Liker man Samsungs økosystem, men synes at S-serien er altfor dyr, finnes alltids A-serien. Forvirrende nok slutter 2025-modellene på -6 og serien går fra A16 med og uten 5G, via A36 5G og A36 5G til denne toppmodellen A56 5G. Fjorårets sinnsykt billige A05 virker ikke å ha fått noen oppfølger, akkurat som den tidligere toppmodellen 7x en gang ble strøket fra sortimentet.
Utseende og konstruksjon
Det er ikke lenge siden mellomprismobilene var litt plastaktige, og man så på lang avstand hva det dreide seg om. Det er ikke lenger riktig. Galaxy A56 har en aluminiumsramme, og både fram- og bakside er dekket av robust Gorilla Glass Victus+. Den har ganske skarpe kanter når man holder den, men har faktisk blitt både merkbart lettere og tynnere siden i fjor. Med en IP67-klassifisering er mobilen skikkelig beskyttet mot støv og vann, selv om man nok ikke bør dykke med den. Det må påpekes at minnekortplassen har blitt tatt bort, så om du oppgraderer fra en tidligere modell, må du sørge for å kjøpe en med tilstrekkelig mye lagringsplass fra begynnelsen.

Skjerm
Samsung har lang erfaring med både OLED-paneler og mobilskjermer, og det merker man. Selv på en slik billigere modell som denne er skjermen aldeles utmerket med et Super AMOLED-panel med 120 Hz oppdatering for jevn skrolling. Lysstyrken har økt med 20 prosent siden i fjor, og topper nå på 1900 nit i HDR-scener. Det er vanskelig å finne noe å klage over med skjermen, med tanke på at den tross alt sitter i en mellomklassemobil.

Kamera
Hovedkameraet er så vidt vi kan bedømme det samme som sitter i Galaxy S25, og har dermed en 50 megapikslers sensor med bra lysfølsomhet. Vidvinkelkameraet har en mer beskjeden 12 megapikslers oppløsning, men det er faktisk det mest høyoppløste i testen. Det kompletteres av det obligatoriske lavoppløste makrokameraet som ingen har bedt om. Si det som det er, mobilen har to kameraer.
At optikken til hovedkameraet er bra, sier seg nesten selv. Men mye av bildekvaliteten i dag kommer av den etterfølgende bildebehandlingen. Og her har Samsung funnet en fin balanse mellom å forbedre det som trengs å bli forbedret, uten å overdrive slik at det ser unaturlig ut. Fine bilder, helt enkelt. Derimot kjempet den med vår spesielt onde mørkebilde-test, men det kan vi leve med.

Bruk
De senere årene har Samsung presset hardt på sin Galaxy AI, og de har dessuten et tett samarbeide med Google omkring deres Gemini-funksjoner. Ettersom det tross alt sitter en dårligere prosessor her, Galaxy S25 Ultra har doblet AI-ytelsen, så får vi imidlertid ikke tilgang til alt. Man kan for eksempel snakke med Gemini og styre Googles apper, men ikke Samsungs. I bilderedigeringen mangler de mer avanserte finessene, mens andre helt enkelt ikke fungerer like bra. Men sammenlignet med konkurrentene i testen er den likevel best.
Ytelse
Samsungs egne Exynos-kretser bruker å ha vansker med å matche Qualcomms Snapdragon i flaggskipmobilene. Men i denne klassen skinner de virkelig. Galaxy A56 er den raskeste Android-mobilen i testen, uansett om vi tester prosessorens rå ytelse, generell ytelse eller spillgrafikk. Spesielt når det gjelder AI, ligger den foran de andre, selv om den naturligvis ikke har en sjanse mot iPhone. Av disse mobilene er det denne du bør ha om du kjører mer krevende apper. Det skader heller ikke at den har den lengste batteritiden.
Konklusjon
Samsungs mest påkostede modell i A-serien henter mange ingredienser fra toppmodellene i S-serien. Den er velbygd, føles som en premiummobil og har en utmerket skjerm. Kameraene er virkelig bra og svarer til forventningene. Selv om det ikke er så mye å skryte av, er den raskest av Android-mobilene i testen. Tilstrekkelig ytelse for å ha flere AI-funksjoner enn de andre. Og med lovede sjenerøse 6 års Android-oppgraderinger føles det til og med som en fremtidssikker mobil.

Også i denne testen:
Xiaomi Redmi Note 14 Pro+ 5G
Lader raskere enn lynet
En prisgunstig mobil med visse finesser som imponerer, mens andre er en skuffelse.


Nothing Phone (3a) Pro
Nerd-mobilen med skikkelig telefoto
Den veldig spesielle Nothing Phone enten elsker man eller blir irritert over.


Honor Magic7 Lite
Vanvittig robust mobil til spottpris
Med et enormt batteri og en imponerende robusthet er den en utmerket hverdagsmobil.


Apple iPhone 16e
En nesten moderne iPhone
Billigste iPhone, men ikke lenger budsjett, og man må leve med bare et kamera.


Les videre med LB+
Full tilgang 1 uke uten bindingstid!
Tilgang til ALT innhold i 1 UKE!
LB+ Total tilbud - Første mnd KUN 79,-
Tilgang til ALT LB+ innhold
LB+ total 12 måneder
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7800 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Magsinet digitalt – ny utgave hver måned
- Deaktiver annonser
- L&B+ Video – bli med L&B redaksjonen behind the scenes, på de store tech-messene og mye mer!