TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Epson EH-LS650B

Lekkert bilde til lav pris

Denne Epson-projektoren leverer et lyssterkt bilde til hyggelig pris: Her kan du få et stort bilde på hele veggen, uten at det koster halve kongeriket!

Av / 04.10.24 - 09:00
Epson EH-LS650B

Lyd & Bilde mener

  • Epson EH-LS650 skaper et imponerende lyssterkt bilde for sin klasse, noe som gjør dette til en velegnet UST-projektor for hjemmebruk. Pluss for innebygd Android smart-TV.
  • Kontrasten og svartnivået er ikke på nivå med de dyrere projektorene i testen. Lyden er slank, og Netflix-appen glimrer med sitt fravær.

Projektorspesialisten Epson er kjent for sine avanserte projektorer i et bredt utvalg av kategorier og prisklasser, alt fra data/presentasjon til proff og hjemmekino-bruk. EH-LS650 er blant deres mer prisgunstige modeller i UST-kategorien, og dessuten den rimeligste deltakeren i denne gruppetesten. Men den skal ikke undervurderes av den grunn!

Epson EH-LS650B/W

EH-LS650 er en LCD-basert laserprojektor med 4K-oppløsning, som er spesielt laget for hjemmebruk. Dette er lillebroren til EH-LS800 som vi har testet tidligere. I likhet med storebroren leveres den i svart eller hvit finish.
Epson-projektoren har i tillegg et innebygd lydsystem fra Yamaha, og kommer dessuten med innebygd Android-TV grensesnitt, som gjør at den kan fungere som en fullverdig hjemmeprojektor.
LCD-projektorer som denne fra Epson har en fordel mot DLP-projektorer, ved at de unngår den såkalte regnbueeffekten som noen mennesker er følsomme for. Ulempen er at de også har noe lavere kontrast, som en naturlig følge av LCD-teknologien. Men Epson kan også skilte med rikelig lysstyrke for sin klasse, med opptil 3600 ANSI lumen. Det kommer godt med i lyse omgivelser.

(Foto: Geir Gråbein Nordby)

Brukervennlighet og finesser

Siden Epson har et Android-basert brukergrensesnitt betyr det at man enkelt får tilgang til massevis av apper direkte gjennom projektoren. Dette er ofte mer praktisk enn å måte koble til eksterne bokser og bruke flere fjernkontroller, slik for eksempel AWOL Vision er avhengig av.

Dessverre fant vi ikke Netflix blant de tilgjengelige appene, da Epson underlig nok mangler sertifisering fra den amerikanske strømmetjenesten. Andre apper som Max, Amazon Prime og Disney+ er heldigvis tilgjengelig. Casting via Chromecast er selvfølgelig en annen mulighet.
Epson støtter 4K/60 Hz videosignaler og HDR10, men her er ingen støtte for HDR-formatet Dolby Vision, slik man finner på AWOL Vision.

Annonse

Bildekvalitet

Epson-projektoren er kjapp og enkel å sette opp. Føttene kan justeres slik at alt står i vater, og i tillegg har projektoren en manuell fokusjustering. EH-LS650 har også en elektronisk justering som gjør det enklere å fylle ut bildet i kantene på lerretet. Vi fant det likevel vanskelig å få bildet like skarpt fokusert over hele bildet samtidig, og vi antar dette kan skyldes at projektoren ikke har like fintunet og påkostet optikk som de dyrere modellene i testen.

Skarpheten er god nok, men ikke på nivå med BenQ og Samsungs sylskarpe bilder. Fargegjengivelsen er også litt blek og undersaturert slik den kommer fersk opp av esken, og krever litt justering av fargemetningen for å få mer livlige farger.

Det blir også raskt klart at kontrasten og svartnivået ikke er på høyde med de dyrere DLP-projektorene i testen. Både Samsung og BenQ har tydelig dypere svartnivå. Derimot kommer Epson tett på AWOL Vision i mange tilfeller, og fargegjengivelsen er mer fyldig, med de rette justeringene.

Det viktigste av alt er at Epson-projektoren har rikelig med lysstyrke, nok til å gi et bra resultat i en lys stue – som jo er noe av poenget med UST-projektorer. Faktisk klarer projektoren å levere et imponerende lyssterkt og «punchy» bilde som er fullt på høyde med konkurrentene i ren lysmengde. Vi måtte imidlertid skru ned lampestyrken til rundt 80 %, for på full spiker bråker kjølevifta så mye at den kan minne om en robotstøvsuger…!

Dermed kan denne projektoren faktisk være et godt alternativ for de som ønsker en svært stor skjermstørrelse for sport og TV-titting, men hvor en tradisjonell stor TV ikke er mulig eller ønskelig.

Lydkvalitet

Når det kommer til lydgjengivelsen kan Epson skilte med et «Yamaha» lydsystem, men det virker ikke å være lagt så mye prestisje i dette anlegget annet enn selve navnet. Lyden er ganske slank og inneklemt sammenlignet med de bedre i testen, og ikke spesielt inspirerende. Stemmer, musikk og lydeffekter kommer liksom ikke skikkelig ut.

Konklusjon

Epson EH-LS650 er en inngangsmodell i UST-kategorien som gir god valuta for pengene. Selv om den ikke matcher ytelsen til de dyrere modellene på kontrast, skarphet og fargepresisjon, klarer den å gi en stor og glimrende skjermopplevelse til en mye lavere pris. Den vil derfor være velegnet for deg som vil erstatte en TV i stua, uten å bruke en formue. Merk likevel at du trenger et bra lerret og dempet omgivelseslys for best mulig resultat, i tillegg til bedre lyd enn de innebygde høyttalerne. Alt i alt er Epson EH-LS650 testens beste kjøp!

Karakter
Epson EH-LS650B
Premium

Også i denne testen:

AWOL Vision LTV-2500

Blasse farger

AWOL Vision LTV 2500 lover mye med triple laser-system og dessuten støtte for Dolby Vision. Den har dessuten et spesielt triks på lydsiden.

Skarpt bilde. Inkluderer Fire TV med gode strømmemuligheter. Støtter Dolby Vision og andre HDR-formater, og dessuten Dolby Atmos på lydsiden.
Vanskelig å få korrekte farger, som dessuten er kraftig undersaturert ut av esken. Strømming med Fire Stick betyr to fjernkontroller.
Les hele testen

Samsung The Premiere 9 UST-projektor (SP-LPU9D)

Smart og stuevennlig projektor

Med smarte finesser, god lysstyrke og en brukervennlig design, er Samsung The Premiere 9 blant de mest anvendelige UST-projektorene på markedet.

Samsung The Premiere 9 leverer et stort, skarpt og lyssterkt bilde, og er spekket med brukervennlige finesser som innebygd smart-TV, pluss god lyd.
SP-LPU9D har en overdreven fargegjengivelse som gjør at spesielt røde fargenyanser får veldig høy metning. Vi savner en mer fargenøytral film-modus.
Les hele testen

BenQ V5010i

Imponerende naturtro bilde

BenQ V5010i leverer en imponerende bildekvalitet rett ut av esken, med nøyaktige farger og god kontrast. Et ideelt valg for stuebruk.

Utmerket fargeytelse rett ut av esken. Best kontrast i klassen. Gode justeringsmuligheter.
Fjernkontrollen er litt treg, spesielt når man skal taste passord i Android TV-grensesnittet. Selv om lyden fra høyttalerne er kraftig nok, låter det ganske ullent og innestengt.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Kun 4 kr!

Høsttilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned

Populært!

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
49,- / for 30 dager
137,50 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

100 tommer fra 1,5 meter!

Kortkast-projektor i luksusklassen

Rullende hjemmekino

Ta med deg skjermen hvor som helst!

Marantz-flaggskipet er testet

Presisjon til fingerspissene

Hjemmekino: - vasker gulvet med lydplanker

Marantz gir oss fullstendig bakoversveis

Denon har overgått seg selv

«Usynlig» storskjerm med laser

Skremmende realistisk kinobilde

Nye Apple TV er en kraftplugg

Lyd & Bilde