TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender 2024 Delta her!

: 6 trådløse mikroanlegg

Trådløse mikroanlegg

Her er lydanleggene som mobilen din har ventet på!

Av / 24.10.14 - 06:00
6 trådløse mikroanlegg

Med trådløs lydoverføring kan du spille musikk fra hele verdens musikkbibliotek, direkte fra godstolen. Alt du trenger er din mobiltelefon eller nettbrett, og et av anleggene i denne testen. Enkelte strømmetjenester har til og med begynt å levere digital musikk i ekte CD-kvalitet, så man kan kaste CD-spilleren. En del av denne testens anlegg har likevel også CD-spiller, for å være på den sikre siden.

Før i tiden grein man på nesa av tanken på å bruke mobilen som lydkilde. Lydkvaliteten på musikken var rett og slett altfor dårlig til at lydinteresserte kunne ta noe sånt seriøst. Sånn er det ikke lenger, for med høy nok oppløsning på musikken og digital overføring til anlegget, kan mobilen gi flotte musikkopplevelser. Det samme kan selvsagt datamaskinen eller nettbrettet, begge funker ypperlig som lydkilde. God lyd avhenger imidlertid av kvaliteten på anlegget. For fremdeles er det slik, at både forsterkerdelen og høyttalerne må holde høy kvalitet.

Bedre kvalitet fra mikrostereo
Trådløs lyd fra mobilen kan man fint få med en liten reisehøyttaler eller en annen plasseringsvennlig Bluetooth-høyttaler. Men hjemme i stua eller på hytta trenger vi noe bedre. Et mikroanlegg kan da være det perfekte kompromiss, hvis målet er god lyd til en akseptabel sum penger, uten at det skal ta stor plass. Høyttalere separert fra elektronikken gir et helt annet lydbilde. Ved å plassere høyttalerne med noen meters mellomrom – enten i bokhylle, men gjerne på stativ – får man et bredt og åpent lydlandskap, samtidig som ekstra membranmateriale lettere fyller rommet med lyd. For det andre har mikroanleggene gjerne kraftigere forsterker, som gjør at det låter mer avslappet ved høyere lydnivåer. Ønsker du ikke et stort stereoanlegg med ditto høyttalere, og dessuten forbeholder deg retten til å ikke blakke deg helt, er et mikroanlegg et ypperlig valg.

Kriterier og utstyr
Foruten separate høyttaler og trådløs musikk fra mobiltelefonen, nettbrettet eller datamaskinen, har vi satt som kriterium at ikke anlegget skal koste svimlende mye penger. Det dyreste her (fra Marantz og Boston) er ikke direkte billig til 8.000 kroner, men med tanke på utstyret, er det langt rimeligere enn det kunne vært. Ønsker du å bruke mindre penger, finner du også noen til 5.000 kroner og litt under.

Øvrig utstyr varierer noe. Noen anlegg har CD-spiller, og noen har digitale innganger. Noen har radio, da også DAB og DAB+. Dette gjelder Sony, Yamaha og Marantz, og det finnes også en variant av Panasonic-anlegget med digitalradio, men det gjelder ikke det vi testet. Mange lar seg også styre via mobiltelefonen, ved å laste ned en app.

Annonse

Slik testet vi
Alle anleggene ble testet med høyttalerne plassert på gulvstativer ca 30 centimeter fra bakveggen, som er nært nok til å få litt fylde fra bakveggen, som slike mikrosystemer gjerne er beregnet på. Vi brukte ikke bokhyller, da vi fraråder dette fordi bokhylla resonnerer og maskerer for musikken.

Musikkilden vår var en iPhone 5, som ble koblet til via nettverk eller Bluetooth, alt etter hva slags tilkoblingsmuligheter anlegget har.

Anleggene fra NAD/B&W og Marantz/Boston har ikke kabler inkludert i prisen. For at utgangspunktet skulle bli likt for alle, brukte vi samme type tynne kobberlisser til høyttalerne, som de andre systemene leveres med. For enda litt bedre lyd anbefaler vi å bruke et par hundrelapper på høyttalerkabler.

Marantz M-CR610 og Boston Acoustics A 25

Perfekt allrounder

Spekket med funksjoner og tilkoblinger og ikke minst fabelaktig lydkvalitet, er dette klassens beste anlegg.

Anlegget har meget god basskontroll, og låter tøft når man spiller høyt. I tillegg er oppløsningen god nok til å få med overtonene og nerven i musikken. Legg til den lange utstyrslisten, og du har en vinner.
CD-receiveren fra Marantz kan godt pares med enda bedre høyttalere enn Boston Acoustics A 25, som er dette anleggets svakeste ledd.
Les hele testen

Yamaha MCR-N560D

Behagelige toner

Med Yamaha bak spakene, er hyggestunden et faktum.

Musikken låter varmt og fyldig, uten at det blir tregt i bassen av den grunn. Her er det snert, og musikken forfører med frodige sangstemmer og en naturlig klang. Pluss for DAB-radio og CD-spiller.
Vi skulle ønske det var mer kraft, slik at man kunne spille litt høyere før det begynner å skurre. Videre er ikke lydbildet så luftig og gassaktig som hos de beste, og dypbassen er naturligvis begrenset.
Les hele testen

NAD D3020 og B&W 686 S2

Ekte hi-fi

NAD og B&W gir ekte hi-fi-opplevelse, med et nøytralt, stort og luftig lydbilde.

Musikken gjengis i et stort og oppløst lydbilde som tidvis er en drøm å høre på. Spesielt stemmegjengivelsen er superb, med en nøytral klangbalanse og stort stereoperspektiv.
Høyttalerne skriker etter en enda bedre forsterker. Det kan låte litt flatt og livløst når man drar på, og bassen trenger mer kraft for å bli enda sprekere. Bluetooth kan gi dropouts.
Les hele testen

Sony CMT-SBT300WB

Bomskudd uten bass

Sony er i skuddet for tiden med mange gode lyd- og bildeprodukter. Dessverre er ikke dette minianlegget et av dem…

Testens billigste anlegg, med svært gode tilkoblingsmuligheter. CD og DAB-radio, USB og trådløse lydtilkoblinger er Sony-anlegget rustet for det meste.
Generelt flat og uengasjerende lyd uten nevneverdig bass, gjør at vi heller vil anbefale å legge noen ekstra kroner i et bedre lydsystem.
Les hele testen

Philips DS9830

Lekre lydskapninger

Philips-høyttalerne med diskanten på stilk er et stilig alternativ til de tradisjonelle minianleggene. Men smaker det, så koster det…

Philips DS9830 er ikke bare morsomme å se på, men også engasjerende å lytte til. De leverer en fyldig og varm lyd med massevis av bass, tydelig stemmegjengivelse, og et åpent, presist lydbilde. Med støtte for Airplay og Spotify Connect får man enkel tilgang til en verden av musikk
Prisen er høy, og lyden har sin begrensning. Det kan lett låte litt hardt og stresset dersom man blir fristet til å spille for høyt. Uten innebygd radio eller CD krever det at man har en mobil eller pc som lydkilde.
Les hele testen

Panasonic SC-PMX9

Perfekt balanse

Panasonic er ikke nødvendigvis det første merket vi tenker på når det gjelder gode mini hi-fi systemer, men det inntrykket måtte vi revurdere etter å ha hørt SC-PMX9!

SC-PMX9 har flott byggekvalitet, enkel fjernbetjening og gode tilkoblingsmuligheter. Lydgjengivelsen er meget overbevisende, med en rik og fyldig bass som får musikken til å svinge.
Oppløsningen og detaljeringen i diskanten er ikke like fremtredende som de beste, men gir like fullt en behagelig avrundet lydsignatur.
Les hele testen
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ytterst vellydende

Weiss DAC501: Ingeniørkunst og musikkglede

Her får du mye for pengene

Bluesound tar opp kampen med WiiM

Technics frir til audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Rett og slett et knallkjøp

En ganske uvanlig platespiller

Gløder av spilleglede

Stylet minimalisme

Hi-Fi-strømming på budsjett

High-end i tungvektsklassen

Lyd & Bilde