TCL er et merke som kommer hurtig opp på listen over kandidater når vi diskuterer prisgunstige LCD-skjermer. Den kinesiske produsenten har på kort tid skapt seg en solid posisjon innenfor storskjerm-segmentet, som følge av gode spesifikasjoner og aggressive priser.
Nylig testet vi budsjettmodellen QLED780 med godt resultat, men det var en basismodell uten lokal dimming: Med storebroren C765 – også kjent som MQLED85 her i Norden – tar vi et steg opp på rangstigen, med et mer avansert MiniLED-baklys. Det gir en klart merkbar forskjell i bildekvalitet. Skjermstørrelsene går fra 55 til 98 tommer, og vi har testet den mellomstore 75 tommer utgaven!
TCL C765/MQLED85
Det å kalle en 75 tommer for «mellomstor» høres kanskje litt merkelig ut, men det skyldes at vi har hatt flere kjempedigre 98-tommere på test i det siste, og i etterkant føles 75 som en ganske lett håndterlig og kompakt størrelse! Den vil være en fin match til mellomstore TV-rom og stuer, med en sitteavstand på cirka tre meter.
TCL har nå et bredt sortiment av LCD-skjermer på markedet, som alle i bunn og grunn følger den samme oppskriften: En Google-TV med LCD-panel, «QLED» fargefilter og MiniLED-baklys, hvor den største forskjellen er antallet individuelle dimming-soner på innsiden. Flere lysdioder koster mer penger, men resulterer også i et mer finmasket og presist baklys med høyere kontrast. Og ifølge TCL er en LCD-TV fint i stand til å konkurrere med OLED, bare den har nok soner!
Med premium-modellen C765/MQLED85 kan det hende vi nærmer oss det «gylne middelpunktet» i så måte. Den er lillebroren til de dyrere C855 og X955 som vi tidligere har testet med godt resultat. Og hovedforskjellen ligger nettopp i antallet dimming-soner.
75MQLED85 som vi tester her, har for eksempel 1248 soner, mens storebroren 75C855 har 2160 soner under panseret. Det er heller ikke noe TCL legger skjul på i spesifikasjonene.
På designfronten er MQLED85 også veldig lik resten av familien. 75-tommeren har en sentral fot som er enkel å montere (98 tommers modellen har to føtter med bredere avstand). Designen er forholdsvis enkel og spartansk, og skjermen er en del tykkere enn for eksempel Samsung QN85D, slik at den vil stikke mer ut dersom du monterer den på vegg.
Brukervennlighet og finesser
På smart-siden er TCL MQLED85 utstyrt med brukergrensesnittet Google TV, som har et bredt utvalg av apper, pluss støtte for velkjente finesser som Google Assistant, Chromecast og AirPlay. Her kan du finne alle de store strømmetjenestene, og hovedmenyen kan tilpasses til å gi deg og familien personlige program-anbefalinger. TV-en reagerer raskt på kommando fra fjernkontrollen.
Tilkoblingsmulighetene er gode, men følger samme begrensning som andre modeller, ved at kun to av fire HDMI-innganger støtter 4K/120Hz. Det til tross for at Samsung og LG har hatt dette en stund. Dette skyldes chipsettet som brukes, og vi må nok vente til 2025 før TCL kan tilby modeller som støtter 4K/120Hz på alle fire. Men TCL har i det minste sørget for at den tredje HDMI-kontakten kan brukes som lydutgang (HDMI eARC), slik at du alltid har to ledige innganger til gaming-formål.
TCL-skjermen utmerker seg ellers med god formatstøtte, deriblant HDR10+ og Dolby Vision til både film, serier og gaming. TCL-skjermen er også godt tilrettelagt for gaming, med støtte for 144 Hz og VRR, FreeSync og G-Sync, pluss en egen Game Bar med spillinnstillinger.
Bildekvalitet
Når det kommer til bildekvalitet, er MiniLED stikkordet ifølge TCL. Deres 2024-modeller tar i bruk en ny MiniLED-chip som angivelig er mer lyssterk og energieffektiv enn forrige generasjon, og gjør det mulig å sette inn flere lyskilder og soner for et gitt skjermareal.
Det kan vi umiddelbart merke også, for MQLED85-skjermen har virkelig en fortreffelig lysstyrke! Selv i et opplyst lokale på høylys dag, klarer den å levere et skinnende klart bilde, som skapt for å nyte sport og annen underholdning.
Vi målte TCL MQLED85 til rett over 2000 nits i et lite 10 % vindu, og 750 nits over hele skjermen. Det er nesten like mye som storebroren C855, og dobbelt så mye som en typisk OLED-TV! I tillegg er lysfordelingen jevn og presis, uten tendenser til «skitten skjerm» når hele skjermen er hvit. Her er det bare å glede seg til vintersport-sendingene, med andre ord.
TCL-skjermen klarer også å være «avslått» når den behøver: Her et glimrende svartnivå i de mørke partiene. Det leder igjen til en fantastisk kontrast, og her merker vi stor forskjell mot QLED780/C655, som er en rimeligere modell uten lokal dimming.
Filmer og serier i HDR-format ser naturligvis flott ut på MQLED85, takket være den intense lysstyrken som TCL-skjermen har på lager. Her er det masse krutt i lyse detaljer som sollys, eksplosjoner og lignende. Også fyrverkeri på mørk himmel ser imponerende ut, som følge av effektiv lokal dimming. Vi kan riktignok skimte litt omriss og glorieeffekter her og der, som ikke er like fremtredende på high-end modeller med ENDA flere soner, eksempelvis C855 og X955.
Som følge av den sjenerøse lysstyrken kan TCL også varte opp med en bred palett av sterke fargenyanser. Fargegjengivelsen er overbevisende i både SDR- og HDR-modus, selv om den kanskje ikke er like «studiokorrekt» som de aller beste. For eksempel har en Sony Bravia 7, enda mer nøytrale farger i film-modus. Alternativt kan det være verdt å betale ekstra for en kalibrering av TCL-skjermen.
Et annet område hvor vi ser TCL ikke alltid holder følge med de aller beste, er på bevegelser. Under hurtige bevegelser og kamerapanoreringer kan vi av og til skimte litt oppbrytninger og ujevnheter i bildet. I tillegg kan det se ut til at den lokale dimmingen av og til henger bittelitt etter resten av bildet, og slører det til litt. I denne disiplinen er for eksempel Samsung QN85D litt skarpere.
I tillegg må det nevnes at MQLED85 har ganske snever innsynsvinkel. Du skal derfor ikke sitte altfor mye ut til siden, før bildet ser vesentlig blassere ut. Dette er en utbredt utfordring hos de fleste LCD-skjermer med baklys, men er likevel greit å nevne.
Lydkvalitet
TCL MQLED har et Onkyo-signert 2.1 lydsystem med undermonterte stereohøyttalere og en ekstra bassenhet på baksiden. Lyden må beskrives som helt ok, med sterk og klar stemmegjengivelse, og tilstrekkelig fyldig bass til at man får er et greit inntrykk av musikk og lydeffekter. Det er helt standard og gjennomsnittlig TV-lyd. For de aller fleste vil det være fordelaktig å spandere noen ekstra kroner på en lydplanke.
Konklusjon
TCL MQLED85 føyer seg inn i rekken av vellykkede LCD-skjermer fra TCL. Den slekter tydelig på forgjengeren MQLED80 og leverer en ytelse som ligger tett på storebroren C855 i mange tilfeller. Det betyr først og fremst en imponerende lysstyrke og betydelig bedre kontrast enn de enklere LCD-variantene. Samtidig er det noen fremtredende konkurrenter (bl.a. Samsung QN85D, Sony Bravia 7) som tilbyr enda bedre tilkoblingsmuligheter, og litt skarpere bilde i noen tilfeller. Men disse kan ikke hevde seg like godt på pris i alle skjermstørrelsene. MQLED85 er derfor et bra kjøp for deg som vil ta et steg opp fra budsjettmodellene, uten å knuse alle sparegrisene samtidig!