TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: BenQ V5010i

Imponerende naturtro bilde

BenQ V5010i leverer en imponerende bildekvalitet rett ut av esken, med nøyaktige farger og god kontrast. Et ideelt valg for stuebruk.

Av / 04.10.24 - 09:00
BenQ V5010i

Lyd & Bilde mener

  • Utmerket fargeytelse rett ut av esken. Best kontrast i klassen. Gode justeringsmuligheter.
  • Fjernkontrollen er litt treg, spesielt når man skal taste passord i Android TV-grensesnittet. Selv om lyden fra høyttalerne er kraftig nok, låter det ganske ullent og innestengt.

BenQ er et velkjent navn på projektormarkedet, og med V5010i viser de sine high-end-ambisjoner. Denne DLP-projektoren med trippel laser bruker en spesiell teknologi for å oppnå 4K-oppløsning gjennom pikselskifting.

BenQ V5010i

HDR-effekten på projektorer er generelt begrenset sammenlignet med TV-er på grunn av lavere kontrast og lysstyrke. Men V5010i støtter i hvert fall flere HDR-formater inkludert HDR10 og HDR10+, og har justerbar HDR-lysstyrke for å optimalisere visningen av HDR-innhold.

V5010i er veldig bred, og minner om en stor lydplanke. Den er likevel elegant utformet, og passer fint inn i de fleste hjem.

BenQ V5010i rear
På baksiden av BenQ V5010i finner vi tre HDMI-porter, hvorav den med lydretur støtter 4K/120 Hz. Er ikke ditt lydanlegg kompatibelt med HDMI ARC, kan du benytte den optiske digitalutgangen. Foto: Geir Gråbein Nordby

Brukervennlighet og finesser

For å utstyre BenQ V5010i med smart-TV-funksjoner følger det med en dongle med Android TV ferdig installert. Denne plugges i og gjemmes innunder et lokk, og projektorens fjernkontroll pares med Bluetooth for å bruke den. Dermed slipper du unna med kun én fjernkontroll her.

Fjernkontrollen er forøvrig bakbelyst, og kan dermed opereres problemfritt i mørke rom. Dette er viktig for en projektor, som alltid vil vise seg fra sin beste side med lyset av.

Annonse
Les også 100 tommer fra 1,5 meter! BenQ TK710 STi er en allsidig 4K-projektor som lover kinokvalitet i stua og gaming på høyt nivå. Den leverer dessuten et gigantbilde fra kort avstand.

Oppsettmenyen er brukervennlig og gir tilgang til omfattende bildejusteringer. Dette inkluderer avanserte fargeinnstillinger, gammajustering, fargetemperaturjustering og full fargekalibrering. Projektoren har også en Auto Screen Fit-funksjon som automatisk justerer bildet for å passe lerretet. Altså, om bildet fra projektoren går utenfor rammene på lerretet, skaleres det ned til å passe. Dette gjøres ved å beskjære digitalt, og gir dårligere bildeoppløsning. Vi anbefaler derfor å heller jobbe med plasseringen, til bildet passer lerretet.

BenQ v5010i dynamic black
Dynamisk svartnivå gir bedre opplevelse av kontrast. Ill: BenQ

Bildekvalitet

En bemerkelsesverdig egenskap er at projektoren leverer korrekt kalibrerte bilder ut av esken, med et såkalt delta E avvik på under 2. I praksis betyr det at alle farger ser helt riktig ut, uten å måtte ty til profesjonell kalibrering.

Bildet fremstår som rikt og mettet rett ut av esken, med imponerende farger. Det er god dybde og naturlige toner i alle scener, fra ansikter til naturbilder.

Kontrasten er også bemerkelsesverdig god for en UST-projektor å være. Panelkontrasten har de ikke oppgitt, men at den er bedre enn de andre i feltet kan vi skrive under på. Bare ikke la deg lure av det oppgitte tallet på 2,5 millioner, da dette er dynamisk kontrast målt med lampen med full lysstyrke og deretter helt av. Et tall som ikke betyr noen ting.

BenQ V5010i lens
Foto: BenQ

Men V5010i viser mer detaljer i mørke områder av bildet sammenlignet med mange konkurrenter, noe som gir en mer dynamisk bildeopplevelse. Det er spesielt viktig i mørke scener, noe Batman-fans kan skrive under på. Det er likevel svartnivået som er UST-projektorenes akilleshæl, og også denne projektoren vil komme til kort ved siden av en ekte hjemmekinoprojektor. Bilder fra en grotte, en stjernehimmel eller månelyset over havhorisonten nattestid er ikke favorittføden til en ultranærprojektor.

I lyse scener beholder projektoren derimot god detaljrikdom uten å overeksponere, og sammenlignet med konkurrentene i testen fra Samsung, AWOL og Epson, skiller BenQ V5010i seg ut med det best balanserte og mest fargenøyaktige bildet.

Lydkvalitet

Lydkvaliteten på BenQ V5010i er tilfredsstillende for en innebygd projektorhøyttaler. Den leverer god fylde i dialogene og har en noe kraftigere bass enn noen av konkurrentene. Men det låter litt innestengt og ullent, og vi anbefaler derfor – som vanlig – et eksternt lydsystem for den beste kinoopplevelsen.

BenQ v5010i 2
Foto: BenQ

Konklusjon

BenQ V5010i er en projektor som ikke bare lover mye, men også leverer på de fleste punkter. Den imponerende fargeytelsen og gode kontrasten skiller den ut i mengden. Brukeropplevelsen er intuitiv, og den fabrikkalibrerte bildekvaliteten er en stor fordel.

Projektoren balanserer høy ytelse med god brukervennlighet. V5010i er derfor en attraktiv pakke for hverdagsbruk og som også gir gode opplevelser i hjemmekinosammenheng. Android TV-grensesnittet er ikke det kjappeste vi har vært borti, så er du en veldig aktiv bruker kan det lønne seg å investere i en streamer ved siden av.

Karakter
BenQ V5010i
High End

Også i denne testen:

AWOL Vision LTV-2500

Blasse farger

AWOL Vision LTV 2500 lover mye med triple laser-system og dessuten støtte for Dolby Vision. Den har dessuten et spesielt triks på lydsiden.

Skarpt bilde. Inkluderer Fire TV med gode strømmemuligheter. Støtter Dolby Vision og andre HDR-formater, og dessuten Dolby Atmos på lydsiden.
Vanskelig å få korrekte farger, som dessuten er kraftig undersaturert ut av esken. Strømming med Fire Stick betyr to fjernkontroller.
Les hele testen

Epson EH-LS650B

Lekkert bilde til lav pris

Denne Epson-projektoren leverer et lyssterkt bilde til hyggelig pris: Her kan du få et stort bilde på hele veggen, uten at det koster halve kongeriket!

Epson EH-LS650 skaper et imponerende lyssterkt bilde for sin klasse, noe som gjør dette til en velegnet UST-projektor for hjemmebruk. Pluss for innebygd Android smart-TV.
Kontrasten og svartnivået er ikke på nivå med de dyrere projektorene i testen. Lyden er slank, og Netflix-appen glimrer med sitt fravær.
Les hele testen

Samsung The Premiere 9 UST-projektor (SP-LPU9D)

Smart og stuevennlig projektor

Med smarte finesser, god lysstyrke og en brukervennlig design, er Samsung The Premiere 9 blant de mest anvendelige UST-projektorene på markedet.

Samsung The Premiere 9 leverer et stort, skarpt og lyssterkt bilde, og er spekket med brukervennlige finesser som innebygd smart-TV, pluss god lyd.
SP-LPU9D har en overdreven fargegjengivelse som gjør at spesielt røde fargenyanser får veldig høy metning. Vi savner en mer fargenøytral film-modus.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

100 tommer fra 1,5 meter!

Kortkast-projektor i luksusklassen

Rullende hjemmekino

Ta med deg skjermen hvor som helst!

Marantz-flaggskipet er testet

Presisjon til fingerspissene

Hjemmekino: - vasker gulvet med lydplanker

Marantz gir oss fullstendig bakoversveis

Denon har overgått seg selv

«Usynlig» storskjerm med laser

Skremmende realistisk kinobilde

Nye Apple TV er en kraftplugg

Lyd & Bilde