Jeg har båret mange høyttalere opp trappa i årenes løp, men dette var noe helt annet. Den første esken fra Arendal Sound var så tung at jeg måtte stoppe og hvile halvveis. Da det gikk opp for meg at det bare var én høyttaler i esken, og at det sto en til igjen nede, ville jeg ledd – hvis det ikke var for hekseskuddet som brått inntraff.
Det skulle vise seg at “bokhyllehøyttalere” kun er på papiret. Med en høyde på over 55 cm, bredde på nesten 30 cm og en dybde på 37 cm går ikke 1528 Bookshelf 8 inn i noen bokhylle jeg kjenner. Og med en vekt på 30 kilo per stykk – ja, du leste riktig – er dette noe av det tyngste og mest solide jeg har vært borti av stativhøyttalere. Her snakker vi seriøs ingeniørkunst fra Sørlandet. Riktignok produsert i Kina, men utvikling og kvalitetssikring skjer i Norge.
HDF og dyre løsninger
Kabinettet er bygget med en ekstrem oppmerksomhet for detaljer. Frontbaffelen er hele 8 cm tykk og består av flere lag HDF presset sammen under enormt trykk. Den er dessuten buet for å minimere diffraksjon, og montert på en mellomplate som kobler den fra resten av kabinettet. Dette for å eliminere uønsket resonans.
Fronten domineres av en 8-tommers bass med membran av aluminium. Over den sitter et 5-tommers mellomtoneelement i karbon og grafén, mens en 28 mm diskantdome i litium-magnesium troner øverst. Diskanten sitter forøvrig i en spesialdesignet bølgeleder (wave guide), som kontrollerer spredningen. Øverste del av grillen på mellomtoneelementet kurver seg innover i bølgelederen, noe som er en veldig mye dyrere detalj, enn om mellomtoneelementet bare hadde vært plassert to centimeter lavere. Hele høyttalerkonstruksjonen bærer preg av å være fullstendig gjennomtenkt, med tanke på forvrengning og – ikke minst – faserespons.
Bak elementene skjuler det seg et påkostet delefilter med høykvalitets komponenter. Der mange bruker jernkjerner i spolene sine, bruker Arendal Sound luftspoler – altså spoler uten jernkjerne. Dette skal gi mindre forvrengning og dermed bedre lyd, men er vesentlig dyrere å produsere. Sammen med de håndplukkede polypropylenkondensatorene er dette komponenter man vanligvis finner i langt dyrere høyttalere.
Kraftig som en isbjørn, ren som en isbre
På testbenken står den trofaste Hegel H590, en kraftig forsterker på 301 watt i 8 Ohm, og som sjelden får kjørt seg noe særlig. Men her skal saken vise seg å være en ganske annen. Med disse høyttalerne må volumhjulet dreies mye lenger mot høyre enn jeg er vant til.
Det betaler seg. Marie Noregers Shy demonstrerer høyttalernes evne til å tegne opp et presist lydbilde. Basstromma er stram og kontant, synthbassen har masse kropp og substans. Samtidig er mellomtonen åpen og luftig – stemmen til Noreger har en “midt i trynet”-presentasjon som er lenge siden jeg har hørt.
Men bassen slår ikke bare hardt. Den er også særdeles veldefinert og kontrollert. Kontrabassen til Dieter Ilg på hans og trompetist Till Brönners Cohen-cover A Thousand Kisses Deep er så full av velklang og fasetter, at jeg må klype meg i armen.
Tålelig dypt, ekstremt energisk
Høyttalerne går lineært ned til rundt 40 Hz (-3 dB), som er veldig bra for en kompakthøyttaler. Eller “kompakthøyttaler”. Skal du ha disse høyttalerne, kan du like gjerne huke av for et par stativer til ytterligere 13 000 kroner først som sist. Vanlige stativer vil bare stå og vingle.
Den store, energiske og ekstremt lineære bassen kommer orgelmusikk og elektronisk musikk i møte. Det er så monstrøst og presist, at jeg nesten blir slått i bakken. Høyttalerne går ikke like dypt som store gulvhøyttalere, men det kan også være en fordel. De er nemlig mye lettere å få til i rommet de står i. Sett dem mot bakvegg om du vil, og blir det noen problemer følger det med puter til bassportene som bøter på utingen med stående lydbølger.
Men hvor bra bassen enn er, så er det mellomtonen som imponerer meg mest. Messingblåsere og slagverk gjengis med både detaljer og kraft. Der mange hi-fi-høyttalere demper litt rundt 3 kHz for å få en rundere og mer avslappet lyd, beholder 1528 Bookshelf 8 all energien – noe som gir en ekstra dose realisme til live-innspillinger. De minner om PA-høyttalere i klangen, men spiller mye, mye renere.
Krever kraft
1528 Bookshelf 8 har en følsomhet på bare 84 dB, som betyr at de trenger en del watt for å våkne til liv. Jeg var allerede inne på at Hegel H590 måtte dras lenger enn jeg normalt må. Min egen integrerte AVI S21 MI (Laboratory Series) med 175 watt per kanal er akkurat nok til å drive dem, men skal du virkelig høre hva de er gode for trengs det enda mer. Hegel H590 med sine 301 watt får frem hele dynamikken, men H400 vil også gjøre susen i massevis.
Når det gjelder forsterkervalg i mer fornuftige prisklasser, vil jeg trekke frem NAD C399. Med 180 watt per kanal og en pris på rundt 25 000 kroner matcher den høyttalerne både prismessig og effektmessig. Musical Fidelity M6si med sine 220 watt er et annet godt alternativ, til drøyt 30 000 kroner.
Rotel RAS-5000 eller RA-1592 MKII vil også levere varene, og Hegel H190v med 150 watt et solid valg til 40 000 kroner.
1528 Bookshelf 8 mot konkurrentene
I denne prisklassen møter Arendal Sound sterk konkurranse. Eller gjør den det? Bowers & Wilkins 705 S3 Signature er i samme prisleiet, men blir blåst av banen på kraft og kontroll, og Arendal Sound låter minst like homogent. Kanskje mer. Raidho X1t til 60 000 kroner låter nydelig, med en x-faktor det er vanskelig å beskrive. Arendal Sound, derimot, bare toger på og tar alt av musikk på strak arm. Alt låter så spinnvilt bra, uten åpenbare svakheter. Det er liksom ingen konkurranse der heller, føler jeg. Bowers & Wilkins 805 D4 kostet 80 000 kroner per par da vi testet dem. Nå koster de 113 000! Det er mye mer enn dobbelt så dyrt som Bookshelf 8. Hadde de kostet det samme, er jeg neimen ikke sikker på at jeg heller ville kjøpt 805-ene. Hvis det var mine egne penger. Det må i så fall være om jeg ikke fant plass til de monstrøse Bookshelf 8.
Laget for surround
Det er kanskje én eneste ulempe med høyttalerne, hvis man i det hele tatt kan se det på den måten. Nemlig at diskanten med sin bølgeleder har begrenset spredning. Det gjør at stereolydbildet ikke får den dybden inn mot en fjern horisont, som endel andre høyttalere tegner opp. Her blir hele lydbildet mer på en rak linje.
Det er det en grunn til. Arendal Sound har nemlig alltid hatt hjemmekino i tankene når de utvikler høyttalere. Den nøye kontrollerte spredningen er ingen tilfeldighet, men snarere helt essensielt når du har mange høyttalere i samme rom. Med 7, 9 eller til og med 11 høyttalere plassert rundt deg, vil ukontrollert spredning føre til at diskantene krangler med hverandre. Du får et interferensmønster som skaper ujevn lyd i ulike deler av rommet. Med kontrollert spredning kan du derimot plassere høyttalerne strategisk rundt deg og oppnå et sømløst og holografisk lydbilde.
Men vær oppmerksom på at en vanlig surroundreceiver ikke har muskelkraften disse høyttalerne skriker etter. Selv om receiveren oppgir 150 watt per kanal, er dette gjerne målt med bare to kanaler i drift – og fortsatt svakere enn en tilsvarende målt stereoforsterker. Skal du få det beste ut av et 1528-system, bør du sette av penger til separate effektforsterkere, i hvert fall til front- og senterhøyttalerne. Først da får du den kraften og kontrollen som kreves for å løfte filmlyden til nye høyder.
Og skulle du lure på hvor god filmlyd du får, så kan jeg nevne våre egne THX-sertifiserte Procella P6 til rundt 40 000 kroner paret. De er utstyrt med horndiskant, men er avhengig av en kraftig subwoofer for å fungere optimalt. De er nemlig optimalisert for en delefrekvens på 80 Hz. Men selv da vil Arendal-høyttalerne blåse dem overende. Her snakker vi rett og slett om vanvittig mye kraft, kontroll – og vellyd – for pengene.
Konklusjon
Arendal Sound 1528 Bookshelf 8 er noe av det mest imponerende journalisten har hørt i sin prisklasse, norsk eller ikke. De kombinerer ekstrem byggekvalitet med en åpen, dynamisk og engasjerende lyd som får deg til å glemme at du hører på høyttalere.
Prisen på 47 000 kroner er ikke lav, men sett i forhold til ytelsen og den ekstreme byggekvaliteten fremstår den som meget konkurransedyktig. Det høres ut som en klisjé, men disse høyttalerne kan faktisk måle muskler med produkter til det dobbelte.
Den største utfordringen, ved siden av plassen, blir å finne en forsterker som kan drive dem skikkelig, samtidig som den er priset rimelig nok til å matche høyttalerne. Den bør helst ha minst 150 watt. Men har du først elektronikken på plass, får du høyttalere som vil gi deg ekte musikkglede i mange år fremover.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser