TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

GRUPPETEST: 5 luftfuktere

Ikke vær en tørrpinne

Et sunt inneklima er avgjørende for helsen, og riktig luftfuktighet kan gjøre underverker – for både mennesker, planter og dyr!

Av / 10.02.25 - 09:00
5 luftfuktere

Da vi bor i en verdensdel hvor mørke og kulde er en del av hverdagen mange måneder i året, oppholder vi oss innendørs en hel del. Dette betyr igjen at inneklimaet er viktig for at vi skal ha det bra.

Opplever du å ha konstant tørr hud, tørre øyne og krusete vinterhår, kan en luftfukter være en bra investering. Dessuten kommer plantene dine til å juble! Da virus sies å kunne overleve lettere i tørr luft, er riktig luftfuktighet en fint start for å forhindre luftbårne virus. Lider du av astma eller allergi, er det også avgjørende med riktig luftfuktighet innendørs.

Hva som regnes som sunn luftfuktighet, er litt uklart, for det finnes nemlig ingen eksakte grenseverdier. Men et eller annet sted mellom 40 og 60 prosent er en bra retningslinje.

Men det kan også bli for mye av det gode. Er luften for fuktig, kan det gi grobunn for midd, bakterier og mugg. Så i dette tilfellet er ikke ”mer bedre”.

Hvordan testet jeg?

Her tester jeg fem ulike luftfuktere av litt ulik karakter. For å gjøre det så rettferdig som mulig har jeg forsøkt å plassere dem i rom som er i ”riktig størrelse” (så langt det lar seg gjøre). Jeg har brukt hver luftfukter i et antall dager, og forsøkt å følge produsentenes instruksjoner.

Annonse

For å dobbeltsjekke målingsverdiene har jeg benyttet meg av Airthings View Plus som jeg har plassert i samme rom som luftfukteren med en avstand på mellom tre til sju meter.

Noe å tenke på!

Sjekk at luftfukterens kapasitet matcher størrelsen på det rommet du har tenkt å plassere den i. Ønsker du en luftfukter som også kan spre duft, som har belysning og som kanskje også kan bytte farge på belysningen? Les videre!

Se etter en modell med avtakbare deler, og som er enkel å fylle på og rengjøre. Er det for komplisert å rengjøre, er det risiko for at du lar være, noe som igjen kan lede til økt bakterietilvekst, og det gjør jo luftkvaliteten dårligere i stedet for bedre. En liten vanntank gjør at den må fylles på ofte, noe som også kan bety at du helt enkelt lar være å bruke luftfukteren din.

Kontroller støynivået på produktene, og velg med fordel den som har en ”stille” modus. Fremfor alt om du tenker å bruke luftfukteren på soverommet.

Og til slutt: Da luftfukteren trenger å stå synlig for å fungere optimalt, kan også utseendet være avgjørende.

5 luftfuktere 1
Testens lagoppstilling fra venstre: Wilfa Dew Humidifier HU1A-43C. Levoit OasisMist 1000S Smart Luftfukter. Philips Air Humidifiers 500. Duux Beam Smart 2 Luftfukter. Smartmi Rainforest Luftfukter SM1019.

Duux Beam Smart 2 luftfuktare

Trenger ikke skamme seg

Testens dyreste luftfukter kommer fra Duux, og rent utseendemessig trenger den ikke å skamme seg. Hvordan det er med resten, gjenstår å se.

Pen. Tar liten plass. Smidig med fjernkontroll.
Plastaktig. Prisen. Kan ikke se vannivået. Kan heller ikke bevege på selve enheten.
Les hele testen

Wilfa Dew humidifier HU1A-430C

En virkelig kraftpakke

Til tross for størrelsen er denne luftrenseren en virkelig kraftpakke med mange fine funksjoner.

Klarer store flater
Mangler indikator for vannivå. Kan ikke lage skjema.
Les hele testen

Levoit OasisMist 1000S Smart Luftfukter

Unødvendig komplisert

Denne luftfukteren krever litt mer jobbing enn de øvrige i testen. Både før jeg i det hele tatt kom i gang, og så i ettertid for å holde den frisk. Er det verdt det?

Indikator for vannivå. Fjernkontroll
Plastaktig. Mange deler. Føles ikke helt ferdig.
Les hele testen

Philips Air humidifier 5000

Funksjon før stil

Naturligvis er funksjon viktigere enn utseende, men det gjør jo ikke noe om et produkt som må stå synlig i hjemmet, er pent. Her har Philips en liten motbakke, i mine øyne.

Indikator for vannivå. Mange innstillingsmuligheter.
Utseendet.
Les hele testen

Smartmi Rainforest luftfukter SM1019

En egen regnskog

Smartmi Rainforest luftfukter skal minne brukeren litt om en ”langsom regnfull dag i skogen”. Jeg må bare si at det låter ganske koselig.

Prisen. Indikator for vannivå. Pen.
Ikke mulig å lage skjema.
Les hele testen
Åsa Warme Hallén
(f. 1972): Endte i 1995 tilfeldigvis opp i magasinet "Elektronikvärlden" (som til slutt endret navn til Ljud & Bild). Helt fram til 2013 da hun valgte å prøve seg andre steder, i mellomtiden hadde hun da vært prosjektleder, journalist og sjefsredaktør. Siden mars 2021 er hun tilbake på frilansbasis. Åsa skriver for det meste om smarte gadgets som gjør livet morsommere. Hun har en evne til å se ting fra et litt annet perspektiv enn sin kolleger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Pen, men upraktisk

Smart Blinds-duell: IKEA vs. OmniaBlinds

Både ris og ros

La teknikken ta hånd om kjæledyret

Denne gjør garasjen din smartere

Dreame L10s Ultra Gen 2 kan nesten erstatte din gamle Nilfisk

Tid for skikkelig vask

Selvhjulpen robot gjør det nesten perfekt

Sølemiks på tanken

Gulvlampe med disko-stil

Bra i teorien, mindre bra i praksis

Billig babymonitor som funker som fy

Lyd & Bilde