Ingen kameraer kan alt, men de fleste kameraer kan mye. Få kameraer pakker derimot så mye, i så lite, som Fujifilm GFX100RF. Et kamera vi knapt har sett maken til, som har egenskaper som erstatter en hel kamerabag med utstyr. Og som egner seg til mye mer, enn et normalt kompaktkamera vanligvis gjør.
Det er også et helt unikt kamera, det første kompakte mellomformatkameraet, siden film-æraens Mamiya-og Fujifilm-kameraer med 120 film. Som den gang var kostbare og store kameraer med svært begrensede bruksområder. Med fast optikk var man låst til i en vidvinkel eller kort tele, kanskje noe rundt 50 til 70 mm, men noen av dem hadde ekstreme vidvinkler for ekstreme bildeformater.
For eksempel laget Fuji mellomformatkameraer for 120 film med fastoptikk, som strakk seg fra 6×4,5-format, til 6×17-format. Og med alt imellom.
Det nye GFX100RF, smelter sammen alle disse formatene, i et forbløffende kompakt kamera, som med en 44×33 mm og 102 megapiksler bildebrikke, ikke er et like stort mellomformat som 6×7 cm for eksempel, men bildebrikken er tross det 1,7 ganger større enn en vanlig fullformatbrikke.

Kameraet er nærmest et amalgam av det kompakte X100VI, og et GFX100S II. Det er bare litt større enn et Fujifilm X-Pro 3, og mindre enn et Fujifilm X-T5.
GFX100RF:
- 102 Mp CMOS II bildebrikke 44 x 33 mm mellomformat
- 35mm f4, tilsv. 28mm fullformat
- Innebygd ND-filter (fire trinn).
- 45, 63, 80 mm digital telekonverter med beskjæring av brennvidde
- 20 cm nærgrense
- 4:3, 3:2, 16:9, 65:24,17:6, 3:4, 1:1, 7:6, 5:4 bildeformater
- 5,76 Mp OLED søker 0,84 x forstørrelse
- 8 cm vippbar pekeskjerm 2,1 Mp
- Bladlukker 1/4000s med blitssynk på alle lukkertider
- 14- og 16-bits RAW/TIFF, 8-bit jpeg/10-bit HEIF
- 4K30p 422 10-bit video, F-Log
- H.264 / MPEG-4 AVC og H.265 / HEVC
- Videokomprimering: ALL-intra og Long GOP
- 735 gram
- X-Processor 5
- Doble SD-minnekortspor for SD/SDHC/SDXC, med støtte for UHS-II

Bildebrikken i 4:3 mellomformat kjenner vi fra tidligere tester av Fujifilms GFX-kameraer, men her er den plassert bak en fast 35 mm vidvinkel med f4 som største blenderåpning. Objektivet tilsvarer en 28mm i fullformat, men med et par raske klikk med en bryter på kameraet, kan man endre brennvidde med digital beskjæring opp til 80 mm brennvidde (63mm fullformat).
Det er et unikt kamera, ingen tvil om det. Det finnes knapt noe som ligner på et GFX100RF, og det er oppsiktsvekkende hvor kompakt og lett Fujifilm klarte å lage et kamera med en så stor bildebrikke.

Foruten det åpenbart unike med kameraet, har vi her å gjøre med et kamera som på mange måter ligner X100VI. Det er som nevnt noe større, og i likhet med X100VIi, kan det værforsegles med en medfølgende 49mm filtering og et universalfilter. Det følger forresten også med en firkantet solblender i lettmetall, og kameraet leveres med en kamerarem i et rep-lignende design.

Frest lettmetall
Kamerahuset er laget i lettmetall, og toppdekslet er frest ut av et helt stykke aluminium, som enten leveres i sort, eller i sølvgrå aluminium. De fleste innstillingshjulene er også frest ut i et stykke, og ikke valset og stemplet.
Søkeren er denstørste vi har sett i et Fuji-kamera til nå, og den tilsvarende 5,76 megapiksler OLED-søkeren, kan i likhet med den vippbare pekeskjermen på 8 cm, vise fotografens valgte bildeutsnitt.

Og her kommer noe som gjør kameraet virkelig unikt: På baksiden ved siden av blitsskoen, får fotografen tilgang på en rekke ulike bildeformater. Man kan rett og slett velge alt fra bildebrikkens 4:3-format, til 17:6 bredformat, og det meste imellom. APS-C-formatets 3:2- format, 1:1, og 3:4 eller 5:4, er blant de mange bildeformatene man velger fra innstillingshjulet på baksiden.

Antallet piksler endrer seg naturligvis når man endrer bildeformat, men man er aldri lavere enn 48 megapiksler hvis utsnittet er objektivets 35 mm.

Hvis man bruker den digitale beskjæringen synker naturligvis oppløsningen, og i 4:3-format faller 102 til 62 megapiksler, hvis bildevinkelen endres fra 28 til 35 mm, 31 megapiksler ved 50 mm, og 20 megapiksler 63 mm.

Bildeformater
Det laveste antall megapiksler finner man i 17:6-format og på 63 mm brennvidde. Da brukes 19×7 mm av bildeflaten for å lage et ekstremt bredformat, og da er det totale antallet 9 megapiksler.
For å forstå hvordan dette fungerer er det viktig å huske at den effektive brennvidden endrer seg når man endrer brennvidden digitalt. For eksempel er den effektive brennvidden på 80 mm – altså tilsvarende en 63 mm i fullformat, 20 megapiksler i stedet for 102 megapiksler, fordi man får en beskjæringsfaktor på nesten 2,3 ganger.
Hvor ofte man bruker de kortere brennviddene, helt og holdent opp til fotografens ønsker, men man kan selvsagt lagre bildene både som RAW og jpeg/HEIF samtidig, og da ender man opp med en urørt RAW-profil, og en prosessert jpeg/HEIF-fil.
Så kan man velge i etterkant.

Bildestabilisering
GFX100RF har ikke veldig mange direkte konkurrenter. Den mest åpenbare rivalen er Leica Q3, en 60 megapiksler fullformatbrikke, bak en fantastisk skarp 28 mm med blender 1,7.
Det har også noe GFX100RF ikke har, nemlig optisk bildestabilisator. På spørsmålet hvorfor kameraet ikke har bildestabilisering, svarte Fujis ingeniører, at det ville gjort GFX100RF en god del større, og det større objektivet ville nødvendigvis gjort kameraet litt mindre håndterlig, dersom en optisk bildestabilisator hadde blitt valgt.

De mener også at objektivets innebygde bladlukker, langt på vei fjerner behovet for en optisk eller mekanisk bildestabilisator. Dels fordi lukkeren som er praktisk talt lydløs, og ikke lager vibrasjoner som kan påvirke skarpheten, og dels fordi brennvidden er så kort, at man ikke vil oppleve mangel på bildestabilisator som et problem.
Det viste seg å holde vann i praksis. For bildet tatt på 1/30 sekund eller lengre, hadde ikke annen uskarphet enn mennesker som beveger seg mens lukkeren var åpen. Statiske objektet var like skarpe, som om bildene hadde vært tatt på 1/125 sekund.

ND-filter
Kameraets mekaniske bladlukker rekker opp til 1/4000 sekund, og det finnes også elektronisk lukker opp til 1/16.000 sekund. Det har også innebygget firetrinns ND-filter, slik at man kan ta bilder på lange lukketider og full blenderåpning i godt lys, når man ønsker.

Fysisk sett er kameraet 134 mm bredt og bare 90 mm høyt. Det veier 735 g med et Fujifilm NP-W235 batteri – og minnekort – som gir kameraet en estimert batteritid på 820 eksponeringer.

Under et deksel til venstre sitter tilkoblingene for mikro-HDMI, USB-C, og innganger for fjernkontroll, mikrofon og hodetelefoner. På den andre siden to stykk SD-kortplasser, for UHS-II-kort, og kameraet kan kobles til en ekstern SSD for lagring av 4K video. Som kan foretas med 4K oppløsning i 30pB, og i 10-bits 422 med F-log.

I hånden
Å gå rundt med kameraet i Prahas gater og ta på seg gatefotohatten, er en fornøyelse med GFX100RF. Man behøver ikke å ha fotografert med Fujifilm før, for å føle seg komfortabel med kameraet i hånden. Og med den store søkeren plassert helt i hjørnet, får man god oversikt over motivet, og de ulike bildeformatene som kameraet er i stand til å takle.
Etter en stund føles kameraet mindre enn det egentlig er, og det ligger ganske godt i hånden. Selv om det syntetiske læret rundt kameraet oppleves som litt for glatt, er det likevel lett å finne et godt grep, uten å måtte ty til for eksempel Smallrigs nylig lanserte håndgrep med Arca Swiss-fester på undersiden.

GFX100RF går ikke i lommen på samme måten som et X100VI gjør, men den medfølgende skulderremmen er komfortabel og lang nok til at kameraet enkelt kan henges diagonalt over kroppen, og være klar til dyst akkurat når man vil.
Den integrerte bladlukkeren oppleves som lynrask, og med såpass få linseelementer i bevegelse, er autofokusen rask og presis.
Kanskje er ikke autofokusen like lynende rask på bevegelig motiver, som autofokusen på et Sony a7r V, men det det er ingenting som tyder på at den er tregere eller mindre presis enn autofokusen på X100VI.

Bildekvaliteten
Bildekvaliteten er som forventet, fullstendig i toppklassen, uansett hvilket kamera man sammenligner med. Bare det at man har 102 Mp til rådighet, gjør beskjæringsmulighetene uendelig. Og muligheten for å endre bildeformatet etter eget forgodtbefinnende, er en kjærkommen funksjon, på et kamera som i utgangspunktet ville gitt fotografen begrensningene til en brennvidde på tilsvarende 28 mm.
PÅ 3200 eller 6400 ISO, er ikke bildestøy noe problem, og man kan dra i filene ganske mye i etterbehandling før det skjer noe med støy overhodet. Det er også noe med dybden 102 megapiksler i mellomformat gir deg som du ikke vil oppleve på bildene fra et X100VI, eller Sony a7r V.

Fargemetningen og dynamikken er best i klassen, det vil si at det er knapt noe fullformatkamera som er i nærheten av den kvaliteten du kan få ut av bildefilene på GFX100RF.
Som i likhet med alle moderne Fuji-kameraer har Fujis mange filmsimuleringer liggende klart med et tastetrykk. Selv valgte jeg å legge filmsimuleringene til innstillingshjulet foran på objektivet, slik kunne jeg lynraskt ‘skifte film’, og legge på det uttrykket jeg selv ønsket på jpeg-filen. Vippebryteren foran lukkertidshjulet programmerte jeg til valg av fokusområde og knappen i midten aktiverte valg av lysmåler. Praktisk siden jeg ofte bruker punktmåling.
Et langt trykk aktiverer ND- filteret på kameraet. Siden det ofte dukker opp mennesker i bildene, var det praktisk å ha funksjonsknappen på toppen til å velge ansiktfokus av og på, mens de øvrige knappene lot jeg være slik de var.

Fujinon Super EBC GF 35mm f4

Konklusjon
Det er ingen overdrivelse å si at Fujifilm GFX100RF er et unikt kamera. Det er faktisk det eneste kameraet som hittil kombinerer en skarp vidvinkel med fast brennvidde, og en 102 megapiksler bildebrikke i mellomformat. Vanligvis vil en fast brennvidde være begrensende for ganske mange, men her har man digital beskjæring opp til 80 mm brennvidde, noe som gjør kameraet langt mer anvendelig enn om det bare hadde én brennvidde til rådighet. Det skal også nevnes at muligheten for å kunne endre bildeformat fra normale 4:3- til ekstreme 17:6-format – og alltid imellom – gir bruksområder som man aldri finner på et kompaktkamera. Sånn sett lever arven fra Fujifilm TX-1 og Hasselblad X-Pan videre i Fujifilm GFX100RF. Den høye prisen til tross, lykkes GFX100RF å kombinere flere egenskaper enn man vanligvis tror er mulig i et kompaktkamera. Et ganske så enestående kompaktkamera. Og kanskje det aller beste kompaktkameraet noensinne.

Les videre med LB+
Tilbud - 1 måned for kun 79,-
Tilgang til ALT innhold i 1 måned!
LB+ total 12 måneder
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
LB+ Total 6 måneder
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7800 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Magsinet digitalt
- Deaktiver annonser