TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Philips OLED+909 (65OLED909/12)

Komplett TV-nytelse

Philips OLED909 gir oss en bildeopplevelse vi bare kunne drømme om for få år siden: En fetere TV på veggen tror vi skal du lete lenge etter.

Av / 25.10.24 - 08:00
Philips OLED+909 (65OLED909/12)

Lyd & Bilde mener

  • Philips OLED909 serverer et særdeles kontrastrikt bilde med glimrende lysstyrke og fyldig fargegjengivelse – godt akkompagnert av Ambilight-lys på alle fire sider.
  • Philips-skjermen befinner seg i en høy prisklasse med mange tøffe konkurrenter, og for mange vil nok lillebroren OLED809 være et bedre kjøp.

Philips har en spesielt høy stjerne hos mange TV-entusiaster, og det skyldes ikke minst prestasjonene til modellene i 900-serien, som har levert glimrende ytelse gjennom generasjoner. Dette er en modell vi bestandig gleder oss til å teste, da den som regel er fullspekket med det man kan forvente av finesser, og litt til!

Som uavhengig TV-produsent har Philips anledning til å velge og vrake, og gå for den teknologien de mener fungerer best til sitt bruk. Den ferske 2024-modellen OLED+909 er et godt eksempel på dette. Med et ekstra lyssterkt «MLA» OLED-panel, innebygd lyd fra Bowers & Wilkins og ikke minst et firesidig Ambilight-lys, ligger alt til rette for en TV-opplevelse utenom det vanlige. Og det får du også, bare du er villig til å betale!

 

Philips OLED+909 (65OLED909/12) 1

Philips OLED+909

Testen av Philips OLED+909 kommer rett i kjølvannet av lillebroren OLED809, som leverte strålende bildekvalitet da vi testet den. Storebroren OLED+909 har mange likhetstrekk, men også noen viktige oppgraderinger som gjør at denne modellen klatrer opp i high-end klassen.

Annonse

Designmessig bærer 909-modellen preg av å være en sylslank OLED-TV, der selve bildepanelet er bare noen millimeter tykt. Skjermen blir til gjengjeld litt tykkere nedover der elektronikken og tilkoblingene sitter montert. Designet er ellers stilrent og minimalistisk. 909 står for øvrig på to små føtter, mens lillebroren 809 står på en sentral svingbar fot.

OLED909 leveres i skjermstørrelser fra 55 til 77 tommer, alle med et firesidig Ambilight bakgrunnslys. Det ser ekstra heftig ut når TV-en monteres på veggen.

Philips OLED+909 (65OLED909/12) 2
OLED909 leveres i skjermstørrelser fra 55 til 77 tommer, alle med et firesidig Ambilight bakgrunnslys. Det ser ekstra heftig ut når TV-en monteres på veggen. (Foto: Amund Smidesang)
Les også Now That’s Entertainment! Philips’ mest populære OLED-TV er tilbake i ny 2024-versjon: OLED809 er en TV med skyhøy underholdningsfaktor.

Firesidig Ambilight

Den største forskjellen rent utvendig er likevel at Philips OLED909 har fått Ambilight på alle fire sider (høyre, venstre, topp og bunn), i motsetning til 809-modellens tresidige løsning. Dette handler egentlig bare om et ekstra sett med lysdioder på undersiden av skjermen, men i praksis kan det gjøre stor forskjell, avhengig av hvordan du monterer TV-en.

For å få mest mulig ut av OLED909 vil vi absolutt anbefale å veggmontere den, gjerne med litt klaring til møbelet under. Da kommer det ekstra lyset virkelig til sin rett.

Med lys i alle retninger blir Ambilight-lysbuen vesentlig mer effektfull og oppslukende. Lyset matcher handlingen på skjermen, fyller hele veggen og får bildet til å virke større på et vis. Det å se en Halloween-skrekkfilm i et ellers mørklagt rom med denne skjermen i full vigør, er definitivt ikke noe for sarte sjeler!

Merk – dersom du bare setter Philips-skjermen på TV-benken, vil ikke det ekstra lyset på undersiden gjøre like mye ut av seg, og kan til og med virke distraherende. Det finnes en mulighet for skru av lyset under – men da forsvinner jo også noe av poenget.

Philips OLED+909 (65OLED909/12) 3
(Foto: Amund Smidesang)

 

Brukervennlighet og finesser

På finessefronten er OLED909 grunnleggende lik lillebroren OLED809. Brukergrensesnittet er det velkjente Google TV, hvor du kan lagre egne brukerprofiler og skreddersy skjermen etter egne preferanser, inkludert en egen meny for barna.

Philips har også lagt vekt på at OLED909 skal fungere bra til gaming, med støtte for opptil 144Hz skjermfrekvens og VRR. Den har en egen kvikk bildemodus for spill, pluss en Game Bar-meny med relevante innstillinger.

Philips-skjermen støtter både HDR10+ og Dolby Vision for gaming, i tillegg til Dolby Atmos og DTS:X, som sikrer at masse moderne underholdning vises i beste tilgjengelig kvalitet. En annen gladnyhet er at Philips-skjermen nå støtter Apple Home og AirPlay 2, slik man kan styre og dele innhold fra iOS-enheter.

På tilkoblingssiden er det også likt som på OLED809, der bare to av fire HDMI-innganger støtter 2.1-standarden. En av kontaktene fungerer dessuten som eARC-port for lydplanke, men det har du trolig mindre bruk for i dette tilfellet, da Philips-skjermen faktisk har glimrende innebygd lyd.

Fjernkontrollen med Bluetooth og USB-C har også fått en liten ansiktsløfting, og er veldig praktisk med blant annet en programmerbar knapp. Vi merker at TV-en responderer hurtig på kommando.

Philips OLED+909 (65OLED909/12) 4
Fjernkontrollen har bakbelyste knapper, som er praktisk i mørke hjemmekinoer. (Foto: Amund Smidesang)

Philips OLED+909 (65OLED909/12) 5

Bildekvalitet: En skikkelig lyskanon!

En av de viktigste oppgraderingene på OLED909 sammenlignet med OLED809, er det nye MLA OLED-panelet fra LG Display. MLA står for Micro Lens Array, et filter med bittesmå linser som bidrar til vesentlig høyere lysstyrke på OLED-skjermene. Et lignende panel brukes i andre toppmodeller som LG OLED G4 og Panasonic Z95A, for eksempel. Vi målte Philips-skjermen til cirka 1400 nits i et 10 % vindu. Det er en merkbar økning fra OLED809, som stoppet rundt 850-900 nits i våre målinger.

Så hva er denne økte lysstyrken godt for, kan man lure på? Vel, det kommer ekstra godt med ved visning av HDR-innhold, hvor kontrasten og detaljnivået i lyse scener fremstår enda mer dynamisk og livlig, med flere graderinger fra mørkt til lyst.

Små, men intense områder som sollys, refleksjoner i overflater, skyer på himmelen og lignende, gjengis med merkbart større kontrast og dybdefølelse. Den ekstra lysstyrken kommer også godt med når man ser på vanlig TV-innhold i dagslys, selv om forskjellen ikke er like markant her.

Philips OLED+909 (65OLED909/12) 6

Smartere bildebehandling med «AI» prosessor

Når det er sagt, er det verdt å merke seg at den generelle bildebehandlingen er veldig lik den vi finner på OLED809, takket være den samme P5 AI-videoprosessoren. TV-en håndterer krevende HDR-scener med presisjon, noe som gir høyere realisme i både filmer og spill.

Den såkalte AI-bildemodusen er ganske smart, ved at den kan analysere videoinnholdet og bestemme riktig bildemodus ut fra dette. Philips-skjermen kan hurtig omstille seg etter omgivelser og innhold, og justere lysstyrke, kontrast og fargene etter forholdene.

Du kan også gå inn og definere hvilken modus du foretrekker, og lagre denne til ulike innhold og videoinnganger. Slik kan du være sikker på å få den modusen du liker best, uten å måtte trikse med fjernkontrollen hver gang.

Den dynamiske bildemodusen Crystal Clear (Krystallklar) gir en ganske saftig bildeopplevelse, med veldig oppjusterte farger og kunstig høy skarphet. Noen eldre produksjoner kan likevel ha godt av en slik vitamin-innsprøytning.

Når det er sagt, faller nok den mer edruelige Hjemmekino-modusen – eller enda bedre, Filmmaker Mode, mer i smak hos puristene. Da brukes bildebehandlingen veldig skånsomt og man kan se filmen eller serien nærmere slik produsenten har tenkt. Man har likevel med Ambilight som «krydder».

Vi liker dessuten at Philips gir anledning til å finjustere innstillinger slik som bevegelseskompensasjon og støyreduksjon, på en måte vi foretrekker. Og for den som ønsker å få OLED909 proffkalibrert, finnes det også en egen Calman-modus.

Det må nevnes at presisjonen i fargegjengivelse og gråskala ikke er fullt på høyde med den «studio-korrekte» Panasonic Z95A. Det merker vi spesielt ved at hudtoner er enda mer nøytrale og naturlige på Panasonic-skjermen. Når det er sagt, kommer Philips imponerende nær referansen på mange områder, inkludert detaljnivået i mørke scener.

Philips’ bildefilosofi, med fokus på å levere en frisk og fyldig fargegjengivelse, er definitivt bevart her. Så for den som liker litt ekstra skarphet og livlige farger, men også vil ha litt ekstra lysstyrke, er OLED909 et sikkert valg. Men det er heller ikke tvil om at den bildemessig ligner mye på lillebroren.

Philips OLED+909 (65OLED909/12) 7
(Foto: Amund Smidesang)

Lydkvalitet

Der OLED909 skiller seg mest ut fra lillebroren og mange andre, er på lydfronten. Philips har samarbeidet med Bowers & Wilkins for å utvikle et innebygd høyttalersystem som leverer imponerende klarhet og detaljnivå.

Denne gangen dreier det seg altså ikke om en separat høyttaler, men en integrert «lydlist» rett under skjermen, som er kledd i høyttalerstoff. Det består av en 3.1 løsning med venstre, høyre og senterkanal. Høyttalerne bruker blant annet 19 mm titan diskantenheter, kjent fra B&Ws hi-fi høyttalere. I tillegg sitter det en kraftig basshøyttaler (med passive slaveelementer) på baksiden.

Dette er ikke noe «high-end» system som sådan, men gir merkbar forskjell mot standard-systemene. Stemmer fremstår imponerende skarpe og tydelige, og det er minimalt med forvrengning selv på høyt volum. Bassen er på ingen måte jordskjelv-aktig, men stram og veldefinert på både musikk og lydeffekter.

For de som vil ha alt-i-ett-løsning, er lyden fra OLED909 et stort skritt opp fra OLED809. Bowers & Wilkins-høyttalerne skaper et bredere og mer engasjerende lydbilde. Men det er for eksempel ingen spesiell surround-effekt her, slik man får med en Dolby Atmos-løsning lik den på Panasonic Z95A, for eksempel.

Så det finnes fortsatt rom for forbedringer, også når det gjelder bassgjengivelsen, men her er det mulig å koble til separat bass og bakhøyttalere gjennom DTS Play-Fi systemet om ønskelig.

Philips OLED+909 (65OLED909/12) 8
Philips OLED+959 og OLED+909. (Foto: Philips)

Konklusjon og konkurrenter

Philips OLED909 er en påkostet TV som leverer på alle viktige områder. Den firesidige Ambilight gir en magisk opplevelse, spesielt ved veggmontering, og den økte lysstyrken gjør at HDR-innhold virkelig skinner. Samtidig sørger B&W-høyttalerne for krystallklar lyd. Alt i alt er dette en komplett high-end TV som vil imponere både bilde- og lydentusiaster.

Største utfordring med Philips-skjermen er egentlig prislappen. Med en veiledende pris på 49.990 kroner, ligger OLED909 et godt stykke over OLED809 til 36.990 kroner.
Det er også en glimrende TV, og et mer prisfornuftig valg, særlig hvis du allerede har en god lydplanke.

Samtidig er det verdt å merke seg at det snart kommer en (enda) dyrere modell: Philips OLED+959 er utstyrt med neste generasjon Ambilight Plus, en kraftigere «dual chip» P5-prosessor og et mer avansert lydsystem med innebygde surroundhøyttalere, også her fra Bowers & Wilkins.

Alt dette gjør at OLED909 kan falle litt mellom to stoler – den tilbyr merkbare forbedringer fra OLED809, men kanskje ikke nok til å forsvare prisøkningen – særlig når vi vet at det snart kommer noe ENDA råere.

Karakter
Philips OLED+909 (65OLED909/12)
High End

1 hendelser på “Philips OLED+909 (65OLED909/12)”

  1. AudioGeek

    «eARC-port for lydplanke»
    Vel.. Ikke akkurat en lydplanke man burde bruke til en slik TV.. Og eARC har knapt noen lydplanker på markedet en reell nytte av. Da ville 1.gen ARC vært godt nok. Kjøper man en slik skjerm burde man kunne investere i skikkelig lyd også og ikke en lydplanke.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Kun 4 kr!

Høsttilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned

Populært!

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
49,- / for 30 dager
137,50 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Now That’s Entertainment!

Gjør den gamle TV-en smartere

Gigantisk Samsung-TV

Fortsatt blant de aller beste TV-ene

OLED-trekantdrama i premium-klassen

Sonys beste TV hittil?

Farge-tastisk!

Paris 2024 – De beste TV-ene til sommer-OL

De beste storskjermene til sport, film og gaming

Er dette Samsungs beste TV hittil?

Hvilken er den beste OLED-TV-en i 2024?

Din egen IMAX-kino