TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Samsung Galaxy S25 Ultra

Fremragende Samsung-mobil holder ikke hva den lover

Samsung Galaxy S25 Ultra er den beste mobilen fra Samsung til dags dato. Men du trenger absolutt ikke å kjøpe den hvis du allerede har siste eller fjorårets toppmodell.

Av / 14.02.25 - 11:30
Samsung Galaxy S25 Ultra

Home mener

  • Lynrask prosessor. Fantastisk flott skjerm og fremragende lyd. Kameraet har fått 50 megapiksler ultravidvinkel-linse, og mobilen et par gode nye Galaxy AI-funksjoner. 7 års oppdateringer.
  • Det store salgsargumentet, nemlig den dype integrasjonen av One UI 7-brukergrensesnittet og Gemini, virker uferdig og er en gedigen skuffelse. S-Pen har ikke lenger Bluetooth, så Air Actions er nå fortid.

Allerede da jeg deltok i Samsungs pre-briefing dagen før den offisielle lanseringen av Samsung Galaxy S25-serien, fikk jeg mine første dårlige anelser. For annet år på rad fant presentasjonen sted i San José i California, men i motsetning til i fjor, hvor koreanerne gledestrålende og entusiastisk viste frem nye Galaxy S24-modeller med Galaxy AI og et hav av nye funksjoner til en måpende verden, virket Samsungs demonstrasjoner av nye funksjoner i Galaxy S25-serien denne gangen halvhjertede og ufokuserte. Og lokalet, hvor vi inviterte journalister og influensere kunne få lov til å se, berøre og prøve de nye produktene, var rotete og ikke spesielt stort. “Mener Samsung overhodet det her alvorlig?”, tenkte jeg. Jeg begynte å bli i tvil.

I den offisielle pressemeldingen om de nye Galaxy S25-mobilene forklarte Samsung at brukeren takket være “AI-agenter med multimodale funksjoner” – hva behager? – skulle kunne interagere med de nye mobilene på “en måte som føles like naturlig som å snakke med en venn.”

Men først etter en god times tid, hvor forskjellige Samsung-representanter hadde gjort sitt beste for å forklare og demonstrere, gikk det opp for meg hva det nye egentlig skulle forestille å være.

Ganske få reelt nye Galaxy AI-funksjoner fra Samsung selv var resultatet. I stedet hadde den koreanske mobilprodusenten primært fokusert på å integrere Gemini – Googles AI-robot og konkurrent til ChatGPT – så dypt som mulig i det nye One UI 7-brukergrensesnittet til Samsung-mobilene, som altså ser verdens lys for første gang med de nye Galaxy S25-modellene.

Samsung Galaxy S25 Ultra
Samsung Galaxy S25 Ultra er fremstilt i titanium, og denne gangen beskyttes enheten ytterligere av Gorilla Armor 2. (Foto: Peter Gotschalk)

Gemini + Samsung Galaxy S25 Ultra

Samsung lover rett og slett at du med en Galaxy S25 – bare ved å trykke på mobilens på/av-knapp og skrive eller snakke til mobilen i naturlig språk – skal kunne bruke Gemini til å utføre forskjellige oppgaver lynraskt på tvers av apper. Altså i bunn og grunn en ny måte å betjene mobilen på i stedet for at betjeningen tar utgangspunkt i de enkelte appene, og at det krever mange enkeltstående skritt etter hverandre for å utføre en oppgave.

Annonse

Gemini kan lastes ned som app til enhver mobil, og andre mobilprodusenter – som for eksempel Honor med Honor Magic7 Pro – har også integrert AI-roboten i brukergrensesnittet på de nyeste modellene.

Samsung Galaxy S25 Ultra 1
Google Gemini er integrert i brukergrensesnittet på One UI 7. (Screenshot: Peter Gotschalk)

Men Samsungs integrasjon av Gemini stikker dypere enn konkurrentene. For i Samsungs nye mobiler kan Gemini ikke bare interagere med Googles egne apper som Kalender, YouTube Musikk, Notater, Oppgaver og telefon-apper som meldinger og samtaler. Nei, Samsung lover direkte integrasjon med egne apper som Samsung Kalender, Samsung Notes og Samsung Reminder, og du også skal kunne stille inn alarmer, åpne apper og styre andre funksjoner på Samsung Galaxy S25 ved hjelp av Gemini.

Greit, da må vi prøve det, tenkte jeg. Etter briefingen fikk jeg utlevert et testeksemplar av Samsung Galaxy S25 Ultra, og så var det bare å komme i gang.

Eller vent, stopp nå en halv! Gemini blir oppdatert med 43 nye språk, inkludert norsk, den 7. februar (samme dag som Galaxy S25-modellene kom til salg i butikkene) fortalte den vennlige Samsung-representanten. Og da bestemte jeg meg for å vente med testen, da det gir mest mening å basere testen min på den samme brukeropplevelsen som du får hvis du kjøper den nye mobilen i butikken etter å ha lest artikkelen. Ellers blir testresultatet ikke helt rettferdig, synes jeg.

Derfor kommer testen vår av Samsung Galaxy S25 Ultra først nå, en uke etter at mobilen var til salgs i butikkene.

Men til gjengjeld kan jeg svare deg klart og tydelig på om du kan stole på Samsungs løfter om at Galaxy S25 Ultra, som en ekte AI-assistent ved hjelp av naturlige samtaler, så lett som ingenting lar deg utføre dine daglige oppgaver på tvers av apper. *Spoiler Alert* Svaret er nei. En viss porsjon sunn skepsis er på sin plass. Du kan takke meg senere.

Samsung Galaxy S25 Ultra
Samsung har rent faktisk nedgradert S-Pen, som ikke lenger støtter Bluetooth. Dermed er det slutt på å bruke S-Pen som fjernutløser til kameraet eller som fjernkontroll for å styre presentasjoner. (Foto: Peter Gotschalk)

Multimodale funksjoner?

Ingen tvil. AI gir deg helt nye muligheter. Om du bruker Gemini, ChatGPT, Claude, DeepSeek eller en helt annen AI-robot, er det nærmest bare fantasien som setter grensen for hvordan du kan bruke AI til for å gjøre hverdagen din lettere. Ta et bilde av matvarene i kjøleskapet og få ideer til oppskrifter du kan lage akkurat nå med ingrediensene? Check. Ta et bilde av det punkterte bildekket ditt og få hjelp til å skifte til reservehjulet? Check. Få hjelp til å skrive en søknad eller til å strukturere en viktig presentasjon? Check.

Jeg kunne i bokstavelig forstand fortsette og fortsette og fortsette, for mulighetene er uendelige. Men det gjelder uansett om du bruker AI på mobilen, på nettbrettet eller på datamaskinen.

Mobilprodusentene mener at mobilen er den perfekte typen enhet til å agere AI-assistent, og det har de rett i. Du har alltid mobilen i lommen og bruker den til det meste, så det gir mening å få hjelp fra AI til alt fra korrektur av chatbeskjeder til videoredigering. Og med Galaxy AI er Samsung den mobilprodusenten som har nådd lengst med å integrere AI i operativsystem og brukergrensesnitt, så AI-funksjonene bare byr seg frem når du har bruk for dem.

Nettopp derfor undret jeg meg virkelig mye da det gikk opp for meg at stort sett alle AI-nyhetene i Samsung Galaxy S25 Ultra – og Galaxy S25-serien generelt – var basert på Googles Gemini. Alle Android-mobiler blir jo “født” med Gemini i disse tider, så hvordan skiller akkurat Samsung seg fra konkurrentene?

Ifølge Samsung er den store forskjellen at Gemini og Galaxy AI passer sammen som hånd i hanske. Det var det med multimodale funksjoner vi kunne lese om i pressemeldingen. Og da er vel alt bra? Nei, for i virkelighetens verden fungerer det ikke som lovet. La meg komme med et par eksempler.

Samsung Galaxy S25 Ultra 2
Akkurat nå føler man seg som en beta-tester som skal finne feil i et uferdig produkt når man prøver å betjene Galaxy S25 Ultra på tvers av apper ved hjelp av Gemini. (Screenshots: Peter Gotschalk)

Aaaarrghh

Jeg trykker på på/av-knappen, som aktiverer Gemini (farvel, Bixby!). Jeg vet at jeg om få uker har et par møter med Samsung på Mobile World Congress den 3. mars, så jeg spør Gemini på et naturlig språk når jeg har min neste avtale med Samsung. Det første som skjer, er at Gemini forsøker å finne svaret i Google Kalender i stedet for i Samsung-kalenderen, og derfor får jeg en feilmelding: “Aktiver Google Workspace-utvidelsen via siden Utvidelser for å få påminnelser eller bruk Google Kalender.”

Jeg sjekker ”Utvidelser” i Gemini-appen, og integrasjonen med alle Samsung-apper er aktivert. Men Gemini foretrekker altså likevel å se i Google Kalender først når man spør etter en avtale, selv om akkurat Google Workspace er slått av i innstillingene …

Jeg må prøve igjen. Denne gangen ber jeg uttrykkelig Gemini om å se i min Samsung Kalender og svare meg på når jeg har min neste avtale med Samsung. Nå kan Gemini plutselig fint se avtalen i Samsung Kalender, men den klarer ikke å fortelle meg noen detaljer om avtalen som bare blir vist på skjermen. Og når jeg spør akkurat hvor avtalen finner sted (Hall 3), og hvem jeg har en avtale med (Kenan Omer), kommer Gemini til kort: “Beklager, jeg kan ikke se hvem du har et møte med den 3. mars”, svarer AI-assistenten, selv om begge opplysningene står høyt og tydelig i kalenderavtalen. Sukk.

Samsung Galaxy S25 Ultra 3
Dette er resultatet når jeg søker i galleriet etter bilder som “inneholder TV-tårnet i Berlin”. Sukk … (Screenshot: Peter Gotschalk)

En annen ny funksjon i One UI 7 er muligheten for å søke etter bilder i galleriet ved hjelp av naturlig språk. Jeg har akkurat vært på fotosafari med Galaxy S25 Ultra på Alexanderplatz i Berlin, så jeg ber mobilen om å finne bilder i galleriet som inneholder Berlins TV-tårn. Gemini foretar så et Google-søk og finner et fint bilde av TV-tårnet til meg. Bare ikke et av dem jeg selv har tatt. Skriver jeg i stedet søket mitt i appens søkefelt, får jeg svaret: “Det ble ikke funnet noen resultater”. Aaaarrghh!

Selvfølgelig er det ikke slik at integrasjonen mellom Gemini og Samsung Galaxy S25 Ultra slett ikke fungerer. Jeg kan for eksempel godt få Gemini til å opprette et notat i Samsung Notes, og det er ikke noe problem å få AI-assistenten til å sette på en alarm “i morgen klokken 7.” Jeg finner også ut at hvis jeg aktiverer Google Workspace, fungerer integrasjonen med Samsung Kalender bedre, selv om Gemini fortsatt ikke helt kan “lese” opplysningene i kalenderavtalen.

Vi er med andre ord på rett vei, men integrasjonen mellom Gemini og One UI må bli mye bedre før vi er i mål. Akkurat nå føler man seg som en beta-tester som skal finne feil i et uferdig produkt når man forsøker å betjene Galaxy S25 Ultra på tvers av apper ved hjelp av Gemini.

Samsung Galaxy S25 Ultra
Den 6,9” store OLED-skjermen er helt flat. (Foto: Peter Gotschalk)

Galaxy AI

Så har jeg faktisk mer tro på Galaxy AI. Den nye Samsung Galaxy S25 Ultra har selvfølgelig de samme funksjonene som forgjengerne, men det har også kommet enkelte nye muligheter i tillegg. Blant annet funksjonen “Lyddempere”, som kan hjelpe deg med å fjerne uønsket støy på videoer. Funksjonen skal kunne isolere forskjellige kategorier av lyd, noe som faktisk virker til en viss grad.

”Now Brief” er en annen ny AI-basert funksjon, som på forskjellige tidspunkter av dagen opplyser deg om værforhold, viktige avtaler og andre ting som hjelper deg med å holde orden på tiden din. Du kan gå til funksjonen direkte fra låseskjermen, noe som er et klokt designvalg fra Samsungs side.

Samsung Galaxy S25 Ultra 4
Funksjonen “Lyddemper” kan hjelpe deg med å fjerne uønsket støy på videoer.

Via sidepanelet kan du bruke den nye “AI-valg”-funksjonen til å markere forskjellige ting på skjermen, typisk bilder eller tekst, hvor du så får mulighet til å bearbeide det valgte, og deretter lagre eller dele det med andre. Den kunstige intelligensen sørger for å foreslå et relevant verktøy som passer til innholdstypen, så det for eksempel er Tegneassistent eller Generativ redigering som dukker opp når du har markert et bilde. Det er AI som faktisk virker.

Det samme kan man si om Google-funksjonen Circle to Search (som er et separat verktøy og ikke en del av Gemini), som nå også kan lese tekst og lytte til musikk. Smart.

Samsung Galaxy S25 Ultra 5
Funksjonen AI-valg sørger for å foreslå et relevant verktøy som passer til innholdstypen, så det for eksempel er Tegneassistent eller Generativ redigering som dukker opp når du har markert et bilde. Det er AI som faktisk fungerer. (Screenshot: Peter Gotschalk)

Ikke mye nytt under solen

Misforstå meg endelig ikke. Samsung Galaxy S25 Ultra er en glimrende mobil. Samsung er bare ikke i mål med Gemini-integrasjonen. Og for øvrig kommer Android 15 og One UI 7 – inkludert Gemini og nye Galaxy AI-funksjoner – til flere av de tidligere Galaxy S- og Z-modellene i nær fremtid. Så det er med andre ord ingen grunn til å investere i den nyeste modellen.

Og faktisk er det vanskelig å råde noen til å kjøpe en Samsung Galaxy S25 Ultra – eller en av de andre nye S25-modellene – hvis man allerede har investert i en mobil fra Samsung Galaxy S24-serien. Når det gjelder Galaxy S25 Ultra, byr den nye modellen rent maskinvaremessig på så få nyheter at resten av testen blir forholdsvis kort.

Samsung Galaxy S25 Ultra
Skjermen byr på HDR10+-sertifisering og en maksimal lysstyrke på opptil 2600 nit, og akkurat som i fjor er skjermbildet knivskarpt og fargene ekstremt kraftige. (Foto: Peter Gotschalk)

Kort og godt skiller Samsung Galaxy S25 Ultra seg fra sin forgjenger som følger: Den har den nyeste Snapdragon 8 Elite-prosessoren under panseret, og den kommer med 6,9″ AMOLED-skjerm med QHD+-oppløsning, og dynamisk oppdateringshastighet fra 1–120 Hz, hvor S24 Ultra måtte nøye seg med en skjerm på 6,8″. Oppløsningen er imidlertid akkurat den samme. Operativsystemet er oppgradert til Android 15, og den nye Galaxy S25-serien er også den første fra Samsung som fødes med det nye One UI 7-brukergrensesnittet. Sist, men ikke minst, er ultravidvinkellinsen på S25 Ultra nå på 50 megapiksler, hvor forgjengeren måtte nøye seg med 12.

En siste nevneverdig nyhet er i tillegg en nedgradering, for den medfølgende S-Pen kommer ikke lenger med Bluetooth, og derfor kan pennen ikke lenger brukes som fjernkontroll til kameraet eller i forbindelse med presentasjoner. Neppe en funksjon spesielt mange vil savne, men en nedgradering er det uansett.

Samsung Galaxy S25 Ultra 6
Circle to Search kan nå lese tekst (for eksempel e-mail-adresser og telefonnumre) og lytte til musikk. Smart. (Screenshot: Peter Gotschalk)

Utseende og skjerm

Men ellers er det ikke mye nytt under solen. Galaxy S25 Ultra er minimalt slankere og lettere, men deler ellers design med sine forgjengere. Mobilen er også denne gangen fremstilt i titanium, og i denne omgang beskyttes enheten ytterligere av Gorilla Armor 2.

Skjermen byr på HDR10+-sertifisering og en maksimal lysstyrke på opptil 2600 nit, og akkurat som i fjor er skjermbildet knivskarpt og fargene ekstremt kraftige. Det er vanskelig å finne en bedre skjerm på noen annen mobil i skrivende stund.

Også når det gjelder lydopplevelsen, leverer Galaxy S25 Ultra varene. Mobilen byr på høyoppløst lyd ved hjelp av en innebygd 32 bit DAC, og støtter blant annet Dolby Atmos, Dolby Digital og Dolby Digital Plus samt naturligvis aptX.

Samsung Galaxy S25 Ultra
Kameramodulen er perfekt integrert med resten av mobilen. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera

Som nevnt er kameraet blitt oppgradert med en 50 megapiksel ultravidvinkel-linse. Kameramodulen består utover det av et vidvinkelkamera med 200 Mp sensor og OIS, samt to telelinser på henholdsvis 50 megapiksler med 5x optisk zoom og 10 megapiksler med 3x optisk zoom. Frontkameraet er på 12 megapiksler.

Den generelle bildekvaliteten er fortsatt fremragende. Som man vil kunne overbevise seg om ved å se på eksemplene i artikkelen, er alle bildene skarpe og har levende farger. Kontrasten er dessuten høy, og uansett om vi snakker om portrettfunksjon, ultravidvinkel eller makro, er det ikke en finger å sette på Galaxy S25 Ultras nivå.

Ytelse

Samsung Galaxy S25 Ultra er den fjerde mobilen vi har testet som leveres med Snapdragon 8 Elite fra Qualcomm. De tre første var OnePlus 13, Honor Magic7 Pro og Asus Zenfone 12 Ultra, og generelt kan man si at Samsung får like mye eller mer ut av Qualcomm-prosessoren sammenlignet med konkurrentene.

Batteritiden er på nivå med forgjengeren, og det er dessverre også mulighetene for hurtiglading og trådløs lading.

Samsung Galaxy S25 Ultra 7
Frontkameraet kan skifte mellom vanlig vidvinkel og en slags ultravidvinkel, og tar glimrende portrettbilder med bokeh-effekt. (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusjon

Samsung Galaxy S25 Ultra er koreanernes absolutte toppmodell, og selv om jeg allerede har skrevet spalte opp og spalte ned om den nye mobilen, har jeg likevel bare beskrevet toppen av isfjellet. En stor nyhet for semiprofesjonelle fotografer er for eksempel at kameraet nå kan ta opp i log-format, noe som gir de kreative langt større spillerom til å leke med bildenes dynamiske område. Men for de aller fleste vanlige brukere utgjør det ingen forskjell.

Det er AI-funksjonene, og spesielt den dype integrasjonen av Gemini, som skal overbevise deg om å investere en god porsjon av din månedslønn for å kjøpe Samsung Galaxy S25 Ultra. Men for det første virker de nye AI-mulighetene mildest talt uferdige, og for det andre kommer både Gemini-integrasjon og de nye Galaxy AI-funksjonene til i hvert fall Galaxy S24-modellene snart sammen med den lovede oppdateringen til Android 15 og One UI 7. For husk at Samsung har begynt å love hele syv oppdateringer av Android samt 7 års sikkerhetsoppdateringer når du kjøper en Galaxy S-mobil.

Kjøp Samsung Galaxy S25 Ultra hvis din nåværende Android-mobil har minst et par år på baken. Den er blant de beste Android-baserte mobiler på markedet akkurat nå. Men tro ikke på Samsungs mange løfter om AI-lykksalighet. Vi er ikke i mål ennå.

Karakter
Samsung Galaxy S25 Ultra
High End
Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud!

Tilbud - 1 måned for kun 79,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned!

LB+ total 12 måneder

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

LB+ Total 6 måneder

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 79 ,- / første måned
154,- / mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Kjøp den hvis du vil være beta-tester

Den beste mobilen du aldri ser

Honor Magic7 Pro zoomer inn der andre gir opp

Oneplus slår til med toppmobil

Apple iPad mini 7 har masser av krefter, men mangler innovasjon

Årets basis-iPhone haler innpå Pro-serien

Tilbake på toppen

Det perfekte kompromisset?

Brettbar magi?

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Lyd & Bilde