TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Apple Mac Mini M4 Pro

Mini i format, maks i ytelse

Til tross for mer beskjedne mål har Mac Mini fått en imponerende turboinjeksjon, og har flere krefter enn noensinne.

Av / 18.11.24 - 09:05
Apple Mac Mini M4 Pro

Home mener

  • Veldig smidig format. Stort hopp i ytelse for PRO-chipen. USB-C på fremsiden og Thunderbolt 5 på baksiden. Støtte for tre skjermer.
  • Strømknappen sitter på undersiden! Blir raskt dyr når man begynner å oppgradere basismodellen.

Den som ville ha en stasjonær Mac og som ikke var interessert i en iMac-skjerm, var lenge henvist til Mac Mini. En fin maskin, men ikke spesielt spennende eller rask. For to år siden fikk den plutselig selskap av Mac Studio, en Mini på steroider med mye bedre ytelse. Men da var den også dobbelt så stor og tre ganger så dyr. Mye avhengig av at den benyttet toppmodellenes Pro- og Max-chip. Burde man ikke kunne få noe midt imellom? Det var akkurat det som skjedde i fjor da Mini M2 helt plutselig kunne fås med Pro-chipen. Det samme fortsetter i år, imidlertid uten M3-chipen, da Apple gikk direkte på M4- eller M4 Pro-chip.

Apple Mac Mini M4 Pro 1
Som en mellomting av en klassisk Mac Mini og en Apple TV. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Utseende og konstruksjon

Litt overraskende har årets Mini fått en radikal ny design. Den har 30 prosent mindre mål, eller opptar mindre enn halvparten av overflaten, om man ser det slik, men har også blitt 30 prosent høyere. Det føles faktisk som om den har blitt enda høyere, kanskje fordi størrelsesforholdet nå minner mer om Mac Studio. Kanskje ville Apple at det skulle bli tydeligere hvilken som er lillebror og hvilken som er storebror? For nå føles Mini virkelig minimal igjen.

Les også En perfekt Mac for mange Man kommer langt med den nye Mac Mini, men man skal være forberedt på å betale for oppgraderinger.

Som vanlig er chassiset skikkelig og av aluminium som også fungerer som varmeavledning. På undersiden står den på en opphøyd rund fot med ventilasjonshull som leder bort luften om man belaster maskinen så hardt at kjøleviften starter. Noe den bare gjorde da vi presset den som mest i ytelsestestene. Til hverdags er den helt stille. Det som derimot er ubegripelig, er at man finner strømknappen på undersiden. Vi har lest i intervjuer at Apple mente den ikke kunne sitte noen annen plass, og at det ikke spiller noen rolle da man sjelden må trykke på den. Det føles som bortforklaringer, omtrent som Apples merkelige tiltak med å sette ladeporten på undersiden av Magic Mouse.

Apple Mac Mini M4 Pro 2
Mindre mål, men flere og bedre tilkoblinger. (Foto: Apple)

Tilkoblinger og oppkobling

Kontaktene har også fått seg en oppgradering og modernisering. Fjorårets modell hadde fortsatt USB-A-kontakter. De er nå pensjonerte. Noe av hensyn til om man fortsatt har dongler eller UDB-minne med den tilkoblingen. Den mest synlige oppgraderingen er at Mac Mini, som Studio, har to USB-C-porter på fremsiden. Det takker vi for, da det gjør det mye enklere å plugge inn noe midlertidig. Vi er ikke like sikre på at det er en bra idé å sette hodetelefonuttaket på fremsiden. Hvor mange bruker egentlig hodetelefoner med ledninger til dataen i dag? Derimot er det sikkert noen som kobler høyttalere til kontakten, og da ser det jo mer ryddig ut om den sitter på baksiden.

Les også Den dyreste datamaskinen vi har testet Apple Mac Studio (M2 Ultra) er maskinen for de mest krevende brukerne, som gjerne bruker flere 4K eller 8K-skjermer.

På baksiden beholder maskinen også Ethernet-kontakten for maksimal nettverksytelse. Vær oppmerksom på at den kan konfigureres med enten Gigabit eller 10 Gbit Ethernet ved kjøp. Det finnes også en HDMI-kontakt for vanlige skjermer som støtter opptil 8K/60 eller 4K/240. Men så finnes det faktisk en hyggelig nyhet. Den har nå tre USB-C-kontakter i stedet for to. Og bakgrunnen er at Mac Mini nå endelig støtter tre skjermer! Dette takket være M4-chipen. Pro-modellen støtter tre skjermer med 6K-oppløsing mens vanlige M4 får gå ned til 5K på en av dem. Overkommelig. Gledelig er det også at vi for første gang får se Thunderbolt 5 på portene om man har Pro-modellen. Om man finner kompatible tilbehør, kan man se frem mot overføringshastigheter på opptil svimlende 120 Gb/s.

Annonse

Apple Mac Mini M4 Pro 3

Foto: Apple

Systemkretsene

Det er vanskelig å ikke bli imponert av Apples egne systemkretser. M4 Pro kan ha opptil 14 prosessorkjerner, 20 grafikkjerner og støtte opptil 64 GB minne. Det er en dobling av grafikken opp mot M4, og det dobbelte minne mot M4 og M2 Pro. Grafikkretsen støtter for øvrig for første gang maskinvareakselerert strålesporing, noe som nesten er nødvendig for moderne spill. Den er dessuten utrustet med en 16-kjerners Neural Engine for maskininnlæring og Apple Intelligence. Dessuten har minnebåndsbredden økt betydelig.

Ytelse

Hva betyr det for ytelsen? For det første har de enkelte prosessorkjernene blitt 20 prosent raskere, noe som ikke er dårlig. Men så har den også flere kjerner, raskere båndbredde og mer effektiv arkitektur enn Mac Mini M2 Pro. Dermed er totalytelsen faktisk doblet, noe som er helt fantastisk. Det er det største ytelseshoppet vi har sett, betydelig større enn mellom M2 og M4 eller mellom M2 Max og M4 Max. Etter litt søk på nettet er forklaringen vi finner at M2 Pro var uvanlig innrettet på energisparing mens M4 Pro slapp håndbremsen og kjørte for full rulle. Vi er imponert! Den har faktisk høyere multi-core-ytelse enn svindyre M3 Max, som i tillegg har enda flere kjerner enn M4 Pro.

mac mini m4 3dmark Mac Mini M4 geekbench
<
>
Ytelsesutviklingen er virkelig påtagelig. (Grafikk: Jonas Ekelund)

Selv de øvrige ytelsene har fått seg et fint løft. Vi ser rundt doble 3D-ytelser sammenlignet med Mac Mini M2 Pro til tross for at den bare har fått en ekstra kjerne. Rendering i Cinebench 2024 går tre ganger så raskt om man bruker grafikkprosessoren. Det begynner å føles som om den kunne fungert som spillmaskin, om det nå finnes noen interessante titler. Men hele poenget med at Apple hoppet frem til M4-generasjonen, er jo for å kjøre Apple Intelligence. Heldigvis kan vi rapportere at ytelsen har tatt et stort steg. Selv sammenlignet med kraftige M3 Max har Mini M4 Pro imponerende nok blitt drøyt tre ganger raskere!

Konklusjon

Kommer man fra en Mac Mini M1, føles dette som en helt annen maskin. Der den føltes som en billig trang bil, er dette i stedet en liten racerbil. Den har fått M4 Pro-kretsen som kan måle seg med de dyreste modellene i tidligere generasjoner. Vi har fått flere og mer moderne porter, og endelig kan man ha opptil tre skjermer. Dersom man ikke må ha monsterytelse, holder denne lille perlen til de aller fleste oppgavene.

Er de ingen ulemper med den? Jo, om man som vi testet en relativ velutrustet modell så drar prisen skikkelig i vei. Om man på den andre siden nøyer seg med M4-chipen, kan man komme unna med en tredjedel. Det må være årets kupp!

 

Karakter
Apple Mac Mini M4 Pro
Premium
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Vi har testet Netgears nye folkelige WiFi 7-mesh

Alle gode ting er tre

Mesh med Wi-Fi 7 gir bred og lynrask dekning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er fin til studenter og folk på farten

Yoga på den kloke måten

Moderne CPU – gammeldags skjerm

Tett på perfekt begynner-PC

Er PC-en blitt klokere?

Fin datamaskin – sløv skjerm

Fire hodesett til din nye kontorhverdag

Personlig assistent med ChatGPT

Rekordslank dobbeltskjerms-PC