I vår kom årets toppmodeller fra Samsung, nemlig den vanlige Galaxy S24 samt flaggskipet Galaxy S24 Ultra. Og som vanlig var prislappen ganske svett. For dem som vil ha de seneste funksjonene, men synes at enklere maskinvare duger bra, slipper Samsung sin mer prisgunstige Fan Edition. Og nå er det tid for Samsung Galaxy S24 FE. Det er litt merkelig at selskapet slipper den såpass lang tid etter, da for eksempel OnePlus slipper sin toppmodell og mer prisgunstige modell samtidig. Så sent på året begynner jo ryktene om neste års modell å florere, og da er det nok mindre forlokkende å kjøpe en modell som begynner å føles for gammel.
Utseende og konstruksjon
Det ville være synd å si at designavdelingen har lagt mye krutt i S24 FE. Den ser akkurat ut som den vanlige S24, og for den saks skyld S23 FE. Derimot skiller den seg ut på fargeskalaen. Det er litt mer trøkk i fargene på S24, mens det er blekere pastellfarger i FE-modellen. Men det har i det minste kommet en litt piggere gulfarge. Mobilen har blitt mer motstandsdyktig for riper med en oppgradering til Gorilla Glass Victus+. Vann- og støvrobustheten er fortsatt IP68, noe som er veldig fint.
Skjerm
Hyggelig nok har skjermen vokst til hele 6,7 tommer, noe som faktisk er betydelig større enn skjermen på den vanlige S24 og nesten like stor som S24 Ultra! Det gjør at FE-modellen passer fint for dem som vil ha en stor skjerm uten å måtte betale for en flaggskipmodell. Den har dessuten blitt betydelig mer lyssterk enn fjorårets FE slik at den er mer lettlest utendørs, selv om den fortsatt ligger etter toppmodellene. Derimot har den samme 120 Hz i oppdateringsfrekvens slik at spill flyter mykt og man slipper hakking når man skroller i den sosiale medieflyten. Generelt sett en meget fin AMOLED-skjerm med fine farger og utmerket kontrast.
Kamera
Som de fleste modellene i prisklassen har Galaxy S24 FE et trippelkamerasystem med et hovedkamera med vidvinkel, en ultravidvinkel samt et teleobjektiv. Etter det vi kan se, er det små eller ingen forskjeller fra fjorårets modell. Sammenlignet med S24 virker 50 megapikslers hovedkamera identisk, mens ultravidvinkelen sant nok har samme oppløsning, men en mindre sensor. Det samme med sensoren til 3x teleobjektivet, men der har storebror også litt bedre oppløsning. Selv selfiekameraet er uforandret og er litt dårligere enn på storebror.
Som med mange av Samsungs seneste mobiler er kamerasystemet velutviklet med bra sensorer og fin optikk. Vi har egentlig ikke noe av betydning å anmerke på våre testbilder med utsiktsperspektiver. Det fanger bildene med bra eksponering og dynamikk. Men det er bildebehandlingen som utgjør den store forskjellen. Der bildene rett ut av kameraet kan se flate ut, får de her mer liv og detaljer løftet frem på en bra måte. Det er kanskje ikke hva purister vil kalle naturlige bilder, men de er heller ikke så overdrevne at de fleste vil reagere på det.
Bruk
Akkurat som de øvrige S24-modellene kjører FE Android 14 med sitt eget grensesnitt One UI 6.1. Det innebærer at den har samme imponerende AI-funksjoner som dem. Det handler både om at de har samme intuitive søkefunksjon Circle to Search som Googles Pixel-mobiler, og at de har en mengde smarte og tidsbesparende funksjoner i sin egen Galaxy AI.
Naturligvis finnes de samme tekstbehandlingsfunksjonene som vi kjenner fra ChatGPT og andre AI-chattjenester hvor man kan få sammendrag av tekster. Men mest imponerende er nok språkforståelses- og oversettelsesfunksjonene. Som muligheten for å snakke i telefonen med noen og få simultantolkning slik at man kan snakke ulike språk. Eller å få transkribering av innspillinger for så å oversette den til sitt eget språk.
Når det gjelder bilder og video, finnes bildebehandlingen som vi beskriver i kamera-avsnittet. Men også kraftige redigeringsfunksjoner, som muligheten til å ta bort uønskede objekter fra et bilde og la AI fylle inn bakgrunnen. Der er vi imidlertid ikke like imponert da Google har en lik funksjon som fungerer bedre. Og opplevelsen er ikke identisk med S24, for i visse mer kompliserte tilfeller måtte mobilen tenke seg om en stund før vi fikk noe resultat. Og slike pauser kjenner vi ikke igjen fra testen av S24.
Ytelse
I fjor lånte FE-modellen helt enkelt systemkretsen fra den tidligere toppmodellen. I år er det andre boller. Exynos 2400e er en litt langsommere og mer strømbesparende variant av det som sitter i den vanlige S24. Men det er på papiret, for vi kan ikke påstå at vi synes den i det hele tatt er langsommere. I mange ytelsestester presterer den like bra, og i noen tilfeller var faktisk FE litt raskere. Om det er avhengig av nyere og mer optimert systemprogramvare, er vanskelig å si uten å teste Galaxy S24 på nytt. Muligens handler innsparingen i 2400e om AI-delen, for der sakket faktisk FE-modellen etter. Se vår tidligere opplevelse.
Konklusjon
Samsung Galaxy S24 FE er den beste årsmodellen hittil av selskapets slankede toppmodell. Den har snarlik ytelse som storebror Galaxy S24 og faktisk større skjerm og bedre batteritid. Dessuten er hovedkameraet identisk og dermed skikkelig bra. Spørsmålet er bare om den er litt for bra og kommer litt for sent? Nå slåss den nemlig med S24, som i løpet av det halvåret den har vært til salgs faktisk har blitt billigere enn S24 FE! Om vi venter et halvår til, har naturligvis FE også gått ned i pris, men da venter vi nok heller til S25, som innen den tid vil være på markedet.
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser