LG har fått mye oppmerksomhet det siste året ved å være den eneste produsenten med OLED-TV tilgjengelig i markedet. OLED (organiske lysdioder) representerer på mange måter en ny tidsregning innen bildekvalitet. Men foreløpig må de klare seg med vanlig Full HD-oppløsning, og det er her 55UB950 kommer inn som et alternativ. Denne 4K (3840 x 2160) oppløste våpendrageren er LGs toppspesifiserte LED-LCD TV for 2014, og leveres i både 55” og 65”. Designmessig er LG-skjermen vesentlig tykkere i dybden enn sin OLED-motpart, men selve rammen rundt skjermen er til gjengjeld meget tynn. Den elegante buede sokkelen er med på å gi TV-en et ganske futuristisk uttrykk.
Brukervennlighet og finesser
Når det gjelder tilkoblingsmuligheter har LG-skjermen rikelig med HDMI-innganger hvor alle fire støtter den nye HDMI 2.0 standarden. USB 2.0 og MHL tilkoblinger er også på plass. Når vi slår på TV-en for første gang møtes vi av LGs nye WebOS. Oppstartmenyen loser oss gjennom de viktigste innstillingene på en forbilledlig enkel og underholdende måte, med lekker og morsom grafikk. Når de første innstillingene er unnagjort kan vi ta i bruk menysystemet, hvor menyer og innhold er organisert i en ”kortstokk” nederst på skjermen. Denne kan tilpasses med snarveier og gjør det enkelt å hoppe til den kanalen eller innholdet man vil se, for eksempel Netflix eller Youtube.
Bildekvalitet
Selv om en 4K-skjerm er som skapt for å levere høyoppløste bilder av topp kvalitet, må den innfinne seg med at mye av innholdet vi ser fortsatt er i vanlig HD-kvalitet. Vi startet derfor med våre trofaste PVR-opptak i 720p kvalitet. Den umiddelbare reaksjonen er at LG nok kunne gjøre en enda bedre jobb i dette tilfellet. Oppskaleringsjobben oppleves som litt mangelfull, med mye bildestøy, utvaskede detaljer og grove konturer sammenlignet med Sony-skjermen som står ved siden av. Her bør man redusere bildebehandlingen til et minimum, hvis ikke blir bildet grøtete og usammenhengende.
UB950 trives langt bedre når vi forer den med litt edlere Blu-ray vare i ekte Full HD-kvalitet. Da blir bildet langt skarpere og detaljene kommer bedre frem. Her skal man definitivt velge Kino-modusen for å unngå at TV-en visker ut de minste detaljene.
Med en rykende fersk firmwareoppdatering støtter LG-skjermen dessuten Netflix i 4K-kvalitet. Da smaker det virkelig av fugl, og med den nye 4K-versjonen av Breaking Bad viser 55UB950 seg fra sin beste side. Bildene er gnistrende skarpe, og fraværet av støy gjør at man nærmest kan ”se innover” i bildet uten behov for 3D-bilder. Den gir også meget godt resultat fra våre 4K-opptak via PC, inkludert demovideoen ”Tears of Steel”.
Når vi kommer til den generelle bildekvaliteten, har LG-skjermen (som LCD-skjermer flest) sine styrker og svakheter, og her møter den tøff konkurranse, ikke minst fra egen leir. 55UB950 har et IPS-basert bildepanel, kjent for bred innsynsvinkel, men ikke alltid like bra svartnivå. LG har forsøkt å kompensere for dette ved å dempe lysstyrken i avgrensede områder av skjermen, i takt med bildeinnholdet, for å oppnå best mulig kontrast i praksis, men det fungerer ikke helt etter hensikten. Bildet deles opp i tydelige vertikale ”blokker”, og baklyset henger ikke alltid med når bildeinnholdet skifter raskt. Vi blir mest fristet til å skru funksjonen av, og da blir det tydelig at LG-skjermens svartnivå ikke henger med de beste i klassen. Sony-skjermen er ikke perfekt den heller, men har en anelse mørkere, mer stabilt svartnivå som er å foretrekke til både film og allround bruk.
Lydkvalitet
LG-skjermen har en fremadrettet mini ”lydplanke” under skjermen, samt en ekstra basshøyttaler på baksiden. Til sammen gir disse klar og fyldig lyd med god brystklang i stemmene og bra smekk i actionscenene. Ingen fullgod erstatning for større lydplanker og lydsystemer, men likevel klart å foretrekke foran Sony-skjermen.
Konklusjon
LG 55UB950 leverer høy ytelse med 4K materiale og gir oss bra tilgang på dette fordi den støtter Netflix 4K. Derimot svikter den litt på vanlig HD direktesendinger og er ikke helt i toppklassen når det kommer til oppskalering og støyreduksjon. Den generelle bildekvaliteten hemmes dessuten litt av det litt ubalanserte svartnivået. Hvilket er synd, for TV-en har gjennomgående suveren brukervennlighet og fin lydkvalitet til prisen.
Også i denne testen:
Sony KD-55X8505
Sylskarp, men ikke suveren
Sony har truffet blink med både dyre og rimeligere TV-modeller i det siste – kan mellomklasse-modellen 55X8505 være like treffsikker?
Les videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)
LB+Total måned / 185,-
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser