktlig og fint, enkelt å velge funksjonene og innstillingene man ønsker, og dessuten har videostrømmen i appen mye høyere bildekvalitet enn på konkurrenten fra GoPro.
Den høyreiste på kameraet gjør det strømlinjeformet med hensyn til montering på hjelm, men der hvor det mer boksete GoPro-kameaet gjør at det i mange tilfeller kan festes med dobbeltsidig teip, er man mer avhengig av ulike fester til Sony-kameraet. Noe som fort kan gjøre listen over ekstrautstyr både lang, dyr og plasskrevende. Det er heller ikke tilgjengelig like mange typer fester som GoPro kan tilby, som gjør Sony-kameraet mindre allsidig. Men pluss for at kameraet har universalfeste til stativ, noe som GoPro mangler.
At sportshuset bare er effektivt ned til 10 meter vanndybde, kommer av at det har to små hull til stereomikrofonen, slik at lydkvaliteten blir bedre. Ønsker du å ta med kameraet på dykketuren må du kjøpe en spesiell luke til huset, som gjør det vanntett ned til 60 meter.
Videokvalitet
Over til det viktigste, nemlig kvaliteten på videoene. Og her imponerer Sony. Lydkvaliteten er for det første formidabel, med åpen og klar stereolyd. Mye bedre enn sine konkurrenter, GoPro inkludert.
Bildene er langt skarpere enn vi er vant til fra andre actionkameraer, og det selv i MP4-kvalitet, som bare gir 28 Mbps. Sammenligner vi med nevnte GoPro Hero4 Black, som er det beste actionkameraet vi hittil har testet, gir Sony-kameraet skarpere video med flere detaljer. Med bildestabilisator aktivert blir videoene også langt roligere i ristende omgivelser. Da zoomes bildet noe digitalt, dette kan også enkelt gjøres i etterproduksjon, men bildekvaliteten med SteadyShot later til å bli skarpere, ettersom det ikke ser ut til at Sony går ned på oppløsningen for å få til dette. Fordi sensoren har 4K oppløsning. Faktisk gir Sony-kameraet med SteadyShot aktivert skarpere bilder enn GoPro Hero4 Black, når begge står på stativ.
Med Sonys XAVC S-kodek får man høyere bildekvalitet med nærmest fravær av komprimeringsartefakter som for eksempel moskitostøy, og da spesielt om man velger høyeste kvalitet med 100 Mbit/s. Dette bør man også bruke om man filmer i 1080p HD-kvalitet med 120 fps, for å unngå komprimeringsstøy i bildet. Da får du fantastiske actionsekvenser! Det er ikke helt samme kvalitet som med et standard videokamera av høy kvalitet, og det er heller ikke alle situasjoner hvor man ønsker vidvinkeleffekten. Men videokvaliteten er særdeles god, den beste vi har sett fra noe actionkamera. Det gjelder også innendørs i begrenset belysning, hvor bildene er overraskende detaljrike, med ganske lite støy.
Det eneste jeg ikke liker med bildet, er at den automatiske hvitbalansen kan få litt blåstikk, og at den innimellom bruker lang tid til å justere seg, spesielt om man går rett fra innendørs til utendørs belysning. Da kan manuell hvitbalanse brukes. 4K videooppløsning viser seg dessuten å være mer en kuriositet enn noe man i de fleste tilfeller kommer til å bruke. Bildene blir enda litt skarpere, men 25-30 bilder i sekundet er ikke nok til å gi jevne og fine bevegelser i actionsituasjoner. Og ikke verdt det med tanke på at batterilevetiden blir i underkant av en time, og at videoredigering krever mye mer datakraft.
Konklusjon
Sony FDR-X1000V er klasseledende på både lyd- og bildekvalitet, og bildestabilisatoren fungerer utmerket. Ikke noe annet actionkamera vi har testet har produsert videoer av denne kvaliteten. Spesielt om man velger høyeste videokvalitet, i 100 Mbit/s. Til dette og til 4K-oppløsning må du passe på å ha et raskt nok minnekort av typen SDXC.
Brukervennligheten er meget god om man bruker mobilappen, som også har meget god bildekvalitet i søkeren. Derimot er kameraet nokså knotete å stille inn og bruke uten appen. Appen krever Wi-Fi, noe som tapper batteri. Med 4K oppløsning tappes batteriet enda fortere, og du er da fort nede i bare litt over en halvtime. Pass derfor på å kjøpe ekstra batterier først som sist, og aller helst en lader i tillegg.
Vi liker ikke at den automatiske hvitbalansen er treg til å stille seg inn, spesielt i halvmørk belysning. Den oppreiste formfaktoren gjør dessuten at man er avhengig av ulike kamerafester, hvor mange konkurrenter klarer seg med en dobbeltsidig teipbit.