Selv om Apple på ingen måte oppfant nettbrettet, la den første iPad (som ble lansert våren 2010) på mange måter grunnlaget for nettbrettmarkedet slik vi kjenner det i dag. Mens tidligere forsøk i nettbrettsjangeren hadde vært basert på dårlig tilpassede utgaver av Windows, som generelt ikke var spesielt brukervennlige og som krevde penn for betjening, var iPad det første nettbrettet med et operativsystem tilpasset mobile enheter
Derfor er det ikke urimelig å snakke om tiden før og etter iPaden. I dag fins det massevis av nettbrett i butikkene, og iPad er kun ett av flere, mens en stor del av konkurrentene er basert på det konkurrerende Android operativsystemet.
Men kanskje vi skal ta et skritt tilbake og forklare akkurat hva vi mener når vi snakker om nettbrett. Det finnes det også i dag en lang rekke datamaskiner med touchskjerm og et nettbrettlignende format som likevel ikke passer inn i samme kategori som de iOS- og Android-baserte nettbrettene.
Her tenker vi på produkter som Microsoft Surface Pro 3, Dell XPS 12 og Lenovo Yoga 3 Pro, som alle er basert på skrivebordutgaven av Windows 8.1 og kan betjenes både som nettbrett via touchskjerm og som en vanlig laptop med tastatur og touchpad.
Disse Windows-maskinene kaller vi til daglig for hybrider, fordi de kombinerer elementer fra nettbrett formfaktoren med den tradisjonelle laptopen. En avgjørende forskjell er også at disse maskinene er basert på Intels x86 arkitektur og kan kjøre ”ekte” Windows-programmer, mens nettbrett basert på iOS eller Android ikke har samme åpne arkitektur, og derfor må nøye seg med apper fra App Store eller Google Play.
Formfaktoren er viktigst
Et skikkelig nettbrett har egentlig mer til felles med en smartmobil enn med en laptop. Og så betjenes det som regel kun via touchskjermen.
Hvis noen kan huske så langt tilbake, så var det faktisk også den største kritikken Apples fikk like etter lanseringen av iPad: ”Det er jo bare en stor iPhone, hva kan den som min smartmobil ikke kan?” I bunn og grunn er svaret på det spørsmålet: ”Ingen ting!”
Det helt sentrale ved et godt nettbrett er at teknologien fyller så lite som overhodet mulig. Det er innholdet og formfaktoren det hele kommer an på. Man tar det med seg i vesken akkurat som et magasin eller en bok, og man bruker det henslengt på sofaen, i sengen eller til og med på toalettet! Et godt nettbrett skal være lett å ha med seg, lett å betjene, ha kapasitet til å kjøre alle apper uten å jamre seg, og så skal det ha god bilde- og lydkvalitet slik at man kan surfe, lytte til musikk, lese e-bøker eller se film og videoklipp uten å bli trett i øynene. Eller ørene for den saks skyld.
I dag finnes det masser av gode nettbrett på markedet som kan akkurat hva som skal til, men selvfølgelig kan ikke alle være like gode. På de neste sidene tester vi de fem nettbrettene som vi mener er de beste på markedet akkurat nå. Det er ikke sikkert du er enig med oss i vår vurdering av de enkelte produkter, men uansett hvilket av de fem produktene du kjøper lover vi at du ikke går helt feil.
Slik testet vi
Ytelsen på alle nettbrettene er testet med testprogrammet Geekbench 3 fra Primate Labs, som gir oss resultater som er sammenlignbare på tvers av operativsystemer. Geekbench 3 utfører en rekke typiske brukeroppgaver på maskinen. Testresultatene måles etter et poengsystem, hvor referansen (med en score på 2500) er en Mac mini fra 2011 med en 2,5 GHz Intel Core i5-2520M prosessor. En score på 5000 betyr altså at den gjeldende maskin er dobbelt så rask som referansemodellen.
Geekbench 3 leverer resultater som skiller mellom antall prosessorkjerner. Resultatet er derfor delt opp i et single-core og et multi-core resultat, hvor sistnevnte er prosessorens samlede ytelse, mens førstnevnte viser hvor godt hver enkelt prosessorkjerne yter.
Videre har vi vurdert enhetene ut fra følgende testkriterier: Internett- og nettleser opplevelse, skjerm (oppløsning, farger og touchfunksjon), kamera, medier (lydkvalitet og videoavspilling), spesifikasjoner samt øvrige faktorer som brukeropplevelse og ytelse. Blant annet har vi prøvd spill som Asphalt 8, Infinity Blade eller lignende tunge spill på alle nettbrettene for å teste skjermoppdatering, rendring, grafikkeffekter samt kontroll via touchskjermen.
Sist, men ikke minst spiller også design og byggekvalitet en avgjørende rolle for den samlede vurdering.
Lenovo Yoga Tablet 2 Pro
For en skikkelig rakker
Det kommer ikke an på størrelsen, Lenovo!
Samsung Galaxy Tab S 10.5
Beste skjerm noensinne
Med Galaxy Tab S har Samsung endelig fått et ekte flaggskip-nettbrett!
ASUS MeMO Pad 7 ME572CL
En liten perle
Asus MeMo Pad 7 ME572CL er kanskje klein, men kan saktens konkurrere med de store gutta.
Sony Xperia Z3 Tablet Compact
Alle gode ting er tre
Sony Xperia Z3 Tablet Compact er det tredje high-end nettbrettet fra Sony, og det er også det beste.
Apple iPad Air 2
Mye vil ha mer
iPad Air 2 er det beste nettbrettet på markedet. Akkurat som forgjengeren.