TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Endelig offisielt: Her er Sonos Arc Ultra og Sub 4

RYKTENE VAR SANNE: De nye Sonos-produktene blir tilgjengelig i løpet av oktober.

Av / 15.10.24 - 15:13
Endelig offisielt: Her er Sonos Arc Ultra og Sub 4

Lydplanken Sonos Arc og subwooferen Sonos Sub begynner å få noen år på baken, derfor har det lenge vært spekulert i om de populære Sonos-produktene snart vil avløses av en ny generasjon. Og nå er de nye produktene Sonos Arc Ultra og Sub 4 endelig offisielle.

Tek-bransjen elsker rykter om kommende produkter, og bortsett fra Apple er det vel Sonos som har blitt tisket, hvisket og lekket aller mest om den siste tiden. Sonos Arc Ultra og Sub 4 må derfor kunne kalles noen av høstens dårligst bevarte «hemmeligheter». Men nå er de altså her!

– I flere tiår har Sonos vært en pioner innen hjemmelyd med produkter som kombinerer fremragende kvalitet og et godt design. Med SoundMotion-teknologien har vi presset grensene for hva en enkelt høyttaler kan levere, og nå tar vi med teknologien til våre lydplanker. Arc Ultra er en nytenking av vår bestselgende lydplanke, og anvender ny teknologi som gir enda bedre lyd i et slankere design, sier Patrick Spence, administrerende direktør i Sonos.

Sonos Arc og tredje generasjons Sub er nå modne for utskifting. (Foto: Sonos)
Her er den: Sonos Arc Ultra. (Foto: Sonos)

Sonos Arc Ultra: Ny storebror med 9.1.4 kanaler og bedre bass

Sonos Arc Ultra bygger på den populære forgjengeren Arc, og lover flere avanserte finesser og forbedret lyd. Ifølge Sonos skal den nye Ultra-versjonen inneholde hele 14 høyttalerelementer – tre mer enn dagens Arc – for opptil 9.1.4 kanaler med surroundlyd. Til tross for dette er de fysiske målene veldig like, med unntak av at berøringskontrollene nå er flyttet til et nytt bakparti.

Hvert element drives av en dedikert klasse D-forsterker. Høyttalerne i senterkanalen skal være arrangert på en måte som gir klarere stemmegjengivelse – sånt liker vi å høre. I tillegg nevnes det en ny basshøyttaler med Sound Motion, en avansert teknologi som skal gi kraftigere og bedre lyd. Sonos hevder at Arc Ultra er i stand til å produsere dobbelt så mye bass som Arc – hva nå enn det betyr i praksis.

Annonse

Videre støtter Arc Ultra selvfølgelig Trueplay romkorreksjon, som blir tilgjengelig via Sonos-appen til både Android og iOS. Blant andre interessante lydfinesser finnes det en justerbar dialogforbedring. Siden dette er et Sonos-produkt kan vi selvfølgelig forvente oss musikkavspilling via Wi-Fi og Airplay 2, men nå også Bluetooth.

Sonos Sub Gen 4

Sonos Sub 4. (Foto: Sonos)

Sub 4 er den nye generasjonen av Sonos’ ikoniske subwoofer. Sub 4 har angivelig frisket opp både designen og elektronikken, for å gi en dyp bass som forvandler hjemmekinoopplevelsen og trekker deg dypere inn i innholdet du er glad i. Opptil to subwoofere kan pares med Arc Ultra for mer jordskjelv-aktig dypbass.

Subwooferen beholder den samme fasongen og fysiske målene som tidligere generasjoner, med to 5″ x 8″ elliptiske basselementer som spiller innover mot hverandre. Største forskjell utvendig er Sub 4 nå leveres i svart matt og hvit matt finish i stedet for glanset overflate. Nykommeren skal være produsert i mer bærekraftige og miljøvennlige materialer, og veier faktisk litt mindre enn før.

Subwooferen skal ellers være oppgradert på innsiden med økt prosesseringskraft og minne, pluss nye Wi-Fi-antenner. Men hvorvidt forsterkerkraft og høyttalerelementer har blitt endret, nevnes ikke.

Vi spurte Sonos direkte om hvilke lydmessige forbedringer vi kan forvente oss sammenlignet med dagens Sub (Gen 3), og svaret vi fikk er at Sub 4 skal levere «den samme oppslukende lyden» som forgjengeren.

Vi tolker det derfor som Sub 4 blir veldig lik ytelsesmessig, og det er i så fall litt kjedelig – det ville jo vært spennende å høre hva «Sound Motion» teknikken kunne utrette her også, for eksempel. Uansett – endelig bekreftelse må komme når vi får satt Sonos-suben ordentlig på prøve!

Les også Årets beste lydplanke fra Samsung? Når du vil ha ren og kraftfull kinolyd for pengene, er Samsungs beste lydplanke HW-Q995D et sikkert kjøp.

Lanseringen utsatt på grunn av app-problemer

Sonos var, og er fortsatt, en av verdens mest populære høyttalerprodusenter, men den siste tiden har den amerikanske leverandøren opplevd hendelser som har gitt dem en ripe i lakken overfor trofaste brukere.

Helt siden Sonos slapp den nye versjonen av appen sin i mai 2024, har de mottatt en strøm av klager fra brukere som opplever ulike problemer med høyttalerne sine. Siden den gang har Sonos-teamet jobbet på spreng med oppdateringer, og Sonos-sjef Patrick Spence skal ha utsatt høstens nye produktlanseringer, til appen fungerer som forventet igjen.

Les også Sonos-appen dreper salget - nye produkter utsettes Sonos utsetter lansering av to nye produkter, til de får fikset den dårlige appen.

Sonos har angivelig jobbet iherdig med å forbedre appen, og i forbindelse med lanseringen av Arc Ultra og Sub 4 rulles en viktig programvareoppdatering ut.

Den nye appen skal prestere bedre på flere områder, deriblant systemidentifikasjon, oppsett av enheter og muligheten til å gruppere Sonos-produkter. For eksisterende kunder loves det at oppdateringen vil gjeninnføre opptil 90 prosent av de manglende funksjonene fra den forrige appen.

– Vi har jobbet utrettelig for å løse de mest kritiske problemene med appen og gjeninnføre de mest etterspurte funksjonene. Nå har vi nådd et kvalitetsnivå som gir oss selvtillit til å lansere nye produkter. Som vi har lovet, vil vi fortsette å forbedre programvaren regelmessig, og vi er fast bestemt på å gjøre Sonos-opplevelsen bedre enn noensinne, sier Patrick Spence.

Pris og tilgjengelighet

Sonos Arc Ultra og Sub 4 er tilgjengelig fra autoriserte forhandlere fra 29. oktober. Produktene kan forhåndsbestilles nå, med forsendelser fra 22. oktober 2024. Prisen for Arc Ultra blir 9999 kroner, mens Sub Gen 4 skal koste 8999 kroner. Test kommer!

Les også 6 billige lydplanker Vi har testet seks lydplanker som ikke tømmer kontoen – klarer noen å vippe Sonos av tronen?

Les også Sonos Ace har et ess i ermet - nå også til Android og flere lydplanker En fersk oppdatering gjør finessen «Bytting av TV-lyd» tilgjengelig for langt flere.


Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Beolab 50 og Beosound Theatre i Ferrari-versjon

JBL inviterer til fargefest

Nye SVS subwoofere med 17(!) tommers bass

De største høyttalerne noensinne fra Arendal Sound

Se hva Naim og Focal har klekket ut!

Budsjettvennlig KEF-serie med Meta-teknologi

Her er DALIs nye high end-serie

Linn slipper ny høyttalerserie

Usynlig Lyngdorf til hjemmekinoen

På fabrikkbesøk hos Marshall

Mye bedre enn lydplanker

Budsjettvennlige bokhyllehøyttalere

Lyd & Bilde