TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Vi kårer

Årets beste lydplanker 2024-2025

Det å oppgradere den syltynne TV-lyden med noe som låter fett, trenger verken være dyrt eller komplisert. Faktisk er det ren plankekjøring.

Av / 04.11.24 - 07:45
Årets beste lydplanker 2024-2025

Hvis synes det er vanskelig å høre hva som sies på nyhetene, eller det skjærer i ørene hver gang det spilles noe musikk eller action-thriller på skjermen, trenger det ikke være fordi du har skadet hørselen. Dårlig TV-lyd er en tilstand som rammer de fleste av oss, før eller senere!

Heldigvis finnes det en medisin som kan lindre smerten. Lydplankene, eller «soundbar» som noen liker å kalle dem. Hatet av hi-fi doktorene, men elsket av dem som trenger en «quick fix» av lydproblemene.

Det er en kjensgjerning at god lyd krever skikkelige høyttalere, og skikkelige høyttalere krever sin plass. En paddeflat TV har sjelden de rette forutsetningene, med mindre produsenten har gått målrettet inn for det. Flatskjermer assosieres med flat lyd, og det er bare å innse at man behøver ekstern hjelp, for at lyden skal matche den flotte bildekvaliteten.

Årets beste lydplanker 2024-2025 1

De beste lydplankene

Lydplankene har hatt en imponerende utvikling de siste årene. Denne typen høyttalere har blitt «big bisniss» for TV- og lydprodusentene, som har spandert mye ressurser på design og utvikling. Slik har de oppnådd overraskende god lyd i forhold til størrelsen.

En annen grunn er selvfølgelig at kildematerialet har blitt bedre. Moderne surround-lydformater som Dolby Atmos er kodet på en måte som gjør det lettere å gjenskape kinofølelsen hjemme i stua. Potensialet for gode lydopplevelser er absolutt til stede, dersom du har det rette utstyret.

Ekte hjemmekino-entusiaster vil selvfølgelig sverge til separate høyttalere og forsterkere, men for deg som vil starte forsiktig er lydplankene en bra begynnelse. Dessuten finnes det plenty av oppgraderingsmuligheter, som i praksis kan gi deg et fullblods hjemmekino-anlegg.

Lydplanken kobles enkelt til TV-en og har dedikerte høyttalere som er skreddersydd for å gjengi både TV-lyd, musikk og surround-lydeffekter fra en og samme enhet. Og for deg som virkelig vil hente kinofølelsen hjem i stua, kan mange av dem også utvides med ekstra surroundhøyttalere og subwoofer.

Slik velger du riktig lydplanke

1. Tenk på størrelse og plassering

Lydplanker kommer i mange ulike størrelser og fasonger: lange og korte, tykke og smale, med både skarpe og buede linjer. De fleste er kledd i svart men noen i hvitt også. Rent visuelt ser det ofte penest ut når lydplanken er omtrent like bred som TV-en. Da vil også størrelsen på lyden matche bedre til bildet.
Lydplankene er designet for å settes på hylla foran eller over TV-en din, eller monteres på vegg. Det viktigste er at den plasseres nær skjermen, slik at lyden lokaliseres riktig, og med fritt spillerom slik at lyden kan spre seg riktig.

2. Velg riktig tilkobling

Lydplanker kommer med ulike innganger (HDMI, optisk, USB, Wi-Fi, Bluetooth) for å koble til TV-en og andre lydkilder. For å være sikker på å få den beste lydoverføringen, bør både lydplanken og TV-en din støtte HDMI eARC. Noen lydplanker har også ekstra HDMI-innganger med «passthrough» som gjør at du kan sende videosignalene videre til TV-skjermen.

Dersom TV-en din er utstyrt med HDMI ARC (lydreturkanal) anbefaler vi å bruke denne for å koble til lydplanken. Dette gir best lyd, og gjør at du enkelt kan fjernstyre volumet med TV-ens fjernkontroll.

3. Trenger du subwoofer?

En subwoofer er en separat basshøyttaler som plasseres på gulvet. Den håndterer dype basslyder, som for eksempel dinosaurtramp og eksplosjoner, som du ikke bare hører, men også føler. Mange lydplanker leveres med en trådløs subwoofer, mens andre krever at du kjøper den separat.

En god subwoofer kan gjøre underverker for lydopplevelsen, så vår anbefaling er at du inkluderer en i budsjettet ditt. Bare se opp for naboen!

4. Atmos eller ikke Atmos?

Dolby Atmos er et surround-lydformat som blir stadig mer populært og utbredt. Det fleste nye filmer, TV-serier og med spill støtter Atmos-lydspor(eventuelt også DTS:X), hvor objekter plasseres i et tredimensjonalt lydbilde. For å dra nytte av dette må både TV-en og lydplanken støtte de samme formatene.

Noen lydplanker imiterer 3D-lyden ved hjelp av digital lydprosessering, mens de mer påkostede lydplankene har integrerte ”høydekanaler” som reflekterer lyd via taket.

Dolby Atmos kan gi en svært oppslukende lydopplevelse, så vår anbefaling er at du velger for en lydplanke som støtter dette!

5. Hvilket merke?

Du trenger ikke nødvendigvis velge en lydplanke fra samme produsent som TV-en din. Imidlertid finnes det noen lydplanker som gir ekstra funksjonalitet når de er koblet til en TV fra samme produsent. Eksempler på dette er Samsungs Q Symphony og Sonys Acoustic Center Sync, som utnytter TV-ens egne høyttalere i samband med lydplanken.

Enkelte nyere lydplanker støtter også trådløs overføring via Wi-Fi. Dette krever som regel en kompatibel TV av samme merke.

Nå har du noen enkle retningslinjer for å velge riktig lydplanke som passer dine behov.

For tips til hvordan du oppnår best lyd fra lydplanken din, anbefaler vi å lese vår guide.

Nominerte til Årets beste lydplanker

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned (Mest å spare)

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Vinnere av Årets beste lydplanker 2024-2025

Årets beste lydplanke, Basic

Sonos Beam (Gen 2)

Nesten uovervinnelig

Forspranget er kanskje mindre enn noensinne, men etter tre år på markedet ligger Sonos Beam (Gen 2) fortsatt foran sine konkurrenter.

  • Klar, naturlig lyd. Dolby Atmos gir økt inntrykk av storhet. Fordelene av Sonos' multiromssystem. Kan bygges ut med trådløse bakhøyttalere og subwoofer.
  • Mangler litt kraft helt på egenhånd. Selv med den minste trådløse subwooferen blir prisøkningen solid. Mangler dedikerte topphøyttalere for Atmos.

Beam (Gen 2) er den mellomste lydplanken fra Sonos, med Arc på toppen og den rimeligere Ray i bunnen. Men siden Ray verken har Dolby Atmos eller engang noen HDMI-tilkobling, så er det Beam som er lydplanken vi mener man bør vurdere derfra. Hvis du da ikke er villig til å doble innsatsen for Arc.

Beam støtter høyoppløst lyd via eARC, og selv om den ikke har fysiske topphøyttalere, dekoder den Dolby Atmos og formidler både topp- og sidekanalene gjennom de samme sidekanalene.

Sonos Beam (Gen 2) gir en brukervennlig og god opplevelse, med en god surroundeffekt – spesielt om du velger å aktivere TruePlay.

Beam leverer en overbevisende lydopplevelse med klare og fine dialoger, bra med luft i diskanten og en god og balansert bass. Selv uten subwoofer. På et senere tidspunkt kan du velge å pare den med en Sub Mini, for en enda bedre og større opplevelse, men selv inntil da vil du kunne kose deg glugg med Sonos Beam.

Konkurrentene begynner riktignok å komme tett på, og vi savner dedikerte topphøyttalere for Atmos til denne prisen. Beam beholder likevel sekseren fra tidligere tester med et skrik, siden den fortsatt tross alt er best i klassen.

Årets beste lydplanke, Premium

Samsung HW-Q810D

Blant de beste i klassen

Konkurrentene får det tøft mot Samsungs kinomaskinist: HW-Q810D leverer imponerende og overbevisende surroundlyd – selv uten bakhøyttalere.

  • Samsung HW-Q810D leverer et stort og overbevisende lydbilde med imponerende realisme og 3D-effekt. Pluss for god surroundlyd uten bakhøyttalere.
  • Den lille tegnruten gjør det litt vanskelig å lese status-informasjon.

Samsung har et bredt sortiment av lydplanker som er populære ledsagere til deres TV-modeller. Den mellomstore premium-modellen HW-Q810D er ny av året, og er i praksis deres største lydplanke uten trådløse bakhøyttalere(derimot følger det med subwoofer). Med støtte for både Dolby Atmos og DTS:X, er den godt rustet for filmunderholdning på ulike plattformer.

Høyttalerkonfigurasjonen er på 5.1.2 kanaler, inkludert dedikerte elementer for surround- og høydekanalene. Så selv om det ikke følger med separate bakhøyttalere til Q810D, kan den simulere dette ved hjelp av lydprosessering.

Konklusjon

Samsung HW-Q810D leverer en solid og helstøpt filmlyd, som overgår de andre utfordrerne i testen. Selv uten ekstra bakhøyttalere klarer den å levere et stort og overbevisende surround-lydbilde, med klare dialoger og dyp bass.

Samsung-planken er også med på notene musikalsk sett, selv om det er andre konkurrenter med like bra eller enda bedre musikkgjengivelse i stereo. Totalt sett er likevel Samsung HW-Q810D den beste lydplanken i i sin klasse, og samtidig blant de mer prisgunstige, hvilket er gledelig. En meget bra lydplanke!

Årets beste lydplanke, High-end

Samsung HW-Q995D

Fortsatt kongen på TV-benken

Når du vil ha ren og kraftfull kinolyd for pengene, er Samsungs beste lydplanke HW-Q995D et sikkert kjøp.

  • Samsung HW-Q995D tegner et stort, kraftfullt og presist lydbilde med imponerende surroundeffekt, klare og sterke dialoger, pluss en veldefinert og kraftfull bass.
  • Samsung-planken er nokså lik forgjengeren fra 2023, og prisen har gjort et lite hopp. Mye vil ha mer, og noen vil kanskje ønske seg enda mer basstrykk.

Samsung har hatt stor suksess med sine lydplanker de siste årene, og kniver kontinuerlig med Sonos og JBL om å ha de største markedsandelene i planke-bransjen. Det er nok dels fordi mange Samsung TV-kjøpere velger en lydplanke av samme merke – men også fordi produsenten har spandert litt tid og krefter for å få ting til å låte riktig.

Konklusjon

Samsungs beste lydplanke HW-Q995 har vært en av våre favoritt-lydplanker gjennom generasjoner, og 2024-modellen med etternavnet «D» fornekter seg ikke:

Med totalt 11.1.4 kanaler, Dolby Atmos, medfølgende surroundhøyttalere og trådløs subwoofer, er denne Samsung-pakka kapabel til å blåse ordentlig liv i hjemmekino-lyden.

Lydmessig sett er denne utgaven veldig lik forgjengeren, med et stort, kraftfullt og overbevisende lydbilde som bygger oppunder handlingen og skaper den rette kinofølelsen. Med surroundhøyttalere og subwoofer inkludert i esken får du her et komplett og kapabelt oppsett til veldig konkurransedyktig pris.

Det finnes kanskje enda råere konkurrenter der ute, men de koster garantert vesentlig mer penger! Derfor får også denne årgangen en sterk anbefaling.

Årets beste lydplanke. ultra high-end

Canvas HiFi 65″

Elegant lydmøbel med imponerende stereolyd

Canvas HiFi utfordrer tradisjonelle kategorier med sin kombinasjon av høyttaler, lydplanke og møbel – i ett og samme produkt. Og lyden imponerer.

  • Imponerende stereolyd med bredt lydbilde. Elegant design som går sømløst sammen med nesten alle TV-er. Effektiv romkorreksjon. Utmerket lydkvalitet, også ved lavt volum.
  • Ingen støtte for Dolby Atmos. Kan ikke koble til ekstern subwoofer.

Canvas HiFi 65″ gjør umiddelbart inntrykk med sitt utsøkte, minimalistiske ytre. Den 144,5 cm brede frontgrillen, som i mitt tilfelle er i elegant valnøtt og øker prisen med rundt 30 prosent, matcher perfekt en 65-tommers TV, og gir inntrykk av at høyttaleren og TV-en er designet som én enhet. Det magnetiske frontdekselet kan enkelt byttes ut, med hele 13 ulike finish-alternativer tilgjengelig, i alle størrelser fra 55″ opp til 75″.

Bak den lekre fasaden skjuler det seg avansert teknologi. To 6,5″ basselementer jobber sammen med to diskanter og to ovale slavebasser, for å levere et stort frekvensområde med mye energi. Kabinettet er solid bygget i MDF med Canvas’ egenutviklede «BridgeBrace»-teknologi, som er et strukturelt avstivingssystem for å minske vibrasjoner og gi best mulig akustiske vilkår.

Konklusjon

Canvas HiFi 65″ er et virkelig imponerende produkt som leverer høy lydkvalitet i en stilren og funksjonell pakke. Den passer perfekt for hen som ønsker mektig hi-fi-kvalitet i TV-stua, uten å måtte fylle den med store høyttalere.

Prisen, som starter på ca 40 000 kroner, plasserer høyttaleren godt oppe i high-end-segmentet for lydplanker, og du kan legge til 30 prosent om du ønsker frontplate i tre. Men kvaliteten, funksjonaliteten og brukervennligheten rettferdiggjør langt på vei investeringen for den kresne lydentusiasten. Sammenlignet med konkurrenter som Bang & Olufsen Beosound Theatre, som koster nesten 200 000 kroner med motorisert sokkel, fremstår Canvas HiFi 65″ som et mye bedre kjøp.

Canvas HiFi 65″ erstatter både ditt hi-fi-anlegg og din lydplanke. I tillegg til 65″ er den tilgjengelig i alle størrelser fra 55″ og oppover, til omtrent samme pris. Den er kanskje ikke for alle, men for den som setter pris på kompromissløs lyd og design, og har budsjettet til det, er dette et produkt nærmest uten sidestykke.