Dreame har lansert en ny versjon av sin L10s Ultra-robotstøvsuger, som nå går under navnet “Gen 2”. Navngivningen er kanskje ikke den mest kreative, men det gjør det lett å se forskjell når man skal finne den i butikken eller online. Og det er det verdt å gjøre, for denne modellen er en fremragende oppgradering. Selv om den ligner forgjengeren, er sugeevnen markant forbedret, noe som gjør den er enda mer effektiv til å holde hjemmet fritt for støv og smuss i en travel hverdag.
Robotstøvsugeren, kjærlig døpt Bob under testen, plasserer seg midt i Dreames sortiment, og er en av de mer prisvennlige helautomatiske modellene. Med sin store basestasjon, som håndterer både støvsuging og vannpåfylling, tilbyr den høy funksjonalitet – til gjengjeld tar den også en del plass. Hvis gulvvaskefunksjonen ikke er nødvendig, kan en mindre modell være verdt å vurdere.
Pakken inneholder selve roboten, en basestasjon, to vannbeholdere på 4,5 liter hver, to moppehoder, en børste og en flaske gulvsåpe – alt du trenger for å komme i gang.
Roboten Bob
Dreame L10s Ultra Gen 2 ligner på overflaten forgjengeren og den litt dyrere Dreame L40 Ultra, som vi også nettopp har testet. Begge modellene, inkludert basestasjonene, er utført i skinnende hvit plast. Basestasjonen har en klaff øverst som er lett å lukke, og skjuler de to vannbeholderne til rent og skittent vann. På fronten finner man et sølvfarget lokk, som dekker over støvsugerposen hvor smusset havner, samt en uttakbar beholder til såpe.
Roboten er utstyrt med en LIDAR-sensor på toppen, som i samarbeid med et RGB-kamera på fronten skanner og kartlegger omgivelsene. Ved siden av sensoren sitter tre knapper, inkludert en til å kalle roboten tilbake til basestasjonen. Under et lokk på toppen av roboten finner man den interne støvbeholderen, som automatisk tømmes over i basestasjonen etter endt rengjøring.
Produsenten lover at enheten kan klare ”opptil 75 dagers rengjøring uten manuell inngripen”. Basestasjonen tar seg av alt fra støvsuging til vannpåfylling, og justerer selv blandingen av vann og vaskemiddel. Moppehodene vaskes og tørkes med varm luft på bare to timer, som etterlater dem nesten helt tørre – og det med et støynivå under 42 dB(A).
Den største oppgraderingen i Gen 2-modellen er sugekraften, som er fordoblet fra 5300 Pa til imponerende 10 000 Pa. Samtidig er navigasjonen blitt mer presis, og moppefunksjonen er forbedret. Også basestasjonen har fått en oppdatering slik at den nå både kan tømme og vaske moppene automatisk – noe som gjør den enda lettere å vedlikeholde.
En leilighet på Frederiksberg
Dreame L10s Ultra Gen 2 ble installert i en 130 m² leilighet på Frederiksberg uten nevneverdige dørtrinn, bortsett fra ved baktrappen og badene. I leiligheten bor det to barn på 3 og 9 år, så det var masser av smuss og utfordringer for roboten – som den klarte med bravur. Oppsettet var enkelt og problemfritt, og appen viste seg intuitiv, selv om det er rom for forbedring. Etter en rask skanning av leiligheten skulle rommene navngis og deles opp for en sikker, korrekt kartlegging. Barnerommene ble først sett bort fra på grunn av rot, men ved en senere rengjøring ble et rom automatisk lagt til da døren sto åpen – en praktisk funksjon. Har man flere etasjer, kan ekstra kart legges til, selv om roboten må flyttes manuelt mellom dem.
Daglig støvsuging kl. 10.00
Dreame L10s Ultra Gen 2 ble programmert til daglig støvsuging kl. 10.00, og leverte konsekvent imponerende resultater. Appen gjorde det lett å prioritere rommenes rekkefølge, slik at de mest trafikkerte områdene fikk ekstra oppmerksomhet.
I testleligheten tok den daglige rengjøringen cirka 115 minutter. Dreame hevder at roboten kan kjøre i 200 minutter på standardinnstillingen. Fordi vi skrudde styrken opp til maks blev batteriet tappet litt raskere. Går den tørr for strøm, kjører den automatisk hjem til basestasjonen og lader opp. Når den er ladet fortsetter den jobben, som avsluttes med at roboten igjen returnerer til basestasjonen, hvor den automatiske tømmingen av smussbeholderen setter i gang.
Både smusstømming og den maksimale sugefunksjonen støyer en del. Førstnevnte er raskt overstått, mens den andre delen naturligvis står på i lengre tid. Den kraftigste sugeinnstillingen har det samtidig med å virvle støvet litt opp når den kjører rundt. Det gjør heldigvis ikke så mye, da roboten tar det grundig opp senere på runden.
Spesielt far i familien var skeptisk til robotstøvsugeren, men ble raskt omvendt. I dag er han helt overbevist om at roboten gjør en fantastisk innsats. Med sin sugekraft på 10 000 Pa samler Dreame L10s Ultra Gen 2 effektivt opp daglig støv og smuss. Selv om den roterende børsten ikke når helt inn i de skarpeste hjørnene, etterlates hjemmet nesten skinnende rent. For eksempel under spisebordet, hvor stolenes mange ben krever presisjon. Her imponerer roboten med sin evne til å manøvrere elegant og samtidig samle opp selv de minste smulene.
Testleiligheten hadde ingen dørtrinn, noe som gjorde roboten ekstra effektiv. En dag ble døren til baktrappen imidlertid ved en feil etterlatt på klem, noe som fikk Bob til å utforske nye territorier. Hverken dørmatter, dørtrinn eller trappetrinn utgjorde noen problemer. Roboten skannet området, samlet opp litt smuss og returnerte deretter sikkert til basestasjonen.
Gulvvask kan han også
Dreame L10s Ultra Gen 2s basestasjon inneholder som nevnt to vannbeholdere og en såpebeholder, en praktisk funksjon da mange konkurrenter krever at kundene kjøper deres spesielle såpe. Dette kan være problematisk, avhengig av gulvtypen. Personlig har jeg plankegulv vasket med hvit såpe, mens testleiligheten har oljet fiskebensparkett. Derfor har vi i denne testen ikke brukt den medfølgende såpen, men i stedet fylt basestasjonen med den såpen som normalt brukes til leilighetens gulv. Så lenge såpen ikke skummer, er det ikke noe problem, og bør ikke skade de interne delene – selv om noen produsenter kanskje påstår det motsatte.
Resultatet av gulvvasken er like imponerende som støvsugingen. De to moppehodene løsner effektivt inntørkede matrester, spesielt fra yngstebarnet, og etterlater gulvene helt skinnende rene. Det er imidlertid verdt å merke seg at roboten er best til å ta seg av det daglige smusset. Hvis gulvene ikke er blitt vasket eller støvsugd på månedsvis, bør du først gi dem en grundig rengjøring slik at du starter på et rent grunnlag. Moppehodene tørkes automatisk i basestasjonen, men denne prosessen tar to til tre timer og medfører en summende lyd. Derfor er det en god idé å plassere basestasjonen i et rom du ikke oppholder deg hele tiden.
Konklusjon
Er du på jakt etter en effektiv robotstøvsuger, som både kan holde smuler og inntørket smuss på avstand, kan du med fordel se nærmere på Dreame L10s Ultra Gen 2. Det er ikke deres dyreste og mest avanserte modell, men spesielt den kraftige sugeevnen egner seg godt til den travle barnefamilien, hvor støv og smuss raskt hoper seg opp under spisebordet. Den medfølgende basestasjonen tar ganske mye plass, men beholdere til vann og smussinnsamling vil for de fleste være et akseptabelt kompromiss. Et annet kompromiss er støyen, som man må venne seg til. Ved full sugekraft støyer roboten en anelse, akkurat som tømming av beholderne til basestasjonen og tørking av moppehodene også er litt høylytt. Til tross for dette befinner det negative seg virkelig i småtingsavdelingen, og vi har derfor ikke vanskelig for å gi Dreame L10s Ultra Gen 2 en varm anbefaling.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser