TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Shure SE846

Verdens beste ørepropper

Når musikken begynner å spille, skjønner du hvorfor disse øreproppene koster skjorta.

Av / 13.12.15 - 06:00
Shure SE846

Lyd & Bilde mener

  • Stor, fyldig, fantastisk krystallklar lyd uten lyter og akustiske filtre som virker.
  • Mangler fjernkontroll til mobilen, og prisen er høy.

En ting er å kaste de dårlige øreproppene som fulgte med mobilen og kjøpe seg bedre propper. Det er noe ganske annet å svi av flere tusenlapper for å få bedre lyd. Da skal man være ganske opptatt av lydkvalitet.

Eller proff musiker, studiotekniker eller musikkentusiast med audiofil legning.

For det koster å kjøpe det aller beste. Som Shure SE846. Kanskje de beste øreproppene vi har testet. I hvert fall er de blant de aller beste, men det er ikke sikkert de passer alle.

Det er ikke mulig å komme utenom prisen, når vi vet at det er mulig å få fantastisk mye bedre lyd for en knapp tusenlapp, dersom man ikke er fornøyd med øreproppene som fulgte med mobiltelefonen.

Les testen av Beyerdynamic MMX 102 iE her.

Annonse

Legger man enda mer penger i potten blir det straks mer seriøst. Da rykker man opp til eliteserien med langt mer påkostet teknikk, som i Ultimate Ears In-Ear Reference laget for studiobruk, og Shures tidligere toppmodell SE535.

Shures nåværende toppmodell SE846, ligner mye på den rimeligere SE535, og ser ved første øyekast ikke særlig kostbar ut. Proppene finnes i sort, blått, brunt eller som her, i klar polykarbonat plast.

De leveres med mye utstyr. En oppbevaringseske, og et reiseetui er blant tilbehøret. Det samme er en lang rekke silikon- og skumpropper i ulike størrelser, en kort og en lengre kevlarforsterket avtakbar kabel, og diverse adaptere, en kabelklips og en volumkontroll som plugges i ledningen.

Merkelig nok er ingen av de medfølgende ledningene utstyrt med mikrofon og fjernkontroll til mobilen, men det glemmer man fort når man plugger dem i ørene og trykker play.

 

Fireveis ørehøyttaler

De fleste ørepropper klarer seg fint med et fulltoneelement eller armatur, som dekker alt fra bass til diskant. Shure, Philips, Sony og Jays har flere modeller som ikke koster all verden, men leverer høy lydkvalitet fra bare ett element.

Mer påkostede ørepropper i høyere prisklasse, kan ha både ett og to elementer, for å gi bedre lyd med større rekkevidde i frekvens. Ulempen er at proppene blir større og tyngre, og naturligvis dyrere.

I Shure SE846 har man ikke nøyd seg med to elementer – eller armaturer for å være korrekt, men fire stykker i hver ørepropp. Den ene fungerer nærmest som en subwoofer som gir dypere bass, mens de andre fordeler seg på bass, mellomtone og diskant. Sånt koster, så klart.

Kanalen lyden passerer på vei inn i øret, har utskiftbare akustiske filtre. Tre stykker faktisk. Den mest nøytrale sitter i når man kjøper et sett SE846, mens de to andre følger med i en liten metallbeholder som leveres med et praktisk verktøy, som gjør det enkelt å bytte filtre.

Slik ser et par dyre ørepropper ut inni, med kammeret hvor de fire armaturene sitter til venstre i bildet.
Slik ser et par dyre ørepropper ut inni, med kammeret hvor de fire armaturene sitter til venstre i bildet.

Det ene av dem demper mens det andre løfter diskanten over 1 kHz med 2,5 dB. Akkurat nok til at man tydelig merker forskjell, men det gjør man også med de ulike silikon- og skumproppene. Som har ulik diameter og lengde på åpningen, som kan påvirke balansen i lyden.

Mitt råd er å finne den silikon- eller skumproppen som er mest behagelig å ha i øret, og vri litt på øreproppene for å få optimal balanse i lyden. Velger man for store propper, får man ikke lyden langt nok inn i ørene og lyden blir ullen. Velger man for små propper tetter de ikke godt nok, og støy siver inn i øret og ødelegger lydopplevelsen.

Trenger man spesialtilpassede silikonpropper som formes til øret, kan det bestilles fra Sensaphonics, men da må man til en audiolog for å få laget en avstøpning av øregangene som brukes når man bestiller. Prisen er rundt 150 dollar for et støpt par med tilpassede propper.

Med optimal tilpasning, kan proppene dempe så mye som 37 dB. Det er stille det.

 

Krystallklar high-end lyd

Det er også fin for musikere som står på en scene og trenger god monitorlyd i øret, men det er også supert for audiofile som er villige til å betale skjorta for best mulig lyd.

De kan plugges rett i mobilen, miksebordet eller forsterkeren, og lyder fantastisk fyldig og samtidig krystallklart. En separat hodetelefonforsterker av god kvalitet, vil gi enda bedre lyd, for potensialet i Shure-proppene er enormt. Lyden blir bare bedre og bedre for hvert steg man tar på kvalitetsstigen med lydkilder.

Sammenlignet med UE In-Ear Reference, er balansen i lyden varmere, med dypere og mer klangfull bass. Trommer, bassgitarer og store konsertklaverer lyder større og har mer vekt bak tonene på SE846. UE-proppen er litt bedre fokusert i mellomtonen, særlig på smådetaljer, men de har ikke den samme klangbunnen på vokal som SE846.

Lydbildet virker også større med Shure-proppene, som har større dynamisk kontrast i bassen. Noe som gjør dem behageligere å spille høyt med, siden det betyr at klangbalansen ikke gir så aggressiv diskant som UE-proppene kan gjøre.

Klangen i vokalen fra Adeles nye hit, Hello, er som fløyel i ørene med SE856, mens UE-proppene minner mer om florlett silke. Hvor vokalklangen er litt lysere med tydeligere sibilanter, dog på bekostning av fylde.

Bytt til mer rytmisk musikk med mer vekt på bass, og forskjellen blir enda tydeligere, for her er SE846 i sitt ess. De leverer mye mer troverdig bassgjengivelse enn noen annen ørepropp vi har testet, uten at den er påtrengende, eller skygger for mellomtone eller diskant.

 

Perfekt for de mest kresne

Kabelen er i stiveste laget, og det finnes ikke noen fjernkontroll til Shure SE846. Men det blir ikke så viktig at det overskygger den fantastisk fyldige og engasjerende lyden de leverer. Det er vanskelig å sette fingeren på noe som kan forbedres, for lydkvaliteten er så nær perfeksjon som det er mulig å komme i et par dyre ørepropper. Med god passiv støydemping, god bærekomfort og krystallklar lyd, er Shure SE846 våre nye favoritter i high-end klassen.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

AirPods har aldri vært bedre

Google kan fint lage hi-fi

De smarteste øreproppene fra JBL

Vi har testet de mest spinnville hodetelefonene fra B&O

Her får du mye for pengene

Åpent er enda bedre – men også dyrere

Lukket design møter åpen lyd

Hermetikkåpneren

Skarpe skyts i premiumklassen

Seks premium hodetelefoner: Hvem tar tronen?

ANC-hodetelefoner med et ekstra triks

Ungdommelige hodetelefoner gjør rent bord