TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Asus ROG Ally X

Bedre enn det beste, men også dyrere

Asus ROG Ally X fordobler den gamle Allys batteritid, og er uten tvil den beste håndholdte PC-en på markedet. Men det koster å få det beste.

Av / 30.09.24 - 08:40
Asus ROG Ally X

Home mener

  • Dobbelt så stort batteri som i den vanlige ROG Ally. Bedre ytelse enn ROG Ally, selv om innmaten er den samme. Kan kobles til eksterne grafikkort, og ikke bare de som er laget av Asus.
  • ROG Ally X er en del dyrere enn både konkurrentene og den vanlige ROG Ally.

Markedet for håndholdte gaming-maskiner har raskt blitt veldig seriøst. Steam Deck, Asus ROG Ally og Lenovo Legion Go kan alle dra de nyeste tunge spillene uten problemer. Der går nok litt tid før vi ser det neste gjennombruddet på grafikk- eller prosessorsiden, men nå har den nye Windows-baserte Asus ROG Ally X funnet en ny front å utkjempe slaget på: batteritid.

Batteritiden har alltid vært den absolutt største akilleshælen ved hele sjangeren. Og det er jo spesielt uheldig for produkter som nettopp skal være håndholdte og dermed avhengige av et batteri.

Batteriet i ROG Ally X er på hele 80 watt-timer. Det er dobbelt så mye som man får med den første ROG Ally, og også mer enn både Steam Deck og Lenovo Legion Go kan by på.

Det er en imponerende oppgradering da det store batteriet hverken har spolert vekten, ergonomien eller kjølingen. Hvis det var problemfritt å få plass til et gigantisk batteri i en håndholdt PC, ville alle ha gjort det for lenge siden. Så hatten av.

Utover det har Ally X stort sett samme grafiske innmat som forgjengeren. Den byr fortsatt på en 120 Hz, Full HD touchskjerm og AMD Ryzen Z1 Extreme-prosessor med 8 kjerner, 16 tråder og RDNA 3-grafikk. Operativsystemet er fortsatt gode gamle Windows 11.

Annonse

Ally X har imidlertid en terabyte innebygd minne og 24 gigabyte RAM. En solid oppgradering fra 512 gigabyte og 16 gigabyte. Vekten har steget fra 608 til 678 gram, noe som er veldig lite tatt i betraktning det nye batteriet. Vektstigningen kan anes, men det er et stykke opp til Lenovo Legion Gos 854 gram.

Alt i alt føles Ally X akkurat så behagelig i hendene som den originale. Du kan nå også lade den med hele 100 W, men det følger bare med en 65 W-lader. En mer subtil oppgradering er utskiftningen av XG Mobile Interface-porten, som nå bare er USB-C. Det betyr at du kan koble til et hvilket som helst eksternt grafikkort og ikke bare de svindyre fra Asus. Fantastisk fremtidssikring, som også gjør det mer realistisk å bruke ROG Ally X som eneste gaming-PC.

Asus skal også ha fått has på utfordringen med SD-inngangen, som i ROG Ally har hatt rykte for å brenne av minnekortet i utide.

ROG Ally X anmeldelse
Man får disse to pappføttene med som stativ. Ikke den mest luksuriøse løsningen. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Ytelse

Selv om Ally X deler prosessor og grafikkort med Ally, har de likevel klart å presse litt ekstra ytelse ut av maskinvaren. Ved samme spill, samme oppdrag og samme grafikkinnstillinger var resultatet tydelig. Du får mer ytelse fra Ally X enn fra Ally.

I det grafisk krevende Far Cry 6 var FPS på mellom 45–55 ved medium grafikkinnstillinger og full 1080p-oppløsning. Ally nådde ”bare” opp på mellom 36–42 til sammenligning.

I det raske Borderlands 2 presterte Ally X konsistent mellom 65–90 FPS på maksimale grafiske innstillinger og full 1080p oppløsning. En fornuftig forbedring i forhold til Allys 60–75.

Ally var allerede en kompetent gaming-maskin, og det er ikke fordi ekstra FPS gjør en verden av forskjell i praksis, men ytelsesoppgraderingen betyr at man er langt mindre fristet til å sette skjermen ned på 720p for å få litt flere FPS i de tyngre grafiske spillene.

Nå kan man oftere nyte 1080p uten å frykte at spillet dykker ned under 35 FPS, hvor det begynner å bli en utfordring.

Ally X har dessuten fortsatt et fantastisk kjølingssystem, som i tillegg til å være funksjonelt også er veldig lydløst, selv når maskinen jobber for fullt. En undervurdert luksus.

Ally X
(Foto: Lasse Torp Hansen)

Batteritest

Batteriet er som nevnt den aller største appellen ved Ally X, og den dobbelte størrelsen gir cirka 50 % lengre spilletid. Ved maksimal belastning holder batteriet cirka to timer på ”Turbo”-mode, hvor det ikke spares på kreftene. I hvert fall ikke utover at ”Turbo”-innstillingen går fra 30 til 25 watt når du stopper å lade enheten. Det er derfor litt å vinne på ytelsessiden ved å være i nærheten av en stikkontakt, selv om det ikke var bemerkelsesverdige fall i FPS når kontakten ble dratt ut.

Man får naturligvis mer ut av det store batteriet når man sparer litt på kreftene, men 50 % forbedring sammenlignet med vår test av Ally er imponerende, uansett hvordan man spiller.

Ally X
(Foto: Lasse Torp Hansen)

En grunn til ikke å kjøpe den

Med det store batteriet og den forbedrede ytelsen stikker Ally X av fra feltet, og det er vanskelig å se hvem som kan utfordre Asus’ nye håndholdte PC. Den nye Acer Nitro Blaze 7, som nettopp er blitt lansert, er kanskje en verdig konkurrent, men ser man på det etablerte markedet for håndholdte gaming-maskiner, er det bare én grunn til ikke å kjøpe Ally X: prisen.

Den harde konkurransen mellom Steam, Lenovo og Asus har resultert i fallende priser, og den gamle Ally kan fås for omkring 7000 kroner. Det er virkelig en fornuftig pris, og til sammenligning får det Ally X til å virke veldig høyt priset.

Asus ROG Ally X test
Med unntak av fargen ligner den sin forgjenger til forveksling. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Konklusjon

Asus ROG Ally X er ikke bare en veldig god oppdatering av den allerede forrykende Ally, men den beste håndholdte gaming-maskinen på markedet. Det store batteriet gjør den brukbar på farten, og den ekstra ytelsen gjør at man kan utnytte skjermens 1080p-oppløsningen uten å komme altfor langt ned i FPS.

Den kjøler fantastisk, støyer nesten ikke og er behagelig å holde i over lang tid. Den eneste ulempen er prisen. Den er langt dyrere enn konkurrentene, som har senket prisene det siste halve året. Hvis pengene ikke er en utfordring, er Ally X det eneste riktige valget. Ellers må vi håpe at konkurrentene snart utfordrer batteristørrelsen så vi kan få en ny priskrig.

Karakter
Asus ROG Ally X
Premium

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Den beste håndholdte gaming-PC-en

Fantastisk spillskjerm

Gaming du har råd til

Kongen av gaming-laptops

Skarp som en barberkniv

Stor test av gaming-tastaturer

Sjekk det bildet!

Omen Transcend 14 treffer riktig på det meste

Den villeste Razer Blade

Den neste ”slim"-evolusjonen av PlayStation 5 er klar

Fem vinnere

Bedre enn Asus til samme pris?