TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Apple TV

Apples revolusjonerende mediespiller

Apple TV er født på ny, med et ubegrenset antall apper og en smart fjernkontroll.

Av / 05.11.15 - 13:00
Apple TV

Lyd & Bilde mener

  • App Store gir uendelige muligheter. Smidig fjernkontroll med gyro. Så mye mer enn en mediespiller.
  • Stemmetjenesten Siri finnes ennå ikke på norsk, dermed mangler den en av de viktigste nye finessene her til lands. Apple TV har heller ingen separat lydutgang for tilkobling til stereoanlegg.

Alle mediespillere, inkludert de som kommer innebygd i moderne Smart TV-er, har et felles problem. Funksjonene og tjenestene er alle tilpasset akkurat det apparatet. Muligheten for oppdateringer, flere apper og utvidet funksjonalitet er begrenset. Det gjaldt også forrige Apple TV, som fungerte bra til å presentere Apples eget innhold, men hadde få andre apper å by på. Om det kom nye apper til, var det fordi Apple hadde bestemt det.

 

Les også: Første titt på Apple TV

 

Dette står i sterk kontrast til iPad, som jo kan brukes til litt av hvert, nesten hva som helst: De appene jag har på min iPad er sikkert helt andre enn de du har. Så klart kan man via Airplay få innholdet fra sin iPhone eller iPad opp på TV-skjermen. Men det er egentlig bara en nødløsning, det som trengs er en ny Apple TV som er like åpen som iPhone og iPad. Og nå er altså fjerde generasjons Apple TV her.

Annonse

 

AppleTV-4G_Remote-WEB-460x393
(Foto: Apple)

Mer kraft på innsiden

Nya Apple TV beholder det samme kvadratiske utseendet med runde hjørner. Den har imidlertid blitt nesten dobbelt så tykk. Det trengs for å gi nok luft til varmen fra den nye A8-prosessoren (samme som iPhone 6), som har kapasitet til å kjøre betydelig tyngre apper. Lagringsplassen er også økt til enten 32 eller 64 gigabyte. Om du har planer om å laste ned mange store apper anbefaler vi den større modellen, men mange kommer nok til å klare seg med den mindre.

 

(Foto: Produsenten)
Baksiden (Foto: Apple)

 

På baksiden finnes bare en nettverkskontakt og en HDMI-tilkobling. Den trådløse tilkoblingen støtter den seneste 802.11ac-standarden, som merkelig nok virker raskere enn med ledning. Vi savner ellers den optisk digitale lydutgangen fra forgjengeren. Det kan by på utfordringer om man vil skille audio/video og for eksempel kjøre lyden separat til en forsterker. Derimot er Bluetooth tilgjengelig, slik at man kan bruke trådløse hodetelefoner.

 

(Foto: Produsenten)
Den nye fjernkontrollen med pekeflate gjør Apple TV enkel å bruke. (Foto:Apple)

 

Desto større forskjell ser vi på den nye fjernkontrollen. I stedet for tradisjonelle knapper til å navigere med, er hele den øvre delen en pekeflate. Man kan altså navigere i menyen ved å dra fingeren over pekeflaten og trykke for å gjøre valg. Den har også vanlige knapper for menyer, spill og pause samt volumknapper. Om din TV støtter HDMI CEC kan fjernkontrollen også styre TV-ens lydstyrke, eller programmeres til å styre en forsterker.

Ett nytt operativsystem

Den store nyheten ligger imidlertid i programvaren som styrer det hele. Apple TV kjører det nye operativsystemet tvOS, som er en TV-tilpasset versjon av iOS. Man vil umiddelbart kjenne igjen mange av funksjonene, slik som å arrangere ikoner, bytte mellom apper og å søke innholdet i apper. Å søke med stemmen er også mulig i enkelte land, men det gjenstår for Apple å inkludere støtte for Siri på nordiske språk!

apple-tv-main-screen-460x259
Startskjermen er klar til å fylles av dine favorittapper.

Det som virkelig skiller Apple TV fra andre mediespillere er at man får tilgang til en ordentlig App Store, med alle mulighetene det bringer med seg. Dermed åpnes det også opp for de samme utviklerne som har laget tusenvis av apper til iPhone og iPad. Apple TV er ikke lengre begrenset til noen få kjente apper og obskure tjenester som ingen bruker. De neste månedene vil vi trolig få se et skred av nye apper, som flytter grensene for hva mediespilleren kan brukes til.

 

(Foto: Produsenten)
Apple TV har en rekke lokale TV- og filmtjenester klare fra start.

Hundrevis av apper

Allerede ved lansering er strømmetjenester som Netflix, Viaplay og HBO Nordic tilgjengelig, samt lokale apper fra svenske SVT, TV4, NRK TV og danska DR TV. Det tok heller ikke lang tid før Plex lanserte sin app, som er nyttig for å strømme video fra harddisker tilkoblet nettverket. Dermed har Apple TV allerede fra start tatt innersvingen på andre mediespillere når det gjelder utvalget av tilgjengelige film og TV-serier.

Blant andre typer apper finnes for eksempel AirBNB for billig overnatting, en rekke kurs, interaktive kokebøker, treningsprogram og Withings som styrer overvåkningskameraer. De mange bruksområdene føles som et litt ubeskrevet blad foreløpig, og det skal bli spennende å se hva utviklerne finner på. Ikke minst kan man se for seg en framtid, der mediespilleren kombinert med Apples Homekit kan bli et nav i «det smarte hjemmet».

apple-tv-crossy-road-action-460x259
Crossy Road (Foto: Jonas Ekelund, Ljud & BIld)

Apple TV fungerer også bra som spillkonsoll. Grafikken er riktignok ikke like kraftig som Xbox One eller PS4, men kan absolutt bli en utfordrer for Nintendo Wii. Spesielt ettersom fjernkontrollen også har en gyrosensor som gjør den anvendelig som tennisracket eller bilratt. Om man spiller mye kan man også kjøpe en trådløs håndkontroll med knapper og spaker for alle spillfunksjoner.

Brukervennlighet

Den nye håndkontrollen er intuitiv og lett å lære seg. Det tar ikke mange minutter før man klikker seg fram uten å måtte se på fjernkontrollen. I det store og hele føles det like enkelt som å betjene en iPad. Men Siri er absolutt et stort savn. Det å måtte klikke seg gjennom alfabetet med et tastatur på skjermen føles irriterende. Spesielt med tanke på at nettopp dette var Apples trumfkort ved lanseringen.

Konklusjon

Apple TV viser oss framtiden for mediespillere. Man er ikke lengre låst til et fåtall begrensede funksjoner, men kan installere de siste og mest nyttige appene. Uansett om man vil se på film eller TV, sjekke værmeldingen, lete etter feriebolig eller spille spill så fins det en app for det.. Og vi kan bare forestille oss hva morgendagens apper kan gjøre på TV-skjermen. Men enda så brukervennlig den nye touch-fjernkontrollen er, er det skuffende at stemmestyringen enn så lenge uteblir på norsk.

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

925,-
79,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Denon sikter høyt – og treffer

Ultranærprojektor – det perfekte alternativ til gigant-TV?

100 tommer fra 1,5 meter!

Kortkast-projektor i luksusklassen

Rullende hjemmekino

Ta med deg skjermen hvor som helst!

Marantz-flaggskipet er testet

Presisjon til fingerspissene

Hjemmekino: - vasker gulvet med lydplanker

Marantz gir oss fullstendig bakoversveis

Denon har overgått seg selv

«Usynlig» storskjerm med laser

Lyd & Bilde