TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B Julekalender 2024 Delta her!

TEST: TP-Link Deco BE25 (BE3600)

Dekker hele huset med raskt nett

TP-Links billige Wi-Fi 7-router dekker alle normale behov like godt som de dyrere modellene.

Av / 06.12.24 - 08:29
TP-Link Deco BE25 (BE3600)

Home mener

  • Oppsettet er brukervennlig og tar bare få minutter. Fin dekning. Du trenger ikke høyere Wi-Fi-hastighet enn dette.
  • Ingen 6 GHz-kanal på Wi-Fi.

Det smarte hjemmet har gjort oss alle til systemadministratorer. Å håndtere et nettverk med opptil 10 enheter er ikke lenger bare noe for arbeidsplassens nerd, men en normal hverdag i en privat husholdning. For ikke bare datamaskiner og mobiler, men også TV-en, kjøleskapet og kaffemaskinen krever nettverk. Nå.

Flere enheter betyr høyere krav til routeren. I grove trekk kan en router kommunisere med like mange samtidige enheter som den har antenner. Er det flere, må de vente på å bli betjent på skift. Og da de smarte enhetene – for eksempel lyspærer og smarthøyttalere – kan befinne seg alle steder i boligen, må dekningen med trådløst nettverk være god i selv de fjerneste hjørnene.

Svaret på begge deler er å ha flere routere fordelt rundt om i boligen. Et mesh-nettverk. Vi ser denne gangen på TP-Link Deco BE25, som er et forholdsvis billig Wi-Fi 7 mesh-system.

TP-Link BE25 er i familie med TP-Link BE65, som vi testet i vår, og som vant prisen for årets beste nettverksprodukt. Men prisen per enhet er omkring den halve. Begge systemene fås i pakker med en, to eller tre routere i hver. Prisen i faktaboksen er for en pakke med tre enheter.

TP-Link Deco BE25 (BE3600) 1
Routerne fås i pakker med en, to eller tre routere. Har man bruk for flere, kan de tilføyes til nettverket senere. (Foto: TP-Link)

Både BE25 og BE65 er Wi-Fi 7-systemer, men djevelen bor i detaljene. TP-Links Deco-routere har to modellnumre hver. BE25 har også betegnelsen BE3600, mens BE65 bærer tilnavnet BE9300. Låter det forvirrende? Det er det også. De ekstra modellnumrene viser maksimumhastigheten. TP-Link BE65 leverer trådløst nett med en samlet båndbredde på 9,6 gigabit i sekundet, mens BE25 bare yter 3,6 gigabit i sekundet. Forskjellen oppstår ved at TP-Link BE25 dekker de trådløse frekvensbåndene på 2,4 GHz og 5 GHz, mens TP-Link BE65 også tilbyr trådløst nett på det nye 6 GHz-båndet som ble introdusert med Wi-Fi 6, men som ikke alle routere støtter.

Annonse
Les også Fy søren ... hvor rask den er! TP-Links første Wi-Fi 7-router innfrir forventningene fullt ut.

Vi har fått en pakke med tre mesh-routere til test. Enhetene er helt identiske, og man kan tilføye flere til systemet etter behov.

Under oppsettet av ekstra routere spørres det dessuten om de øvrige routerne er av samme modell, så det burde være mulig å bruke andre Deco-routere i nettverket. Det er imidlertid ikke utprøvd.

Er det en brannalarm?

TP-Links Deco-serie er beregnet til å passe diskré inn i hjemmet. BE25 er sirkelrunde, flate enheter som mest av alt minner om design-brannalarmer. Hvis du har innredningen hvitt-i-hvitt-moderne, vil de uanselige routerne gå i ett med omgivelsene.

TP-Link Deco BE25 (BE3600) 2
Er det en brannalarm? Deco BE25 har en diskré design. (Foto: TP-Link)

På baksiden av routerne er det to 2,5 Gbit/s Ethernet porter, som kan brukes til å koble routeren til internett, koble til kablede enheter, som for eksempel en NAS-disk eller en Philips Hue-bridge, eller til å trekke en backhaul-kabel videre til den neste routeren. Akkurat som vi har sett det på mange andre mesh-routere.

Hvor tett routerne skal stå for å dekke boligen med trådløst nettverk, skriver TP-Link imidlertid ikke noe om. De tre routerne i pakken var i praksis rikelig til å dekke en 100 kvadratmeters leilighet i etasjebygg.

Til en bolig i flere plan vil det nok være en god idé med flere routere, da én router per etasje vil ha problemer med å dekke hele arealet jevnt. Routerne skal dessuten plasseres så tett på hverandre at de kan kommunisere innbyrdes. Signaler som skal gjennom hele boligen, skal jo sendes videre fra den ene routeren til den andre. Man kan løse problemet ved å koble routerne innbyrdes med en Ethernet-kabel til backhaul, men det gjør oppsettet av det trådløse nettverket vanskeligere – og mer kablet.

Enkelt oppsett – avanserte muligheter

Oppsettet av nettverket er lett og ganske klart: Koble den første routeren til strøm og internett, og la mobilappen stå for resten. En QR-kode under enheten brukes som nøkkel, hvor resten da går automatisk. De etterfølgende routerne på nettverket må bare plasseres der de skal brukes og kobles til strøm, så klarer appen resten. Mye mer brukervennlig blir det ikke!

TP-Link Deco BE25 (BE3600) 3
TP-Link Deco BE25 er et mesh-system som er beregnet til å passe diskré inn i innredningen. (Foto: TP-Link)

Hvis man har mot til å jobbe med mer kompliserte innstillinger når nettverket er satt opp, er det fullt mulig i appen. Man kan for eksempel isolere sårbare smart-enheter slik at de ikke kan snakke med de andre enhetene på nettverket – på den måten unngår man at en sikkerhetsbrist på for eksempel en smartpære gir en hacker videre adgang til resten av nettverket. Man kan også automatisk stenge overvåkningskameraers nettadgang mens man er hjemme.

Sikkerhetsfunksjonene er mer avanserte enn hos en konkurrent som for eksempel Google Nest WiFi Pro. Det er et stort pluss, da sikkerheten er minst like viktig i et brukervennlig hjemmenettverk – som sannsynligvis administreres av folk som ikke er IT-profesjonelle.

Fornuftig dekning krever flere routere

Med tre routere til rådighet var det ikke mulig å ha én i hvert rom i min forholdsvis langstrakte leilighet. Hovedenheten ble plassert i stuen med kablet forbindelse til internettutbyderens fibermodem. Internettforbindelsen er på 1000 Mbit/s.

Tett på routeren i stuen var netthastigheten nær det teoretiske maksimum: 919 Mbit/s. Det er veldig bra, og gir formidabel forbindelse i boligens sentrale rom.

BE25 Stue1 BE25 Køkken1 BE25 Soveværelse1
<
>
Hastigheten er lav, men brukbar i leilighetens fjerneste hjørne. (Skjermbilde: Speedtest)

I kjøkkenet ved siden av med en betongvegg mellom, var den neste routeren plassert. Her ble netthastigheten målt til 642 Mbit/s.

Den tredje routeren ble satt på kontoret. Her var hastigheten overraskende lav, nemlig ca. 350 Mbit/s. Men fortsatt høy nok til å laste ned store filer. Og mange ganger mer enn det som kreves til 4K-filmstreaming.

I leilighetens fjerneste hjørne var netthastigheten falt til ca. 150 Mbit/s. Altså omkring en sjettedel av hastigheten i stuen.

Les også Mesh med Wi-Fi 7 gir bred og lynrask dekning Ser du etter et Wi-Fi 7 mesh-system er mulighetene begrenset. Vi har testet to av de beste systemene akkurat nå.

Konklusjon

TP Link Deco BE25 er et alternativ til et Wi-Fi 7-meshsystem til en mer tilgjengelig pris enn mer luksuriøse modeller som for eksempel Deco BE65. I teorien får man halve makshastigheten på det trådløse nettverket, men da prisen også er halvparten, passer regnestykket umiddelbart. I virkelighetens verden vil de aller fleste imidlertid få akkurat like godt nettverk i hjemmet som med den dyrere modellen.

Det eneste som kan berettige kjøp av et dyrere system, er hvis du har veldig mange trådløse enheter i huset (og her vil kjøp av flere BE25-meshenheter være en bedre og billigere løsning), eller hvis du har behov for å flytte svimlende datamengder mellom enhetene i nettverket. Når det gjelder kommunikasjon med omverdenen, er det nemlig nettverksforbindelsen inn til huset som setter begrensningen. Og den vil for de fleste internettkunder i dag være maks 1 Gbit/s.

Derfor kan du trygt ‘nøye deg’ med den hastigheten TP-Link BE25 leverer. Og glede deg over at du med flere mesh-punkter kan få et godt trådløst nettverk overalt i boligen.

Karakter
TP-Link Deco BE25 (BE3600)
Basic
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

925,-
79,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Mange bekker små

En liten dyr sak

Vi har testet Netgears nye folkelige WiFi 7-mesh

Alle gode ting er tre

Mesh med Wi-Fi 7 gir bred og lynrask dekning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er fin til studenter og folk på farten

Yoga på den kloke måten

Moderne CPU – gammeldags skjerm

Tett på perfekt begynner-PC

Er PC-en blitt klokere?

Fin datamaskin – sløv skjerm

Fire hodesett til din nye kontorhverdag

Lyd & Bilde