TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi
PÅSKE TILBUD - 6 uker for kun 6 kr!

Robot har fått hjernen til en orm

Forskere er godt på vei med å ”laste opp” en orms hjerne til en legorobot. Et sjumilssteg for kunstig intelligens!

Robot har fått hjernen til en orm

Hvem ville tro at en rundorm og en legorobot ville lede kappracet om kunstig intelligens? Tro det eller ei, men nå er roboten i ferd med å få tankene til den lille krabaten.

Prosjektet, som er av typen åpen kildekode, kalles OpenWorm, og kaller til seg forskere og programmerere rundt om i verden, med ett felles mål: å gjenskape oppførselen til den vanlige rundormen Caenorhabditis elegans i en maskin.

rundorm_robot
Denne legoroboten klarer nå å etterligne enkelte funksjoner til en rundorm – uten å ha fått noen forhåndsprogrammering av mennesker.

Lik mengde gener som mennesket
Rundormen er bare 1 millimeter lang, men den er svært populær å bruke som modell i biologisk forskning, siden den har omtrent samme mengde gener i sitt genom som oss mennesker, rundt 20.000. Men genomet er 30 ganger kortere enn vårt, med 100 millioner basepar mot menneskets 3 milliarder. Dette gjør det enklere å studere.

Rundormen Caenorhabditis elegans måler bare 1 mm, men genomet er ikke så ulikt det til oss mennesker. Dens nerveceller er nå ”kopiert” inn i en legorobot.
Rundormen Caenorhabditis elegans måler bare 1 mm, men genomet er ikke så ulikt det til oss mennesker. Dens nerveceller er nå ”kopiert” inn i en legorobot.

OpenWorm-prosjektet har nylig hatt sitt første store gjennombrudd, for nå har nemlig programvaren, basert på nervecellene til det lille dyret, klart å styre en legorobot. Robotens sensorer har ikke fått noen forhåndsprogrammering gjort av mennesket, og likevel har de klart å få roboten til å oppføre seg som rundormen, ved å nærme seg eller styre unna hindringer, eller til og med stimuleres av mat.

Kunstige celler
Ormens nesenerveceller har hos roboten blitt erstattet med en ekkosensor, og motornervecellene som går langs begge sider av ormen har blitt kopiert til legorobotens venstre og høyre motor, hvilket gjør at roboten kan etterligne ormens biologiske ledningsnett.

Annonse

I følge utviklerne er det fremdeles et stykke igjen før legoroboten vil kunne unngå rovdyr eller lete etter en make, men prosjektet viser at kunstig intelligens er på vei ut av science fiction og inn i den virkelige verden.

4 år
– Vi har jobbet med dette i fire år, og selv om det er mye som gjenstår, har det vært det mest overraskende prosjektet jeg har vært involvert i, sa prosjektkoordinator Stephen Larson til CNN.

Han sier videre at selv om de har korrekt antall nerveceller og de er koblet omtrent som de skal, så er det fremdeles en del arbeid som er gjort basert på antakelser, og at han regner med de nå er bare 20 til 30 prosent på vei mot å komplettere prosjektet.

Men siden informasjonsteknologi har det med å utvikle seg eksponentielt og ikke lineært, trenger det ikke ta lang tid før alt plutselig faller på plass. Plutselig virker ikke det å laste opp menneskehjernen til en datamaskin og dermed oppnå ”evig liv” så fjernt likevel.

Kilde: CNN

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud - 1 måned for kun 79,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned!

Populær

LB+ total 12 måneder

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

LB+ Total 6 måneder

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 79 ,-
154,- / mnd
154,- / mnd
Med et LB+ får du:
  • Tilgang til mer enn 7800 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Magsinet digitalt – ny utgave hver måned
  • Deaktiver annonser
  • L&B+ Video – bli med L&B redaksjonen behind the scenes, på de store tech-messene og mye mer!

Fullstendig tollforvirring om teknologi

Claude AI utfordrer konkurrentene med nettsøk

Mer naturlige samtaler med ChatGPT

Det kan du gjøre selv! - sa KI-en

KI kan ikke klokken

Dette batteriet trenger aldri lading!

Gemini AI blir personalisert

Her er en datamaskin med ekte hjerneceller

KI-prisvinnere advarer mot kunstig intelligens

Signal kan droppe Sverige og andre krypteringsfiendtlige land

Ett enkelt krystall kan holde alle dine data

Teleportering er faktisk mulig

Lyd & Bilde