Sony leverer flere gode TV-skjermer i premium-segmentet, og denne høsten har vi latt oss imponere av de nyeste modellene i Bravia-familien – Bravia 7, Bravia 8 og Bravia 9. En modell som derimot har flydd litt under radaren, er den eldre X90L-serien fra 2023 – som fortsatt holder koken og leverer glimrende ytelse til prisen. Vi har testet denne modellen ved flere anledninger, men nå har turen kommet til den aller største TV-en Sony kan levere i 2024 – nærmere bestemt 98-tommeren Bravia XR-98X90L!
Sony Bravia XR-98X90L
X90L-serien har tidligere utmerket seg som en prisgunstig LCD-TV til gaming, spill og sport. Modellen vi nå har klart å slepe inn på testrommet er på hele 98 tommer, og er et supplement til de øvrige 55/65/75 og 85″ i serien. Men selv om den bærer X90L-navnet er den et helt annet «beist» når det kommer til konstruksjon og vekt.
Sony har nok innsett at denne typen skjermer lett kan ta skade av påkjenninger og vridninger i panelet. Derfor er innrammingen og kabinettet gjort ekstra solid. Men det merkes altså på vekten og den generelle formfaktoren.
TV-en leveres i en solid eske som gjør det mulig å skru fast føttene mens den står i esken. I tillegg følger det med solide bærehåndtak som hjelper oss å løfte TV-en på plass. Denne finessen er nok inspirert av proffskjermene til Sony, og de trengs, for skjermen er da vitterlig noen kilo tyngre enn de andre modellene vi har hatt på test.
Sammenlignet med 98-tommere fra produsenter som TCL og Samsung inne på testbenken, må det sies at Sony-en nok er den mest imponerende med hensyn til byggekvalitet. Prismessig ligger 98X90L også i den høyere enden, med en veiledende pris på 80.000 kroner ifølge Sonys hjemmesider. Men det kan nok tenkes vi ser mer attraktive priser enn dette under Black Week.
Brukervennlighet og finesser
Bravia X90L er en «Google TV» – det innebærer et raskt og oversiktlig menysystem med bredt utvalg av apper og strømmetjenester. TV-en kan gi deg personlige program-anbefalinger basert på preferanser og seerhistorikk. Med innebygd Chromecast og AirPlay blir det også enkelt å dele video, bilder og musikk fra mobilen.
Sony har vært flinke til å legge sine egne TV-innstillinger og menyer ovenpå Google-grensesnittet. Det gjør at man kan få opp innstillingene hurtig, uten å måte avbryte TV-sendingen.
Formatstøtten er god: X90L støtter de viktige Dolby Vision og Dolby Atmos formatene på bilde og lyd, og er dessuten godt forberedt for gaming via PS5 og XBOX, med en egen spillmodus og relevante innstillinger som VRR. Og med støtte for 120 Hz og lav input lag, vil dette utvilsomt være en velegnet gaming-skjerm i XL-format, for deg som har en romslig kjellerstue eller dedikert hjemmekino.
I så måte er det litt synd at Sony – som vanlig – nøyer seg med kun to av fire HDMI-innganger med full 2.1 kompatibilitet og 120 Hz. En av disse må også holdes av til eARC-utgang og lydplanke dersom du har planer om dette. Konkurrenten Samsung tilbyr full båndbredde på alle fire innganger på sine modeller 98DU9005 og 98Q80C.
Bildekvalitet
Sony X90L er en LCD-TV uten moderne MiniLED-teknikk, i stedet bruker den «vanlige» LED-baklys med lokal dimming, som fortsatt er gunstig for kontrast, lysstyrke og generell bildeopplevelse. I tillegg er den utstyrt med Sonys kraftige «Cognitive XR» videoprosessor.
XR-prosessoren har flere nyttige finesser i sitt arsenal (bl.a. XR Clear Image og XR Motion Clarity), som den kan bruke til å bekjempe dårlig bildekvalitet og suboptimale videosignaler. Sony er kjent for å være blant de flinkeste i klassen på generell bildebehandling, og som vi allerede vet, blir dette bare viktigere når vi blåser opp bildet i XL-format.
Førsteinntrykket er, selvfølgelig, at dette er en gedigen TV til å nyte både film, sport og annen underholdning med! For noen år siden var det nærmest utenkelig å kunne ha en TV av dette kaliberet hjemme i en privat stue, men slik har altså teknologien utviklet seg.
For deg som kommer fra en mindre 65, 75, eller 85-tommer, er det ingen tvil om at 98-tommeren gir et solid løft med tanke på generell bildeopplevelse. Som vi har skrevet om flere ganger tidligere, er dette en skjermstørrelse hvor 4K-formatet virkelig kommer til sin rett. Her kan du nyte de beste UHD-Blu-ray filmene, så vel som strømmeinnhold og sport, med forbløffende god kvalitet, og sette pris på hver minste detalj.
God kontrast!
Etter at euforien har lagt seg, skal vi naturligvis ta på oss de kritiske brillene: For det første er det gledelig å registrere Sony-skjermen leverer et særdeles lyssterkt og kontrastrikt bilde, som klart overgår budsjettmodellene fra Samsung og TCL.
Takket være det direkte LED-baklyset med lokal dimming, klarer X90L å fordele lysmengden langt mer nøyaktig, og med større intensitet enn basisutgavene. Det vil gi en helt annen kontrast og dybdefølelse enn kant-LED-skjermene. Hvilket man også bør forvente til denne prisen.
Vi målte lysstyrken til cirka 1100 nits i et 10 % vindu, noe som er klart godkjent, selv om det er et stykke unna TCLs dyrere MiniLED-kreasjoner. Sony-skjermen har heller ingen problemer med å holde en kraftig lysstyrke over hele panelet samtidig, noe som vil gjøre den velegnet til sportstitting på dagtid. I tillegg er lysfordelingen veldig jevn, uten flekker eller vignettering ute i kantene.
Sony vil ikke røpe nøyaktig hvor mange dimmingsoner X90L er utstyrt med, men de har vært flinke til å utnytte de sonene som er der. Lysfordelingen fungerer raskt og sømløst, og tiltrekker seg lite uønsket oppmerksomhet. Sony-skjermen klarer å bevare svartnivået i de mørke partiene av bildet, uten plagsom «glorieeffekt» som følge av lysblødning.
La gå – dimmingen er ikke like finmasket som de aller mest avanserte MiniLED-skjermene, og Sony holder ikke helt følge med TCL X955 som har tusenvis av dimmingsoner. Vi kan skimte noen små omriss og lysetterslep her og der, som ikke er like tydelige på TCL-skjermen. Men dette var lite merkbart under generell TV-titting.
Sony X90L kommer nemlig med gode forhåndsinnstilte bildemoduser fra fabrikk. Standard-modusen er velegnet for generell TV, og sport, men kan bli litt blålig til kritisk filmtitting. Film-modusen har noe lavere lysstyrke enn Standard-modusen, men har til gjengjeld en meget jevn og nøytral fargebalanse. Sist, men ikke minst finnes det en proffmodus (Professional) hvor alt av unødvendig bildebehandling er skrudd av.
En annen ting vi legger spesielt merke til er de glatte bevegelsene. Enten det er film eller sport som vises på den store skjermen, gjengis det uten hakking eller kunstig etterslep. Sony virker å ha «knekt koden» når det gjelder bevegelser og interpolering, i større grad enn for eksempel TCL på mange av skjermene deres. I tillegg fungerer også oppskaleringen veldig bra på denne skjermen. Selv kilder med lavere oppløsning enn 4K, ser ganske brukbart ut til tross for det svære formatet.
Innsynsvinkelen er, som for LCD-skjermer flest, ikke spesielt bra, og du vil definitivt sitte i rett vinkel foran skjermen for å få den mest genuine opplevelsen av farger og kontrast. Bildet blir raskt blassere etter hvert som vi beveger oss ut til siden. Men her er det ikke stor forskjell mellom Sony og konkurrentene – bare verdt å nevne for deg som har en ekstra bred sofa.
Lydkvalitet
Tatt i betraktning den solide størrelsen, bærehåndtak og det hele, har Sony gjort en ganske moderat jobb med lydsystemet i TV-en. Bortsett fra undermonterte stereohøyttalere, har ikke X90L noen spesielt påkostet høyttalerløsning. Lydbildet er ikke spesielt stort, og lyden ganske slank i målet, uten noe særlig fundament. Sony ser nok for seg de fleste som handler TV i denne klassen, uansett vi ønske seg et separat lydsystem. I dette tilfellet kan nok deres største lydplanke Bravia Theatre Bar 9 være et bra valg – hvis du ikke tar den helt ut med separate komponenter og fullblods hjemmekino, da.
Konklusjon
Sonys aller største TV i X90L-seiren har kanskje vært litt anonym (i den grad en 98-tommer kan kalles anonym!) i årets sortiment, siden dette på papiret er en relativt konvensjonell LED-LCD TV uten banebrytende teknologi under panseret. I praksis klarer likevel 98X90L å gi en fremragende bildeopplevelse, som er verdt å vurdere for den som verdsetter god bildekvalitet i stort format. Prismessig er 98X90L definitivt et godt hakk over de billigste storskjerm-alternativene, men kvitterer også med en kontrast- og fargerik bildeopplevelse som budsjettskjermene sliter med å matche. Derfor kan det være et «stalltips» å holde følge med denne under årets Black Week-kampanje.