TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
BLACK WEEK - 70% RABATT PÅ LB+

: De beste trådløse reisehøyttalerne

De beste reisehøyttalerne

Trådløse høyttalere er på sitt mest praktiske når de går ned i vesken, og sprer musikken uansett hvor du er.

Av / 08.06.15 - 06:00
De beste trådløse reisehøyttalerne

Om sommeren og i ferien oppstår det en unikt problem for musikkelskeren. Man sitter på stranden med vennene, i parken med familien eller på balkongen på hotellet og vil lytte på musikk sammen. Man kan ikke dele på hodetelefonene om man er flere enn to, og å skru opp volumet på mobilens høyttaler til det skurrer setter ingen pris på. Her er virkelig eksistensgrunnlaget for nisjeproduktet trådløse batteridrevne høyttalere. Og har man først prøvd dem, vil man ikke være foruten.

Høyttalerne kobles til mobilen, nettbrettet eller laptopen med Bluetooth. Etter å ha paret dem går all lyd til høyttaleren og det er bare å sette i gang musikken. Mange av dem kan dessuten benyttes som høyttalertelefon slik at selv flere kan snakke med den som ringer. Noen av de som har større batterier kan dessuten dele på strømmen om mobilens batterimåler begynner å blinke rødt når man er langt fra nærmeste strømuttak.

I fjor testet vi litt større modeller som har bedre forutsetninger for å gi virkelig bra lyd. Men i år bestemte vi oss for at høyttalerne virkelig skulle være portable. Altså ikke ta opp for mye plass i vesken eller veie for mye. For vår erfaring er at man noen ganger helt enkelt ikke synes at det er verdt bryet. Mange av høyttalerne i denne testen er så små de overhodet kan bli uten at batteritiden blir lidende og ligger i en prisklasse der de tåler en trøkk og har en lydkvalitet som er over middels.

 

Testkriterier

Vi satte strenge kriterier for hva som skulle kunne kalles reisehøyttalere. De skulle ikke være så små at de gikk ned i lommen, for da gir de ikke tilstrekkelig bra lyd. Men de skulle ikke være så store eller tunge at man ikke har lyst til å la de få ta opp plass i vesken. Dessuten skulle de selvfølgelig ha batteridrift og kunne kobles til smartmobilen med Bluetooth. For å kunne gjøre rettferdige sammenligninger satte vi dessuten et priskrav rundt 1.500 kroner. Det sorterer ut de dårligste høyttalerne uten at det for den saks skyld blir urimelig dyrt.

Annonse

Skal man ha med seg et produkt må det tåle å riste rundt i en veske. Vi bedømte derfor byggekvalitet og stabilitet ekstra nøye. Brukervennligheten ble bedømt etter hvor lett det var å koble til mobilen og om knapper og innstillinger var begripelige. Til slutt spilte vi et bredt utvalg av musikk av bra teknisk kvalitet og bedømte lydkvaliteten. Totalkarakteren er en overgripende vurdering som også tar hensyn til prisen.

Trådløs ordliste

Bluetooth – En trådløs standard for å kommunisere på kortere avstand, vanligvis opp til 10 meter. En praktisk måte å koble mobilen med trådløse hodetelefoner eller høyttalere. Senere versjoner gir ikke bedre lydkvalitet, men kan gi bedre batteritid.

NFC – Near Field Communication. En enkel måte for apparater å kunne kommunisere uten at man trenger å gjøre noe annet enn å la de berøre hverandre. For Bluetooth-enheter slipper du å søke eller taste inn kodeord. De fleste nyere smartmobiler unntatt iPhone støtter NFC.

aptX – En kompresjonsstandard som passer for trådløs lyd og som gir bedre lydkvalitet enn vanlig Bluetooth. Begge lydkildene (mobilen) og mottakeren (høyttaleren) må støtte aptX. Mobiler som støtter det er blant annet HTC One, LGs toppmodeller, de seneste Samsung Galaxy- og Sony Xperia-modellene.

Denon Envaya

Solid og bombastisk

En skikkelig spiller med bass som en kanon, noe som kan bli litt overveldende i lengden.

Meget velbygd og tillitgivende. Store lydressurser og imponerende bass. Har de fleste finesser man trenger.
Litt vel tung å slepe med seg til en reisehøyttaler å være. Bassen dominerer lyden litt for mye. Krever spesiell lader.
Les hele testen

Bose Soundlink Colour

Enkel og leken

En fargeglad og enkel høyttaler som låter ok, men vi savner konkurrentenes finesser.

Uvanlig fargeglad og sommerlig utseende til Bose å være. Virkelig god lydkvalitet. Enkel å bruke.
Kan ikke lade mobilen. Kan ikke benyttes som høyttalertelefon. Ikke støtte for verken NFC for enklere tilkobling eller aptX for bedre lyd.
Les hele testen

Sony SRS-X33

Stor lyd i lite format

Med sin store og klare lyd er X33 beviset på at større ikke alltid er bedre.

Utmerket kvalitetsfølelse og passe størrelse til utflukten. Lett håndtering og bra funksjoner. Strålende lyd til å være en så liten høyttaler.
Støtter ikke lenger aptX-standarden, men bare den uvanlige LDAC. Kan ikke lade mobilen.
Les hele testen

SMS Audio Portable Wireless Speaker

Spinkel og vanskelig

Djerv design og rapstjerner på kartongen gir dessverre ikke bedre lyd enn så der.

Alle finesser man kan trenge. Enkel oppkobling med NFC. Standardkontakt for lading er praktisk.
Alle finesser man kan trenge. Enkel oppkobling med NFC. Standardkontakt for lading er praktisk.
Les hele testen

Philips BT6000

Pen og praktisk

Philips værbestandige høyttaler har et bra format og er meget enkel å bruke.

Enklere kontroller enn dette kan man knapt få. Tåler en vannsprut. Bra byggekvalitet og passe størrelse for å ta med seg.
Har ikke aptX for bedre lydkvalitet. Har ikke samme volumressurser som visse konkurrenter. Låter tamt med basstung musikk.
Les hele testen

JBL Charge 2+

Så mye bedre

Imponerende forbedring fra forrige års modell og er nå en av favorittene i testen.

Utmerket lyd med imponerende kraftfull bass. Tåler vann og er solid konstruert. Tilstrekkelig med strøm for lading av nettbrett.
Lydbildet er ikke like åpent som referansehøyttaleren. Savner NFC for enklere kobling og aptX for klarere lyd.
Les hele testen

LG Music Flow H4

Fleksibel multikunstner

H4 kan tas med på reisen, men man merker at den er ment for bruke i hjemmenettverket.

Kan kobles til LGs multiroms-system når man er hjemme og kjører da Wifi. Mange fiffige funksjoner i hjemmenettverket.
Funksjonene er ikke spesielt tilpasset for å ha den med seg utenfor hjemmet. Savner kraft for å spille engasjerende på egen hånd.
Les hele testen

Monster Superstar Backfloat

Musikk for bassenget

Den store overraskelsen er ikke de uventede volumressursene, men at den flyter i vannet.

Meget fin størrelse og vekt for enkelt å kunne tas med. Foruten å kunne spyles med vann flyter den faktisk. Spiller høyere enn man kunne tro.
Savner både NFC for en paring og aptX for bedre lydkvalitet. Makter ikke helt sitt eget toppvolum uten at det blir forvrengning.
Les hele testen
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

En åpenbaring

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Latterlig bra retrohøyttaler

Lydplanke, høyttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blåser ørene av deg

Årets beste lydplanke fra Samsung?

Dynamitt i bokhylla

6 billige lydplanker

Lyngdorf til lavpris?