TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Vi kårer

Årets beste hi-fi produkter 2024-2025

Du kan nyte musikk uten avansert lydutstyr, men med riktig utstyr kan du ta lytteopplevelsen til nye høyder. Godt lydutstyr kan forvandle favorittmusikken din fra enkel lytting til en musikalsk opplevelse.

Av / 04.11.24 - 07:45
Årets beste hi-fi produkter 2024-2025

Det er forskjell på musikklytting og musikforbruk. For mange har musikk blitt et bakgrunnsteppe som gjennomsyrer hvert øyeblikk av dagen. Musikk i hodetelefoner og ørepropper. Musikk til treningen, musikk for å holde kollegenes prat unna og musikk til turen på toget eller i bilen.

Alt dette er musikforbruk. Men så er det musikklyttingen.

Den avslappende stunden når dagens gjøremål er lagt bak deg, og du ønsker å fordype deg fullstendig. Det er her hi-fi-anlegget kommer inn i bildet.
Selv om aktive høyttalere og praktiske multiromshøyttalere blir stadig mer utbredt, lever den klassiske stereoforsterkeren fortsatt. Faktisk fikk vi i 2024 anledning til å lytte til flere nye forsterkere enn vi har gjort på årevis. Noe vi forsiktig våger å tolke som framgang for hi-fi.

Selv om teknologi preger livene våre, er det fortsatt mange som verdsetter analoge lydkilder. Vi har i år testet langt flere platespillere enn CD-spillere. Men streamerne fyller minst like mye. Og når det gjelder musikken, leder de digitale musiktjenestene stort.

I tillegg kommer de forsterkerne og digitale konverterne hvor streamingfunksjonene allerede er innebygd.

Interessen for vinylplater har steget jevnt, og 2024 ble enda et rekordår. Den tradisjonelle radiomottakeren har derimot nesten forsvunnet. Vi lytter fortsatt til radio, men nå digitalt via streaming og podcaster.

Mangfoldet av forsterkere

Utvalget av forsterkere er bredt. Vi har testet alt fra små, budsjettvennlige klasse D-forsterkere til high-end modeller som krever to personer når de skal flyttes rundt. De fleste moderne forsterkere har digitale innganger og ofte streamingmuligheter, noe som gjør det enkelt å skape et komplett lydsystem ved bare å legge til høyttalere.

Tips: Lytt til oss, men stol på deg selv

I redaksjonen bruker vi mesteparten av tiden vår på å lytte til det beste utstyret i hver kategori og prisklasse. Derfor kan du være sikker på at alle produktene i kavalkaden representerer det aller beste. Så les testene våre. I siste ende er det likevel du selv som må velge hva som passer best til ditt behov. Vinnermodellene her er ikke nødvendigvis det riktige valget for deg. I noen tilfeller har du kanskje allerede alt du trenger, mens det andre steder kanskje er behov for investeringer. Når du har en plan, ta den med til en velrenommert hi-fi-butikk og forklar ønskene dine.

Et lite tips: Hvis selgeren uoppfordret snakker nedsettende om konkurrentene og produktene deres, så vet du at du har havnet i feil butikk. Gå et annet sted.

Nominerte til Årets beste hi-fi produkter

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Vinnere av Årets beste hi-fi produkter 2024-2025

Årets beste streamer, basic:

Wiim Ultra

Den nye referansen i klassen

Den kompakte Wiim Ultra er det beste kjøpet blant streamere i budsjettklassen.

  • Rikelig med tilkoblinger. HDMI arc, phonotrinn for MM og MC, strømming opptil 24-bit/192 kHz og knallgod lyd. Mye for pengene.
  • Foreløpig ingen støtte for AirPlay 2.

Amerikanske Wiims små trådløse streamere har tatt markedet med storm. Lave priser og høy lydkvalitet, har gjort trådløs hi-fi tilgjengelig for enda flere. De kompakte Pro og Pro Pluss streamerne, kan plugges rett i et påkostet anlegg uten at noen vil heve et øyenbryn.

Lydkvaliteten er i en helt annen liga enn prisene, og med Wiim Amp, kan man også strømme musikk i hi-fi-kvalitet med en kompakt forsterker. Med nok krefter til de fleste høyttalere. Wiim Ultra er neste steg i kvalitet, og er grunnleggende en Wiim Pro Plus med pekeskjerm, og flere inn- og utganger. For eksempel en inngang for platespiller, både for MM- og MC-pickuper.

Konklusjon

Den nye Wiim Ultra er mer enn en Wiim Pro Plus med pekeskjerm. En bedre DAC og flere tilkoblinger, gjør en Ultra mer anvendelig. Ikke koster den mye mer heller. Du hører neppe forskjell på lyden, så det er ingen grunn til å slenge din Pro Plus i bøtta for å kjøpe en Ultra. Men for de som har sittet på gjerdet til nå, er det bare å hoppe ned. Med pekeskjerm i farger og flere innganger, er Wiim Ultra den nye standarden i budsjettklassen.

Årets beste integrerte forsterker, basic:

WiiM Amp

Latterlig god

Med innebygget strømming og knallbra lyd, er den lille Wiim-forsterkeren et rent kupp til prisen.

  • Kraftfull og fyldig lyd. Analog og digital inngang, HDMI Arc. Strømming opptil 24-bit/192 kHz. Støtter Chromecast Audio og AirPlay 2.
  • Få innganger, ikke inngang for platespiller. Ingen støtte for Roon (ennå).

Noen ganger dukker det opp produkter som vi bare må gi oss ende over for. De små trådløse strømmerne fra WiiM er sånne produkter. De gir deg strømming med en lydkvalitet som langt overgår hva vi er vant til i budsjettklassen.

Nå har de tatt den suksessfulle strømmeplattformen et hakk videre, og kombinert det med en forsterker. I et litt større kabinett, i aluminium, med den samme formfaktoren som i strømmeboksene.

Wiim Amp, som den heter, har en 60 W klasse D-forsterker på innsiden, og innganger for analoge og digitale lydkilder, egen utgang for subwoofer, og HDMI med eARC for tv-lyden. Siden forsterkeren er bygget på Wiims strømmeplattform, styres den enkelt med Wiim-appen på mobilen, eller med den medfølgende fjernkontrollen. Som kobles sammen med forsterkeren via Bluetooth.

Konklusjon

Den lille forsterkeren fra Wiim er et av de aller beste kjøpene der ute for tiden Prisen er like oppsiktsvekkende lav som ytelsen er høy. Vanligvis er forsterkere i denne prisklassen for svake, for anemiske til å spille musikk med overbevisning. Det er ikke Wiim Amp. Som på bemerkelsesverdig vis kombinerer kraft og finesse, med brukervennlig strømming i høyoppløst kvalitet. Hvis vi skal være skikkelig kritiske, kunne vi trukket for få innganger, og fraværet av noe som forteller oss hvilken inngang som er valgt, men det endrer ikke på det faktum at Wiim Amp er et sensasjonelt godt kjøp.

Årets beste streamer, premium:

Eversolo DMP-A6 Master Edition

Eversolo DMP-A6 Master Edition: Sykt bra!

Eversolo DMP-A6 Master Edition låter fabelaktig, og er mer brukervennlig enn det meste annet. Herlig!

  • En fantastisk strømmeopplevelse, med fabelaktig lyd, velfungerende pekeskjerm, god brukervennlighet – og et vell av innstillinger.
  • Litt høyfrekvent støy da produktet ble koblet til USB-DAC. Forbehold om forskjell mellom ulike enheter. Ingen hodetelefonutgang.

Eversolo er et kinesisk merke, som spesialiserer seg på DAC-er og streamere i stasjonært og bærbart format.

Det finnes to utgaver av DMP-A6, som begge har identisk strømmeseksjon, og som begge kan brukes som både streamer/DAC og forforsterker.

Forskjellen mellom standardversjonen og den noe dyrere Master Edition, som testes her, ligger i utgangstrinnet. Bedre opamper og en mye mer presis digitalklokke med femtosekunds-nøyaktighet er blant oppgraderingene du finner i Master Edition. Som er litt dyrere, men ikke mer enn at jeg selv ville valgt den, om du ikke planlegger å koble til en ekstern DAC. Da får du nemlig ingen fordeler av den dyreste.

Konklusjon

Med Eversolo DMP-A6 Master Edition trenger du ikke velge mellom brukervennlighet og lydkvalitet. Her får du begge i godt monn! Når prisen i tillegg er såpass hyggelig, kan jeg ikke komme på hva som kan slå den.

En meget brukervennlig pekeskjerm, med flott grafikk, nesten alle funksjoner og tilkoblinger du kan drømme om, og med en lyd i toppklasse. Dette er en ekte pose-og-sekk-løsning, som til og med holder mål i et vaskeekte high-end-anlegg. Et ekte unikum i sin prisklasse.

Årets beste platespiller, premium:

Pro-Ject XA B

Bringer musikken til live

Med et gjennomsiktig materiale som akryl, er vi fristet til å hente fram klisjeen gjennomsiktig lyd. Men vi må likevel. For her stemmer det.

  • Enkel å sette opp, enkel å bruke, strålende kvalitet med engasjerende og åpent lydbilde. En spill man kan ha mye glede av, i mange år, og som tåler oppgraderinger. Mye for pengene.
  • Utseendet appellerer neppe til alle, den er helmanuell, og en støvmagnet.

Selv om jeg platespillere har en veldig enkel jobb, lages platespillere i alle slags tenkelige størrelser, farger, materialer, og ikke minst prisklasser – og alle har den samme grunnleggende oppgaven: Å få mest mulig musikk ut av rillene i vinylplaten, uten noen forstyrrelser som vibrasjoner, interferens, eller sporingsproblemer, som hindrer musikken i å frigjøres fra de mikroskopiske rillene som er gravd ned i plastikk.

Spillerens styrke er helt klart den fine dynamiske kontrasten, og dens kontrollerte dynamiske kontrast. Lydbildet er så åpent og balansert som man kan forlange i denne prisklassen, og XA B er et utmerket utgangspunkt for et langt og festlig liv med samme spiller. Man kan enkelt oppgradere med en balansert kabel og et phonotrinn med balanserte innganger, montere på en enda bedre pickup, og legge til en bedre strømforsyning med tiden.

Konklusjon

Den balanserte Pro-Ject XA B er et av de beste kjøpene i sin prisklasse. Den skiller seg ut både i utseende, byggekvalitet, lydkvalitet. Med muligheten for enkle og ikke altfor kostbare oppgraderinger, er dette en spiller man kan starte med og så oppgradere over tid når man etterhvert ønsker seg bedre lyd. Eller ikke. Uansett får man en spiller som ikke ser ut som platespiller flest, den er skikkelig bygget i alle ledd, og tar seg godt ut som det møbelet den er. Det er kanskje ikke alle som foretrekker at en platespiller som ser ut som den er laget av plastikk, men det er altså lite å utsette på kvalitetene til akrylspilleren. Så vi nøler ikke med å dele ut fulle seks stjerner til spilleren som legger seg helt i tetsjiktet i sin klasse.

Årets beste CD-spiller, premium:

Marantz CD 50n

CD-spiller for fremtiden

Med CD-spiller og nettverk er CD 50n perfekt for veldig mange. Spesielt de som verdsetter lydkvalitet høyt.

  • Designet skiller seg ut og lydkvaliteten er eksepsjonell for klassen. HDMI er en velkommen bonus, og med HEOS er strømming i høy lydkvalitet en lek.
  • Reager tidvis tregt på kommandoer. Ingen norsk skjermmeny.

Med denne er Marantz godt i gang med å fornye seg, og CD 50n er den tredje CD-spilleren – og det sjuende produktet, med det karakteristiske designet og velkjente Marantz-kvaliteter. Spilleren legger seg mellom den femoralt gode Marantz SACD 30n med SACD-CD, og nettverk, og den enklere CD 60. Som er en ren CD-avspiller.

Sånn sett fyller den et hull i katalogen. De som ikke har en eneste SACD, og ikke behøver like mange innganger, men ønsker muligheten til å strømme musikken trådløst.

Det får de i CD 50n, som er bygget på samme plattform som SACD 30n, med litt enklere teknikk på innsiden, og stort sett de samme mulighetene. Den mangler en digital inngang, men CD 50n har til gjengjeld HDMI-inngang med lydretur (ARC). Dermed passer den fint i stuen, med TV-lyden koblet via spilleren.

Konklusjon

Hvis man ikke trenger en SACD-spiller, er CD 50n et bedre kjøp enn SACD 30n. Marantz har sånn sett skapt seg et problem, for CD 50n koster mye mindre, er nesten like godt utstyrt – og har HDMI-inngang for TV-lyden. Det er bare subtile forskjeller i lydkvalitet, og begge er perfekte kombinasjoner av CD- og nettverksspiller. Marantz CD 50n mangler kanskje den ene prosenten i dynamisk kontrast, men man må spørre seg om det er verdt å betale flere tusen kroner for så lite.

Årets beste strømmeforsterker, premium:

Rotel RAS-5000

Finstemt strømmeforsterker

Når du trenger mer krefter enn de fleste strømmeforsterkere tilbyr, er det denne du skal ha.

  • Rikelig med krefter. Potent bassgjengivelse og glimrende dynamisk kontrast. Varm og innbydende klangbalanse. God brukervennlighet med stor fargeskjerm.
  • Kun én analog inngang. Appen er en vits.

Jeg er ikke sikker på hvorfor, men de fleste strømmeforsterkere er ingen kraftsentre i et anlegg. De er utrolig fleksible, og smart app-integrasjon gjør dem enkle å bruke, men det gnistrer ikke helt i dynamikkavdelingen.

Forsterkeren kan delvis styres med en app. Sammenlignet med apper til andre strømmeforsterkere, er Rotels app begrenset til avspilling fra nettradio, Spotify, Tidal eller Qobuz. Den er Roon ready, og skal kunne styres fra en Roon-klient, men det er ingen innstillinger av noe som helst annet i appen.

Konklusjon

Hvis vi skal være kritisk, er det lov å spørre hvorfor Rotel RAS-5000 bare har én analog inngang. Men når alt kommer til alt, har den mange andre kvaliteter som betyr mer for flere. Som rikelig med krefter. Av typen som porsjoneres ut i sjenerøse mengder, men med full kontroll selv når man ønsker å spille høyt. Rotel-forsterkeren har ellers mange av de samme kvalitetene som den rimeligere S14, men åpner opp lydbildet enda mer, og leverer et enda åpnere lydbilde. Appen er virkelig underutviklet, for å si det diplomatisk, men betjeningen med fjernkontrollen er forbilledlig. Det er RAS-5000 du skal velge hvis du ønsker en strømmeforsterker som kombinerer lyd i premium-klassen med krefter i bøtter og spann.

Årets beste integrerte forsterker, premium:

Denon PMA-3000NE

Særdeles vellykket forsterker

Musikken skinner som en varm sommerdag og man ønsker at det aldri tar slutt.

  • Nydelig klangrikdom i et åpent og luftig lydbilde. Musikken gjengis med varme og glød. Potent dynamikk. Veldig anvendelig med DAC og MM/MC-inngang.
  • Har ikke streaming integrert.

Kanskje er det tuningen, kanskje er det bare japansk ingeniørkunst, eller kombinasjonen av begge. Uansett er Denons nyeste integrerte noe av det aller nydeligste vi har hatt på testbenken på lenge. Veldig lenge.

Det er vanskelig å finne en mer sjarmerende integrert i denne klassen og få av konkurrentene er så anvendelige som nye PMA-3000NE. En av de mest lyttevennlige forsterkerne fra Denon på lenge.

Konklusjon

Denon-forsterkeren er et sjeldent vellydende alternativ i prisklassen. Den beviser at tuning og engineering er best når de går hånd i hånd. Det er vanskelig å finne noe vesentlig å kritisere. Med innebygget DAC og flere digitale innganger har man rikelig med muligheter for å koble til digitale lydkilder. Som en streamer. Phonotrinnet er så bra som man kan forlange i denne prisklassen. Det er kanskje bare de aller mest tungdrevne høyttalerne som ikke vil trives på Denon-forsterkeren, som oppleves som langt mer potent enn de 2×80 wattene den er oppgitt til å levere i 8 Ohm. Rotel, Yamaha, Marantz, Naim, Rega, Hegel og alle de andre, bør virkelig frykte potensialet til den nye forsterkeren, som er en av de mest spennende utfordrerne i klassen, på veldig lenge.

Årets beste platespiller, high-end:

Linn Majik LP12

Man kan lure på hvorfor man skal betale mer enn dette

Linn har oppgradert den legendariske platespilleren der det betyr mest. Det er ikke sikkert alle er like glade for det.

  • Levende og dynamisk lydbilde. Byr på mengder av detaljer og nyanser. Bassgjengivelsen er kanskje best i klassen. Ikonisk design.
  • Tøff konkurranse der ute. Helmanuell og remdrift passer ikke for alle.

Helt siden Ivor Tiefenbrun lanserte platespilleren i 1972, har Linn LP12 vært en slags de facto standard for hvor god lyd man kan få fra en vinylplate. Gudene skal vite at mange har prøvd å vippe LP12 ned fra tronen for den meste legendariske platespilleren, siden Jesus gikk på vannet, men så langt har ingen lyktes.

Ok, en Technics SL-1210 er nok enda bedre kjent blant folk som ikke er audiofile. Noen vil argumentere for Thorens TD-124, andre for Acoustic Research XA, mens noen vil slenge Dual inn i diskusjonen. De og alle andre får ha oss unnskyldt, i high-end sammenheng, er det Linn Sondek LP12 som troner øverst. Lik det eller ikke.

Konklusjon

Linn Majik LP12 har beholdt mye av signaturen til en LP12. Den spiller fremdeles musikk med varme, glød og rytmisk engasjement. Den nye Majik leverer også på oppløsning, fokus og evnen til å få fram klangnyanser. Tidligere har kritikken mot en LP12 gått på at den ‘pakker inn’ for mye av nyansene og detaljene i musikken. Det skjer ikke her, for på LP etter LP, presenteres musikken med en sjenerøsitet som eldre spillere ikke har i samme grad. Det kommer simpelthen mer musikk ut av dagens Majik LP12 en før, og pakken er så balansert og vellykket med Koil-pickupen, at man kan lure på hvorfor man skal kjøpe en dyrere LP12.

Årets beste integrerte forsterker, high-end:

Hegel H400

Hegels mest gjennomførte forsterker

Den måtte komme. Hegel H400 gjør alt bedre enn sin forgjenger. Og har fått sårt etterlengtede funksjoner.

  • Masse kraft og kontroll, og nydelig oppløsning og musikalitet. Tidal Connect, Google Cast og appstyring er endelig på plass.
  • Enklere kabinettdesign enn flere konkurrenter. Ingen hodetelefonutgang.

Med H400 har Hegel gjort noe de tidligere har sagt de aldri skulle: De har laget en app! Den heter Hegel Control (i testperioden het den Hegel Setup). Den er selvsagt gratis å laste ned og fungerer på både iOS og Android. Appen trenger kun å kobles til samme nettverk som forsterkeren, før du styrer avspilling, volum og innstillinger fra mobilen. Et viktig steg mot et mer moderne brukergrensesnitt.

Appen erstatter dessuten det nettbaserte grensesnittet man tidligere benyttet for å gjøre endringer i oppsettet. Bare ikke forvent at appen skal strømme musikken din. Den har innebygd radio og podkaster med noe som heter Airable, men det er det. Men forsterkeren kan strømme omtrent hva du måtte ønske utenfor appen.

Konklusjon

Hegel H400 er en genistrek av en forsterker. Den gir mer for pengene enn H600, og den er en komplett forsterker som driver hva som helst av høyttalere. Med en lydkvalitet definitivt prisklassen verdig. Det betyr at man kan kose seg med fantastisk lyd, enten du spiller høyt eller lavt.

H400 er en solid oppgradering fra H390, med bedre lyd, flere funksjoner og mer moderne tilkoblingsmuligheter.

Skal du ha en kraftig forsterker i high-end-klassen, kan det neppe gjøres stort bedre enn dette.

Årets beste forsterkersett, Ultra High-End

Naim New Classic 300

Tar pusten fra den hardeste kjempe

Når vi trodde det ikke kunne bli stort bedre enn New Classic 200-serien, dundrer Naim til med 300-serien – og et nytt nivå av musikalsk drømmelyd.

  • Taktfasthet ut av en annen verden, kombinert med en bassrespons vi knapt har hørt maken til. Noen bedre strømmeløsning finnes vel knapt.
  • Naim har ennå ikke omfavnet OLED-skjermer på sine musikkstreamere.

New Classic NSS 333 viderefører den musikalske arven fra NDX 2, men Naim lover den tar lyd og funksjonalitet et kvantesprang videre. Den skiller seg fra lillebror NSC 222 med oppgradert DAC, filterteknologi og strømforsyning, som skal løfte lyden betydelig. Ved å skille ut forforsterkerdelen kan kretsene i streameren forenkles, som igjen gir mindre støy.

NAC 332 viderefører arven med hybrid digital/analog volumkontroll, men hele konstruksjonen bortsett fra volumkontrollen er helt analog. Volumkontrollen og komponentkvaliteten er på linje med Naims flaggskip Statement-serie, og denne NAC 332 skal være noe av det råeste Naim har klart å få på samlebåndet.

Mono-effektforsterkeren NAP 350 leverer mer rå styrke enn stereoforsterkeren NAP 250, med 175 RMS-watt pr. kanal i 8 Ohm. Dette høres kanskje relativt beskjedent ut, men med en peak-power på hele 1,7 kW bes herved alle kimsere å holde seg hjemme.

Konklusjon

Naim New Classic 300 tar fremragende lyd til nye høyder. Strømme-DAC, forforsterker og et par råbarske monoforsterkere smelter sømløst sammen til det hittil ultimate Naim-systemet. Her forenes analog varme, digital oppløsning og utømmelige mengder dynamikk og detaljer. Dette er rett og slett noe av det mest engasjerende og musikalsk overbevisende jeg har hørt. Og som gjør vondt å si farvel til.