Allerede før den offisielle lanseringen på årets store mobilmesse, Mobile World Congress i Barcelona, var de fleste detaljer om HTCs nye flaggskipmobil blitt lekket. Derfor visste vi på forhånd at den nye modellen ville komme med Qualcomms nyeste åttekjernet Snapdragon 810-prosessor, 3 gigabyte RAM og med 32 gigabyte innebygd lagring (som kan utvides via microSD-kort på opptil 128 gigabyte).
Skjermen er på 5 tommer med Full HD-oppløsning, og HTC One M9 byr selvsagt på de nyeste trådløse teknologiene, blant annet 4G/LTE, 802.11 ac, NFC og Bluetooth 4.1. Operativsystemet er Android 5.0 Lollipop utvidet med HTCs egen Sense-brukerflate i versjon 7 med ekstra funksjoner – blant annet den etter hvert velkjente Blinkfeed-startskjermen.
Alt i alt en behersket og forventet oppdatering, og tatt i betraktning at HTC One M9 også med hensyn til design og form ligner sin forgjenger, kunne man mene at HTCs 2015-flaggskip er blant årets mer kjedelige nye lanseringer.
Farvel til uFocus og Ultrapixel (nesten)
Men skinnet bedrar delvis, for med HTC One M9 har den taiwanske mobilprodusenten forkastet en kjepphest, som selskapet ellers lojalt har ridd siden 2013 og lanseringen av den første HTC One M7. Og her tenker vi på det såkalte Ultrapixel-kameraet, som hadde vesentlig færre megapiksler enn konkurrentene – nemlig bare 4,1 megapiksler – men til gjengjeld kom med en fysisk større bildesensor, som gjorde de enkelte pikslene større og kunne fange opp mer lys.
HTC har fått både ros og ris for det spesielle kameraet, som på den ene siden kunne ta gode og skarpe bilder med korrekt fargegjengivelse og hvitbalanse selv i dårlig belysning, men omvendt leverede en langt lavere bildeoppløsning enn konkurrentene. Og markedet har åpenbart ikke tatt det spesielle kameraet til seg i tilstrekkelig grad, for med HTC One M9 er Ultrapixel-kameraet delvis blitt droppet og er erstattet med et mer tradisjonelt 20 megapikslers kamera på baksiden.
Når vi skriver “delvis droppet”, så er det fordi at Ultrapixel-kameraet (igjen på 4,1 MP) nå sitter på fremsiden og har erstattet det alminnelige 5 MP frontkameraet, som satt i HTC One M8. HTC mener selv at de her har funnet den perfekte kombinasjonen mellom høyoppløste bilder fra mobilens hovedkamera og bedre selfies fra Ultrapixel-frontkameraet.
Kameraet på baksiden får samme Dual Color Flash som forgjengeren. Det betyr at motivet blir belyst med to forskjellige lystemperaturer, hvilket skal gi mer naturtro bilder – en funksjon som HTCs toppmodell har til felles med Apples iPhone.
Ikke desto mindre betyr den nye kamerakombinasjonen at HTC One M9 må unnvære en funksjon fra forgjengeren, som HTC ellers gjorde et stort nummer ut av da HTC One M8 ble lansert i mars 2014. Og her tenker vi på uFocus og på det såkalte Dual Camera, som gjorde det mulig å endre på fokus på bildene i etterkant. Ultrapixel-kameraet ble nemlig supplert av et ekstra 2 megapiksels kamera, som utelukkende ble brukt til avstandsmåling.
Denne hardware-baserte løsningen betød at alle bilder tatt med HTC One M8 ble lagret med metadata, som tillot fokusjustering i etterkant. Men i 2015 er Dual Camera en saga blott, og HTC One M9 må i stedet nøye seg med en software-basert løsning, som krever at man på forhånd bestemmer seg for at man siden vil kunne endre på fokus, innen man tar bildet.
Dolby Audio og HTC Connect
Til gjengjeld har HTC One M9 på lydsiden blitt oppgradert med Dolby Audio, hvilket skulle gi bedre lyd både i hodetelefonene og i de ikoniske fremadrettede stereohøyttalere.
Et annet tiltak for audiofile er HTC Connect, som man vel best kan sammenligne med Apples Airplay. Ikke i den forstand at HTC har oppfunnet en egen standard for trådløs strømming av lyd, men man har forsøkt å gjøre brukeropplevelsen enklere. Er telefonen først paret med en høyttaler som støtter HTCs programvare, så kan man velge å strømme til høyttaleren bare ved å dra oppover på skjermen med tre fingre. Det kan både strømmes til én høyttaler om gangen (via Bluetooth aptX) eller til multiromløsninger (via Wi-Fi).
Selskap som Yamaha, Netgear, Pioneer, Harman/Kardon og danske Libratone har produkter som støtter HTC Connect eller vil det i fremtiden via software-oppdateringer.
Sense 7
Naturligvis er den nye HTC-toppmodellen basert på den nyeste og kritikerroste Android versjon 5.0, også kjent som Lollipop, og dessuten kommer HTC One M9 med den nyeste inkarnasjonen, versjon 7, av HTCs egen Sense-brukerflate.
Startskjermen Blinkfeed, som inneholder en personlig strøm av nyheter og oppdateringer fra sosiale medier, ble introdusert allerede med den første HTC One M7 og er fremdeles en integrert del av HTC-brukerflaten, men med Sense 7 får vi også et par nye funksjoner, hvor spesielt den ene kan være praktisk i dagliglivet, selv om den ikke gjør stort vesen av seg. Nå kan hjemmeskjermen nemlig gjøres dynamisk, slik at de viste appene skifter, avhengig av om man er hjemme, på jobb eller oppholder seg utendørs.
Denne meget enkle funksjonen fungerer via en widget, som man plasserer på hjemmeskjermen. Den viser så appene man selv har valgt, avhengig av brukerens posisjon.
En annen ny funksjon er at man selv kan komponere sine egne temaer – fargeskjema, ikoner, osv. – på bakgrunn av bilder man selv har tatt og lagret på telefonen. HTC Sense analyserer så det valgte bildet og sammensetter et tema det passer til.
Design og spesifikasjoner
Til å begynne med skrev vi at HTC One M9 ligner sin forgjenger til forveksling, hva design og formfaktor gjelder. Det er en korrekt beskrivelse, men selvsagt er det gjort små endringer, så årets modell kan skilles fra HTC One M8. Puteformen og baksiden av børstet metall er den samme, men kanten er gjort enten i en annen farge eller i en annen struktur i forhold til baksiden – det er tre modeller å velge mellom: gold on silver, gold on gold og gun metal grey – så man får det HTC kaller en “two tone effect”. En design, som er inspirert av smykker og dyre klokker.
HTC One M9 er dessuten en smule tykkere og en smule tyngre enn HTC One M8 (de nøyaktige målene kjenner vi ikke i skrivende stund), og det nye 20 MP kameraet på baksiden – som er utstyrt med en linse av safirglass for ekstra holdbarhet – ser selvfølgelig en smule annerledes ut i forhold til fjorårets Dual Camera.
De fleste spesifikasjonene nevnte vi i starten av artikkelen, men det gjenstår å nevne at HTC One M9 kommer med et batteri på 2.840 mAh, og det skal også nevnes at fire av prosessorkjernene i Snapdragon 810-prosessoren er klokket til 2 GHz, mens de andre fire kjernene er klokket til 1,7 GHz.
Pris og tilgjengelighet
HTC One M9 blir lansert globalt den 31. mars, men om det også gjelder for det norske markedet, vet vi ikke i skrivende stund. Norsk pris vet vi heller ikke, men prisen i Europa skal ligge omkring 749 euro. Regn altså med en norsk pris omkring 6.500-7.000 kroner.
I samarbeid med selskapet Under Armor (kjent for det nylige oppkjøpet av fitness-appen Endomondo) har HTC utviklet et aktivitetsarmbånd, som i første omgang kun blir lansert på det amerikanske markedet. Navnet blir HTC Grip, og det er snakk om et armbånd med innebygd P-OLED skjerm og GPS. Batteritiden ved alminnelig bruk skal bli omkring to til tre døgn.
Noe som er ganske spesielt er at HTC Grip vil kunne brukes sammen med både Android-baserte smartmobiler og Apples iPhone.
Spesifikasjoner
Operativsystem: Android 5 Lollipop med HTC Sense 7
Skjerm: 5” 1920 x 1080 Super LCD 3, 441 ppi
Prosessor: 2 GHz + 1,5 GHz Snapdragon 810 octa-core
Minne: 3 GB ram / 32 GB lager (+ microSD op til 128 GB)
Kamera: 20 MP f/2.2 + 4,1 MP f/2.0 UltraPixel
Trådløst: 4G LTE Cat 9, Bluetooth 4.1 med aptX, 802.11 a/ac/b/g/n, NFC, CIR, GPS, GLONASS
Mål: 144,6 x 69,7 x 9,61 mm
Vekt: 157 g