TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Ecovacs: Sikkerhetshull i robotstøvsugere gir hackere fri tilgang til hjemmet ditt

De populære robotstøvsugerne fra den kinesiske produsenten Ecovacs har vist seg å utgjøre en potensiell sikkerhetsrisiko i hjemmet. I tillegg til sikkerhetsproblemer bidrar Ecovacs' egen bruk av data for å trene opp KI til å overvåke brukerne til sikkerhetsproblemer.

Av / 08.10.24 - 10:41
Ecovacs: Sikkerhetshull i robotstøvsugere gir hackere fri tilgang til hjemmet ditt

En tysk sikkerhetsforsker har oppdaget alvorlige sikkerhetshull i flere av Ecovacs’ produkter som kan gi uautorisert tilgang til privat informasjon og overvåking av hjemmet. Det er det australske nyhetsmediet ABC News som har avdekket dette i flere artikler, der en journalist i samarbeid med den aktuelle forskeren, Dennis Giese, klarte å hacke en av selskapets robotstøvsugere.

Sammen med forskeren fant ABC News ut at de klarte å hacke seg inn i Ecovacs’ roboter fra opptil 130 meters avstand via Bluetooth. Når de først hadde tilgang, kunne de kontrollere enhetene fullstendig, inkludert å slå på kameraer og mikrofoner uten at brukeren visste om det.

Les også Stort søksmål mot Ring etter hackerangrep Har igjen problemer med sikkerheten.

«Vi kunne se og høre alt som foregikk i hjemmet uten at eieren visste det», forklarer sikkerhetsforskeren Dennis Giese og fortsetter

Robotene har ingen indikator som viser når kameraet eller mikrofonen er aktiv.»

Blant modellene som er berørt av sikkerhetshullet, er de populære Deebot-seriene N10/T10, X1, X2 og T20, i tillegg til robotgressklipperen Goat G1 og flere av selskapets Airbot-luftrensere.

Annonse

I tillegg til å kunne spionere i hjemmet, kan hackere også stjele Wi-Fi-passord og laste ned detaljerte kart over hjemmet som robotene har laget mens de gjør rent.

Trening av KI bidrar til brukerovervåking

I tillegg til den potensielle trusselen fra hackere, bør Ecovacs-brukere også være oppmerksomme på produsentens egne retningslinjer for personvern. I appen som styrer robotstøvsugeren din, tilbyr Ecovacs deg muligheten til å delta i et produktforbedringsprogram, men det er lurt å takke nei.

«Brukerne blir fortalt at de bidrar til å forbedre produktet, men de får ikke vite nøyaktig hvilke data de deler», sier Giese, og forklarer at robotstøvsugerne ikke bare sender 2D- og 3D-kart over brukernes hjem til Ecovacs, men også lydopptak, bilder og videoopptak fra robotstøvsugerens innebygde mikrofon og kamera.

I et blogginnlegg fra 2020 forklarer to ingeniører fra Ecovacs hvordan opptak fra robotstøvsugerkameraer brukes til å trene opp den kunstige intelligensen som skal gjøre robotene i stand til å navigere selvstendig i brukernes hjem. Uten slike opptak er det rett og slett ikke mulig å trene opp den kunstige intelligensen. (Kilde: TensorFlow-bloggen

Han legger til: «Selv slettede opptak kan beholdes og brukes av Ecovacs.»

Ecovacs sier til ABC News at alle data lagres anonymt på serverne deres og brukes til å forbedre KI-systemene deres. Men etter oppdagelsen av sikkerhetshullene stiller Giese spørsmål ved selskapets evne til å beskytte disse dataene:

«Hvis robotene deres er så usikre, hvordan ser det da ut på serverne deres?»

Ecovacs, som er verdsatt til 4,6 milliarder dollar, forsikrer det australske nyhetsmediet om at de jobber intenst med å tette sikkerhetshullene.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Kun 4 kr!

Høsttilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned

Populært!

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
49,- / for 30 dager
137,50 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Apple satser på det smarte hjemmet

Flere problemer for Ecovacs: Hackere jaget hund med robotstøvsuger

Blir du overvåket av robotstøvsugeren din?

En trio av espressomaskiner

Roomba Essential kan nå ta vare på seg selv

Mer enn bare pizza

Nytt kaffesystem fra Aarke

Xiaomi hjelper til med rengjøringen

Batteridrevet snøfreser fra Ryobi

Matter & IKEA Dirigera

Ny espressomaskin og kaffekvern

Vask og tørk mer i én omgang