Ikke før har vi skrevet om at alle verdens roboter i fremtiden kan få en felles databevissthet – akkurat som Skynet – kan ”Dommedagen” nå være nærmere enn vi tror. Forskere har nemlig kommet et steg nærmere å skape en T-1000 i virkeligheten! Eller, i hvert fall dens dynamiske form.
Et team forskere ved North Carolina State University har nemlig nå forstått egenskapene til et flytende metall som gjør at de kan manipulere det på samme måte som drapsmaskinen T-1000 fra Terminator 2. De har faktisk gått så langt som å forme menneskelignende miniatyrmodeller.
Galliumlegering
Ved å tilføre en elektrisk ladning til en flytende galliumlegering i vann (legeringen er flytende i romtemperatur), så kan forskerne manipulere legeringens form. Overflaten oksiderer når spenningen tilføres, mens oksideringen forsvinner sporløst når spenningen fjernes. Den oksiderte overflaten vil, i vann, være fast nok til å holde på enhver form, inntil spenningen fjernes.
– På en flytende dråpe er det to primære kilder som dominerer form og oppførsel, sier Dr. Michael Dickey til Popular Science. – Tyngdekraft og overflatespenning. Hvis du kan kontrollere overflatespenningen, kan du kontrollere formen på væsken.
Ulike bruksområder
Å kunne modifisere formen til flytende metaller kan ha en mengde praktiske bruksområder, i følge Dr. Dickey. Kretser kan forandres i realtid for å gjøre spesielle oppgaver. Speil i kameraer og teleskoper kan forandres for å tilpasse fokus i en gitt situasjon på en gitt avstand. Og kanskje kan tilsvarende egenskaper og teknikker oppdages i andre materialer.
Funker ikke i luft
Galliumlegeringens oksiderte overflate er for sterk i luft, til å kunne gi samme effekt som i vann, men Dr. Dickey mener teknikken bør kunne overføres til andre materialer under andre forhold.
Med galliumlegeringen er effekten kun mulig på en veldig liten skala. Straks det blir for mye masse om gangen, tar tyngdekraften over, og hele systemet kollapser. T-1000 kan derfor så langt kun lages i miniatyr. Og John Connor og resten av verden kan sove trygt. Inntil videre…
Se hvordan forskerne manipulerer metallet i videoen under.
Kilde: popsci.com