LG OLED G5 er den sørkoreanske TV-produsentens nye toppmodell for 2025. LG er selve pioneren når det kommer til OLED-TV, og lager noen av markedets beste av slaget. Selv om flere konkurrenter puster dem i nakken, sto flaggskipmodellen i G-serien igjen på topp da vi skulle kåre de beste TV-ene i 2024.
Sist, men ikke minst ble LG-skjermen også valgt ut som den beste i en prestisjefylt blindtest, foran tøffe konkurrenter som Panasonic, Samsung og Sony. Kombinasjonen av et lyssterkt OLED-panel og avansert videoprosessering, ga en bildekvalitet som få kunne matche.
Nå er altså 2025-modellen OLED G5 her, og forventningene er naturligvis skyhøye til hva denne årgangen bringer til bords. LG forteller at de har fokusert på å gjøre bildebehandlingen enda smartere og mer tilpasningsdyktig til nettopp dine TV-seervaner. Men også hardwaren er ny, med endret bildepanel og oppdatert videoprosessor under panseret.
Så, har LG klart å forbedre en allerede god modell, eller er det bare «gammel vin» på nye flasker? På tide å finne ut!

LG OLED G5 – design
Når det gjelder design, er det meste grunnleggende likt som før. LG-skjermen har fortsatt en slank, bildelignende innramming i børstet metall. Baksiden er helt flat, med en innfelling som tillater den å henge tett inntil veggen. Nesten som en slags OLED-variant av Samsungs The Frame, kan man si.
G5-modellen er nemlig skreddersydd for veggmontering, og velger du modellen med «LW» til slutt i modellnavnet følger det med en spesialdesignet veggbrakett i esken. Det som derimot IKKE følger med, er en ordinær sokkel eller føtter for bordmontering. Vil du ha dette, bør du i stedet se etter modellen med «LS» til slutt.
Alternativt selger LG også sokkelen som ekstrautstyr. Dette er viktig å ta med i beregningen når du veier G5 opp mot lillebroren C5, eller konkurrenter som Samsung S95F, for eksempel. Begge disse kommer med sokkel i esken, men ikke veggfeste.
G5-serien leveres i et bredt spekter av skjermstørrelser, fra 55 og helt opp til 97 tommer, og vi har testet 65 tommers utgaven. Den aller største modellen, OLED97G5 kan sikkert friste de som søker en real OLED-storskjerm. Den koster imidlertid rundt en kvart million! Og den bruker heller ikke den seneste panelteknologien, som foreløpig bare leveres opp til 83 tommer (LG OLED83G5).

Brukervennlighet og finesser
OLED G5 kommer lastet med LGs nyeste brukergrensesnittet, WebOS 25.Her legges det spesiell vekt på at familiemedlemmene kan opprette hver sine brukerprofiler, slik at TV-innstillingene kan skreddersys til deres preferanser. Dette kan faktisk være veldig nyttig når man tenker over det.
For eksempel kan startskjermen foreslå innhold du liker, mens bilde- og lydinnstillingene settes akkurat slik du liker. På denne måten unngår man å måtte endre alt etter at søster, bror eller svigermor har brukt TV-en.
I likhet med andre LG 2025-modeller har G5 også fått den nye generasjonen Magic Remote. Den nye fjernkontrollen har en flatere design, og en ny «AI»-knapp som fremkaller AI-assistenten. Men den har fortsatt en praktisk pekefunksjon slik som forgjengerne.
Ved å bevege fjernkontrollen kan du dirigere en «musepeker» rundt om på skjermen og betjene den ved å trykke på ulike knapper. Noe som kan være veldig vanedannende.
Når det er sagt, mener vi fortsatt at G5 fortjener en litt mer «premium» fjernkontroll enn C-serien – gjerne i børstet stål eller aluminium, og med bakbelyste knapper, for eksempel. Vi snakker tross alt om en high-end modell!

Tilkoblinger og formater
Blant tilkoblingene på baksiden kan LG skryte av fire HDMI 2.1 innganger, alle med full båndbredde til å kunne ta imot 4K/120Hz eller enda høyere. Dermed er det god plass til både flere spillkonsoller og en gaming-PC om du skulle ønske.
De nye LG TV-ene har også flere skreddersydde spillfunksjoner, slik som oppdateringsfrekvenser på opptil 165Hz (opp fra 144Hz på G4), med støtte for NVIDIA G-SYNC og AMD FreeSync Premium VRR. En egen Game Optimizer spillmodus sikrer kvikk og sømløs ytelse med ulike konsoll- og PC-spill. Vi målte forsinkelsen til cirka 9,5 millisekunder når spillmodusen var aktivert (60Hz), og ved 120Hz kan man regne med en halvering av dette. Dermed fortsetter LGs OLED-TV-er å være et av de beste valgene for de som foretrekker gaming på en stor TV-skjerm.
G5 har også bred formatstøtte med blant andre Dolby Vision HDR, og Dolby Atmos på lydsiden. Derimot er det verken støtte for HDR10+ eller DTS-lyd, for eksempel.
LG OLED G5 med nytt panel og kraftig «AI» prosessor
Forgjengeren G4 var definitivt ingen sinke når det gjaldt bildeprestasjoner, men LG har likevel sett sitt snitt til å oppgradere arvtageren på flere områder.
OLED G5 kommer rustet med den nye α11 Gen 2 videoprosessoren, kombinert med det aller nyeste OLED-panelet fra LG Display, også kjent som Primary RGB Tandem. Denne teknikken blir til sammen hva LG kaller Brightness Booster Ultimate, og finnes bare i denne modellen og den trådløse OLED Signature M5.
Lillebrødrene i C5 og B5-serien må til sammenligning klare seg med noe mer konvensjonell teknikk. G5-serien er altså for deg som vil ha «det aller siste» og er villig til å spandere noen ekstra tusenlapper – så lenge det gir merkbar forskjell, vel og merke.

Målinger
Det store spørsmålet er naturligvis om G5 holder det den lover opp mot den allerede gode G4-modellen. Rent målemessig er det i alle fall ingen tvil om at lysstyrken gjør et solid hopp. Vi målte G5-skjermen til cirka 2300 nits i et 10 % vindu og HDR filmmodus. Det er opp fra cirka 1600 nits fra OLED G4 i samme modus, og tilsvarer en økning på rett over 40 %, akkurat som LG har hevdet. G5-skjermen klarte også å bevare en høyere lysstyrke over et større bildeareal enn forgjengeren, som gjør det til en meget «brukbar» forbedring.
Målingene viser også at LG OLED G5 – i likhet med forgjengeren – gir meget korrekte farger og gråskala, ut av esken slik den kommer fra fabrikk. Lave delta-avvik i både SDR og HDR-modus legger på godt under 3, tilsvarende et meget nøytralt bilde. Og de som ønsker kan få kalibrert til enda mer studio-korrekte farger med den seneste Calman-programvaren og avansert måleutstyr.
Bildekvalitet
En ting er hva målingene sier, men når det kommer til de praktiske forskjellene i den virkelige verden, er det mer naturlig å stole på øynene våre. En 40 % økning i lysstyrke trenger ikke være «natt og dag» når den vises på et lite bildeareal som dette, men det er klart merkbart, så lenge bildeinnholdet og/eller videoprosesseringen klarer å utnytte det ekstra overskuddet i høylys-områdene.
Når vi tester med kjent og kjært videomateriale, er det lett å se at LG-skjermen drar nytte av den ekstra lysstyrken i krevende HDR-scener. Fartsfylte scener fra F1-serien Drive to survive serveres med enda mer punch i høylys-effektene. Sollyset glinser, og bremseskivene gløder. Gnistene når understellet skrubber asfalten føles enda litt mer levende. Men også fargenyansene fra de dekorerte formelbilene har blitt tydeligere enn før. Spesielt rødfargene fremstår mer intense, men også blå og grønne toner har blitt mer markerte.
På en vanlig SDR-film, som Blu-ray utgaven av Batman-filmen Dark Knight, for eksempel, er det også markert forskjell. G5-generasjonen har vesentlig mer kontrast og lysstyrke i noen scener, som når Alfred besøker sin mester Bruce Wayne i hans underjordiske skjulested. LG-skjermen får også med seg de minste detaljene i mørke scener. Oppskaleringen til 4K fungerer eksemplarisk, med enda skarpere bilder og mindre støy, og her var allerede G4-modellen meget god.
Ikke dermed sagt at G4-modellen blir fullstendig akterutseilt: Etter vårt skjønn dreier det seg om mer subtile forbedringer, som viser seg i varierende grad på ulike typer bildeinnhold, og med ulike bildeinnstillinger. Så de som allerede eier en G4 eller slo til på et ferskt salgstilbud, har ingenting å grine over.
En ting vi derimot noterer oss som kunne fungert enda litt bedre på G5, er i overgangene mellom ulike fargenyanser. LG-skjermen viste av og til synlige fargegraderinger, i form av bånd eller «banding» i noen scener, der en del av konkurrentene (deriblant Samsungs og Sonys QD-OLED skjermer) har kunne vise til enda mer sømløse overganger. Vi funderer på om dette er noe LG kunne ha løst på et vis, gjennom en firmwareoppdatering.
Flere smarte bildemoduser
Tradisjonen tro tilbyr LG en rekke ulike bildemodus som man kan bruke til å stille bildet akkurat slik man foretrekker. Nytt i år er at du også kan få hjelp av AI til å velge innstillingene for deg, med den såkalte «Personal Picture Wizard».
LG-skjermens personlige «AI-modus» vil først vise deg noen testbilder med ulik kontrast, skarphet- og fargeheving. Du kan selv velge hvilken bildeestetikk du foretrekker, og basert på disse preferansene vil TV-en så komponere din personlige bildeprofil. Alternativt kan du bare velge en av de ferdigprogrammerte bildemodusene.
Vi testet ved å velge de bildene vi likte best, og ut fra det fikk vi et ganske kontrastrikt bilde med usedvanlig sterke farger. Ikke så rent ulikt TV-ens egen Livlig-modus (Vivid).
Problemet med en slik modus er at det kan være en utfordring å velge «riktige» testbilder når man ikke har en klar referanse. Men det er fullt mulig å korrigere enkelte av innstillingene i etterkant, og slik sett trimme bildet akkurat slik du foretrekker. Innstillingene kan lagres, slik at TV-en henter frem akkurat din profil neste gang du logger deg inn.

For eksempel vil filmentusiastene sette pris på at LG introduserer en oppdatert «Filmmaker Mode» bildemodus, som nå tar hensyn til lokale lysforhold i rommet. Denne modusen er jo i utgangspunktet ment for filmtitting i bekmørke rom, men ikke særlig stuevennlig: Mange har erfart at filmene blir veldig mørke. Nå kan TV-en altså kompensere for dette ved å øke lysstyrken, samtidig som den bevarer et nøytralt bilde.
Nå kan du altså være sikker på at TV-en serverer bildet akkurat slik du liker, neste gang du logger deg på. Hva som skjer når dere er flere som vil se på TV-en samtidig, må være opp til familierådet å bestemme …

Lydkvalitet
En high-end TV fortjener skikkelig lyd, og LG har sørget for å utstyre G5-modellen med et respektabelt sett høyttalere. Det sitter undermonterte høyttalere i tillegg til integrerte basshøyttalere, og systemet kan simulere surroundeffekt. Gjengivelsen av dialoger er klar og tydelig, og det er også ganske fyldig bass som kommer godt med på action, spenning og ikke minst musikk. G5 kan også spille relativt høyt uten å låte forvrengt.
Lyden er ganske fin, og er på det nivået man bør forvente fra en premium TV, men ikke stort mer enn det: Vi vet for eksempel at Philips har hentet mer kraftfull lyd ut av sin nyeste OLED+950. Det hersker derfor ingen tvil om at G5-serien fortjener å utvides med et separat lydsystem. LG tilbyr blant annet en egen matchende lydplanke med slank profil for veggmontering, som kan være et bra valg til den designorienterte.
Konklusjon
Totalt sett er det ingen tvil om at LG OLED G5-modellen gir noen synlige forbedringer i bildekvalitet sammenlignet med fjorårsmodellen G4, som allerede var i referanseklasse. Det at LG faktisk har klart å overgå prestasjonene fra fjorårets flaggskip anser vi som et resultat av hard konkurranse: Det nytter ikke å hvile på laurbærene når konkurrentene kribler etter å vippe deg av tronen.
Her og nå fremstår LG OLED G5 som en av soleklart de beste OLED-ene vi har testet til nå. Nøyaktig hvor god G5 er etter 2025-standard må vi imidlertid vente med å konkludere, til vi har hatt flere av de nyeste high-end TV-ene på testbenken. Men en ting er sikkert: Konkurrentene bør ha ligget i hardtrening og lært seg noen nye triks, om de skal ha håp om å danke ut denne tittelforsvareren!

Les videre med LB+
Tilbud - 1 måned for kun 79,-
Tilgang til ALT innhold i 1 måned!
LB+ total 12 måneder
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
LB+ Total 6 måneder
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7800 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Magsinet digitalt – ny utgave hver måned
- Deaktiver annonser
- L&B+ Video – bli med L&B redaksjonen behind the scenes, på de store tech-messene og mye mer!