TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Vi kårer

Årets beste høyttalere 2024-2025

Å velge nye høyttalere har aldri vært vanskeligere. Her skal vi gjøre det lettere.

Av / 04.11.24 - 07:45
Årets beste høyttalere 2024-2025

Utvalg av høyttalere ser bare ut til å øke. Det ser ikke ut til å være noen ende på nye høyttalertyper, nye høyttalerprodusenter eller nye modeller. På den ene siden er det jo kjempefint med et stort utvalg å velge blant, på den andre siden blir det vanskeligere å finne finne frem. Det gjelder uansett om han skal ha en liten bærbar høyttaler, et par aktive høyttalere, en lydplanke – eller et par skikkelig store fete høyttalere i stuen.

Uansett hva du er ute etter, skal vi forsøke å hjelpe deg å finne beste høyttaleren for deg.

La oss begynne med de minste først. De bærbare høyttalere. De minste er så små at de går ned i en jakkelomme mens de største må du slepe etter deg, og det er selvfølgelig de største som gir deg mest lyd, men ikke nødvendigvis best lyd for pengene.


Bluetooth-høyttalere

Bærbare høyttalere kalles også Bluetooth-høyttalere. Noen av dem har etterhvert dukket opp med Wi-Fi i tillegg, slik at de kan kobles til nettet ditt hjemme og da skjer det to ting: Lengre rekkevidde, og muligheten for bedre lyd over Wi-Fi, enn du vil få fra Bluetooth.

Hvis man skal ha en bærbar høyttaler som skal være med på stranda, i parken, eller på reiser, velger man en som er sprutsikker og har bra batteritid.

Lydplanker

Lydplanker er enorm populære. Også her er utvalget stort, og man kan finne lydplanker i alle størrelser og prisklasser, men det er tre ting man skal være oppmerksom på før man velger en lydplanke til TV-lyden:

Bestem deg for om musikk eller TV-lyd er viktigst. Hvis du trenger en lydplanke til film og TV-serier, velg en med Dolby Atmos og en subwoofer. Eventuelt en lydplanke hvor en subwoofer kan kobles til. Da blir filmopplevelsen betydelig bedre. Dolby Atmos er ikke viktig hvis du skal ha en lydplanke som først og fremst skal låte godt på musikk, men også her kan det være en fordel med en subwoofer, fordi lydplanken i seg selv sjelden leverer noe særlig fylde eller dybde i bassen.

Aktive høyttalere

Aktive og trådløse høyttalere vokser i popularitet. Her har også de billigste begynt å bli ganske bra, men litt mer penger gir deg som alltid bedre lyd.

Den største fordelen med trådløse høyttalere, er at de kan kobles til TV-en, samtidig som de har strømming innebygget, og muligheten for tilkobling til flere lydkilder enn en lydplanke har. Lydkvaliteten er langt bedre enn for de fleste lydplanker, for eksempel får man jo et skikkelig stereoperspektiv med et par høyttalere.

Stereohøyttalere

Utvalget av passive stereohøyttalere er mye større enn utvalget av de trådløse, og her er vi definitivt i en verden hvor hi-fi-lyd er et velkjent begrep. Også her er utvalget enormt, og man finner høyttalere i alle prisklasser. Så her gjelder det egentlig bare å bestemme seg hvor mye man vil bruke, hvor de skal stå, og hva slags kvaliteter man egentlig er ute etter.

Vår erfaring i over 30 år, har vist at kvalitetsnivået har økt gjennom årene, og selv om prisene også har økt, har du aldri fått bedre lyd for pengene enn nå.

Våre tips for bedre lyd fra høyttalerne:

Hvis du kan plassere høyttalerne der de kan lyde best – og her kan man gjerne bruke en plasseringskalkulator for å komme i gang, er det noen ting man skal huske på for at lyden skal bli så god som mulig.

Hvis du har muligheten til det, prøv å plassere høyttalerne slik at de har samme avstand til bakveggen, gjerne også sideveggene. De fleste høyttalere lyder best når de står på et støtt underlag. Bruk piggene eller underlagene som følger med høyttalerne. Har du ikke slike, kjøp noen som gir deg muligheten til å plassere høyttalerne støtt på underlaget.

Et kjent triks er å vinkle høyttalerne litt innover slik at de peker mot enden av en trekant, som er der du pleier å sitte når du lytter til musikk.

Ikke se deg blind på kabler, men det betyr ikke at det ikke lønner seg å kjøpe bedre kabler, og i de fleste tilfeller tilfelle er du nødt til å kjøpe kabler separat, fordi de sjelden følger med i esken når du kjøper nye høyttalere. Ikke kjøp lengre kabler og kabler du trenger, og slett ikke dyrere kabler enn høyttalerne.

Hvis du har et par høyttalere med romkorreksjon, bruk den. Det kan være noe så enkelt som at du kan stille inn i en app om høyttaleren står fritt plassert, på en hylle, eller i et hjørne, men det kan også være avansert romkorreksjon, som for eksempel Dirac. Uansett hva slags form for romkorreksjon du har, kan den gjøre underverker. Den vil i nesten alle tilfeller gi deg bedre lyd, og det gjelder uansett om det er en lydplanke, eller et par kostbare hi-fi-høyttalere.

 

Fra lommestore bluetooth-enheter til kraftige gulvhøyttalere til stua. Vi guider deg gjennom jungelen av valg og hjelper deg å velge riktig høyttaler basert på størrelse, bruk og budsjett. Les våre anbefalinger, se årets vinnere og la oss guide deg for å finne den beste høyttaleren for dine behov.

Nominerte til Årets beste høyttalere

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Vinnere av Årets beste høyttalere 2024-2025

Årets beste basic bærbare høyttaler

Ultimate Ears Miniroll

Fin og billig høyttaler til lommen

Ultimate Ears Miniroll gir helt ok lyd med en størrelse som kan være i enhver reiseveske – og lomme.

  • Overraskende god og ren lyd i forhold til størrelsen. Koster halvparten av forgjengeren.
  • Der er en naturlig grense for bassnivået i en så liten høyttaler.

Små billige Bluetooth-høyttalere er en øvelse i kompromisser. Man kan naturligvis ikke stille noen form for hi-fi-krav til noe som er på størrelse med en cheeseburger fra McDonald’s. Men Miniroll gjør det likevel forbannet bra.

Det beste ved Ultimate Ears’ høyttalere pleier å være renheten. Og familiens minste er intet unntak. Stemmer låter ganske naturlig og uforvrengt, noe som er imponerende til denne prisen.

Bittesmå, billige bærbare Bluetooth-høyttalere er lette å finne, men Ultimate Ears Miniroll utmerker seg i mengden. Det har lyktes å forbedre den i allerede utmerkede lydkvaliteten – og samtidig nesten halvere salgsprisen. Lyden kan ikke kalles hi-fi, men den lille kanelbollen låter uendelig mye bedre enn mobilens innebygde ”høyttalere”.

Så hvis du mangler en billig høyttaler som kan være i håndbagasjen eller hektes på ryggsekken, er Ultimate Ears Miniroll et godt alternativ.

Årets beste premium bærbare høyttaler

Sony ULT Field 7

Fet lyd overalt

Sonys nye serie bærbare høyttalere overbeviser på det viktigste.

  • Spiller høyt med en heidundrende bass som garanterer partystemning. Kan kobles sammen med mange flere høyttalere.
  • Kan ikke koble til Wi-Fi. Ingen støtte for Dolby Atmos. Farget mellomtone.

Sony-høyttaleren overbevise oss stor den første testen, og klarer seg utmerket når den utfordres av både billigere og dyrere høyttalere. I testen avSony ULT Field 7 fant vi ut at den ikke akkurat var laget for kresne ører men snarere for å holde festen i gang så lenge som mulig. Med en batteritid på nesten 30 timer, er forutsetningene for en lang og kanskje slitsom fest, definitivt tilstede hvis man bruker Sony-høyttaleren som lydkilde.

Den kan kobles sammen med opptil 100 høyttalere, noe naturlige årsaker ikke har testet, men det er mange grunner til å tro at høyttaleren klarer seg lenge på egen hånd. For du verden for et lydtrykk den leverer.

Partyfaktoren fra Sony-høyttaleren, ikke noe å utsette på. Lydbildet er stort, dynamikken spesielt i bassen, er enestående, og høyttalerne er helt perfekt for de som ser etter en kompakt høyttaler med høy partyfaktor som prioritet nummer en.Sony ULT Field 7, leverer et steintøft og engasjerende lydbilde, med en bassdynamikk vi ikke har hørt maken til fra en høyttaler i denne størrelsen.

Årets beste basic trådløse høyttaler

Argon Audio Forte A4 WiFi

Nå kan du også høre hi-fi uten kabel

Argon Forte-serien har blitt oppgradert med Wi-Fi og multirom. Det utgjør en stor forskjell.

  • Låter nærmest urimelig bra til prisen. Veldig flott stemmegjengivelse. Nå med multirom og musikkstrømming.
  • Ingen dypbass. Hvis du vil spille høyt i store rom, er ikke dette høyttaleren. Koster en tredjedel mer enn utgaven uten Wi-Fi.

I de små Argon-høyttalerne er det et befriende fravær av de betoninger og resonanser som billige høyttalere med tynne kabinetter oftest lider under.

De har heller ikke en ‘sound’ hvor bassen har fått et ekstra skubb av varme, eller hvor diskanten får ekstra glans. Det betyr at man har sjanse til å høre hvordan musikken låter.

Argon Audio Forte A4 WiFi er et virkelig vellykket høyttalerpar som legger til nye muligheter til de allerede glimrende forgjengerne. Blant ekte aktive stereohøyttalere i prisklassen er Argon stort sett enerådende. Wi-Fi-modellen er litt dyrere enn utgaven med bare Bluetooth, men tilføyelsen av multirom og musikkstrømming mer enn berettiger prisforskjellen. Og har du ikke bruk for det, kan standardutgaven fortsatt kjøpes. Bassgjengivelsen er så god som man kan forvente av en bitte liten høyttalerenhet i et bitte lite kabinett, men skal du bare spille i mellomstore rom, vil en subwoofer være nødvendig. Eller vurder å kjøpe den større A5-modellen.

Årets beste basic kompakthøyttalere

Bowers & Wilkins 606 S3

Svært mye høyttaler for pengene

Bowers & Wilkins nye 600-serie er oppdatert der det merkes best, på lyden.

  • Stort, åpent, og fyldig lydbilde. Engasjerende musikkformidler til meget hyggelig pris.
  • Den dynamiske kontrasten. Trenger en potent forsterker for å yte sitt beste.

Stadig økende priser har gjort mange ting mye dyrere. Derfor er ekstra tilfredsstillende å finne noe som virkelig gir deg mye for pengene. Som Bowers & Wilkins nye 600-serie, i den andre enden av prisskalaen til 800-serien.

Det var klar allerede fra første takt, de nye 606 S3 lyder merkbart bede enn modellene in den forrige 600 S2-serien. Det er spesielt i mellomtone og diskant at man legger merke til det. Lyden er åpnere, luftigere og bedre fokusert. Den forrige generasjonen kunne lyde litt innelukket, og det sprutet ikke akkurat av dynamikk heller.

I denne prisklassen er Bowers & Wilkins 606 S3 en ener. Den spiller musikk med en kvalitet som er sjelden i denne klassen, og kan fint utfordre dyrere høyttalere i kompaktklassen. Bortsett fra at det ikke spruter av dynamikken, har den klare kvaliteter som allround musikkformidler, og unngår man å koble den til de svakeste forsterkerne, kan man få mye glede ut av de små B&W-høyttalerne. Som er et svært godt kjøp og vel verdt pengene.

Årets beste premium trådløse kompakthøyttaler

KEF LSX II LT

Våre nye favoritthøyttalere

De trådløse KEF LSX II er best i klassen, men disse er et bedre kjøp.

  • Høyoppløst strømming i stereo blir ikke bedre til prisen enn dette. Stort lydbilde med potent dynamik, fokus og fet bass.
  • Ingen analog inngang. Begrenset lydtrykk i store rom.

De små og lekre KEF LSX II, spiller i en vektklasse langt over sin størrelse, og er rett og slett et fabelaktig stereoanlegg, forkledd som et par høyttalere. De er best i klassen. Ingen tvil om det.

KEF-høyttalerne er også uhyre anvendelige.De kan brukes ved siden av en PC-skjerm og fungerer like fint i hjemmestudioet som i stuen. Der kan de plasseres på hver sin side av tv-en, og da behøver du ikke lydplanke, med mindre du prioriterer Dolby Atmos-effekter foran lydkvalitet.

Alt som er viktig, er intakt på LT-utgaven. Den har utgang for ekstern subwoofer, HDMI ARC inn for TV-lyd, samt USB-C inn, og en optisk inngang for en digital lydkilde. LSX II LT støtter også multirom med Airplay 2 og Chromecast, og foruten MQA, støtter den de fleste lydformatene fra MP3 til DSD.

Det er ingen trådløse stereohøyttalere vi kjenner – i denne klassen, som er så balanserte og velspillende som et par LSX II LT. Foruten LSX II. Sistnevnte byr også på finere utførelse i stoff, og strømming i enda høyere oppløsning. Ja, og så har de en analog inngang. Om det er verdt 5000 kr ekstra, får være opp til deg å vurdere. Lydkvaliteten er nemlig den samme, men siden LSX II LT er mye billigere, er den også et bedre kjøp.

Årets beste premium kompakthøyttaler

DALI Rubikore 2

Dynamiske scenemestre

FØRSTE TEST: DALI har gitt sin tett-på-toppserie en oppgradering med teknologi fra de superdyre Kore. Resultatet overgår de villeste forventningene.

  • Stort og veldig presist tegnet lydbilde. At høyttalere til denne prisen kan låte så godt, er nesten uforskammet.
  • Spillestilen heller litt mot den populære siden. Men den blir aldri stilløs. Så det tilgir vi gjerne.

Rubikore 2 er ikke svaret på alle spørsmål, de passer ikke i alle stuer og til alle anlegg, og jeg har hørt mange høyttalere som ut fra det ene eller det andre kriteriet var bedre. De var også alle sammen mye dyrere.

Men det hører til sjeldenhetene å oppleve et så stort og åpent lydbilde fra en kompakt stativhøyttaler. DALI Rubikore 2 tegner et akustisk scenerom som er både bredt og dypt og høyt – langt utover både høyttaleroppstillingen og lytterommets dimensjoner. Hvis det altså er rominformasjon på opptaket.

Den gamle Rubicon-serien sto for virkelig god lyd på nivået like under high end. Og med Rubikore er ambisjonene hevet betraktelig. Rubikore 2 er ganske enkelt den beste toveis-kompakthøyttaleren jeg har hørt i prisklassen. Som tester kunne jeg kanskje ønske en litt mer monitoraktig klang i den øverste bassen. Men til musikknytelse fungerer det perfekt. Og all kritikk stilner når man opplever den akustiske scenen de små høyttalerne tegner opp: Klar og tydelig og fylt med detaljer. Hvis de større medlemmene av serien er like gode, bør de bli en suksess.

Årets beste basic gulvhøyttalere

Triangle Borea BR08

Underholdningsmaskin på budsjett

Gulvhøyttalerne Triangle Borea BR08 imponerer med en spilleglad og energisk lydgjengivelse, og gir svært mye lyd for pengene.

  • Engasjerende, rytmisk og velklingende lyd. Lett å drive, med høy følsomhet.
  • Noe farget bassgjengivelse, ikke den aller mest homogene lyden.

De franske Triangle Borea BR08 er et par gulvhøyttalere som ved første øyekast ser nokså ordinære ut. De helt streite, relativt slanke, kabinettene har formen man gjerne forbinder med et par helt vanlige gulvhøyttalere.

Men selv om designen i seg selv er relativt anonym, er kvalitetsinntrykket meget bra for å være i denne prisklassen. Finishen overgår mye annet, og du kan velge mellom sort, valnøtt, hvit eller lys eik. Her er det med andre ord noe for enhver smak og stue.

Triangle Borea BR08 er et friskt pust av et gulvstående høyttalerpar, som gjengir musikk med en spilleglede man skal lete lenge etter – enten man ser i denne prisklassen eller litt over, og som du i hvert fall ikke får fra et par kompakte trådløshøyttalere. Sammen med en billig WiiM Amp låter de latterlig mye bedre enn et par Sonos Five til nesten samme pris. Og enda bedre låter de med en bedre forsterker. Som Primare I15 Prisma, NAD C3050 eller Hegel H95.

Er du blant de som har solgt ditt gamle stereoanlegg til fordel for en lydplanke eller et par rimelige, men «usynlige» trådløshøyttalere? Triangle-høyttalerne burde få deg på andre tanker igjen.

Årets beste høyttalerinnovasjon

Radiant Acoustics Clarity 6.2

Rene som kildevann

FØRSTE TEST: Nordic Hi-Fi, som også står bak Argon Audio, har lansert et helt nytt høyttalermerke – med teknologi fra Lyngdorf, men en mindre skremmende pris.

  • Det er sjelden man møter en høyttaler som er så fri for farging og forvrengning. Dypbass i minikabinettet. De er ikke billige, men de høres enda dyrere ut.
  • Spillestilen er nøktern og naken, så hvis du foretrekker en varm og sjarmerende gjengiver, må du nok lete videre. De krever en kraftig forsterker.

Danmark er et høyttalerland. Der finnes neppe et sted på kloden med flere høyttalerfabrikker per innbygger enn her. Og det er flere enn vi trodde.

Radiant Acoustics er et nytt merke under Nordic Hi-Fi, som også huser Argon Audio og Vestlyd. Og selskapets første produkt er høyttaleren Clarity 6.2. Men hvorfor nok et høyttalermerke når det er så mange fra før (og Peter Lyngdorf selv eier en håndfull)?

Peter Lyngdorfs misjon med Radiant Acoustics Clarity 6.2 var å få teknologier fra sine selskaper, og ikke minst Purify, ned i et prisleie hvor flere kan være med. Det har det kommet en meget unik høyttaler ut av. Og en høyttaler som ikke går på kompromiss så mange steder. Høyttalerenhetene og kabinettet er av en kvalitet som man vanligvis må betale det dobbelte for. Eller mer.

Hvis du vil ha sjarm (noe Peter Lyngdorf nok vil kalle forvrengning), er ikke dette høyttaleren for deg. Det som kommer ut av den tilsvarer i veldig høy grad hva som puttes inn i den. Forvrengning og farging er veldig, veldig lav, og du lytter mer til resten av kjedens lyd enn til høyttalernes.

Det stiller krav til forsterkeren, som samtidig skal ha en god porsjon rå styrke og dynamisk overskudd for å få de veldig tungdrevne høyttalerne til å yte sitt beste. Hvis du har det, og hvis du kan leve med det markante utseendet, kan Clarity 6.2 være et riktig godt kjøp.

Årets beste high-end kompakthøyttalere

Raidho X1.6

Magisk realisme i kompakt format

De kompakte Raidho X1.6 byr på en så oppløst og ren lyd, at man glemmer man hører på høyttalere. En kompakthøyttaler som får musikken til å skinne.

  • Realistisk lydbilde med eksemplarisk renhet og oppløsning. Uanstrengt og engasjerende gjengivelse av vokal og akustiske instrumenter. Dypere og fyldigere bass enn lillebror X1t.
  • Begrenset maksimalt lydtrykk før basselementet sier fra. Naturligvis ikke ideell for partymusikk som krever høyt volum, og man skal også være forsiktig med veldig dynamisk klassisk musikk.

X1.6 er en storebror til X1t, med et større kabinett og et 16 centimeters basselement mot lillebrors 13 cm. Dette gir X1.6 en dypere bass som strekker seg helt ned til 45 Hz, mens X1t ikke går dypere enn 70 Hz.

Men i motsetning til X1t, som har en keramisk membran belagt med tantalum for å redusere forvrengning, er membranen i X1.6 «bare» laget av keramikk. Men selv om keramikken ikke er belagt med noe oppstivende materiale, verken tantalum, titan eller diamant som i de dyrere Raidho-seriene, er den i seg selv meget stiv og lett, og med veldig lav forvrengning. Det er bare den siste lille prosentdelen av renhet den ikke har, sett i forhold til de mer eksotiske, belagte membranene.

Raidho X1.6 er en fantastisk kompakt stativhøyttaler som leverer en storslagen lyd, hvor både sangstemmer og akustiske instrumenter står ut i all sin blomst.

Om du er ute etter et par kompakte høyttalere med klokkeren lyd og en oppløsning av en annen verden – spesielt i diskanten – har du kommet til rett sted. Et blinkskudd av dimensjoner, rett og slett vanedannende.

Spesielt akustisk musikk briljerer. Klassisk musikk også, selv om nok enkelte kan ønske seg en større dynamisk skala der. Det er begrenset hvor høyt disse Raidho-ene kan spille, før basselementene begynner å lage litt ulyd i form av skurring. Av samme grunn skal man være forsiktig med partymusikken. Men innenfor sitt register og sin skala, er dette blant det bedre du får høre i denne klassen.

Årets beste gulvhøyttalere, Premium

DALI Rubikore 8

Musikalske storslegger

Med teknologi fra millionhøyttaleren Kore og arvegods fra Epikore, gjengir DALI Rubikore 8 musikken med superpresisjon. Og for en underholdningsmaskin!

  • Enormt og presist lydbilde og en hardtslående men kontrollert bass gjør høyttalerne til underholdningsmaskiner. Diskanten er luftig og detaljert, og den høye følsomheten gjør dem lettere å drive.
  • Høyttalerne krever godt med plass rundt seg og møysom plassering. Mellomtonen oppleves som noe slank. Billige spikes og 'juksete' føtter står ikke i forhold til prisen.

For danske DALI er filosofien bak stor lyd enkel nok: Du trenger store høyttalere. Det handler nemlig om fysikk, og da er større alltid bedre. Så lenge kvaliteten er på plass i hele registeret, og da blir det plutselig ikke så enkelt lenger.

Med den nærmest ubetalelige Kore til over en million kroner(!) løftet DALI seg til nye høyder. Her ble nyeste versjon av deres mest avanserte magnetsystemer og dessuten Clarity Cone-membraner og forbedrede diskanter introdusert. Mye av dette fant veien ned til Epikore-serien, og nå altså til Rubikore-serien.

DALI Rubikore 8 er en høyttaler som imponerer stort når alt klaffer. Den kombinerer et enormt lydbilde med en fantastisk evne til å gjengi detaljer, og den har en fysisk tilstedeværelse i bassen som mindre høyttalere bare kan drømme om.

Den krever riktignok både plass og omtanke ved plassering. Og den slanke mellomtonen vil ikke falle i smak hos alle. Men få høyttalere i denne prisklassen klarer å trollbinde på samme måte når musikken først begynner å strømme.

Er du ute etter en høyttaler som kan fylle et stort rom med engasjerende musikk, er Rubikore 8 et sikkert valg. Bare vær forberedt på at du må bruke tid på å finne den beste plasseringen.

Årets beste high-end gulvhøyttalere

Audiovector Trapeze Ri

Mektig og magisk

Herregud for et trøkk. Trapeze Ri skreller parketten av gulvet samtidig som de stryker en varm hånd over sjelen.

  • Eksepsjonell dynamikk med supertight dypbass. Spiller høyere enn det meste med krystallklar åpenhet.
  • Designet passer ikke alle. Freedom-kabelen er dyrt ekstrautstyr.

Han kunne kjøpt seg golfkøller. Eller en engelsk sportsbil, selvsagt i british racing green, eller lært seg å spille gitar. Kanskje kunne han blitt en dansk utgave av Wes Montgomery. Men neida. Ole Klifoth har ikke tenkt å pensjonere seg, hvertfall ikke med det første.

Det er jeg glad for, fordi han i stedet for å pensjonere seg, har dykket ned i arkivet og hentet fram tegningene til noe han gjorde i forrige årtusen. Som den gang, i 1979, var formet på en oppsiktsvekkende skakk, ja nesten skjev måte. Kabinettet var trapesformet fra nesten alle kanter. En umulig oppgave for en som skal sette sammen kabinettets skarpe vinkler, til noe som lyder godt.

Jeg tenker at vi skal være sjeleglad for at Ole Klifoth nekter å pensjonere seg. Sammen med sønnen Mads har han og teamet hos Audiovector skapt en høyttaler i retrodesign, som slett ikke låter som en retrohøyttaler. Trapeze Ri kan på den ene siden minne om en Audiovector R6 Arreté på steroider. En tøffere, mer breial, og ikke minst mer høylytt høyttaler. Men Trapeze Ri står fjellstøtt på egne ben – er mye billigere enn R6 Arreté, og har noen kvaliteter man ikke finner mange andre steder i denne prisklassen. En sammenligning med B&W, Dynaudio eller KEF i samme prisklasse, er naturlig, men det er vanskelig å se hvor man får mer spilleglede for pengene enn i Trapeze Ri.

Årets beste ultra high-end gulvhøyttalere

Focal Scala Utopia Evo

En audiofil drøm

Focal Scala Utopia Evo er en høyttaler som man både drømmer om og måper over. Ikke minst på grunn av prisen, på en halv million kroner! Den som hadde råd ...

  • Enestående lydkvalitet med fantastisk detaljrikdom og dynamikk. Og for en bass! Fleksibel plassering til tross for størrelsen. Eksepsjonell byggekvalitet.
  • Ekstremt høy pris som gjør dem utilgjengelig for nesten alle. Godtar ingen middelmådige komponenter i signalveien.

Under den sofistikerte overflaten skjuler det seg en rekke avanserte teknologier. Høyttaleren er en treveis konstruksjon med separate kabinetter for hvert høyttalerelement. Disse er vinklet mot et felles fokuspunkt rundt 3 meter unna, som sikrer best mulig faserespons mot lytteposisjonen.

Elementene er alle utviklet av Focal: Et 27 cm «W»-sandwich basselement med et glassfiberlag på hver side av en membran i hardt skum. Et 16,5 cm mellomtoneelement av tilsvarende struktur, med Power Flower-magnetstruktur for et kraftigere og jevnere magnetfelt, og et såkalt TMD-oppheng.

Focal Scala Utopia Evo er en høyttaler i absolutt high-end-klasse. Den kombinerer finslipt teknologi med eksepsjonell byggekvalitet og en lyd som kan ta pusten fra selv den mest kresne entusiast. Prismessig snakker vi om en investering på linje med en bil i premiumklassen, noe som er totalt utelukket for de fleste. Men for den dedikerte musikkelskeren som har midlene og ønsker lyden av Paradis, representerer Scala Utopia Evo noe av det ypperste markedet har å by på. En lytteopplevelse som er vanskelig å gå tilbake fra når man først har opplevd den.

For de få som har muligheten til å oppleve disse høyttalerne i egen stue, venter det en musikalsk åpenbaring. For resten av oss, representerer de en drøm om hva som er mulig.