Selv om mange mennesker er glade for den umiddelbare og intuitive betjening som berøringsfølsomme skjermer gir, er det andre som synes at betjening via touchskjerm føles upraktisk, for upresist og mildt veldig irriterende. Men hvis du ikke bryr deg om touchskjerm har du ikke mange alternativer å velge mellom: Hvis du for eksempel vil kjøpe en mobiltelefon uten touch, kan den neppe gjøre mye annet enn å ringe og sende SMS. Et nettbrett er trolig heller ikke tingen, selv om du som regel kan finne et tastatur. Moderne mobile operativsystemer som Android og iOS er basert på å bli betjent med fingrene, og brukervennligheten forsvinner ganske raskt hvis man prøver seg frem med touchpad og tastatur.
Så hvorfor ikke bare nøye seg med en tradisjonell laptop? Vel, en av fordelene ved et nettbrett er at det typisk ikke bare er mindre og lettere enn en laptop, men også rimeligere. Og kan det virkelig være riktig at du skal snytes for mulighetene for å kjøpe en billig enhet som er lett å ta med overalt, bare fordi du ikke er fan av nettbrett? Svaret er nei. Du kan få en lett bærbar datamaskin med tastatur til samme pris som et nettbrett. Du skal bare kjøpe en Chromebook!
Laptop på slankekur
En Chromebook er betegnelsen på en bærbar datamaskin som kjører operativsystemet Chrome OS. Den er også et eksempel på det som på fagspråket kalles en tynn klient.
Når maskinen kjører en app skjer det via nettskyen. En stor del av arbeidet utføres av store servere via internett og ikke av datamaskinen selv, noe som reduserer at behovet for lagringsplass og prosessorkraft betraktelig. Ulempen er at den er nesten ubrukelig uten internettforbindelse.
Derfor er Chrome OS i hovedsak basert på skytjenester som Gmail, YouTube, Google Docs og Google Drive, og en Chromebook kommer typisk kun med 16 eller 32 gigabyte flashlagring (som imidlertid som regel kan utvides via SD-kort). Prosessoren trenger som nevnt heller ikke å være spesielt kraftig, og de fleste Chromebooks kommer med små prosessorer som for eksempel Intel Celeron eller Nvidia Tegra.
Men man trenger ikke si nei
Til gjengjeld starter en Chromebook like raskt som de raskeste nettbrettene og smartmobileene, og utvalget av skytjenester fra Google og andre utviklere av nettapplikasjoner til Chrome OS har blitt ganske stort etter hvert. Derfor kan en gjøre mye av det samme på Chromebook som på en konvensjonell laptop – eksempelvis å skrive og redigere dokumenter og regneark (også i Word og Excel), chatte og videotelefonere (via Google Hangout, Chrome OS støtter ikke Skype), lytte til musikk og se video (via Google Play samt strømmetjenester som Netflix og Spotify), spille spill og mye mer.
Pris og tilgjengelighet
Den første Chromebook ble produsert av Google selv og kom på markedet i USA i desember 2010. Deretter kom Acer og Samsung på banen med hver deres Chromebook i løpet av 2011, og i skrivende stund kan man kjøpe Chromebooks fra Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo, Samsung og Toshiba. Langt de fleste Chrome-bærbare kommer med en skjermoppløsning på 1366 x 768 piksler, men det finnes også modeller med Full HD oppløsning.
På de neste sidene kan du lese vår test av tre Chromebooks fra henholdsvis Asus, HP og Toshiba. For å gi deg den bredeste oversikten over hva som er tilgjengelig på markedet er de tre utvalgte testproduktene så forskjellige som mulig innenfor kategorien. Prisen varierer fra under 2.000 kroner til godt 3.000 kroner, og skjermstørrelsene er på henholdsvis 11,6”, 13,3” og 14”.
De fleste tenker nok på Android hvis de blir bedt om å svare på hvilket operativsystem Google er kjent for. Men Google står også bak et annet operativsystem, nemlig Chrome OS, og er akkurat som Android basert på Linux.Chrome OS er designet til primært å fungere med Googles egne skytjenester via diverse nett-apper, og selv om man også kan bruke noen funksjoner i Chrome OS i offline tilstand, forutsetter Chrome OS som regel at man har forbindelse til internett.Langt de fleste vanlige appene i Chrome OS er basert på Googles online-tjenester – som Gmail, Google Docs og YouTube – og starter typisk som en fane i Chrome nettleseren, som på mange måter er kjernen i Chrome OS. Noen apper kjører i egne vinduer – som for eksempel Files, som er Chrome OS sitt svar på Windows Stifinner eller Finder i Mac OS. Slike apper i egne vinduer kalles i Chrome OS for packaged apper og er typisk programmert i HTML5 eller JavaScript.Som tilfellet nettopp er med Files, som er tilknyttet Google Drive, så henter appen de fleste informasjoner fra en Googletjeneste i skyen, men kan også vise offline-innhold, noe som i Files tilfelle kunne vært filer som er blitt nedlastet til Chromebookens innebygde flashlager.Chrome OS ble lansert av Google i 2009, og den første datamaskinen basert på Chrome OS, altså den første Chromebook, kom på markedet i USA i desember 2010Ifølge Google selv er Chrome OS primært tenkt som et operativsystem til tastaturbaserte datamaskiner, mens Android er designet til å bi betjent via touchskjerm.
Asus Chromebook C200
Krever gode øyne
Asus Chromebook C200 leverer en akseptabel ytelse, men tastatur og skjerm får strykkarakter.
Toshiba Chromebook CB30
Best og billigst
Toshiba Chromebook CB30 var en behagelig overraskelse. Man får testens klart beste produkt til under 2.000 kroner!
HP Chromebook 14
Både for stor og for dyr
Hewlett-Packard ser ut til å ha misforstått Chromebook-konseptet.