TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Fujifilm X-M5 systemkamera og ekstremt teleobjektiv

Superlite kamera med 6.2K-video.

Av / 14.10.24 - 17:04
Fujifilm X-M5 systemkamera og ekstremt teleobjektiv

Med en vekt på 355 gram veier det knapt noe. Og med en kompaktformfaktor og en lengde på bare 112 mm, går det nye Fujilm X-M5 lett ned i jakkelommen. Det betyr ikke at kameraet er noen lettvekter.

Selv om det er lite og lett, har det Fujifilms X-Trans CMOS 4 bildebrikke – her med 26 megapiksler – og 6,2K-videoopptak.

Foto: Fujifilm

Kameraet har også 20 av Fujifilms populære filmsimuleringsmoduser, inkludert den nye Reala Ace, og alle er enkelt tilgjengelig på et eget innstilingshjul på toppen av kameraet. Som kan leveres i sølvgrått, eller sort.

Foto: Fujifilm

Her har Fujifilm lagt inn deres X-processor 5, en bildeprosessor vi kjenner fra nyere Fuji-kameraer. Den har autfokus med motivgjenkjenning, utviklet med deep learning AI-teknologi som Fujifilm sier finner og sporer motivene dine på en imponerende måte.

Autofokusen følger mennesker, dyr, fugler, bilder, sykler, fly og tog, og skal ha bedre prediksjonsalgoritme for mer stabil autofokus når kontínuerlig autofokus er valgt.

Annonse
Foto: Fujifilm

Man kan ta opp video i 4:2:2 10-bit, i 6,2K/30P, 4K/60P eller 1080/240P ret tpå SD-kortet. Det har ikke mekaniske, kun digital bildestabilisering, som i mange tilfeller dekker behovet for stabilisering.

Les også FujiFilm X-M1 Med klasseledende bildekvalitet, wi-fi og gunstig pris, er dette kameraet for alle som foretrekker små fullblodskameraer.

Kameraet har tre innebygde mikrofoner med fire innstillinger: surround, front, bak eller front og bak, og en egen steady-state støyreduksjons-funksjon. Det er også en 3,5mm tilkobling for ekstern mikrofon og hodetelefoner.

Vertikal video

Foto: Fujifilm

Det er mer nytt her, som 8- og 25-Mbps-videoopptak som forkorter overføringstiden til mobilen, og får video på sosiale medier enda raskere. Alternativt kan man overføre store filer til smarttelefonen enda raskere med USB-C-kabel.

Det finnes også en vlogg-modus hvor man bytter mellom ulike opptaksforhold, og her kan man blant annet velge vertikalt 9:16 format.

X-M5 er tilgjengelig i slutten av november 2024, og prisen er 11.999 kroner, eller 12.999 kroner med en XC 15-45mm zoom.

Foto: Fujifilm

Fujinon XF 500mm F5.6 R LM OIS WR

Skikkellig lange teleobjektiver har manglet hos Fujifilm, men nå kommer en som er skikkelig lang. Den nye XF 500mm F5.6 R LM OIS WR, er en værtettet tele med lineær fokusmotor og bildestabilisator med opptil med opptil 5,5 trinns kompensasjon.

På et Fuji X-kamera tilsvarer brennvidden 762mm (i 35mm format), eller 1067 (tilsv.) med en XF 1.4X TC WR telekonverter. Det er også mulig å bruke en XF 2.0X TC WR telekonverter, som gir en brennvidde på hele 1524mm, i 35mm format.

Da dobles også lysstyrken fra f5,6 til f11,2.

Foto: Fujifilm

Med den nye telen betyr det at Fujifilm endelig har en brennvidde som er perfelt for fugle- og dyrefotografering, og med en vekt på 1335 gram, og en lengde på 25.5 cm, er teleobjektivet lettere og mer kompakt enn en tilsvarende tele for fullformat.

Foto: Fujifilm

Antall blenderlameller er ni avrundede, nærgrensen er 2,75 m, filterdiameteren 95 mm, og objektivet leveres med Arca-Swiss stativfot og solblender for 39.999 kroner.

Foto: Fujifilm

Fujinon XF 16-55mm F2.8 R LM WR II

Denne så vi ikke komme. En lettere og mer kompakt utgave av en av de beste normalzoomene vi har testet. Den nye XF 16-55mm F2.8 R LM WR II, er med 410 gram hele 37% lettere enn forgjengeren, XF 16-55mm F2.8 R LM WR.

Den kompakte zoomen er 95 mm lang er konstruert for å ha en oppløsning som og passer perfekt med den 40,2 Mp bildebrikken, som vi finner i den nye X-T50 samt X-T5 og X-H2.

Les også Kompakt og kompetent Fujifilm X-T50 er det perfekte kameraet for entusiastiske nybegynnere.

Nærgrensen er også forbedret med en forstørrelse på 0,21x på 55mm, og 30 cm, og den har bryter som kobler ut klikksstoppene på blenderringen, for jevnere og lydløse endringer av blender under videofilming. Filterdiameteren er redusert fra 77 til 72 mm.

Den første utgaven fra 2015 til venstre, den nye til høyre. Foto: Fujifilm

Innvendig har det asfæriske linseelementer for en jevnere og mer tiltalende bokeh sammenlignet med forgjengeren, og linseelementene i den nye utgaven er produsert med en forbedret ultrapresisjonsteknologi.

Blenderåpningen har 11 runde lameller, som er med på å gi mykere tegning av områder som er ute av fokus.

Den nye XF 16-55mm F2.8 R LM WR II er tilgjengelig i slutten november 2024, til 15.999 kroner.

Les også Fujifilm Fujinon XF 16-55mm f2,8 R LM WR Den beste normalzoomen koster litt, men for de mest kresne er det verdt det.
Foto: Fujifilm

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Kun 4 kr!

Høsttilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned

Populært!

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
49,- / for 30 dager
137,50 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Blodtrimmet videomaskin

Printer bildene fra mobilen din

Endelig Leica

Actionkamera med forbedret bildekvalitet

Fjerner alt uvesentlig

Se hva de har gjort med Fujifilm X100

Minste og letteste normalzoom

6K-video med ekstrem dynamikk

Kjempebillig selfiedrone

Her er GoPro Hero13 Black

Proffteknologi i A2-format

Raskere og skarpere portrettobjektiv

Lyd & Bilde