TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Samsung The Premiere 9 UST-projektor (SP-LPU9D)

Smart og stuevennlig projektor

Med smarte finesser, god lysstyrke og en brukervennlig design, er Samsung The Premiere 9 blant de mest anvendelige UST-projektorene på markedet.

Av / 04.10.24 - 09:00
Samsung The Premiere 9 UST-projektor (SP-LPU9D)

Lyd & Bilde mener

  • Samsung The Premiere 9 leverer et stort, skarpt og lyssterkt bilde, og er spekket med brukervennlige finesser som innebygd smart-TV, pluss god lyd.
  • SP-LPU9D har en overdreven fargegjengivelse som gjør at spesielt røde fargenyanser får veldig høy metning. Vi savner en mer fargenøytral film-modus.

Samsung The Premiere 9 (SP-LPU9D) er den splitter nye toppmodellen blant Samsungs UST-projektorer. Den tar over for LSP9T som vi testet tilbake i 2021: Konseptet er veldig likt: Vi snakker om en lekkert utformet 4K DLP trippel-laserprojektor med mange smarte finesser – pluss vellydende integrerte høyttalere.

Samsung The Premiere 9

Utvendig ligner The Premiere 9 veldig på lillebroren Premiere 7, og det hersker ingen tvil om at Samsung har den mest stuevennlige designen blant testdeltakerne. Rund i kantene, med et varmhvitt skrog og lysegrått/beige høyttalertrekk, er dette en projektor som vil kunne gli lett inn i omgivelsene.

Innvendig bruker The Premiere 9 en trippel RGB laser-lyskilde, men årets modell leverer høyere lysstyrke (3450 ISO lumen) og enda bredere fargespekter (opptil 154 % av DCI P3 standarden) enn forgjengeren. Nykommeren får også nyte godt av Samsungs seneste fremskritt innen videoprosessering, med blant annet AI-oppskalering.

(Foto: Geir Gråbein Nordby)

Brukervennlighet og finesser

The Premiere 9 kommer med Tizen OS, som er Samsungs eget brukergrensesnitt. Her behøver du altså ikke dille med noen separat «dongle» for å komme i gang med TV-tittingen.

Menysystemet er lett å kjenne igjen fra TV-modellene, og byr på en oversiktlig startskjerm med plenty av innhold. Her finnes et bredt spekter av strømmetjenester. Samsung har også sin egen TV-tjeneste, Samsung TV+, som tilbyr en del gratis TV-innhold med reklamepauser. På tilkoblingssiden kan LPU9D skilte med 3 HDMI-innganger, og maks skjermfrekvens er 4K/60 Hz.

Annonse

Projektoren er enkel å sette opp. LPU9D trenger bare noen få centimeters avstand fra veggen for å lage et 100 tommers bilde. Deretter gjelder det å finne riktig vinkel i høyde- og sideretning, for å sikre korrekt bildegeometri. Projektoren har elektronisk justering av fokus som fungerer fint.

Bildekvalitet

Førsteinntrykket er at The Premiere 9 leverer et skarpt og lyssterkt bilde. Bildet er blant de skarpeste i testen og bevarer en god skarphet over hele bildearealet, hvilket vitner om god optikk. LPU9D er også blant de mest lyssterke i testen, med et bilde som fungerer bra i lyse omgivelser. Hvis du i bruker riktig type ALR-lerret og får kontroll på solskjermingen, kan du forvente et bilde med god kontrast og ikke minst, en imponerende fargerikdom!

Faktisk kan det nesten bli for mye av det gode til tider, for Premiere 9 har nemlig en tendens til overmettede farger. Spesielt de røde fargetonene blir veldig intense og påvirker den generelle fargebalansen litt. Dette ser vi spesielt i sammenligning med BenQ, som har et mer fargenøytralt bilde. Dette gjelder også i Filmmaker Mode som man må kunne forvente er den mest korrekte bildemodusen.

Det virker altså som Samsung har valgt en viss «imponator» faktor på fargeoppsettet, slik de også gjorde på forgjengeren LSP9T. Denne bilde-estetikken fungerer bra på mye forskjellig innhold, men vi hadde foretrukket en enda mer nøytral film-modus.

Svartnivået blir aldri ordentlig bekmørkt på en projektor av UST-typen, men Samsungen har ganske bra detaljer i mørke områder, takket være effektiv bildebehandling. Men den når faktisk ikke helt opp (eller snarere, ned) til konkurrenten fra BenQ som har enda dypere svart.

Totalt sett må bildekvaliteten beskrives som meget god, men med tanke på prislappen til Samsung-projektoren hadde vi kanskje forventet enda råere ytelse, ikke minst fordi det er snakk om en splitter ny 2024-modell.

Lydkvalitet

Samsung The Premiere 9 skiller seg ut på lydsiden med et imponerende kraftfullt og vellydende høyttalersystem. Det byr på 40 W utgangseffekt, 2.2.2 kanaler og er kompatibelt med Dolby Atmos. Det sitter angivelig noen «oppadfyrende» høyttalerelementer under duken som er nye på denne modellen.

Lydbildet er bredt og stort, og klarer å fylle rommet bedre enn de andre projektorene i testen. Her er også en flott surroundeffekt på noe av film-innholdet. Vi setter også pris på den klare stemmegjengivelsen som hever forståelsen av TV- og underholdningsprogrammer. Her får man altså en innebygd lyd som (til nød) kan klare seg uten ekstern hjelp.

Vil du ha mer lyd går det selvsagt an å koble til en lydplanke via HDMI eARC. Et annet alternativ er å koble trådløse høyttalere (for eksempel designhøyttaleren Music Frame) direkte inn via projektorens smart-oppsett. Det kan sikkert være en stilig hjemmekino-løsning.

(Foto: Samsung)

Konklusjon

Med en pris på rundt 60.000 kroner representerer Samsung Premiere 9 det høyere sjiktet av UST-laserprojektorer, og da er det lov til å forvente skikkelig ytelse. Det får man også, i form av generelt god bildekvalitet, god lysstyrke og nyansert fargegjengivelse.

Sammenlignet med konkurrentene er det spesielt lysstyrken og skarpheten som peker seg ut positivt. Det som derimot trekker litt ned, er den noe overmettede fargegjengivelsen, som er mindre nøytral enn de aller beste.

Samsung-modellen er imidlertid den overlegent beste når det kommer til smart-finesser og lyd. En annen – og viktig – fordel for mange vil være den kompakte og nette formfaktoren. Så hvis du er på jakt etter en stuevennlig projektor med minst mulig tilbehør, vil denne modellen være et bra valg.

Karakter
Samsung The Premiere 9 (SP-LPU9D)
High End

Også i denne testen:

AWOL Vision LTV-2500

Blasse farger

AWOL Vision LTV 2500 lover mye med triple laser-system og dessuten støtte for Dolby Vision. Den har dessuten et spesielt triks på lydsiden.

Skarpt bilde. Inkluderer Fire TV med gode strømmemuligheter. Støtter Dolby Vision og andre HDR-formater, og dessuten Dolby Atmos på lydsiden.
Vanskelig å få korrekte farger, som dessuten er kraftig undersaturert ut av esken. Strømming med Fire Stick betyr to fjernkontroller.
Les hele testen

Epson EH-LS650B

Lekkert bilde til lav pris

Denne Epson-projektoren leverer et lyssterkt bilde til hyggelig pris: Her kan du få et stort bilde på hele veggen, uten at det koster halve kongeriket!

Epson EH-LS650 skaper et imponerende lyssterkt bilde for sin klasse, noe som gjør dette til en velegnet UST-projektor for hjemmebruk. Pluss for innebygd Android smart-TV.
Kontrasten og svartnivået er ikke på nivå med de dyrere projektorene i testen. Lyden er slank, og Netflix-appen glimrer med sitt fravær.
Les hele testen

BenQ V5010i

Imponerende naturtro bilde

BenQ V5010i leverer en imponerende bildekvalitet rett ut av esken, med nøyaktige farger og god kontrast. Et ideelt valg for stuebruk.

Utmerket fargeytelse rett ut av esken. Best kontrast i klassen. Gode justeringsmuligheter.
Fjernkontrollen er litt treg, spesielt når man skal taste passord i Android TV-grensesnittet. Selv om lyden fra høyttalerne er kraftig nok, låter det ganske ullent og innestengt.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Kun 4 kr!

Høsttilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned

Populært!

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
49,- / for 30 dager
137,50 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

100 tommer fra 1,5 meter!

Kortkast-projektor i luksusklassen

Rullende hjemmekino

Ta med deg skjermen hvor som helst!

Marantz-flaggskipet er testet

Presisjon til fingerspissene

Hjemmekino: - vasker gulvet med lydplanker

Marantz gir oss fullstendig bakoversveis

Denon har overgått seg selv

«Usynlig» storskjerm med laser

Skremmende realistisk kinobilde

Nye Apple TV er en kraftplugg

Lyd & Bilde