De siste årene har vi sett at mye har blitt forbedret med mobiltelefonene. Skjermene har blitt større, fått høyere oppdateringshastighet og bedre bildekvalitet på bakgrunn av skiftet fra LCD- til OLED-paneler. Datahastigheten har økt dramatisk på grunn av de nye Wi-Fi-standardene og ikke minst skiftet fra 4G til 5G. Kameraene har som standard fått tre objektiver som går fra ultravidvinkel til høy zoom, og naturligvis har mobilene blitt så lynraske at de utfordrer datamaskinene med stadig mer lagring og minne for å kunne kjøre mer krevende programvare. Men alt dette er maskinvare som vi forventer skal bli anelsen bedre for hver generasjon.
Det er derfor interessant at det mest revolusjonerende vi har sett på mange år innenfor mobilindustrien, faktisk handler om programvaren. Siden ChatGPT ble lansert for bare to år siden har det vært en rasende utvikling. Mye har handlet om AI-chatbokser i nettleseren som man kunne stille spørsmål til med normalt språk i stedet for å søke på setninger i en søkemotor.
Når AI flytter inn i mobilen
Hvor interessant det enn er med chatbokser, har vi i løpet av året fått se hvordan intelligensen på alvor flytter inn i mobilene, med smarte funksjoner på et dypere nivå. Selv om boksene allerede har kunnet hjelpe oss med tekster, blir det så mye mer brukbart når funksjonen er innebygd i appene vi bruker. Å kunne be mobilen direkte om å lage et sammendrag av en veldig lang mail, sparer mye tid og arbeid. Eller å be om hjelp med å forfatte en formell mail til en myndighet når man ikke er vant til å skrive slike. Det er konkrete eksempler på hjelp i hverdagen som alle kan sette pris på.
Neste eksempel er da Google lanserte sitt forbedrede søk hvor man ikke lenger måtte gå til søkemotoren. I stedet kan man bare sette opp søkefunksjonen i hvilken app som helst og så markere det man lurer på, eller sette en ring rundt noe på et bilde eller video. Denne Circle to Search er en betydelig mer intuitiv søkeopplevelse enn å holde på med en søkemotor.
Samsung viste oss også fremtiden innenfor oversettelse via sin tolkefunksjon innebygd direkte i telefonfunksjonen. Eller at man ansikt til ansikt kunne få en liveoversettelse på skjermen av hva den andre personen sier. Å kunne ha en begripelig samtale hvor de to personene snakker ulike språk er et konkret eksempel på hvordan teknikken reduserer avstand og gjør verden litt bedre.
Vi er overbevist om at AI-teknikken i bunn og grunn kommer til å forandre hvordan vi benytter mobilen. Hvorfor ha en app for å lete etter rimelige flyturer, en app for å ha kontroll på når bussen går og ytterligere en app for å se hvordan været blir? Naturligvis ber vi bare AI-assistenten om informasjonen i stedet for å ha spesielle apper.
Hvor fort går det, og hvem vinner?
En av de tingene som må til for at vi virkelig skal kunne ha en assistent i lommen, handler faktisk om maskinvaren, tross alt. AI-ytelsen i mobilprosessorene må bli bedre. Det er fortsatt slik at mer kompliserte spørsmål må lastes opp til skyen hvor monsterdatamaskiner lister opp svaret og sender det tilbake. Av ytelses-, miljø- og integritetsårsaker vil vi at så mye som mulig skal gjøres direkte i mobilen, og det krever regnekraft. AI-ytelsen i prosessorene har økt betydelig det siste året, og kommende generasjoner lover forbløffende ytelser.
Men det krever også at funksjonene veves inn i operativsystem og apper. Der har Google et overraskende stort forsprang til Apple, hvor det ser ut som om vi i Europa må vente lenge på en smartere iPhone. Noe som er litt ironisk da Apples prosessorer faktisk er raskest av alle på AI-funksjoner.
Så hva bør man kjøpe?
Siden fjorårets Årets beste-kavalkade har vi testet hele 30 mobiler med priser mellom en tusenlapp opp til drøyt 20 000 kroner. Uansett om du er ute etter en budsjettmobil, en flashy brettbar mobil, en telefon for ”digital detox” eller siste modellen fra favorittmerket ditt, er sjansen stor for at du kan finne den beste mobilen for deg blant disse. For å gjøre valget litt lettere har vi utpekt våre favoritter slik at du kan se på gullvinnerne.