Et raskt søk på “smart bird feeder” på Google avslører at Bird Buddy langt fra er de eneste som gjerne vil gi fugleglade personer mulighet til å lokke frem hagens fugler og forevige dem i knivskarpe bilder og videoer.
Men Bird Buddy, som har fem år på baken, sier selv at de var de første på markedet. Tilbake i 2020 lanserte de sitt første smarte fuglebrett med en Kickstarter-kampanje, og the rest is history, som man sier.
Nå har Bird Buddy oppdatert til en ny versjon, Smart Feeder PRO, og har dessuten begynt å selge den fra sin egen europeiske nettbutikk. Vi var spente på å se hva den kunne.

Tålmodighet
Skribenten bak denne artikkelen forer ikke normalt fuglene i hagen sin. Til gjengjeld har vi en hundehvalp, som ser det som sin viktigste oppgave å jage alle flyvende, uvedkommende vesener bort fra eiendommen flere ganger daglig.
Det kan antakelig forklare hvorfor det tok mange dager før den første fuglen viste seg i Technicolor i Bird Buddys app.
I manualen advarer Bird Buddy om at man må være klar til å vente opp mot to uker før fuglene begynner å vise seg, og det er lenge å gå og vente når man er spent på å se om det er en kjøttmeis eller en gråspurv som først kommer forbi.
Heldigvis kan man i mellomtiden fornøye seg med å se massevis av bilder og videoer med langt mer eksotiske arter fra Bird Buddys i resten av verden. For fugleentusiastene rundt i verden deler i villskap sine videoer med andre brukere, så hvis du gjerne vil se en sør-koreansk Brown Eared Bulbul helt tett på, er det bare å hente Bird Buddys app.

Installasjon
Men la oss starte fra begynnelsen, for først må jo det smarte fuglebrettet pakkes ut og kameraet lades opp. Det første går raskt. Det andre tar et par timer, og da vi har mottatt versjonen med solcelle på taket, trenger vi kanskje aldri å gjøre det igjen. I løpet av testperioden svinger batteriet fra 93–99 %, så solcellen virker.
Fuglebrettet, som er fremstilt i kraftig gjenbruksplast i mørkeblått med oransje detaljer, setter seg nærmest sammen av seg selv, og selv de mest fomlete vil kunne montere kameraet, som kobles med en USB-C kontakt til solcellen og festes med en kraftig magnet. Heretter er det bare å fylle huset med fuglemat, og enten henge det opp eller montere det på en pinne med det medfølgende beslaget. Bird Buddy selger også beslag til veggmontering på sine hjemmesider.

Kameraet kobles lett til appen og til hjemmets 2,4 GHz Wi-Fi. Og her støter vi på et problem, for egentlig ville vi jo helst plassere vår Bird Buddy bakerst i hagen og lengst vekk fra føromtalte hundehvalp, men vår Wi-Fi er åpenbart ikke sterk nok til at Bird Buddy kan levere en livestream på den avstanden.
Vi har imidlertid tidligere hatt fungerende livestream fra andre kameraer som var plassert bakerst i hagen, og som fint nådde husets Wi-Fi, så det er et lite mysterium hvorfor Bird Buddys ikke kan.
Men i stedet setter vi brettet i et bed nærmere huset, hvor vi har merket oss at det er en del kjøttmeiser. Og så er det rett og slett bare å vente.
Vi velger å slå av mikrofonen i et naivt håp om at det forbedrer forbindelsen, men faktisk er bildet i appen med vår livestream temmelig skarpt og detaljert. Kameraet filmer i 2K og tar bilder i 5 megapiksler oppløsning.

Gevinst
Den første kjøttmeisen kommer forbi vår lille buffet etter en knapp uke, og vi oppdager det ved at Bird Buddy appen sender en begeistret melding om at det har vært besøk! Sjelden har vi vært så spente. Hvem har vært innom?
I appen finner vi en kort videosekvens med en kjøttmeis, eller en “great tit”, som det åpenbart heter på engelsk, for Bird Buddy PRO har nemlig AI-gjenkjennelse, og kan derfor ikke bare fortelle oss at det har vært en fugl, men også hvilken fugl det er. Man kan til og med gi den et navn, hvis den hadde hatt noen spesielle karakteristika.
Ved siden av videoen er det også en rekke bilder av kjøttmeisen som Bird Buddy har tatt og lagt klar til oss, og da kjøttmeisen har plassert seg på det lille stigbrettet, er bildene fine og velkomponerte.
Dagen etter får vi besøk av en annen og mer klumsete kjøttmeis, som hopper direkte opp i maten og dessuten snur ryggen til kameraet. Det kan vi jo ikke jobbe med, og bildene er deretter.
Bird Buddy gir mulighet for å stille inn antallet meldinger, så du enten får beskjed om høydepunkter eller hver eneste fugl som kommer forbi. Og du kan også sette meldingene på pause hvis det blir for mye av det gode.

Konklusjon
Hvis du interesserer deg marginalt for fugler og litt mer for smarte gadgets, er dette en nobrainer. Bird Buddy Smart Feeder PRO er hyggelig, solid fremstilt og ikke minst morsom. Og har du andre fugleglade entusiaster i nettverket, kan du gi dem adgang til din feed, så det ikke bare er deg som får beskjed når det kommer gjester.
Det eneste som trekker ned fra de seks stjernene, er at kameraet må stå ganske tett ved huset for å kunne kobles til hjemmets Wi-Fi.

Les videre med LB+
Full tilgang 1 uke uten bindingstid!
Tilgang til ALT innhold i 1 UKE!
LB+ Total tilbud - Første mnd KUN 79,-
Tilgang til ALT LB+ innhold
LB+ total 12 måneder
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7800 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Magsinet digitalt – ny utgave hver måned
- Deaktiver annonser
- L&B+ Video – bli med L&B redaksjonen behind the scenes, på de store tech-messene og mye mer!