TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Asus ZenWiFi BQ16 Mesh Router

Luksus-router med alle funksjoner

Asus ZenWiFi BQ16 har flere funksjoner enn du kan drømme om. Og en hastighet de færreste kan utnytte.

Av / 28.12.24 - 22:05
Asus ZenWiFi BQ16 Mesh Router

Home mener

  • Med tolv antenner per router kan den håndtere virkelig mange enheter på samme tid. Vanvittig raskt trådløst nett. Enormt mange funksjoner. Sikkerhetspakke er med i prisen.
  • Prisen er solid, og du kan ikke utnytte den høye hastigheten. Oppsettet er ikke brukervennlig.

I takt med at hjemmet har blitt smart og alt er koblet sammen, har en god nettverksforbindelse gått fra å være luksus til å være en livsnødvendighet.

Til det trenger du en stabil og rask router. Og helst flere slik at det kan bli god dekning over alt i boligen.

Les også Mer trenger Wi-Fi 7 ikke koste TP-Links billige Wi-Fi 7-router dekker alle normale behov like godt som de dyrere modellene.

Vi ser her på Asus ZenWiFi BQ16, som er et mesh-system i luksusklassen. Faktisk koster én av Asus-routere det samme som fem av TP-Link Deco BE25 som vi nylig testet!

Klarer mange enheter på en gang

Moderne Wi-Fi 7-routere dekker normalt tre frekvensbånd: 2,4 GHz, 5 GHz og 6 GHz. Asus ZenWiFi BQ16 beskrives imidlertid som en firebånds-router. Asus har ikke funnet opp et nytt frekvensbånd, men routeren dekker to samtidige bånd på 5 GHz-båndet. Det er med på å få den samlede trådløse båndbredden opp på svimlende 25 gigabit i sekundet. Like interessant er det at det gjemmer seg hele 12 antenner inne i kabinettet. Det er to-tre ganger så mange som i billigere mesh-routere.

En trådløs router kan som en tommelfingerregel kommunisere med én enhet per antenne, men ZenWiFi BQ16-routere klarer 16 samtidige streams. Det betyr at to av dem i et mesh-nettverk kan holde kontakt med mer enn 30 enheter av gangen. Det er et ganske høyt tall. Og selv om internettabonnement ditt blir flaskehalsen for hvor raskt du kan streame data fra internett, betyr de mange samtidige trådløse forbindelsene at ventetiden på nettverket blir lavere enn på routere med et mer normalt antall antenner.

Annonse
Asus ZenWiFi BQ16 Mesh Router 1
Asus ZenWiFi BQ16 er enkle i designen, men for store til å kunne kalles diskré. (Foto: Asus)

Den er stor

Som de fleste routerne til hjemmebruk har Asus ZenWiFi BQ16 et hvitt og enkelt designet kabinett. Men da den er dobbelt så stor som for eksempel TP-Link BE25 og Google Nest WiFi Pro, lykkes den ikke helt med å virke diskré.

På baksiden av det firkantede kabinettet finner man ikke færre enn fem Ethernet-porter. To av dem er beregnet til å bli koblet til internettleverandører (merk flertall). Den ene porten støtter opptil 10 gigabit datahastighet. Noe som er 10 ganger den hastigheten som i dag blir tilbudt private husstander. De tre Ethernet-utgangene kan kobles til kablede enheter eller brukes som backhaul-forbindelse mellom routerne i mesh-nettverket.

Det er dessuten to USB 3.0-porter på baksiden av Asus-routeren. De kan brukes til eksterne enheter (for eksempel en printer) eller til eksterne harddisker slik at routeren kan fungere som filserver eller som en nettverksdisk.

Asus ZenWiFi BQ16 Mesh Router 2
Bak det glatte ytret gjemmer det seg avanserte funksjoner. (Foto: Asus)

Kan godt brukes alene

Asus opplyser at hver router kan dekke et område på opptil 370 kvadratmeter (4000 kvadratfot er et penere og rundere tall). Det er et veldig stort område – omkring det dobbelte av hva andre produsenter lover per router –  og datahastigheten i de fjerneste hjørnene av boligen vil selvfølgelig bli litt lavere enn akkurat ved siden av routeren. Når det er sagt, viser vår test at Asus ZenWiFi BQ16 klarer å trenge godt gjennom i boligen.

Da vårt testsett ble levert som en mesh-pakke med to routere, var det slik det ble testet. I en leilighet på 100 kvadratmeter ville det kanskje være tilstrekkelig med en enkelt router.

Uklar forklaring

Det innledende oppsettet av Asus ZenWiFi BQ16 er enkelt for et så omfattende produkt. Som flere andre routere vi har testet i det siste, inkludert TP-Link BE25, klarer mobilappen det meste når man har skannet en QR-kode på selve routeren. Appen forventer imidlertid – men glemmer å fortelle – at man må slå den på og opprette internettforbindelsen før man begynner.

Mer uklart er oppsettet av etterfølgende routere i mesh-systemet. Hverken appen eller manualen (som man selv må finne på nettet) er til noen umiddelbar hjelp. Til slutt viste det seg at den første routeren automatisk oppdager nye routere og legger dem til i nettverket. Men det tar litt tid, og det er ikke forklart noen steder. Og man kan nå å prøve mange forgjeves manøvrer og bli ganske svett i pannen i mellomtiden.

Les også Døde wifi-soner? Dette må du gjøre Med smarte dingser og smarthjem er god wifi-dekning viktigere enn noensinne. Du trenger et mesh-nettverk, og slik gjør du det.

Omfattende funksjoner

Heldigvis er app-betjeningen av systemet litt mer logisk når nettverket er satt opp. Og det er bra, for det er mange muligheter å sette seg inn i! Selv den mest klåfingrede og kontrollbegjærlige kan få lysten styrt med forwarding av porter, justering av båndbredde for hver enkelt enhet på nettet og optimering til for eksempel spill, mediestrømming eller hjemmekontor. Som utgangspunkt trenger man ikke å rote med innstillingene. Men de er der.

Hvis du har barn og ønsker å beskytte dem mot internettets mindre appetittlige sider, gir Asus-systemet mulighet for å opprette opptil 64 forskjellige profiler for foreldrekontroll; rikelig til selv en storfamilie!

En spesiell ros skal Asus ha for å levere med en sikkerhetspakke fra den renommerte antivirusvirksomheten Trend Micro. Å si at pakken var gratis, ville klinge hult sammen med den høye innkjøpsprisen. Men du trenger i hvert fall ikke å ta lommeboken opp av lommen igjen for å betale et abonnement. I tillegg til beskyttelse mot hacking rommer AiProtection Pro sikkerhetspakken også VPN (virtuelt privat nettverk).

Hastighet

Asus ZenWiFi BQ16 er på papiret i stand til å levere trådløst nett med svimlende høy hastighet: 25 gigabit i sekundet. Det er et tall som skal tas med ikke bare en klype salt, men nærmere en hel saltbøsse. For det første er de 25 Gbit/s den samlede båndbredden for de fire frekvensbåndene som routeren dekker (husk at den klarer to parallelle 5 GHz-bånd i stedet for ett). For det andre setter internettleverandørens forbindelse grensen for hvor raskt man kan laste ned og strømme.

Asus ZenWiFi BQ16 Mesh Router 3
Med hele 12 antenner i hver router kan Asus ZenWiFi BQ16 håndtere dobbelt så mange enheter som billigere mesh-routere. (Foto: Asus)

Derfor blir den maksimalt målte hastigheten i testen de samme knappe 1000 Mbit/s som andre moderne routere. Under de beste forholdene – det vil si like ved hovedrouteren i stuen.

Den andre routeren i mesh-nettverket ble plassert på kjøkkenet, som er adskilt fra stuen med en betongvegg. Her var resultatet mer interessant, da netthastigheten var som i stuen. På andre mesh-systemer har hastigheten her vært lavere enn ved hovedrouteren, da det også skal brukes båndbredde på forbindelsen mellom routerne i mesh-nettverket. Men med Asus ZenWiFi BQ16 var det altså så stor reserve at det ikke påvirket hastigheten målbart lenger ned i kjeden.

Asus-stue1 Asus-koekken1 Asus-sovevaerelse1 Asus-kontor1
<
>
På kjøkkenet måles enda høyere hastighet. Forbindelsen mellom enhetene er lynrask. (Skjermdump: Speedtest)

Det som til gjengjeld påvirker hastigheten, er avstand og hindringer i form av vegger. I leilighetens fjerneste hjørne, på soverommet, er dekningen alltid dårligst. Her ble det målt ca. 90 Mbit/s når det gjelder nedlasting. Det er fortsatt nok til å se Netflix i 4K-oppløsning, men det er langt fra de 1000 Mbit/s – eller for den saks skyld 25 000 Mbit/s! Løsningen for å få full hastighet på soverommet ville være å plassere enda en router.

Asus ZenWiFi BQ16 Mesh Router 4
(Foto: Asus / Montasje: Christian Ranke)

Konklusjon

Asus ZenWiFi BQ16 er i stand til å levere trådløst nettverk med vanvittig hastighet. Men for de fleste vil det være like mye overkill som å kjøpe en Ferrari for bare å kjøre til butikken på det nærmeste gatehjørnet.

Så lenge bare de færreste husstander har adgang til internettforbindelser raskere enn 1000 Mbit/s, er det vanskelig å finne noe å bruke 25 000 Mbit/s på det trådløse nettet til. På det punktet er den i samme båt som andre Wi-Fi 7-routere, men jo høyere pris og hastighet, jo mer overkill.

Mer nyttige er de omfattende sikkerhets- og Smart home-funksjonene. På det området er Asus-routerne i en helt annen klasse enn de typiske mesh router-pakkene. Det samme gjelder evnen til å håndtere mange samtidige datastrømmer. Dette reflekteres på prisen som også er i en klasse for seg.

Karakter
Asus ZenWiFi BQ16 Mesh Router
Premium
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Mesh til det avanserte smarthjemmet

Mer trenger Wi-Fi 7 ikke koste

Mange bekker små

En liten dyr sak

Vi har testet Netgears nye folkelige WiFi 7-mesh

Alle gode ting er tre

Mesh med Wi-Fi 7 gir bred og lynrask dekning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er fin til studenter og folk på farten

Yoga på den kloke måten

Moderne CPU – gammeldags skjerm

Tett på perfekt begynner-PC

Er PC-en blitt klokere?

Lyd & Bilde