TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Rega Planar 3 RS

Et enestående godt kjøp

Rega Planar 3 RS er kanskje den siste platespilleren du trenger noensinne. Den gjør alt til perfeksjon.

Av / 05.04.25 - 11:01
Rega Planar 3 RS

Lyd & Bilde mener

  • Fantastisk balansert og dynamisk spiller, smekkfullt med spilleglede og raffinement. Veldig mye lydkvalitet for pengene.
  • Den leveres bare i en farge.

Uansett hvilken prisklasse man befinner seg i, er det umulig å komme unna platespillerne fra Rega. De har helt siden syttitallet laget noen av de absolutt mest vellydende spillerne i markedet, og opp gjennom årene har de også utvidet porteføljen fra gode budsjettspillere, til påkostede high-end-modeller.

Men den mest legendariske av dem er kanskje Planar 3, et slags gyllent midtpunkt i Rega-katalogen, og den spilleren som i dag ligner mest på originalen fra syttitallet.

Planar 3, eller P3 som den også er kalt, har vært endret, forbedret, oppgradert, og forfinet, mange ganger siden originalen så dagens lys. Det har vært spesialmodeller, forskjellige farger, og utgaver som er laget i begrenset antall. Grunnoppskriften har vært den samme hele tiden. En synkronmotor driver en tallerken via en gummirem. På toppen hviler en gjennomsiktig glasstallerken med en filtmatte over. Til høyre er det montert en rett og stiv tonearm. Med tre skruehull for Regas pickuper. Et støvlokk dekker det hele, og slik kunne man beskrevet utallige platespillere. Ikke bare spillere fra Rega.

Men Regas spillere er litt spesielle. Spesielt de mer påkostet utgavene, som vi må medgi at Planar 3 også er. Den enkle grunnoppskriften til tross, spilleren er bygget opp med kvalitet i alle ledd, helt ned til den minste detalj. Det minst påkostede er kanskje den sorte lakken som er ganske generisk, men alt fra lager, motor, tallerken, og ikke minst tonearmens presise oppheng og gode demping, er på nivå med – og i noen tilfeller bedre – enn hva man kan finne high-end-klassen. Altså mye dyrere spillere enn en Planar 3.

Hvis man lurer litt på hvor i landskapet en Planar 3 befinner seg, kan det være greit å vite at det hele starter med den budsjettvennlige Planar 1. Som leveres ferdig klar til å spille rett ut av esken, og også finnes i en utgave med innebygget phonotrinn. Den kan plugges i et par aktive høyttalere, og går inn i et hvert anlegg, selv om man ikke har et phonotrinn fra før. Det neste trinnet på stigen er Planar 2, som er mer påkostet med litt bedre arm og kan leveres med enda bedre pickup.

Annonse

Deretter kommer Planar 3, som vi sist testet i en 50th anniversary edition. Den var utstyrt omtrent som en Planar 6. Altså en spiller som er mye dyrere enn en Planar 3. 50th anniversary edition ble levert med en separat strømforsyning, en ferdig montert Rega Exact MM pickup, og kledd i en kledelig valnøttfiner.

Rega Planar 3 RS 1
Foto: Lasse Svendsen

Planar 3 RS

Siden den spilleren ble laget i et begrenset antall i 2023, er den både ute av produksjon, og vanskelig å finne i butikkene. Svaret er enten en Planar 3, eller den dyrere Planar 6, som leveres med separat strømforsyning. Men nå slippes Planar 3 i en RS utgave. En Rega Special. Som er mye billigere enn en Planar 6.

Den fortsetter der 50th anniversary edition-spilleren slapp, men her er valnøtt erstattet med en meget kledelig grå metallic fargelaminering over Rega lette og stive HPL plint (High Pressure Laminate) – med forsterkning over og under – som er forbeholdt de dyrere spillerne, som Planar 6, Planar 8 og Planar 10.

Rega Planar 3 RS 2
Neo PSU MK2 strømforsyning. Foto: Lasse Svendsen

Så en RS er så nær man kommer en Planar 6 uten å betale like mye penger. Og den leveres med Neo PSU MK2 strømforsyning, med hastighetskifter på en knapp. 

Med den utvendige strømforsyningen, får man en mer stabil rotasjonshastighet, og bedre lyd. Den har også manuell justering av hastighet, hvis man skulle trenge en justering. For eksempel hvis man på et tidspunkt bytter rem.

Spilleren leveres med en ferdigmontert pickup, og her har Rega RB330-armen fått en enda bedre pickup. Det er den midterste av tre pickuper i Regas nye Nd-serie, som bruker en bitteliten neodymium magnet istedenfor en konvensjonell ferrittmagnet.

Rega Planar 3 RS 3
Rega RB330. Foto: Lasse Svendsen

Nd5 MM-pickup

Da vi snakket med Regas Roy Gandy om den nye Nd pickup-serien, fortalte han at ideen var å lage pickuper som var kompakte og lette, altså lav masse, men med kraftigere magnetisk energi. 

-Problemet var at vi ikke fikk til den magnetiske energien vi var ute etter med neodymium magneter. Alle klødde seg i hodet og kunne ikke forstå hvorfor vi ikke fikk høyere magnetisk energi, for neodymium skal jo være kraftigere enn vanlige ferrittmagneter, fortalte Gandy. 

-Vi kunne laget selve magneten enda større, men det vil jo undergrave formålet med neodymium i utgangspunktet. Så vi konsulterte en ekspert på magneter, jeg tuller ikke, slike folk finnes faktisk. Han kunne fortelle oss at vi ikke hadde det rette verktøyet for å magnetisere neodymium-magneter med nok magnetisme til at vi kunne kombinere bittesmå magneter med mer kraft. Løsningen var åpenbar: -Vi trengte en kraftigere magnetiseringsmaskin, og med den på plass fikk vi endelig et kraftig magnetfelt fra en mindre masse enn vi ville fått med en ferrittmagnet.

Rega Planar 3 RS 4
Roy Gandy. Foto: Lasse Svendsen

Neodymium brukes i innstegsmodellen Nd3, som leveres med Planar 3, i Nd5 som leveres med Planar 3 RS, og i den mer påkostede Nd7. Som blant annet kan leveres med Planar 6 og Planar 8. For å holde massen så lav som mulig, bruker pickupenes spoler 38-mikron tynne tråder, som er spunnet med 1275 runder, i motsetning til 1800 på den utgående Exact pickupen.

De tre MM-pickupene er grunnleggende like, men opphenget og stiftens slipning, er mer påkostet på de dyrere utgavene. Med en Nd5 som den gylne middelvei. Med en MM-pickups enkle belastning (47 kOhm) og høye utgangspenning på drøye 5 mV, kan spillere med en Nd-pickup kobles til en hvilken som helst forsterker med moving magnet inngang. Som er den phonoinngangen de fleste forsterkere normalt leveres med.

Rega Planar 3 RS 5
Nd5. Foto: Lasse Svendsen

Nesten klar til bruk

Når man pakker spilleren ut av esken skal man straks finne fram monteringsanvisningen. Den er like oversiktlig og enkel som spilleren er å betjene, og følger man monteringsanvisningen, kan man ikke bomme.

RB330-armen har pickupen ferdig montert, og det man behøver å gjøre er å stille stifttrykket til 1,75 g, og justere den magnetiske antiskatingen til en tilsvarende verdi. En Reference EBLT silikonrem er ferdigmontert på innertallerkenen, som drives av en håndtunet 24 V synkronmotor. 

Rega Planar 3 RS 6
Foto: Lasse Svendsen

Så legger man bare på den 12 mm tykke glasstallerken og filtmatten på toppen, trer på støvlokket, og kobler til NEO PSU MK2 strømforsyningen og den ferdigmonterte phono kabelen til forsterkeren.

Så er man klar til å spille.

Rega Planar 3 RS 7
Foto: Lasse Svendsen

Presisjon 

Med utvendige NEO PSU MK2 strømforsyningen er rotasjonshastigheten mer presis enn på en Planar-spiller med bare en standard veggtrafo. Vår måling viste at 33,33 o/min hadde et avvik på -0,13 prosent, så godt som ikkeno, og absolutt godkjent. Frekvensvariasjoner, eller wow og flutter, ble målt til 0,20 prosent, som også er godt innenfor godkjent.

Musikalsk fullkommen

Som i tidligere tester av Regas platespillere, særlig de mer påkostede variantene som 50th anniversary edition og oppover, har også denne utgaven en umiskjennelig sterk rytmisk drive. 

Den leverer bassdynamikken på Dire Straits Private Investigations med en overbevisning som du kan glemme å få fra billigere platespillere. Slagverket truer med å komme ut av høyttaleren og dra med seg basselementet i slengen, det er virkelig en uvanlig kombinasjon av kraft og presisjon i måten spilleren leverer bass på. 

Det gjelder ikke bare slagverk, men også kontrabasser, og konsertklaver, hvor de laveste oktavene gjengis med en styrke og autoritet som får tankene til å gli mer i retning Rega Planar 10, Linn Majik LP12, og Technics SL-1000. 

Rega Planar 3 RS 8
HPL plint (High Pressure Laminate). Foto: Lasse Svendsen

Så solid er faktisk den rytmiske posisjonen, og den dynamiske kontrasten, fra Planar 3 RS. 

På Jan Gunnar Hoff ensemble, med spilleren koblet til phonoinngangen på en Hegel H190V, flyter klavertoner ut i rommet med en uanstrengt letthet, og det er knapt mulig å innbille seg noen form for farging eller betoning i måten klaveret gjengis på. 

Den nye Nd5-pickupen minner mer om en påkostet moving coil-pickup, fordi den har en åpenhet og gjennomsiktighet som er sjelden for moving magnet-pickuper i denne prisklassen.

Med spilleren koblet til phonoinngangen på en Yamaha A-S3200, og med den nyutgitte pressingen av Miles Davis Birth of the Blue fra 1958, leverer spilleren musikken med en varme, og en fylde som får opptaket til å høres nytt og frisk ut. 

Rega Planar 3 RS 9
Foto: Columbia

Bill Evans pianotoner lyder så up to date, at man knapt tror at opptaket er over 60 år gammelt. Det mangler kanskje litt i toppen, fordi diskanten er litt muted, om man sammenligner med nye innspillinger, men det er knapt spillerens feil. 

Bare hør på tittelkuttet fra Jan Gunnar Hoffs Polarity. Det krystallklare opptaket brettes ut med en skala og dybde som jeg ikke kan huske å ha hørt fra en Planar 2 eller 3 med Regas Elys eller Exakt pickup. Noensinne.

Konklusjon

Det er nærliggende å tro at den nye pickupen spiller en større rolle der man kanskje skulle tro her, og i kombinasjon med Neo strømforsyningen, fremstår Rega Planar 3 RS som det beste kjøpet i prisklassen, med god margin. Du kan ikke bomme med Planar 3 RS, som er en fullkommen platespiller, uten mangler, og som vil levere en lydkvalitet du ellers måtte betale mye mer for. Varmt anbefalt.

Les også : Rega Planar 6 Rega Planar 6 er platespilleren man skal ha, hvis lyden er viktigere enn utseendet.
Karakter
Rega Planar 3 RS
Premium
Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud - 1 måned for kun 79,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned!

Populær

LB+ total 12 måneder

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

LB+ Total 6 måneder

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 79 ,-
154,- / mnd
154,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7800 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Magsinet digitalt
  • Deaktiver annonser

Naims digitalforsterker overrasker

Polsk pangstart

Det beste kjøpet

Mini uten kompromiss

Musikkstrømming i særklasse

HiFi Rose hever standarden for digital presisjon

Minianlegget er ekte hi-fi

Den beste spilleren du aldri har hørt om

Hegel rendyrker digital lydkvalitet

Redder CD-samlingen din

Forsterker med unike kvaliteter

Kan man lære gamle Node-er nye tricks?

Lyd & Bilde