TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: WiZ Smart Fairy Light

Festlys – ikke bare til høytiden

Bruk den til stemningslys på terrassen om sommeren – og som julepynt om vinteren.

Av / 11.10.24 - 09:14
WiZ Smart Fairy Light

Home mener

  • Fungerer med Matter, så du kan installere den direkte fra Google Home. Billigere enn Philips Hue Festavia. Krever ingen bridge eller hub, men kan brukes direkte på Wi-Fi.
  • Du må fortsatt bruke WiZ-appen for å få adgang til lyseffektene, åtte fargesoner. Bare IP44-tetthet. Krever Wi-Fi for å kunne styres.

En juletrelenke om sommeren?

”Fairy lights” er det poetiske engelske navnet for det som vi nordmenn mer prosaisk kaller en lyslenke – eller en juletrelenke. Og med en så nydelig betegnelse er det lett å forestille seg dansende lysfeer på en sommerkveld i hagen. Noe som nok er årsaken til at WiZ, som er søsterselskapet til Philips Hue, valgte å sende den på markedet i sommervarmen i stedet for å vente til vinteren.

WiZ Smart Fairy Light 1
(Foto: WiZ)

WiZ Smart Fairy Light (med tilnavnet Magical Sparkling Color) er en 20 meter lang lyslenke med i alt 160 RGB-lysdioder plassert på den flettede sorte plastledningen. På slutten av lenken finner man en flat kontrollboks med en enkelt knapp og en strømadapter.

Den ligner med andre ord de lyslenkene man kan kjøpe billig på supermarkedet til jul. Men den er heldigvis noe mer avansert.

8720169076969-8720169076983-046677605506-WiZ-Fairy-Lights-Tree-color-zone-Wifi-LED-EU-NAM-PUP-9x16-01 8720169076969-8720169076983-046677605506-WiZ-Fairy-Lights-Tree-white-lights-Wifi-LED-EU-NAM-PUP-4x3-02
<
>
Lyslenker er ikke bare noe som kan brukes til jul. (Foto: WiZ)

Først og fremst er den smart og kan styres via mobilen. Enten direkte via WiZ’ egen app eller som en del av ditt smarte hjem. Noe som også betyr at den kan kobles til det trådløse nettverket. Og i motsetning til Philips Hue-produktene kan WiZ’ lyskilder kobles direkte til Wi-Fi uten en mellomstasjon i form av en ”bridge” eller hub.

Annonse

I front med Matter

WiZ er en av de produsentene som har vært raskest til å støtte Matter-standarden. Når man åpner pakken med lyslenken finner man en seddel med QR-koden som gjør det mulig å koble WiZ Smart Fairy Light direkte med Google Home uten bruk av WiZ-appen. Hvis man gjør det, eller hvis man har tenkt å gjøre det en gang i fremtiden, må man passe godt på seddelen da koden er unik, og det er umulig å komme direkte på Matter uten den.

Appen gir flere muligheter

Det er imidlertid mulig å få WiZ Smart Fairy Light på nettet via WiZ-appen uten at man har seddelen med QR-koden. Og det er gode grunner til å bruke WiZ-appen samtidig med Google Home. I Google Home kan man nemlig bare justere farge og lysstyrke på hele lenken. De morsomme funksjonene finner man i WiZ-appen, med mer enn over 20 lysanimasjoner i farger og nyanser av hvitt.

WiZ Smart Fairy Light 2
Lyslenken kan lyse i opptil åtte forskjellige farger på samme tid. (Foto: WiZ)

Man kan også via WiZ-appen få lyset til å pulsere og skifte farge i takt med musikken ved hjelp av mobilens mikrofon. Og man kan definere scener, hvor lyd og farger skifter i hele rommet eller hele boligen. Lyset kan også skifte i takt i løpet av dagen. Endelig kan juletrelenken – unnskyld, Smart Fairy Light – fungere som bevegelsessensor. Alle nyere lyskilder fra WiZ kan oppdage bevegelse i rommet ved kreativ bruk av de forskjellige Wi-Fi-mottakene som refleksjoner fra personer i rommet medfører.

Les også Det er jul, det er smart Kom i julestemning med Philips Hue. Vi har testet den smarteste juletrelenken til dags dato.

Mindre avansert enn Philips Hue

Det er nærliggende å sammenligne WiZ Smart Fairy Light med Philips Hue Festavia. Begge er smarte lyslenker på 20 meter, og begge kan sette i gang julehyggen eller spre stemning på terrassen. WiZ-lenken er en tredjedel billigere enn Festavia, men har til gjengjeld et mer begrenset uttrykk.

Der Philips Hue Festavia kan lage glidende, animerte fargegradueringer hvor hver LED i hele kjedens lengde har sin egen farge, er WiZ Smart Fairy Light oppdelt i åtte like store soner. Og de 20 LED-ene i hver sone har alltid samme farge og lysstyrke. Det stiller litt krav til opphengningen som helst skal passe med overgangene mellom fargesonene. En annen forskjell er at det ”bare” er 160 LED lys i WiZ-kjeden mot 250 i Philips Hue Festavia.

8720169076969-8720169076983-046677605506-WiZ-Fairy-Lights-Balcon 8720169076969-8720169076983-046677605506-WiZ-Fairy-Lights-Balcony-Halloween-Wifi-LED-EU-NAM-PUP-1x1 8720169076969-8720169076983-046677605506-WiZ-Fairy-Lights-Balcon
<
>
Med litt fingerferdighet kan man oppnå flotte resultater. Men det er nødvendig å ta høyde for oppdelingen mellom sonene på lenken. (Foto: WiZ)

De tekniske forskjellene forhindrer ikke WiZ Fairy Lights i å være en morsom lyslenke, og det tar bare et par minutter å drapere stemningen over buskene på terrassen. Til gjengjeld er lenken uegnet til å ta med seg. Den krever jo Wi-Fi for å fungere, så den virker bare innenfor grensene av smarthjemmets router.

Les også To lamper i en WiZ Portrait er både bordlampe og ring light på en gang. Og prisen er ganske behagelig.

Konklusjon

WiZ Smart Fairy Light er en avansert lyslenke som kan sette en stemningsbelysning som langt overgår de vanlige ”dumme” lyslenkene fra supermarkedet. Kjeden kan styres sammen med andre lyskilder og enheter i det smarte hjemmet. WiZ-appen er imidlertid uunnværlig da den åpner for mange flere muligheter, og på sekunder lar deg skifte fra blid avslapping til blinkende diskolys.

Men det er også en ganske kostbar lyslenke, og har man for alvor lyst til å leke med lyset, er spørsmålet om man i stedet skal gå hele veien og anskaffe den litt dyrere, men meget mer avanserte Philips Hue Festavia fra samme produsent.

Karakter
WiZ Smart Fairy Light
Premium
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Dette kan ingen andre nattbordlamper

4 espressomaskiner: Henger pris og kvalitet sammen?

Fleksibel, og tanken er god

Overvåkning med øye på økonomien

Plass til alt

Robotstøvsuger med kunstig idioti

Nå rykker KI også inn i vaskerommet

Passer godt i et Yale smarthjem

Terrassedøra di fortjener denne

Smidig støvsuger går helt til kanten

Juletrelenke til hele året

Skarp og praktisk videoringeklokke