Midt mellom kompaktkamera og speilrefleks, finnes det en stadig mer populær kategori kalt proffkompakter. Enkelt sagt er de mer avanserte og gir bedre bildekvalitet enn kompaktkameraene, men uten å være så store og tunge som et systemkamera. For mange er det et bedre valg enn å bruke pengene på et speilreflekskamera.
For et kamera som er lite nok til at det aldri er noe pes å ha det med, blir oftere brukt.
De fem kameraalternativene vi tester her, leverer mye bedre bildekvalitet i situasjoner hvor mobilkameraet ikke strekker til, og de beste av dem er like gode eller bedre enn et speilreflekskamera til samme pris.
Bedre kontroll
De såkalte proffkompaktene er veldig populære blant entusiastene, som har lagt sin elsk på de små kameraene med mer direkte kontroll over kameraet enn noen mobiltelefon kan gi. Store knapper og ratt, kombinert med lyssterk optikk og større bildebrikker, gir fotografen ikke bare bedre betjeningsvennlighet og høyere bildekvalitet, men et mye bedre egnet verktøy.
Man kan lagre bildene som råfiler, hvilket betyr at kameraet lagrer en ubehandlet bildefil, som man kan etterbehandle for eksempel i Photoshop eller et annet egnet redigeringsprogram. Muligheten for å koble til en ekstern blits, eller søker, er også noe som skiller disse kameraene fra mobilen og vanlige kompaktkameraer.
Men det hele koker ned til anvendelighet og bildekvalitet, som er hva som gjør de såkalte proffkompaktene til en unik kameratype. Små og lette nok til å ta lite plass – og så god bildekvalitet at et systemkamera kan bli overflødig.
I denne testen har vi valgt ut fem svært interessante alternativer, med litt ulike egenskaper og i forskjellige prisklasser. Slik at man kan finne noe for en hver smak. Lite og lett, større og mer påkostet, eller noe midt i mellom. Her favner vi over alle kategoriene blant kameraer som plasserer seg mellom mobilen og systemkameraene.
Det uvanlige Sony Alpha QX1 til 3.900 kr, er unntaket som bekrefter regelen. Ikke er det et kompaktkamera, ikke er det et systemkamera – det er et objektivkamera! Og det eneste i testen med utskiftbar optikk, her testet med Sonys 16-50mm zoom.
QX1 er laget for å brukes sammen med mobiltelefonen, og har ikke bare utskiftbar optikk, men også en stor 20 Mp bildebrikke. Man kan velge å lagre bilder på minnekort, eller i mobilen, og bruker Sonys Play Memories app til å styre QX1. Men mer om det senere i testen.
Fujifilm X30 til 5.000 kr, er etterfølgeren til et av de mest anvendelige småkameraene vi har testet. Her får man en lyssterk manuellzoom på 28-112mm, vippbar skjerm og en svært god elektronisk søker, men også den minste bildebrikken i testen.
Canon G7 X til 6.000 kr, er det minste og klart mest lommevennlige kameraet i testen. Det har en stor 1-tommers bildebrikke på 20 Mp, og en praktisk vippbar pekeskjerm, men ingen søker. Det har dog en lyssterk 24-100mm zoom og en programmerbar funksjonsring rundt objektivet.
Lumix LX100 til 8.500 kr, er ikke noe billigkamera, men det har en sjeldent lyssterk 24-75mm zoom, og 4K-video kombinert med en relativt stor 13 Mp bildebrikke i 4/3-format. Den er større enn vanlig for et kompaktkamera, og man kan velge mellom fire bildeformater. Som X30, har også LX100 en stor elektronisk søker.
Leica X til ubeskjedne 17.000 kr, er det eneste kameraet i testen uten zoom. Men det har en meget lyssterk 35mm vidvinkel, klassisk design og en nydelige kvalitetsfølelse. Et kamera som slett ikke passer alle, men det er ikke noe galt med bildekvaliteten.
Hvilket som passer dine behov best, finner du ut på de neste sidene.
Alle oppgitte priser er basert på snittprisen i markedet per desember 2014.
Testkriterier og karakterer
Alle kameraene gikk gjennom den samme sjekklisten. Gripevennlighet, hvor god er tilgangen til de viktigste funksjonene, responstid, fokushastighet og presisjon. Kvaliteten på kamera, skjerm og optikk, er nøye vurdert.
Testbilder ble tatt i vårt faste oppsett av testplansjer og fargekart under kontrollerte lysforhold. De dannet grunnlaget for test av skarphet, oppløsning, optisk kvalitet, fargegjengivelse og bildestøy. Bildekvaliteten og videoopptak ble vurdert på en kalibrert 27-tommers iMac-skjerm.
Alle karakterer er satt etter en totalvurdering av egenskaper hvor bildekvalitet veier tyngst. Brukervennlighet, funksjonsnivå, kvalitetsinntrykk og ytelser, utgjør de andre komponentene som totalvurderingen bygger på. Kvaliteten på videoopptakene, er ikke vektlagt i karaktersettingen.
Sony Alpha QX1
Kult og litt sært kamera
Her er kameraet som gjør mobilen din til et proffkamera.
Canon Powershot G7 X
Proffkvalitet i lommen
Det minste kameraet i testen er så bra at få vil trenge noe bedre.
Fujifilm X30
Flott allroundkamera
Fujifilm X30 er perfekt for de som elsker å fotografere og liker å ha kontroll på bildekvaliteten.
Panasonic Lumix LX100
Enestående kompetent kamera
Man får i pose og sekk i Panasonics beste kompaktkamera, som har alt man kan ønske seg - også høy bildekvalitet.
Leica X
Kostbar luksuskompakt
Få kameraer gir så mye eierglede som et Leica-kamera. Men da er forutsetningen at det holder hva det lover.